|
Forum Wolnych od Alkoholu
"DEKADENCJA"
czyli rozmowy o alkoholizmie oswojonym i nie tylko...
|
Ja i moja matka |
Autor |
Wiadomość |
Ania80
Towarzyski
|
Wysłany: Śro 19 Paź, 2011 11:43 Ja i moja matka
|
|
|
Hej ludziska!
Powracam, ale z goła innym tematem, ale powiązanym...
Jak wiecie, chodzę na terapię dla współuzależnionych.
Okazało się w trakcie, że moje największe zmartwienie to relacje z matka, z którą obecnie mieszkam
I tak sobie pomyślałam, że ja się ogromnie powinnam cieszyć, że z nią mieszkam...
Bo mam na bieżąco materiał terapeutyczny pod ręką Codziennie widzę, jaka ta kobieta jest biedna. I codziennie przekonuję się, że ja nie chcę być taka jak ona (a już dużo zrobiłam, żeby być właśnie jak ona ). Codziennie widzę w niej siebie, swoje zachowania, jak w lustrze! I jestem za to wdzięczna Bo wiem, co muszę w sobie zmieniać. Wiem, nad czym muszę pracować.
Dziękuję ci mamo |
_________________ "Kiedy Bóg drzwi zamyka to otwiera okno..." ks. Jan Twardowski |
|
|
|
|
Flandria
Uzależniony od netu DDA (Dzielna, Dobra, Aktywna)
Pomogła: 69 razy Dołączyła: 28 Mar 2009 Posty: 3233
|
Wysłany: Śro 19 Paź, 2011 12:04
|
|
|
Ania80 napisał/a: | I codziennie przekonuję się, że ja nie chcę być taka jak ona |
tylko to też droga donikąd
paradoksalnie, jeśli postanowisz sobie, że nie chcesz być taka jak ktośtam, to prędzej czy później odkryjesz, że właśnie taka się stałaś
Jeśli z czymś walczysz - dajesz temu siłę ... |
|
|
|
|
esaneta
Moderator
Pomogła: 94 razy Wiek: 52 Dołączyła: 12 Lip 2011 Posty: 3397
|
Wysłany: Śro 19 Paź, 2011 13:12
|
|
|
Ania80 napisał/a: | Hej ludziska!
Powracam, ale z goła innym tematem, ale powiązanym... |
Witaj Aniu ponownie.
CIeszę się, ze wróciłaś |
_________________ I Love gołąbki Klarci.
|
|
|
|
|
KICAJKA
Trajkotka współuzależniona-stara al-anonka
Pomogła: 101 razy Wiek: 64 Dołączyła: 28 Wrz 2009 Posty: 1555 Skąd: śląskie
|
Wysłany: Śro 19 Paź, 2011 13:33
|
|
|
Ania80 napisał/a: | Bo wiem, co muszę w sobie zmieniać. Wiem, nad czym muszę pracować. | No to ja Ci życzę abyś konsekwentnie wprowadzała te zmiany w swoje życie |
_________________ " Jestem dzieckiem wszechświata nie mniej niż drzewa i gwiazdy,mam prawo być tutaj..."
http://www.youtube.com/wa...feature=related
|
|
|
|
|
Ania80
Towarzyski
|
Wysłany: Śro 19 Paź, 2011 14:04
|
|
|
Flandra napisał/a: | paradoksalnie, jeśli postanowisz sobie, że nie chcesz być taka jak ktośtam, to prędzej czy później odkryjesz, że właśnie taka się stałaś |
Ja już to wiedziałam jakieś 10 lat temu. Wtedy uciekłam, wyprowadziłam się, myślałam, że w taki sposób odetnę się od niej i już nie będzie miała na mnie wpływu.
Dopiero teraz widzę, że powielam te same zachowania, destrukcyjne zachowania. I to jest dla mnie pozytywne, że mieszkając z nią, jestem w stanie na bieżąco korygować swoje zachowanie.
