Strona Główna Forum Wolnych od Alkoholu
"DEKADENCJA"

czyli rozmowy o alkoholizmie oswojonym i nie tylko...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
O czym należy pamiętać gdy wzywamy policją
Autor Wiadomość
Klara 
Uzależniony od Dekadencji

Pomogła: 264 razy
Wysłany: Śro 11 Sty, 2012 16:24   O czym należy pamiętać, gdy wzywamy policję.

Bywa, że sytuacja związana z zachowaniem czynnego alkoholika zagraża zdrowiu, życiu lub mieniu rodziny i decydujemy się na wezwanie policji.

Pamiętajmy, że:
- mamy prawo poprosić funkcjonariusza o założenie Niebieskiej Karty,
- mamy prawo dowiedzieć się pod jakim numerem znajdzie się notatka dotycząca interwencji /zapiszmy sobie ten numer/,
- jeśli funkcjonariusz odmawia powyższych działań, możemy zażądać podania jego numeru służbowego,
- w konsekwencji celowe jest napisanie skargi do komendanta posterunku i osobiste złożenie jej u adresata,
- wskazane jest posiadanie kopii pisma i uzyskanie potwierdzenia z pieczątką i datą złożenia oryginału.

Już dziś warto zapoznać się z Polską Kartą Praw Ofiary: http://www.policja.pl/por...raw_Ofiary.html
i zapamiętać, że:

Cytat:
II. Prawo do godności, szacunku i współczucia.

4. Ofiara ma prawo do traktowania jej z godnością, szacunkiem i współczuciem. Do szczególnego przestrzegania tego prawa zobowiązani są przedstawiciele wymiaru sprawiedliwości, służby zdrowia i służb socjalnych.

5. Nie można przerzucać odpowiedzialności za przestępstwo ze sprawcy na ofiarę. Nie można usprawiedliwiać przestępstwa tradycją, kulturą, stereotypami minimalizującymi winę sprawcy.

W jednym z tematów padła dziś propozycja, żeby przygotować poradnik dla osób wzywających policję.
Powyżej wypisałam te prawa, które zapamiętałam i kroki, które sama miałam okazję wykonać ze skutkiem pozytywnym.
Miałam to szczęście, że dla mojego Al-Anonu urządzono swego czasu spotkanie informacyjne z policjantem.

Proszę o wszelkie uwagi dotyczące tych punktów - tak treści jak i formy.
Po wyszlifowaniu zawartości tego "poradnika" poproszę Wiedźmę, żeby dołączyła go do niezbędnika współuzależnionych pt. "Gdy pije, bije, warto wiedzieć".
Ostatnio zmieniony przez Klara Pią 20 Sty, 2012 10:44, w całości zmieniany 3 razy  

evita 
[*][*][*]

Pomogła: 75 razy
Wysłany: Czw 12 Sty, 2012 07:43   

Ja bym jeszcze dodała choć to już jest zachowanie "po" akcji, żeby wykorzystać okazję gdy to jesteśmy w stanie zburzenia i życzymy naszemu przemocowcowi wszystkiego co najgorsze - złożyć zawiadomienie o znęcaniu się nad rodziną. Nie czekać na "zaś" tylko kuć żelazo póki gorące. Nie łudzić się, że będzie lepiej, że przeprosi i będzie cacy. Będzie coraz gorzej niestety i jeszcze nie raz takie sytuacje się powtórzą.

Klara 

Wysłany: Czw 12 Sty, 2012 07:50   

evita napisał/a:
złożyć zawiadomienie o znęcaniu się nad rodziną.

Czy założenie Niebieskiej Karty nie jest równoznaczne z tym zawiadomieniem?
Czy to są dwie oddzielne sprawy?
Pytam Evitko, gdyż nie jestem w temacie.

Edit:
Aha!
Jeśli zawiadomienie, to gdzie - na policję, do sądu?
Ostatnio zmieniony przez Klara Czw 12 Sty, 2012 07:51, w całości zmieniany 1 raz  

evita 
[*][*][*]

Wysłany: Czw 12 Sty, 2012 07:54   

Gdy się złoży doniesienie to sprawa idzie do prokuratury a niebieska karta po prostu sobie jest no i jest jakimś dowodem w sprawie. Zanim dojdzie do rozprawy jest czas na przygotowanie sobie świadków i dobrze by było żeby oprócz najbliższych znalazł się ktoś nie spokrewniony choćby sąsiad słyszący tylko hałasy z awantury. Pierwszy wyrok to najczęściej zawiasy i to już jest niezłym straszakiem bo kolejne zgłoszenie to odsiadka.

