Przesunięty przez: Wiedźma Pią 02 Mar, 2012 06:21 |
Anonimowość w sieci a ochrona danych osobowych |
Autor |
Wiadomość |
KICAJKA
Trajkotka współuzależniona-stara al-anonka
Pomogła: 101 razy Wiek: 64 Dołączyła: 28 Wrz 2009 Posty: 1555 Skąd: śląskie
|
Wysłany: Pią 28 Paź, 2011 18:00 Anonimowość w sieci a ochrona danych osobowych
|
|
|
Dzisiaj przeżyłam szok.
Na moją pocztę-mailową przyszło powiadomienie aby korzystać z e-faktur za internet.
Myślałam,że to tylko reklama a okazało się,że jest tam podana kwota jaką mamy zapłacić i nasz numer abonenta.
Mamy dwie skrzynki mailowe ja i córcia -przyszło na moją
Telefon i internet są na mężula -jego dane osobowe
Mężulo nie korzysta z internetu wcale
Córcia ma nazwisko ojca od początku i tak jest zapisane na poczcie
Ja mam pocztę na nazwisko panieńskie i nie jest zmienione-mam dwuczłonowe
Czy administrator poczty może udostępnić właścicielowi internetu dane osoby,która z niego korzysta? |
_________________ " Jestem dzieckiem wszechświata nie mniej niż drzewa i gwiazdy,mam prawo być tutaj..."
http://www.youtube.com/wa...feature=related
|
Ostatnio zmieniony przez KICAJKA Pią 28 Paź, 2011 18:04, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Flandria
Uzależniony od netu DDA (Dzielna, Dobra, Aktywna)
Pomogła: 69 razy Dołączyła: 28 Mar 2009 Posty: 3233
|
Wysłany: Pią 28 Paź, 2011 18:02
|
|
|
KICAJKA napisał/a: | Czy administrator poczty może udostępnić właścicielowi internetu dane osoby,która z niego korzysta? |
a nie podałaś przypadkiem firmie, która dostarcza Ci internet swojego adresu e-mail? |
|
|
|
|
KICAJKA
|
Wysłany: Pią 28 Paź, 2011 18:09
|
|
|
Flandra napisał/a: | która dostarcza Ci internet swojego adresu e-mail? | Nie,załatwiam wszystko telefonicznie,nawet nie zawsze ze stacjonarnego przez który jest internet tylko z przyzwyczajenia- z komórki |
_________________ " Jestem dzieckiem wszechświata nie mniej niż drzewa i gwiazdy,mam prawo być tutaj..."
|
|
|
|
|
Flandria
|
Wysłany: Pią 28 Paź, 2011 18:13
|
|
|
KICAJKA napisał/a: | Nie,załatwiam wszystko telefonicznie |
no ok, ale i tak często pytają o adres e-mail
jesteś pewna, że nie podawałaś? |
|
|
|
|
KICAJKA
|
Wysłany: Pią 28 Paź, 2011 18:17
|
|
|
Flandra napisał/a: | jesteś pewna, że nie podawałaś? | Jestem pewna-zawsze posługuję się specjalnym numerem PIN-który właśnie podano tylko mężulowi-musiał osobiście rozmawiać przez telefon aby go otrzymać |
|
|
|
|
|
Flandria
|
Wysłany: Pią 28 Paź, 2011 18:25
|
|
|
KICAJKA napisał/a: | Jestem pewna-zawsze posługuję się specjalnym numerem PIN-który właśnie podano tylko mężulowi-musiał osobiście rozmawiać przez telefon aby go otrzymać |
chodziło mi o to, czy w trakcie podpisywania umowy, wtedy kiedy podawałaś swoje dane adresowe itp, czy nie pytano też o adres e-mail?
Firma, która dostarcza mi internet ma mój adres, numer telefonu, adres e-mail, nawet chyba numer pesel.
Jak coś załatwiałam ostatnio w kablówce, to też pytano mnie czy numer telefonu do kontaktu i adres e-mail są nadal aktualne. Faktury wysyłają normalnie pocztą.
Nie załatwiałam niczego via e-mail, ale go po prostu podałam.
