Strona Główna Forum Wolnych od Alkoholu
"DEKADENCJA"

czyli rozmowy o alkoholizmie oswojonym i nie tylko...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Wołanie o pomoc
Autor Wiadomość
świetlik 
Obserwator

Wysłany: Śro 04 Sty, 2012 02:10   Wołanie o pomoc

Witam wszystkich zgromadzonych na tym forum.Mam 36 lat i jestem alkoholikiem.Od końca sierpnia nie pije,tak że to dopiero kilka zaledwie miesięcy ale mam nadzieje taką przez duże N że jest to początek na mojej drodze trzeźwienia.jest mi ciężko bo już po tych kilku miesiącach czuje że idę w zaparte i jestem tylko trzeźwy fizycznie od jakiegoś czasu.Mam problemy z emocjami z którymi nie mogę sobie poradzić.Wiem że choroba na którą cierpię to choroba duszy,emocji.Wiem że sam nie jestem sobie w stanie z tą chorobą poradzić, dlatego proszę o pomoc innych alkoholików którzy rozumieją mechanizmy tej podstępnej choroby i mogą zrozumieć mnie alkoholika który cierpi.To moje pierwsze forum i mój pierwszy wpis,dlatego proszę o wyrozumiałość jeśli napisałem coś nie tak. Pozdrawiam :(
Ostatnio zmieniony przez świetlik Śro 04 Sty, 2012 02:15, w całości zmieniany 1 raz  

Janioł 
Uzależniony od netu
Uśmiech to pół pocałunku

Wysłany: Śro 04 Sty, 2012 02:20   

świetlik napisał/a:
To moje pierwsze forum i mój pierwszy wpis,dlatego proszę o wyrozumiałość jeśli napisałem coś nie tak. Pozdrawiam
wszystko tak , a dlaczego nie tą sprawdzona droga czyli w AA lub terapii, grupy wsparcia tylko samemu w zaparte ? witaj na pokładzie
Ostatnio zmieniony przez Janioł Śro 04 Sty, 2012 02:20, w całości zmieniany 1 raz  

Olin 
Towarzyski
uzalezniona od alkoholu

Pomogła: 3 razy
Wysłany: Śro 04 Sty, 2012 02:25   

Witaj :) .
Z tego co czytam to wiesz juz co nieco o chorobie i zdajesz sobie sprawe ze sam sobie nie poradzisz.Tutaj na forum mozesz sie dowiedziec wielu ciekawych i potrzebnych zeczy,mozesz tez dostac wsparcie od innych alkoholikow,ale to nie wystarczy.Potrzebny jest realny kontskt z drugim alkoholikie,terapia.......
Widze ze piszesz z Angli.Masz tam mozliwosc leczenia sie?Uczeszczania na meetingi AA?Jakies kluby abstynenta?

Janioł 
Uzależniony od netu
Uśmiech to pół pocałunku

Wysłany: Śro 04 Sty, 2012 02:56   

świetlik napisał/a:
Wiem że sam nie jestem sobie w stanie z tą chorobą poradzić, dlatego proszę o pomoc innych alkoholików którzy rozumieją mechanizmy tej podstępnej choroby i mogą zrozumieć mnie alkoholika który cierpi.
fakt jedyne co alkoholim może sam wymyślić to pół litra , to forum jest bardzo pomocne ale nie zastapi kontaktu z żywym drugim alkoholikiem ani terapeutą od uzależnień

