Strona Główna Forum Wolnych od Alkoholu
"DEKADENCJA"

czyli rozmowy o alkoholizmie oswojonym i nie tylko...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
o co chodzi w tej terapi
Autor Wiadomość
Alechandro 
Małomówny
Alechandro

Wysłany: Pią 30 Wrz, 2011 23:53   o co chodzi w tej terapi

Mam pytanie do wszystkich pijących i nie,żona mając dosyc mojego od czasu do czasu piwka, czyli 3 lub 4 dziennie wieczorową porą wysłała mnie do AA ja nie lubię się za bardzo kłucic,więc tam się zgłosiłem po pierwszej wizycie mam mieszane myśli nad tym stowarzyszeniem ponieważ pan psycholog po krótkiej rozmowie ze mną stwierdził że mam problem z alkocholem ponieważ widzi to po'' oczach i po cerze na twarzy''a ja się pytam czemu nie po nosie i uszach?Według mnie ta osoba korzysta z tego że sam się tam zgłosiłem i na początek chce mi to wmówic a nie pomóc wrzuciła mnie do jednego koszyka ze wszystkimi a następnie każe mi przejśc do standartowej terapii jak to wygląda u innych mi podobnych próbujących z korzystac z takiej pomocy?

Janioł 
Uzależniony od netu
Uśmiech to pół pocałunku

Wysłany: Sob 01 Paź, 2011 00:01   

http://komudzwonia.pl/viewtopic.php?p=2175#2175 tam możesz to sprawdzić jest jeszcze sześć objawów osiowych jak masz trzy to jesteś uzależniony, jakby co pytaj

Alechandro 
Małomówny
Alechandro

Wysłany: Sob 01 Paź, 2011 00:16   

Jest OK wiem w jak dużym stopniu jest rozwinięta w obecnym czasie psychologia a za razem możliwośc manipulacji rozumem i myślami człowieka,wiem że na wyższych wydziałach uczy się studentów psychologi; pije przez trzy dni i czwartego dla przyjemności też mimo że wczsniej nigdy nie pił alkocholu to jest uzależniony,dotyczy to tagrze innych tak zwanych używek typu kawa, papierosy słodycze i inne rzeczy które lubimy ,a wiec o co chodzi?

Jonesy 
Upierdliwiec

Wysłany: Sob 01 Paź, 2011 00:17   

Inni korzystający z tej (między innymi) pomocy, w przedstawicielstwie mnie, stwierdzają iż, na AA nie ma psychologów, ani psycholożek, chyba że są alkoholikami. Nie wiem gdzie dokładnie trafiłeś, ale ktoś gdzieś Cię zrobił w balona.

Słuchaj, jak kobieta Ci przeszkadza wmawiając alkoholizm i uważasz żeś zdrowy, to może rozwiedź się??? Wtedy problem sam się rozwiąże.

Tej, a jak od czasu do czasu to 3-4 dziennie, to ile według Ciebie to jest często? Co pół godziny?
Ostatnio zmieniony przez Jonesy Sob 01 Paź, 2011 00:19, w całości zmieniany 1 raz  

Janioł 
Uzależniony od netu
Uśmiech to pół pocałunku

Wysłany: Sob 01 Paź, 2011 00:18   

ok ale o co Tobie chodzi to jest proste i powszechnei stosowane w terapii uzależnień że pacjent na podstawie 6 objawów i przy pomocy terapety sam się diagnozuje i nie dorabiaj do tego zbędnych teorii

Conradus78 
Towarzyski
Conradus78

Wysłany: Sob 01 Paź, 2011 00:26   

Moja pierwsza wizyta w ośrodku wyglądała dokładnie tak samo. Pierwsze pytanie było "czy zauważył pan wzrost tolerancji na alkohol?" A że, jak mi się wówczas wydawało, łeb miałem jak smok, to odpowiedziałem, że pewnie. Potem było jeszcze chyba 5 szybkich pytań tego typu, i pani psycholog stwierdziła, że jestem uzależniony od alkoholu. Na co ja się obraziłem i sobie poszedłem. Dziś uważam tę osobę za jedną, bez których nie wyobrażam sobie dziś mojego życia i mojej trzeźwości.