Jeśli sobie nie przypominasz podawania im takich informacji to po prostu zapytaj skąd to wytrzasnęli Wierzyć mi się nie chce, żeby sprawdzali z jakich adresów e-mail korzystali ich klienci i w ten sposób zdobywali takie informacje ... |
|
|
|
|
KICAJKA
|
Wysłany: Pią 28 Paź, 2011 18:48
|
|
|
Flandra napisał/a: | chodziło mi o to, czy w trakcie podpisywania umowy, wtedy kiedy podawałaś swoje dane adresowe itp, czy nie pytano też o adres e-mail? | Jak załatwialiśmy internet to ja jeszcze nie miałam zielonego pojęcia o komputerze -dopiero zaczęłam po mału oglądać i bałam się,żeby co nie zepsuć |
|
|
|
|
|
Urszula
Trajkotka
Pomogła: 7 razy Wiek: 69 Dołączyła: 23 Maj 2010 Posty: 1208
|
Wysłany: Pią 28 Paź, 2011 20:38
|
|
|
Łooo, maaaatko!!!
Kicajko, a to mnie teraz wystraszyłaś!
Od połowy lutego mieszkam w Polsce (z czego bardzo się cieszę), ale jeszcze wielu rzeczy nie zdołałam skumać.
Z różnych względów chcę zachować anonimowość ( miałam już przykre doświadczenia z Naszą Klasą i poprzysięgłam sobie, że nigdy więcej!), ale z tego co piszesz wynika, że nasze dane osobowe absolutnie nie są chronione! |
|
|
|
|
KICAJKA
|
Wysłany: Sob 29 Paź, 2011 13:06
|
|
|
Halo
Jestem tu
Czy ktoś jeszcze mi może powiedzieć jak to możliwe i co z tym fantem zrobić ???
|
|
|
|
|
|
Flandria
|
Wysłany: Sob 29 Paź, 2011 13:17
|
|
|
KICAJKA napisał/a: | Czy ktoś jeszcze mi może powiedzieć jak to możliwe i co z tym fantem zrobić ??? |
dane adresowe, nr abonenta itd ma firma, która wystawia Ci faktury
więc jedyne co Ci "ukradziono" to adres e-mail (choć i tak może któryś z domowników podał?)
moim zdaniem nie ma się czym martwić
ja bym zadzwoniła do firmy od tych faktur i zapytała skąd mają Twój adres e-mail |
Ostatnio zmieniony przez Flandria Sob 29 Paź, 2011 13:18, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
KICAJKA
|
Wysłany: Sob 29 Paź, 2011 13:21
|
|
|
Flandra napisał/a: | (choć i tak może któryś z domowników podał?) | Na pewno nie bo nawet nie wiedzą jak się z firmą kontaktować |
|
|
|
|
|
Flandria
|
Wysłany: Sob 29 Paź, 2011 13:32
|
|
|
KICAJKA napisał/a: | Na pewno nie bo nawet nie wiedzą jak się z firmą kontaktować |
to dlaczego Twojemu mężowi podano PIN?
KICAJKA napisał/a: | zawsze posługuję się specjalnym numerem PIN-który właśnie podano tylko mężulowi |
|
|
|
|
|
Flandria
|
Wysłany: Sob 29 Paź, 2011 13:32
|
|
|
zresztą
Dzwoń do nich i zapytaj, bo inaczej będziesz się w nieskończoność się zastanawiać |
|
|
|
|
KICAJKA
|
Wysłany: Sob 29 Paź, 2011 14:11
|
|
|
Flandra napisał/a: | to dlaczego Twojemu mężowi podano PIN? | Ja zadzwoniłam(specjalnie czekałam,żeby był w domu) i proszono mężula do telefonu,więc podałam słuchawkę,kartkę i długopis-podali zapisał i tyle |
|
|
|
|
|
KICAJKA
|
Wysłany: Nie 30 Paź, 2011 11:00
|
|
|
Dzięki Flanderko,że chociaż Ty się odezwałaś
Kurcze ponad 1300 osób zarejestrowanych na forum-kilku zawsze bardzo mądrych a jak ja pytam -nima nikogo
Można a tu nic
Potem się dziwią,że te współ -takie samosie... |
|
|
|
|
|
|