|
Forum Wolnych od Alkoholu
"DEKADENCJA"
czyli rozmowy o alkoholizmie oswojonym i nie tylko...
|
pytania na mityngu AA |
Autor |
Wiadomość |
staaw
Uzależniony od Dekadencji
Pomógł: 125 razy Wiek: 52 Dołączył: 18 Sie 2010 Posty: 9025
|
Wysłany: Nie 25 Gru, 2011 23:31
|
|
|
Gonzo.pl napisał/a: |
Staaw, myślę, że piszesz zupełnie o czym innym, nie tego dotyczy cytowany text.
Pisałes gdzieś, ze Wasze mitingi są otwarte, więc możesz nie znac tych pytań. |
Masz rację, piszę o czymś innym. Chodziło mi o okres abstynencji liczony w godzinach a nie dniach czy tygodniach.
Jest taki "obowiazek" (?), "tradycja" (?), że pada pytanie, kto ma abstynencję krótsza niż 30 dni. I przez miesiąc podnosi się łapkę na każdym mitingu. |
Ja nie znam takiej tradycji...
Dst , wydaje mi się, że chodzi tutaj o to samo co z uznaniem bezsilności, by po prostu przyznać się przed soba.
Mój stosunek do tego, czy pytanie jest zadawane, czy nie, jest obojętny.
|
Uważam że bezsilność powinno się samemu uznawać...
Takie zmuszanie typu: zapiłeś to teraz przez miesiąc łapka w górę, może według mnie przynieść więcej szkody niż pożytku, ja jestem przeciw....
W nowych scenariuszach mitingu pytania tego nie ma i w moim miescie zadaje się je na naprawdę nielicznych grupach. Przyjecie nowego scenariusza, bądż pozostanie przy starym jest samodzielną decyzją grupy, nikt tego nie narzuca. |
I to jest zgodne z 4 tradycją... |
_________________ Wielbi dusza moja Pana, i raduje się duch mój w Bogu, moim Zbawcy.
Nie martw się, jeżeli nie rozumiesz tego posta, nie był do Ciebie |
|
|
|
|
dtstgseete
(banita)
|
Wysłany: Nie 25 Gru, 2011 23:43
|
|
|
Trafiles w sedno chetnie to rozwine:
czyta np ,,Nie uzywamy słów ,,my wy oni i tym podobne'''' samo takie sformułowanie razi...
Na spotkaniach AA teksty rozpoczynające to litania nakazów i zakazów. Nie jest moim zamiarem polemizować z tradycją czytania zasad i takich tekstów. Chcę tylko powiedzieć, że staję się czujny gdy slyszę ,,my wy oni, on, ty'' nie tylko na spotkaniach AA. A jak już pojawia sie gdzies tryb rozkazujący (jak np w dezideracie) - strzygę uszami jak zając. Taki defekt mam |
_________________ Jestem jak ,,MediaMarkt": nie dla idiotów
Skazany na sukcez
|
|
|
|
|
Gonzo.pl
(banita)
Pomógł: 37 razy Wiek: 63 Dołączył: 22 Maj 2011 Posty: 3629 Skąd: Bydgoszcz
|
Wysłany: Nie 25 Gru, 2011 23:48
|
|
|
staaw napisał/a: | ja jestem przeciw.... |
Zachęcam do pójścia na Intergrupę i przedstawienia swojego zdania.
Komu tutaj protestujesz?
Przedstawiam Ci jak to funkcjonuje. |
_________________ Wszystko jest możliwe. Niemożliwe zajmuje tylko więcej czasu. |
|
|
|
|
staaw
|
Wysłany: Nie 25 Gru, 2011 23:51
|
|
|
dtstgseete napisał/a: | A jak już pojawia sie gdzies tryb rozkazujący (jak np w dezideracie) - strzygę uszami jak zając. Taki defekt mam |
Też strzygę... uwielbiam Desideratę...