I myślę, że wychodzi mi to na plus |
_________________ "Kiedy Bóg drzwi zamyka to otwiera okno..." ks. Jan Twardowski |
|
|
|
|
Babeta35
Trajkotka
Pomogła: 3 razy Wiek: 58 Dołączyła: 18 Sty 2011 Posty: 1546 Skąd: Łódź
|
Wysłany: Śro 19 Paź, 2011 15:40
|
|
|
Ania80 napisał/a: | Codziennie widzę, jaka ta kobieta jest biedna | a z jakiego powodu tak piszesz?Mama też jest współuzależniona? |
|
|
|
|
stinky888
Milczek stinky888
|
Wysłany: Śro 19 Paź, 2011 15:45
|
|
|
Widzę Aniu że forum jest lekarstwem na wszystkie twoje problemy. Szkoda , gdyż myślałem że zrozumież , że oprócz internetu są jeszcze ludzie w realnym świecie. Pokazywanie całemu zdeformowanemu ,zakąpleksionemu internerowi swoich błędów, a przedewszystkim zwalanie winy na innych , nie szukanie pomocy u ludzi którzy Cię kochają . To moim skromnym zdaniem dopiero ucieczka, tyle że w świat wirtualny. Jak można pisać o matce takie rzeczy a żyć na jej koszt ,mieć dach nad głową dzięki niej dla siebie i dzieci i nie szanować tego . Wiem że tu pogłaszczą po głowie i powiedzą jaka jesteś fajna , mądra a ci bliscy do okoła to syf. Napiszą zostaw ich ,będzie Ci lepiej. Ty jesteś naj... I co , w którymś momęcie zostanie Ci tylko internet. Czekam na Ciebie, aż zrozumież że to nie życie.Kochający Rafał |
_________________ Trzeźwiący |
|
|
|
|
Babeta35
Trajkotka
Pomogła: 3 razy Wiek: 58 Dołączyła: 18 Sty 2011 Posty: 1546 Skąd: Łódź
|
Wysłany: Śro 19 Paź, 2011 15:50
|
|
|
stinky888 napisał/a: | Kochający Rafał | aTy chyba jesteś jej facetem dzięki któremu ta terapię dla współuzależnionych chodzi?
OOOOO to się tu fajnie zaczyna dziać, niech no tylko Iras do boju wkroczy. |
|
|
|
|
Klara
Uzależniony od Dekadencji
Pomogła: 264 razy Dołączyła: 24 Lis 2008 Posty: 7861
|
Wysłany: Śro 19 Paź, 2011 15:52
|
|
|
stinky888 napisał/a: | Kochający Rafał |
Ty, kochający Rafale już jesteś po terapii? |
_________________ "Kiedy się przewracasz, nigdy nie wstawaj z pustymi rękami." /przysłowie japońskie/ |
|
|
|
|
Ania80
Towarzyski
|
Wysłany: Śro 19 Paź, 2011 16:53
|
|
|
A JA CI RAFALE JUŻ POWIEDZIAŁAM: ODP....OL SIĘ ODE MNIE!!!
ZA GŁUPI JESTEŚ, ŻEBY ZROZUMIEĆ????
TY CZEKASZ NA MNIE???
HAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHHA |
|
|
|
|
Ania80
Towarzyski
|
Wysłany: Śro 19 Paź, 2011 16:56
|
|
|
i pozwól mi żyć tak jak ja chcę, a nie tak jak ty mi rozkażesz!
Zostaw mnie w świętym spokoju!!!
ŻYJ I DAJ ŻYĆ INNYM - jeszcze terapeuta nie wytłumaczył ci o co chodzi w tym zdaniu??
ODWAL SIĘ |
Ostatnio zmieniony przez Ania80 Śro 19 Paź, 2011 16:58, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Ania80
Towarzyski
|
Wysłany: Śro 19 Paź, 2011 16:59
|
|
|
stinky888 napisał/a: | Kochający Rafał |
Chyba sam siebie.