Edit :
ja jadę złożyć zawiadomienie na policję bo tak mnie wczoraj poinstruowano. Po powrocie napiszę więcej.
Ostatnio zmieniony przez evita Czw 12 Sty, 2012 07:55, w całości zmieniany 1 raz  

pietruszka 
Moderator

Pomogła: 232 razy
Wysłany: Czw 12 Sty, 2012 08:37   

Myślę, że warto znać tzw. Kartę Praw Ofiary:
http://www.policja.pl/por...raw_Ofiary.html

nawet wykuć na pamięć zawczasu na przykład to:

Cytat:

4. Ofiara ma prawo do traktowania jej z godnością, szacunkiem i współczuciem. Do szczególnego przestrzegania tego prawa zobowiązani są przedstawiciele wymiaru sprawiedliwości, służby zdrowia i służb socjalnych.

5. Nie można przerzucać odpowiedzialności za przestępstwo ze sprawcy na ofiarę. Nie można usprawiedliwiać przestępstwa tradycją, kulturą, stereotypami minimalizującymi winę sprawcy.

Swojego czasu przy zgłaszaniu kradzieży samochodu dostałam taką kartkę... tylko wtedy jeszcze byłam dość mało asertywna i nie zapomnę tego kiedy policjant zaczął mi wmawiać, ze właściwie nie powinnam się dziwić, ze ukradli mi auto, jak nie widziałam go z mojego okna :shock: Dzisiaj bym sobie nie pozwoliła na takie uwagi

Klara 

Wysłany: Czw 12 Sty, 2012 08:52   

Pietruszko, uzupełniłam wpis o Twoje uwagi.
Proszę, sprawdź, czy jest wszystko tak, jak należy.

pietruszka 
Moderator

Wysłany: Czw 12 Sty, 2012 08:58   

Tak sobie myślę, że może warto zamieścić całą kartę praw :mysli: tam jest więcej potrzebnych informacji. Może by wytłuścić te najważniejsze kwestie z karty,

Klara 

Wysłany: Czw 12 Sty, 2012 09:09   

Hmm.. :drapie: link nie wystarczy?

pietruszka 
Moderator

Wysłany: Czw 12 Sty, 2012 09:11   

A i jeszcze może coś stąd się przyda:

Cytat:

2.8. Co powinnaś wiedzieć o swoich prawach w kontakcie
z policją
Jeśli wezwałaś policję na interwencję i funkcjonariusze przyjechali
do twojego domu, masz prawo:
1. domagać się, aby sporządzili notatkę służbową w systemie procedury
Niebieskiej Karty;
2. zapisać nazwiska policjantów lub ich numery służbowe; ich
obowiązkiem jest pokazać ci legitymację służbową. Pamiętaj, że oni
również mogą być świadkami w twojej sprawie.
Jeśli sytuacja jest poważna i czujesz się zagrożona, a policjanci
powiedzą ci, że poza pouczeniem sprawcy i ewentualnym wypełnieniem
Niebieskiej Karty nie mogą nic zrobić, zapisz ich nazwiska i
numery służbowe, tak aby to widzieli. Poinformuj, że złożysz na nich
skargę do przełożonego. Dowiedz się o numer, pod jakim interwencja
została zarejestrowana i poproś o kopię notatki służbowej (lub karty
meldunku o przeprowadzonej interwencji). Zanotuj i przechowuj w
bezpiecznym miejscu wszystkie informacje na temat zajścia (zajść),
nawet wówczas, kiedy sytuacja w domu ulegnie poprawie. Nie masz
przecież pewności, że w przyszłości przemoc się nie powtórzy.
Jeśli mąż jest agresywny i czujesz się zagrożona, domagaj się,
aby funkcjonariusze zatrzymali go na 48 godzin. Policja ma prawo
zatrzymać osoby stwarzające w sposób oczywisty bezpośrednie
zagrożenie dla życia lub zdrowia ludzkiego, a także dla mienia
(art. 15 ust. 1 pkt 3). Policja nie jest bezsilna – może i powinna stosować
istniejące prawo, a ty możesz i powinnaś się od nich tego domagać.
Pamiętaj, policjant, który przy wykonywaniu czynności
służbowych przekroczył uprawnienia lub nie dopełnił obowiązku,
naruszając w ten sposób dobra osobiste obywatela, podlega
karze pozbawienia wolności do lat 3 (art. 231 § 1 kk).
Jeśli mąż lub partner jest pijany, domagaj się, aby go zabrali
do izby wytrzeźwień. Masz prawo do bezpieczeństwa osobistego,
a obowiązkiem policji i prokuratury jest ci je zapewnić.
W sytuacji,
gdy w ocenie policjantów nie ma podstawy do izolowania sprawcy,
a ty w dalszym ciągu czujesz się zagrożona, funkcjonariusze
powinni wskazać ci najbliższe schronisko, noclegownię i w miarę
możliwości zapewnić odpowiedni transport.

