Marc-elus napisał/a:
A pamięta ktoś edytory tekstu? ChiWriter'a?
coś mię się jarzy
oj tak...
Jak w domu był comodorre (16 potem 64) to nawet umiałam napisać prosty program w Basic'u (czy jak to tam się zwało), taki co mi potrafił narysować okręg lub kwadrat o zadanych wymiarach. ach jaka byłam z siebie dumna...
C64 miał trzy generatory dźwięku z możliwością ustalania czasów narastania/opadania/częstotliwości i wypełnienia dźwięku...
Nie było lub nie widziałem żadnego PC z lepszym dźwiękiem...
_________________ Wielbi dusza moja Pana, i raduje się duch mój w Bogu, moim Zbawcy.
Nie martw się, jeżeli nie rozumiesz tego posta, nie był do Ciebie
Ostatnio zmieniony przez staaw Pią 23 Wrz, 2011 13:53, w całości zmieniany 1 raz
C64 miał trzy generatory dźwięku z możliwością ustalania czasów narastania/opadania/częstotliwości i wypełnienia dźwięku...
Nie było lub nie widziałem żadnego PC z lepszym dźwiękiem...
Były pierwsze SoundBlastery, a przełomem był Gravis Ultrasound.
Możliwości PCtowe A.D. 1993, trzeba oglądać w całości, są pewne "smaczki":
MAło kto wie że ten sam producent wypuścił też TIG, który był bazą danych
Miałem oba... Mój pierwszy komp to Atari 65xe w 1986 r. kupiony w Baltonie za 125 dolarów Uczyłem się na nim basica, do dziś pamiętam jeden z najkrótszych programów (w stylu dzisiejszych "Hallo World") jakie napisałem
10 ? "tekst";
20 GOTO 10
Kto na ochotnika zgadnie co ten program robił?
Później była Amiga :wow: Jakie kolorowe i sliczne gry na niej były, no i miała myszkę
Później mój starszy brat założył studio komputerowe, czyli sklep z grami i oprogramowaniem... Setki, tysiące gier na różne komputery wtedy testowaliśmy... To były czasy (Jeszcze przed ustawą antypiracką )
CDN...
_________________ Niektórym ludziom należałoby wytoczyć proces myślenia.
Szczęście nie jest celem... Jest środkiem transportu.
Tak, i ważne było co jest na końcu linii 10
jeśli średnik to słowo od następnego wystąpienia było oddzielone spacją, jeśli przecinek to tabulatorem, a jeśli nic nie było to enterem
heh, ciekawe, że nie występował w tamtych czasach Buffer Overflow
_________________ Niektórym ludziom należałoby wytoczyć proces myślenia.
Szczęście nie jest celem... Jest środkiem transportu.
Później była Amiga :wow: Jakie kolorowe i sliczne gry na niej były, no i miała myszkę
W wieku 5 lat dostalem pegasusa... od razu pokochalem mario troche tez gralem w contre. Pozniej commodore w podstawowce- tez kilka lat przy tym siedzialem. Pozniej amiga 500 odkupiona od kuzyna i gra mortal kombat 2- uzaleznilem sie od niej na dlugo zanim pierwszy raz pomyslalem o alkoholu Do dzis znam wiekszosc ciosow a pozniej to juz ery kolejnych pctow ale ogolnie komputery bliskie mi byly od zawsze
_________________ Jest tam napisane gdzies, posrod gwiazd na niebie, jak pokore w sobie miec... W I O S N A Dulcius Ex Asperis
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum