Jest Bóg, czy go nie ma? |
Autor |
Wiadomość |
aazazello
Gaduła
|
Wysłany: Nie 21 Sie, 2011 17:52
|
|
|
staaw napisał/a: | Mienił się ponad wszelkie mocarze... a śmierć miał straszną...
Jakby zły duch osobiście po niego przyszedł...
Jak tu nie wierzyć? |
No to Bóg miał niezły ubaw, kiedy Żydzi w komorach umierali... No tak, oni maja innego Boga. |
|
|
|
|
staaw
Uzależniony od Dekadencji
|
Wysłany: Nie 21 Sie, 2011 17:57
|
|
|
aazazello napisał/a: | staaw napisał/a: | Mienił się ponad wszelkie mocarze... a śmierć miał straszną...
Jakby zły duch osobiście po niego przyszedł...
Jak tu nie wierzyć? |
No to Bóg miał niezły ubaw, kiedy Żydzi w komorach umierali... No tak, oni maja innego Boga. | Żydzi mają tego samego Boga...
Jeszcze zwrócę Twoją uwagę że Żydzi byli ofiarami okultysty który również marnie skończył, a nie oprawcami.
Nie czuję się na siłach dyskutować dla czego Bóg do tego dopuścił... |
_________________ Wielbi dusza moja Pana, i raduje się duch mój w Bogu, moim Zbawcy.
Nie martw się, jeżeli nie rozumiesz tego posta, nie był do Ciebie |
|
|
|
|
aazazello
Gaduła
|
Wysłany: Nie 21 Sie, 2011 18:14
|
|
|
staaw napisał/a: | Żydzi mają tego samego Boga.. |
W żadnym wypadku nie maja tego samego Boga, no chyba, że chrześcijańskim Bogiem nie jest Jezus Chrystus. |
|
|
|
|
staaw
|
Wysłany: Nie 21 Sie, 2011 18:15
|
|
|
Oczywiście że NIE! |
_________________ Wielbi dusza moja Pana, i raduje się duch mój w Bogu, moim Zbawcy.
|
|
|
|
aazazello
Gaduła
|
Wysłany: Nie 21 Sie, 2011 18:19
|
|
|
staaw napisał/a: | Oczywiście że NIE! |
Skoro Jezus Chrystus nie jest twoim Bogiem, to masz tego samego Boga, co Żydzi. Sorki, ale nie wiem, jak u nich jest z Duchem św. |
|
|
|
|
staaw
|
Wysłany: Nie 21 Sie, 2011 18:25
|
|
|
Najprościej wytłumaczyć na przykładzie atomu...
Starożytni PRZECZUWALI że świat składa się z małych cegiełek.... taki Bóg Żydów
W Chrześcijaństwie stwierdzono że te cegiełki składają się z trzech składników...
Czy sam atom co do substancji się zmienił, czy tylko wiedza o nim?
Wiedza która przed wcieleniem Syna nie była możliwa do poznania...
Po prostu nie nadszedł jeszcze czas... |
Ostatnio zmieniony przez staaw Nie 21 Sie, 2011 18:26, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
aazazello
Gaduła
|
Wysłany: Nie 21 Sie, 2011 18:32
|
|
|
staaw napisał/a: | Starożytni PRZECZUWALI że świat składa się z małych cegiełek.... taki Bóg Żydów
W Chrześcijaństwie stwierdzono że te cegiełki składają się z trzech składników...
Czy sam atom co do substancji się zmienił, czy tylko wiedza o nim? |
Po czym zjawił się Mahomet i odkrył kwarki. Jezusa zdegradował do roli proroka a siebie ogłosił jedynym prawdziwym prorokiem. Czyli islam, który wyrasta z tego samego pnia co judaizm i chrześcijaństwo jest na dzień dzisiejszy religią najdoskonalszą, bo z największą wartością dodaną? |
|
|
|
|
szymon
Uzależniony od netu
|
Wysłany: Nie 21 Sie, 2011 19:24
|
|
|
jesteście godnymi siebie przeciwnikami |
|
|
|
|
aazazello
Gaduła
|
Wysłany: Nie 21 Sie, 2011 19:31
|
|
|
Szymon, Marcel, liczę na merytorykę a nie obraźliwe epitety. Dalej panowie, proszę |
|
|
|
|
staaw
|
Wysłany: Nie 21 Sie, 2011 19:32
|
|
|
aazazello napisał/a: |
Po czym zjawił się Mahomet i odkrył kwarki. Jezusa zdegradował do roli proroka a siebie ogłosił jedynym prawdziwym prorokiem. Czyli islam, który wyrasta z tego samego pnia co judaizm i chrześcijaństwo jest na dzień dzisiejszy religią najdoskonalszą, bo z największą wartością dodaną? |
Przepraszam, dopiero po poście Szymona zauważyłem że napisałeś
Ponieważ uważam że Bóg jest istotą nieskończenie doskonalszą od ludzkiego wyobrażenia o Nim, nie uważam ŻADNEJ religii za doskonałą...