Z poradnika: Jeśli jesteś ofiarą przemocy - poznaj swoje prawa CPK : http://www.cpk.org.pl/ima.../attach_190.pdf

pietruszka 
Moderator

Wysłany: Czw 12 Sty, 2012 09:14   

Klara napisał/a:
Hmm.. :drapie: link nie wystarczy?

może i tak, bo jak za dużo to też niedobrze:
ale myślę, że ważne jest jeszcze to (z karty praw ofiary):

7. Ofiara ma prawo do traktowania ze szczególną troską i powagą przez organy wymiaru sprawiedliwości i organy ścigania. Postępowanie w sprawie powinno być prowadzone tak, by uwzględniać interesy i stan ofiary. Jej przesłuchania winny być: ograniczone do minimum, prowadzone w sposób kulturalny, wolne od opóźnień, odwołań i zmuszania ofiary do wielokrotnego przeżywania na nowo tragedii jakiej doświadczyła.

pietruszka 
Moderator

Wysłany: Czw 12 Sty, 2012 09:21   

Klara napisał/a:
Sprawnie wyszukuję info w necie, a w tym wypadku dałam plamę i sama się produkowałam :oops:

jak to niepotrzebnie, po swojemu zawsze lepiej, bo prościej.... :okok:

Flandria 
Uzależniony od netu
DDA (Dzielna, Dobra, Aktywna)

Pomogła: 69 razy
Wysłany: Czw 12 Sty, 2012 13:52   

Klara napisał/a:
Bywa, że sytuacja związana z zachowaniem czynnego alkoholika zagraża zdrowiu, życiu lub mieniu rodziny i decydujemy się na wezwanie policji.

ja bym zmieniła na:
Jeżeli sytuacja związana z zachowaniem czynnego alkoholika zagraża zdrowiu, życiu lub mieniu rodziny natychmiast wzywajmy policję.

evita 
[*][*][*]

Wysłany: Czw 12 Sty, 2012 16:46   

Obecnie podczas każdej interwencji policji powinna być sporządzana niebieska karta nawet gdyby trzeba było to czynić kilka razy dziennie. Nie ma jednej do której dołączane są tylko notatki tylko każdorazowo się wypełnia nową.

Pati 
Gaduła
Inna od innych.DDA.

Pomogła: 13 razy
Wysłany: Nie 15 Sty, 2012 00:56   

Kiedy ofiary nie stać na obdukcję ma prawo poprosić o skierowanie z komendy i wtedy jest za darmo.
To tak z mojego doświadczenia.

Klara 

Wysłany: Wto 17 Sty, 2012 21:02   

Jeżeli sytuacja związana z zachowaniem czynnego alkoholika zagraża zdrowiu, życiu lub mieniu rodziny natychmiast wzywajmy policję

Poradnik wydany przez Centrum Praw Kobiet pt. "Poznaj swoje prawa...jeśli jesteś ofiarą przemocy": http://www.cpk.org.pl/ima.../attach_190.pdf
informuje między innymi co powinnaś wiedzieć o swoich prawach w kontakcie z policją
Jeśli wezwałaś policję na interwencję i funkcjonariusze przyjechali
do twojego domu, masz prawo:
1. domagać się, aby sporządzili notatkę służbową w systemie procedury
Niebieskiej Karty;
2. zapisać nazwiska policjantów lub ich numery służbowe; ich obowiązkiem jest pokazać ci legitymację służbową. Pamiętaj, że oni również mogą być świadkami w twojej sprawie.
Jeśli sytuacja jest poważna i czujesz się zagrożona, a policjanci powiedzą ci, że poza pouczeniem sprawcy i ewentualnym wypełnieniem Niebieskiej Karty nie mogą nic zrobić, zapisz ich nazwiska i numery służbowe, tak aby to widzieli. Poinformuj, że złożysz na nich skargę do przełożonego. Dowiedz się o numer, pod jakim interwencja została zarejestrowana i poproś o kopię notatki służbowej (lub karty meldunku o przeprowadzonej interwencji).
Zanotuj i przechowuj w bezpiecznym miejscu wszystkie informacje na temat zajścia (zajść), nawet wówczas, kiedy sytuacja w domu ulegnie poprawie. Nie masz przecież pewności, że w przyszłości przemoc się nie powtórzy.
Jeśli mąż jest agresywny i czujesz się zagrożona, domagaj się, aby funkcjonariusze zatrzymali go na 48 godzin. Policja ma prawo zatrzymać osoby stwarzające w sposób oczywisty bezpośrednie zagrożenie dla życia lub zdrowia ludzkiego, a także dla mienia (art. 15 ust. 1 pkt 3).
Policja nie jest bezsilna – może i powinna stosować istniejące prawo, a ty możesz i powinnaś się od nich tego domagać.
Pamiętaj, policjant, który przy wykonywaniu czynności służbowych przekroczył uprawnienia lub nie dopełnił obowiązku, naruszając w ten sposób dobra osobiste obywatela, podlega karze pozbawienia wolności do lat 3 (art. 231 § 1 kk).
Jeśli mąż lub partner jest pijany, domagaj się, aby go zabrali do izby wytrzeźwień. Masz prawo do bezpieczeństwa osobistego, a obowiązkiem policji i prokuratury jest ci je zapewnić. W sytuacji,
gdy w ocenie policjantów nie ma podstawy do izolowania sprawcy, a ty w dalszym ciągu czujesz się zagrożona, funkcjonariusze powinni wskazać ci najbliższe schronisko, noclegownię i w miarę możliwości zapewnić odpowiedni transport.