I swój brak mieszkania po terapii......... |
|
|
|
|
evita
[*][*][*]
Pomogła: 75 razy Wiek: 58 Dołączyła: 03 Wrz 2009 Posty: 2895 Skąd: wielkopolska
|
Wysłany: Śro 19 Paź, 2011 17:02
|
|
|
Ania80 napisał/a: | Dziękuję ci mamo |
staraj się być dla mamy wzorem a nie odwrotnie bo to ani miło się czyta ani do niczego nie doprowadzi ...
stinky888 napisał/a: | I co , w którymś momęcie zostanie Ci tylko internet |
który nie kładzie się obok pijany spać do łóżka, nie awanturuje się, nie krzyczy, nie kłamie patrząc prosto w oczy, nie obiecuje nie dotrzymując tychże ... same plusy
a tak poważniej już co nieco tak już tu jesteś kochający Rafale to napisz 10 powodów dla których wg ciebie Ania powinna do ciebie wrócić |
_________________ spragniona niecodzienności,stęskniona do nadzwyczajności ...
|
|
|
|
|
Flandria
Uzależniony od netu DDA (Dzielna, Dobra, Aktywna)
Pomogła: 69 razy Dołączyła: 28 Mar 2009 Posty: 3233
|
Wysłany: Śro 19 Paź, 2011 17:03
|
|
|
ja pierniczę
niedługo pamiętniki będą miały ograniczony dostęp - tam będziesz mogła bezpiecznie pisać
pozdrawiam |
|
|
|
|
Ania80
Towarzyski
|
Wysłany: Śro 19 Paź, 2011 17:38
|
|
|
stinky888 napisał/a: | forum jest lekarstwem na wszystkie twoje problemy |
Pisanie na forum lekarstwem na problemy?
Moim lekarstwem jest terapia, a forum jest przy okazji.
stinky888 napisał/a: | Pokazywanie całemu zdeformowanemu ,zakąpleksionemu internerowi swoich błędów |
Znasz to z autopsji, nie?
A poza tym dlaczego nazywasz tak cały internet? Na jakiej podstawie? Bo nie odzwierciedla twoich poglądów?
stinky888 napisał/a: | przedewszystkim zwalanie winy na innych |
Na kogo ja zwalam winę? DDD - Dorosłe Dzieci z rodzin Dysfunkcyjnych - ktoś tę dysfunkcję w moim rodzinnym domu stworzył. To bardziej stwierdzenie faktu a nie zwalanie winy na innych.
stinky888 napisał/a: | Ty jesteś naj... |
Tak. Ja i moje dzieci. Nikt mi tego nie musi pisać. Ja to wiem.
stinky888 napisał/a: | nie szukanie pomocy u ludzi którzy Cię kochają |
Szukałam. I co? Pamiętasz naszą poniedziałkową rozmowę? U mojej mamy w domu? Sory, ale to nie była pomoc...
stinky888 napisał/a: | Jak można pisać o matce takie rzeczy |
Jakie rzeczy? To, że moja mama jest biedna? Ja tak uważam, bo nie potrafi dostrzec żadnych, ŻADNYCH, pozytywnych aspektów życia. I dlatego, moim zdaniem, jest biedna
stinky888 napisał/a: | żyć na jej koszt ,mieć dach nad głową dzięki niej dla siebie i dzieci |
Ciekawe dzięki komu musiałam ją prosić o ten dach nad swoją i dziewczynek głowami..?
stinky888 napisał/a: | nie szanować tego |
Nigdy czegoś takiego nie napisałam i nie powiedziałam. Wręcz przeciwnie. Zawsze byłam, jestem i będę jej wdzięczna za to, że dała mi dach nad głową, kiedy zmuszona byłam uciekać od alkoholika agresora
stinky888 napisał/a: | a ci bliscy do okoła to syf |
Nie wszyscy, na szczęście.
stinky888 napisał/a: | I co , w którymś momęcie zostanie Ci tylko internet. |
Piszesz tak, jakbym poza tobą nie miała już nikogo... Spójrz lepiej na siebie
stinky888 napisał/a: | Czekam na Ciebie, aż zrozumież że to nie życie |
Wiem. Mam nie pisać na forum, mam nie kontaktować się z jedną z koleżanek, której nie trawisz, mam przekazywać ci każdą moją myśl, najlepiej gdybym rozmawiała tylko i wyłącznie z tobą... Cóż jeszcze rozkażesz, Panie? |
Ostatnio zmieniony przez Ania80 Śro 19 Paź, 2011 17:41, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
Alkoholizm, współuzależnienie, DDA. Forum wsparcia
|