Wszystkie religie są tylko nieudolnymi próbami zrozumienia Absolutu...
Jestem pewien że wytrwał bym w wierze w której się urodziłem, nie ważne czy jako wyznawca Judaizmu, Chrześcijaństwa czy jako Muzułmanin. Każdy człowiek jest powołany do zbawienia...
To źli ludzie powodują krucjaty, święte wojny czy inne zbrodnie... Bóg z tym nie ma nic wspólnego... |
|
|
|
|
aazazello
Gaduła
|
Wysłany: Nie 21 Sie, 2011 19:37
|
|
|
Wiesz Stasiu, w Wilnie stałem sobie w Ostrej Bramie, patrzyłem na ulicę i zobaczyłem najpiękniejszy przykład ekumenizmu, wzruszyłem się. Staruszka przystanęła na ulicy przed Ostrobramską, przeżegnała się raz, pomodliła, to samo drugi i następnie trzeci raz i odeszła. Niby nic nadzwyczajnego, poza tym, że kobieta czyniła znak krzyża w/g zasad prawosławia. |
|
|
|
|
Marc-elus
Uzależniony od netu
|
Wysłany: Nie 21 Sie, 2011 19:38
|
|
|
aazazello napisał/a: | liczę na merytorykę a nie obraźliwe epitety |
Wiesz, jakoś nie chce mi się "gdybać". A ta dyskusja do tego prowadzi...
No ale....
staaw napisał/a: | Wiedza która przed wcieleniem Syna nie była możliwa do poznania...
Po prostu nie nadszedł jeszcze czas... |
Raczej ta wiedza jest efektem rozwoju człowieka, odrzucenia tłumaczenia zawiłości wszechświata przez pryzmat Boga, a przestawienie się na szukanie logicznego wyjaśnienia.
Gdyby było inaczej nie mielibyśmy prawie 2000lat przerwy między Chrystusem a zadziwiającym przyspieszeniem postępu nauki. |
|
|
|
|
staaw
|
Wysłany: Nie 21 Sie, 2011 19:42
|
|
|
aazazello napisał/a: | Wiesz Stasiu, w Wilnie stałem sobie w Ostrej Bramie, patrzyłem na ulicę i zobaczyłem najpiękniejszy przykład ekumenizmu, wzruszyłem się. Staruszka przystanęła na ulicy przed Ostrobramską, przeżegnała się raz, pomodliła, to samo drugi i następnie trzeci raz i odeszła. Niby nic nadzwyczajnego, poza tym, że kobieta czyniła znak krzyża w/g zasad prawosławia. | Tak, ekumenizm polega nie na tym by rabin z biskupem się targowali, ale byśmy się wzajemnie szanowali...
Wybieram się od dawna do Cerkwi, jakoś nie mogę się przemóc... Jakąś nieśmiałość przed tym czuję... |
|
|
|
|
jorgus777
(banita)
|
Wysłany: Nie 21 Sie, 2011 19:50
|
|
|
staaw napisał/a: |
Ponieważ uważam że Bóg jest istotą nieskończenie doskonalszą od ludzkiego wyobrażenia o Nim, nie uważam ŻADNEJ religii za doskonałą...
Wszystkie religie są tylko nieudolnymi próbami zrozumienia Absolutu...
Jestem pewien że wytrwał bym w wierze w której się urodziłem, nie ważne czy jako wyznawca Judaizmu, Chrześcijaństwa czy jako Muzułmanin. Każdy człowiek jest powołany do zbawienia...
To źli ludzie powodują krucjaty, święte wojny czy inne zbrodnie... Bóg z tym nie ma nic wspólnego... |
Łoł kurde staww nie spodziewałem się że masz takie poglądy jestem mile zaskoczony a nawet zaszokowany |
_________________ "Rozwijaj się albo umieraj"
"Rejestruję tylko słoneczne godziny" |
|
|
|
|
jorgus777
(banita)
|
Wysłany: Nie 21 Sie, 2011 19:52
|
|