świetlik 
Obserwator

Wysłany: Śro 04 Sty, 2012 04:20   

Dzięki za szybką reakcje i chęć pomocy. Tak to prawda trochę wiem o chorobie alkoholowej.Uczęszczałem na mitingi w Łodzi ,ale to było jakieś 14 lat temu później odszedłem z AA i było różnie.Zapijałem trzeźwiałem,żyłem,wegetowałem,dotarło do mnie że komfort picia został mi odebrany raz na zawsze ! Potwierdziły to dalsze fakty które miały miejsce w moim życiu. Przez te lata oszukiwałem się i żyłem z przeświadczeniem że wszystko jest w porządku.Ten stan doprowadził mnie do sytuacji w której teraz się znajduje.Po regularnych zapijaniach i próbach picia kontrolowanego i dalszych ich konsekwencjach doprowadziłem się do stanu w jakim teraz się znajduje.Emocje takie jak lęk,niepewność brak zaufania przyczyniły się do mojego odizolowania się od świata zewnętrznego i stronienia od ludzi ( poza pracą i obowiązkami rodzinnymi ).W Angli gdzie akurat teraz mieszkam trudno jest mi przełamać się i iść na angielski miting a polskiej grupy nie ma.Już coś w tym kierunku robię tzn dzwoniłem do Londynu gdzie poinformowano mnie o polskich grupach AA które działają w Angli.Tak że Panu Bogu dziękuje że powoli widzę światełko w tunelu,że stwarza sytuacje przez które może zacznę chodzić na mitingi AA.Teraz już wiem jak ważne jest wsparcie grupy ja zaczynam swoją prace od samego początku,jest mi trudniej niż kiedyś boję się rozpocząć prace nad sobą bo wiem że to nie łatwa droga Pokora i jeszcze raz pokora bym mógł swoją bezsilność wobec alkoholu uznać bym mógł wypracować sobie ten prawdziwy mocny fundament mojej trzeźwości ciężką pracą.Dziękuje że mogłem o tym napisać.

świetlik 
Obserwator

Wysłany: Śro 04 Sty, 2012 04:30   

Dziękuje wszystkim którzy do mnie napisali Wasza obecność jest dla mnie bardzo ważna :tak:

Janioł 
Uzależniony od netu
Uśmiech to pół pocałunku

Wysłany: Śro 04 Sty, 2012 04:35   

http://www.aa.org.pl/mityngi/swiat/001/anglia.htm

kosmo 
Gaduła
uzależniona, ociekająca jadem...

Pomogła: 48 razy
Wysłany: Śro 04 Sty, 2012 05:57   

Witaj Świetliku... :)
Ostatnio zmieniony przez kosmo Śro 04 Sty, 2012 05:57, w całości zmieniany 1 raz  

szymon 
Uzależniony od netu

Wysłany: Śro 04 Sty, 2012 06:41   

cześć świetlik :sun:

Żbik 
Małomówny

Wysłany: Śro 04 Sty, 2012 07:00   

Witaj :)

Borus 
Trajkotka
uzależniony

Wysłany: Śro 04 Sty, 2012 07:06   

Cześć Świetlik... :)

Marc-elus 
Uzależniony od netu

Wysłany: Śro 04 Sty, 2012 07:07   

Dzień dobry, cześć i czołem.... :D

Wuśka. 
Towarzyski

Pomogła: 6 razy
Wysłany: Śro 04 Sty, 2012 07:09   

Witaj, Świetliku.

Jędrek 
Trajkotka
ALKOHOLIK

Wysłany: Śro 04 Sty, 2012 08:13   

świetlik napisał/a:
dzwoniłem do Londynu gdzie poinformowano mnie o polskich grupach AA które działają w Angli.

To brzmi inaczej, niż "trudno jest mi iść na angielski mityng..." Czyli da się, jak sie chce :)
Witam Cię
Mam na imię Andrzej i jestem alkoholikiem
Ja bardzo chciałem doprowadzić się do porządku (w domyśle WYZDROWIEĆ).
Skończyło się to zapiciem leków psychotropowych. A i tak myślę, że naprawdę uznałem swoją bezsilność dopiero prawie dwa lata później (po niekończących się dołach)- o ile ją naprawdę uznałem :)
Bo do dzisiaj zdarza mi się wątpić, czy aby na pewno jestem alkoholikiem. Bo ciągle sie porównuję i oceniam. A słyszałem tyle razy "zawsze będą lepsi i gorsi od Ciebie"

beata 
Szefowa Al-Kaidy
współuzależniona,ddd

Pomogła: 83 razy
Wysłany: Śro 04 Sty, 2012 08:32   

Witaj. :sun:

"Każdy ranek daje szansę na to, by wieczorem móc powiedzieć, że to był dobry i szczęśliwy dzień… "
Miłego dnia życzę wszystkim. :)

Odpowiedz do tematu