Alechandro 
Małomówny
Alechandro

Wysłany: Sob 01 Paź, 2011 00:29   

Ja nie powiedziałem na tej wizycie że nie pije mówiłem jak jest tagrze to że jak miałem 18 lat to piłem 14 piw dziennie a teraz 4 lub 3 a mam 36 lat ,i jeśli jestem alkocholikiem to nie po to tam się zgłosiłem aby ktoś mnie chciał w tym utwierdzi argumentami wyciągniętymi z książki,bo wyszło na to że poszedłem z'' katarem a wyszedłem z groźlicą''

Janioł 
Uzależniony od netu
Uśmiech to pół pocałunku

Wysłany: Sob 01 Paź, 2011 00:30   

Alechandro napisał/a:
utwierdzi argumentami wyciągniętymi z książki
o czym Cię mieli utwierdzić , piwem ?

Alechandro 
Małomówny
Alechandro

Wysłany: Sob 01 Paź, 2011 00:39   

Odpowiadam Andrzejowi według mnie niema jasnej odpowiedzi na dokładnie nie sprecyzowane pytanie uważam że wszystko jest względne,dam prosty przykład dla osoby nie pijącej dwa piwa to jest dużo dla przysłowiowego alkocholika te same dwa piwa to jest mało, czyli dwa piwa to jest dużo czy mało.Przykład dałem z tematu ale można pod te piwo podstawic inne żeczy czyli np słodycze papierosy itp

Janioł 
Uzależniony od netu
Uśmiech to pół pocałunku

Wysłany: Sob 01 Paź, 2011 00:44   

Alechandro napisał/a:
Odpowiadam Andrzejowi według mnie niema jasnej odpowiedzi na dokładnie nie sprecyzowane pytanie uważam że wszystko jest względne,
alkoholizm należy do grupy bezwzględnych i im bardziej lawirujesz kombinujesz i szukasz wszelkich powodów by nie uznać się za alkoholika tym bardziej czuję przez sieć że masz problem, zrób test i miej to z głowy a taki nie formalny test o jakim powiedział mi mój terappeuta -alkoholik to wez kup pół litra wódki i wypijaj przez 10 dni tylko po 50g i żadnych piwek i piweczek , winek i wineczek poza tym jak wytrzymasz 10 dni nie jesteś uzależniony

Janioł 
Uzależniony od netu
Uśmiech to pół pocałunku

Wysłany: Sob 01 Paź, 2011 00:47   

Alechandro napisał/a:
słodycze papierosy itp
i dlatego mamy nikotynizm i obżarstwo,seksoholizm, narkomanie, pracoholizm i paredziesiąt innych ale ty skup się na alkoholiżmie jeśli uważasz że Cię dotyczy

Alechandro 
Małomówny
Alechandro

Wysłany: Sob 01 Paź, 2011 00:49   

Pisząc na tym forum nie piszę po to aby negowac to że mam jakiś problem z alkocholem ale po to aby ktoś mi pomógł go rozwiązc w sposób który będzie racjonalny i podparty argumentami z życia wzietymi

Janioł 
Uzależniony od netu
Uśmiech to pół pocałunku

Wysłany: Sob 01 Paź, 2011 00:52   

Cytat:
podparty argumentami z życia wzietymi
mam na imie Andrzej i jestem alkoholikiem i jak wielu innych alkoholików zdiagnozowałem się u specjalistów w tej dziedzinie , inni bktórzy to robia skutezcnie choć nie sa zawodowcami i profesjonalistami choć łaczą w sobie obie te cechy razem to ludzie z AA i tam pomoga Ci zdiagnozować się

Janioł 
Uzależniony od netu
Uśmiech to pół pocałunku

Wysłany: Sob 01 Paź, 2011 00:54   

Alechandro napisał/a:
w sposób który będzie racjonalny
WHO to taka organizacja zdrowia która opracowała obiawy osiowe alkoholizmu jako choroby i o większy racjonalizm naprawdę trudno

Alechandro 
Małomówny
Alechandro

Wysłany: Sob 01 Paź, 2011 01:05   

Witam, jak byś mógł mi napisac gdzie się można zgłosic aby cię zrozumieli bo ja uważam ze mój problem nie jest tak duży ale wymaga pewnych konsultacji

Odpowiedz do tematu