Strona Główna Forum Wolnych od Alkoholu
"DEKADENCJA"

czyli rozmowy o alkoholizmie oswojonym i nie tylko...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: Wiedźma
Śro 12 Paź, 2011 22:25
umowa o pracę ...
Autor Wiadomość
milutka 
Trajkotka

Pomogła: 49 razy
Wysłany: Śro 12 Paź, 2011 22:15   umowa o pracę ...

Witam ponownie :) :) ..mam pytanko ...czy może mi ktoś z Was trochę naświetlić sprawę jeśli chodzi o umowy o pracę ...a dokładniej interesuje mnie umowa zlecenia czy jest to w miare opłacalne i jak to jest wtedy z ubezpieczeniem ...czy ja muszę się sama ubezpieczyć czy robi to zleceniodawca ?...Ja obecnie jestem ubezpieczona w KRUS-ie :roll: ...noi czy za wykonane zlecenie muszę odprowadzać jakieś składki -przyznam ,że się na tym tym nie znam a muszę zdecydować czy zgadzam się w pracy na taka formę zatrudnienia ...bo na umowę stałą nie mam co liczyć niestety :roll: ...
Jeśli jest ktoś kto się trochę na tym zna to bardzo proszę o jakąś poradę :roll:

pterodaktyll 
Moderator
.....zmieniłem narodowość, jestem alkoholikiem....

Wysłany: Śro 12 Paź, 2011 22:17   

Ja pracuje na umowę zlecenie i składki odprowadza pracodawca. (chyba tak w ustawie jest)....

milutka 
Trajkotka

Wysłany: Śro 12 Paź, 2011 22:41   

a czy jest na to jakiś termin ....czyli na to zlecenie?i czy za to wynagrodzenie musisz odprowadzać podatek?

kosmo 
Gaduła
uzależniona, ociekająca jadem...

Pomogła: 48 razy
Wysłany: Śro 12 Paź, 2011 23:10   Re: umowa o pracę ...

milutka napisał/a:

Jeśli jest ktoś kto się trochę na tym zna to bardzo proszę o jakąś poradę :roll:

Ja się na tym nie znam, ale jutro dopytam moją księgową w pracy i Ci kliknę... :)

Właściwie dzisiaj... :)
Ostatnio zmieniony przez kosmo Śro 12 Paź, 2011 23:11, w całości zmieniany 1 raz  

evita 
[*][*][*]

Pomogła: 75 razy
Wysłany: Czw 13 Paź, 2011 07:39   

milutka, umowa zlecenia niewiele czym się różni od umowy o pracę :) W zleceniu zleceniodawca ma takie same obowiązki jak pracodawca czyli odprowadza składki ZUS i podatek od wynagrodzenia. Obowiązuję cię szkolenie BHP i aktualne badania lekarskie. Z chwilą gdy podpisujesz taką umowę twoje ubezpieczenie z KRUS powinno być zawieszone i tylko ubezpieczenie zusowskie obowiązujące. A różnice są takie, że wykonujesz swoją pracę wg warunków przez siebie ustalonych czyli pracujesz kiedy chcesz i możesz zlecić swoją pracę osobom trzecim wedle swego uznania. Nie obowiązują cię też urlopy i świadczenia z tym związane, nie musisz się podporządkowywać zleceniodawcy czyli jak już podpiszesz taką umowę to szefo może ci skoczyć na pukiel ze swoimi uwagami jeśli tylko wykonujesz to co powinnaś wykonać należycie :mgreen: A gdyby jednak ci podpadł i próbował tobą rządzić to możesz go oddać do sądu pracy udowadniając tym samym, że twoja umowa ulegała podporządkowaniu pracodawcy i wówczas jego obowiązkiem będzie zamiana umowy cp na umowę o pracę wraz ze wszystkimi należnymi świadczeniami ;)

mam nadzieję, że nic nie pokiełbasiłam :szok:

dlugixp 
Towarzyski

Wysłany: Czw 13 Paź, 2011 09:15   

milutka napisał/a:
interesuje mnie umowa zlecenia czy jest to w miare opłacalne i jak to jest wtedy z ubezpieczeniem ...czy ja muszę się sama ubezpieczyć czy robi to zleceniodawca ?

Osoba zatrudniona na umowę zlecenia podlega obowiązkowo ubezpieczeniom emerytalnemu i rentowym, o ile nie ma równocześnie innych tytułów do ubezpieczeń, np. nie pracuje równocześnie na umowę o pracę na pełny etat. Ubezpieczeniu wypadkowemu podlegają zleceniobiorcy, którzy wykonują pracę w siedzibie lub miejscu prowadzenia działalności przez zleceniodawcę. Natomiast ubezpieczenie chorobowe z umowy zlecenia jest dobrowolne.

źródło: Gazeta Prawna

http://prawo.gazetaprawna...dki_do_zus.html

milutka 
Trajkotka

Wysłany: Czw 13 Paź, 2011 12:32   

evita napisał/a:
mam nadzieję, że nic nie pokiełbasiłam :szok:
dziękuję Evito :) troszkę sie już dziś na ten temat dowiadywałam jak również zdobyłam numer do Okręgowego Inspektoratu Pracy u nas i tam udzielają bezpłatnych porad ...od rana próbuję sie dodzwonić ale ciągle zajęte :roll: ...ale próbuję ...
evita napisał/a:
W zleceniu zleceniodawca ma takie same obowiązki jak pracodawca czyli odprowadza składki ZUS
no właśnie między innymi o to chodzi ,że nie wszystkie składki musi zleceniodawca odprowadzać ...i nawet według tego co podesłał Długixp to na to wskazuje ...ma obowiązek tylko do emerytalno-rentowego a chorobowe i wypadkowe musiałabym chyba sobie sama opłacać :roll: ...no nic na razie już nie będe sobie tym głowy łamać ...spróbuję się dodzwonić do "fachowca"i sie wszystkiego dowiem ;)
evita napisał/a:
nie musisz się podporządkowywać zleceniodawcy czyli jak już podpiszesz taką umowę to szefo może ci skoczyć na pukiel ze swoimi uwagami jeśli tylko wykonujesz to co powinnaś wykonać należycie :mgreen: A gdyby jednak ci podpadł i próbował tobą rządzić to możesz go oddać do sądu pracy udowadniając tym samym, że twoja umowa ulegała podporządkowaniu pracodawcy i wówczas jego obowiązkiem będzie zamiana umowy cp na umowę o pracę wraz ze wszystkimi należnymi świadczeniami ;)
Evito ...wszyscy wiemy ,że to tylko przepis na papierku a rzeczywistośc jest inna :roll: ....mój szef jest dużo ,dużo młodszy ode mnie i czasem czepia sie takich bzdur ,że jakbym tak chciała go słuchac i się tym przejmować to bym tysiąc razy już odkąd pracuje podawać go do sadu a przynajmniej dać sobie spokój z tą pracą :roll: ....traktuję te jego gadki jak kolejne wymysły "rozkapryszonego faceta " :mgreen: ...i często sie zdarza ,że na jego uwagi przytakuję ,że zrobie jak on chce a i tak robię po swojemu ;) ...

milutka 
Trajkotka

Wysłany: Czw 13 Paź, 2011 12:34   

dlugixp napisał/a:
źródło: Gazeta Prawna

http://prawo.gazetaprawna...dki_do_zus.html
:) -dzięki .

Odpowiedz do tematu