Poradnik zawiera również inne ważne informacje, z którymi warto się zapoznać.
Spis treści
Wstęp . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 4
Mity i fakty . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 5
1. Przemoc wobec osób najbliższych jest przestępstwem . . . . . . . 8
2. Co robić, jeśli mąż lub partner stosuje przemoc? . . . . . . . . . . 12
3. Co policja i prokuratura mogą zrobić w twojej sprawie? . . . . 25
4. Nie musisz być bierną obserwatorką . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 29
5. Kiedy sprawa trafia do sądu . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 34
6. Sama też możesz być oskarżycielką . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 41
7. Co możesz zrobić po wydaniu wyroku? . . . . . . . . . . . . . . . . . 42
8. Co możesz zrobić, aby zabezpieczyć swój byt materialny? . . . 46
9. Organizacja społeczna – też może być Twoim rzecznikiem . . . 50
10. Kilka podstawowych pism procesowych . . . . . . . . . . . . . . . . . 51
11. Wybrane organizacje, które pomagają kobietom-ofiarom
przemocy . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 56

Ponadto z doświadczenia naszych koleżanek wynika, że:

- Zawczasu należy wykuć na pamięć na przykład to:
Cytat:
5. Nie można przerzucać odpowiedzialności za przestępstwo ze sprawcy na ofiarę. Nie można usprawiedliwiać przestępstwa tradycją, kulturą, stereotypami minimalizującymi winę sprawcy. (Pietruszka)

- Choć to już jest zachowanie "po" akcji, żeby wykorzystać okazję gdy to jesteśmy w stanie wzburzenia i życzymy naszemu przemocowcowi wszystkiego co najgorsze - złożyć zawiadomienie o znęcaniu się nad rodziną. Nie czekać na "zaś" tylko kuć żelazo póki gorące. Nie łudzić się, że będzie lepiej, że przeprosi i będzie cacy. Będzie coraz gorzej niestety i jeszcze nie raz takie sytuacje się powtórzą.
- Gdy się złoży doniesienie to sprawa idzie do prokuratury a niebieska karta po prostu sobie jest no i jest jakimś dowodem w sprawie. Zanim dojdzie do rozprawy jest czas na przygotowanie sobie świadków i dobrze by było żeby oprócz najbliższych znalazł się ktoś nie spokrewniony choćby sąsiad słyszący tylko hałasy z awantury. Pierwszy wyrok to najczęściej zawiasy i to już jest niezłym straszakiem bo kolejne zgłoszenie to odsiadka. (Evita)

- Kiedy ofiary nie stać na obdukcję ma prawo poprosić o skierowanie z komendy i wtedy jest za darmo. (Pati)

- W sytuacji gdy agresor przyjdzie nakręcony i będzie szukał dymu, proponuję:
1. Nie przebywać w zasięgu jego wzroku (mozna wyjść z domu lub zaszyć się w innym bezpiecznym pomieszczeniu (dobrze byłoby, gdybys mogła się tam zamknąć od wewnątrz); absolutnie unikać konfrontacji w kuchni - tam zbyt wiele niebezpiecznych narzędzi jest.
2. Mieć cały czas w ręce telefon. Włączać dyktafon, jak poczujesz, że cos może się wydarzyć. A jak przystapi do ataku natychmiast na policję i tu WAŻNE: od razu mów, że przeciwko męzowi toczy sie postępowanie o znęcanie - szybciej wówczas działają.
W przypadku, kiedy małżonkowi włączy się "demolator" dokonac dokumentacji fotograficznej zaistniałych zniszczeń.
Powyższe przetestowane wielokrotnie na mojej skromnej osóbce :skromny: (Esaneta)
Ostatnio zmieniony przez Klara Śro 18 Sty, 2012 20:51, w całości zmieniany 1 raz  

Odpowiedz do tematu