A jeżeli w mityngu, czy też w "cywilnym" życiu, coś wzbudza zbyt silne moje emocje... dokładnie przyglądam się sobie.
To we mnie leży przyczyna że widzę drugiego człowieka głupim/nieuczciwym/ułomnym...
Tak jak w Biblii stoi "Widzicie źdźbło w oku bliźniego a belki we własnym nie dostrzegacie"... |
_________________ Wielbi dusza moja Pana, i raduje się duch mój w Bogu, moim Zbawcy.
|
|
|
|
staaw
|
Wysłany: Nie 25 Gru, 2011 23:52
|
|
|
Gonzo.pl napisał/a: | staaw napisał/a: | ja jestem przeciw.... |
Zachęcam do pójścia na Intergrupę i przedstawienia swojego zdania. |
Nie ma takiej potrzeby, na grupach na które chodzę nie stawia się tego pytania, więc problem, przynajmniej dla mnie, jest czysto akademicki... |
|
|
|
|
Gonzo.pl
(banita)
|
Wysłany: Nie 25 Gru, 2011 23:54
|
|
|
Cóz, czytanie zasad, to jeszcze nie miting własciwy (tak dziwnie to nazwę).
Czytane są własnie po to, by nie było tych "my, wy, oni".
A o Desideracie porozmawialiśmy sobie wczoraj przy stole wigilijnym, bo gdzie czworo alkoholików, to mały miting byc musi
Przecież Desiderata nie ma nic wspólnego ani z AA, ani z programem 12 Kroków.
To text zapozyczony zupełnie skądinąd i wykorzystywany jako motywujacy i wyciszajacy. To samo text "Ślady stóp" czy katolickie "24 godziny" lub " Codzienne medytacje". |
_________________ Wszystko jest możliwe. Niemożliwe zajmuje tylko więcej czasu. |
|
|
|
|
dtstgseete
(banita)
|
Wysłany: Pon 26 Gru, 2011 00:10
|
|
|
Gonzo.pl napisał/a: | Cóz, czytanie zasad, to jeszcze nie miting własciwy (tak dziwnie to nazwę).
|
O kurcze -- nigdy na to nie wpadłem, że tak jest...! To zamyka mi usta w tym temacie... <szacun> Spróbuję spojrzeć w ten sposób. Dziekuje. |
_________________ Jestem jak ,,MediaMarkt": nie dla idiotów
Skazany na sukcez
|
|
|
|
|
Marc-elus
Uzależniony od netu
|
Wysłany: Pon 26 Gru, 2011 00:30
|
|
|
Dzielicie włos na czworo, jak przystało na alkoholików w Święta....
Czemu ma służyć pytanie o "trzeźwość krótszą niż 30dni"? Bez sensu.... A co to za granica tego miesiąca? Co się stanie jak się ją przekroczy?
Cytat: | pada pytanie, kto ma abstynencję krótsza niż 30 dni. I przez miesiąc podnosi się łapkę na każdym mitingu.
(...) wydaje mi się, że chodzi tutaj o to samo co z uznaniem bezsilności, by po prostu przyznać się przed soba. |
Gonzo, chyba sam w to nie wierzysz.... "Wymuszanie" na kimś uznania bezsilności? Raczej będzie mało skuteczne, a nawet gdyby, to czy etyczne dla zadającego pytanie?
Nie wiem dlaczego takie pytanie pada na niektórych mitingach, nie potrafię wyjaśnić inteligentnie czemu to ma służyć. |
|
|
|
|
Gonzo.pl
(banita)
|
Wysłany: Pon 26 Gru, 2011 00:40
|
|
|
Powtórze to, co napisałem staawowi
Cytat: | Przedstawiam Ci jak to funkcjonuje. |
Dzielimy sobie włos na czworo, bo mi sporo daje rozmowa z Tym Niewymawialnym
a Twój komentarz jednak trochę mniej |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
Alkoholizm, współuzależnienie, DDA. Forum wsparcia
|