Strona Główna Forum Wolnych od Alkoholu
"DEKADENCJA"

czyli rozmowy o alkoholizmie oswojonym i nie tylko...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: pterodaktyll
Sob 14 Sty, 2012 20:07
Alimenty
Autor Wiadomość
Flandria 
Uzależniony od netu
DDA (Dzielna, Dobra, Aktywna)

Pomogła: 69 razy
Wysłany: Sob 14 Sty, 2012 16:27   

Obcy napisał/a:
A mnie wszyscy namawiają bym posłała rodziców do sądu i zarządzał alimentów na terapie.

teraz nie ma ograniczenia wiekowego
wcześniej można było ubiegać się o alimenty od rodziców do 26 roku życia, w dodatku pod warunkiem, że się uczy
a później się pozmieniało

ostatnio zrzekałam się "bieżących alimentów" :wysmiewacz:
zostały zasądzone w 1992 roku czy jakoś tak i zgodnie z prawem, dopóki sąd nie orzeknie inaczej, mi się należą :mgreen:
"szanowny tatuś" musiałby osobiście pofatygować się do sądu, i udowodnić, że nie ma potrzeby mnie utrzymywać ...
Ostatnio zmieniony przez Flandria Sob 14 Sty, 2012 16:28, w całości zmieniany 1 raz  

OSSA 
Upierdliwiec

Pomogła: 29 razy
Wysłany: Sob 14 Sty, 2012 16:35   

Flandra napisał/a:
Obcy napisał/a:
A mnie wszyscy namawiają bym posłała rodziców do sądu i zarządzał alimentów na terapie.

teraz nie ma ograniczenia wiekowego

jesteś pewna, czy wyczytałaś to w necie bo ostatnio ten zapis został uzupełniony;

Dodana norma;

Do artykułu 133 dodano § 3, z którego wynika, że rodzice mogą uchylić się od świadczeń alimentacyjnych względem dziecka pełnoletniego, jeżeli są one połączone z nadmiernym dla nich uszczerbkiem lub jeżeli dziecko nie dokłada starań w celu uzyskania możności samodzielnego utrzymania się.

Powyższa norma jest odpowiedzią na istniejący problem społeczny, w którym dorosłe osoby (uprawnione do alimentów) – nie podejmują pracy mimo takiej możliwości.

Norma przepisu jest jednak bardzo ocenna (sąd musi stwierdzić czy dana osoba nie dokłada starań – oraz czy wynika to z jego winy czy nie) – stąd ciężko ocenić jak kształtować się będzie orzecznictwo.
Ostatnio zmieniony przez OSSA Sob 14 Sty, 2012 16:40, w całości zmieniany 1 raz  

Flandria 
Uzależniony od netu

Wysłany: Sob 14 Sty, 2012 16:40   

OSSA napisał/a:
jesteś pewna, czy wyczytałaś to w necie

jestem pewna

musiałam osobiście zrzekać się "alimentów bieżących" czyli takich, które w świetle prawa przysługują mi w tej chwili na mocy wyroku z 1992 roku

tzn. gwoli ścisłości - nie musiałam się zrzekać
mogłam sobie brać co miesiąc kasę i czekać aż "szanowny tatuś" ruszy 4 litery do sądu
Ostatnio zmieniony przez Flandria Sob 14 Sty, 2012 16:41, w całości zmieniany 1 raz  

OSSA 
Upierdliwiec

Wysłany: Sob 14 Sty, 2012 16:41   

Flandra napisał/a:
OSSA napisał/a:
jesteś pewna, czy wyczytałaś to w necie

jestem pewna

musiałam osobiście zrzekać się "alimentów bieżących" czyli takich, które w świetle prawa przysługują mi w tej chwili na mocy wyroku z 1992 roku

To był chory zapis i został na szczęście zmieniony.

Flandria 
Uzależniony od netu

Wysłany: Sob 14 Sty, 2012 16:45   

OSSA napisał/a:
Do artykułu 133 dodano § 3, z którego wynika, że rodzice mogą uchylić się od świadczeń alimentacyjnych względem dziecka pełnoletniego, jeżeli są one połączone z nadmiernym dla nich uszczerbkiem lub jeżeli dziecko nie dokłada starań w celu uzyskania możności samodzielnego utrzymania się.

dobrze, że dodano coś takiego ...
bo faktycznie można by "żerować" na rodzicach do końca ich życia, tak po prostu ... dla własnej wygody

Flandria 
Uzależniony od netu

Wysłany: Sob 14 Sty, 2012 16:48   

OSSA napisał/a:

tzn. ?
w grudniu byłam u komornika
nikt nie sprawdzał czy mam pieniądze czy nie
wg komornika na mocy wyroku z 1992 roku mój ojciec ma obowiązek płacić na mnie alimenty i dopóki nie udowodni przed sądem, że jego pieniądze nie są mi potrzebne (np. że mam pracę itp) to nie ma bata - musi płacić :wysmiewacz:

OSSA 
Upierdliwiec

Wysłany: Sob 14 Sty, 2012 17:05   

Cytat:

Wysłany: Dzisiaj 16:48     
OSSA napisał/a:

tzn. ?
w grudniu byłam u komornika
nikt nie sprawdzał czy mam pieniądze czy nie

Jesteś pewna, że chodziło o bieżące alimenty może jakieś zaległe z przed lat.

Moja koleżanka dostała ostatnio zaświadczenie od komornika, że należą jej się alimenty na synów z przed wielu lat, to były duże pieniądze i co z tego ojciec dzieci nigdzie nie pracuje , nic nie posiada , mieszka w mieszkaniu konkubiny , pracuje w jej firmie bez umowy o pracę .
Wiesz co ona może z tym papierem zrobić , nie będę pisać bo nie wypada się na forum tak wyrażać.

Gdyby tak było jak ty piszesz nie potrzebny byłby fundusz alimentacyjny rodzice dożywotnio utrzymywali by swoje dzieci, robiłeś i urodziłaś :glupek: płać.

Flandria 
Uzależniony od netu

Wysłany: Sob 14 Sty, 2012 17:34   

OSSA napisał/a:
Jesteś pewna, że chodziło o bieżące alimenty może jakieś zaległe z przed lat.

chodziło o alimenty zaległe, jak i bieżące
z tego co zrozumiałam, "alimentami zaległymi" określono pieniądze, które ojciec powinien był mi płacić gdy przestał mi wypłacać alimenty fundusz alimentacyjny (zlikwidowano go kiedyś) aż do teraz, czyli do "alimentów bieżących"

wcześniej komornik nie miał jak wyegzekwować jakiejkolwiek kasy od mojego ojca, dopiero niedawno zyskał prawo do emerytury, wcześniej "utrzymywał się" z opieki społecznej (jest najnormalniejszym w świecie żulem)

czarna róża 
Towarzyski

Pomogła: 14 razy
Wysłany: Sob 14 Sty, 2012 17:42   

Flandra,całe szczęście że ten żul dorobił się własnej emerytury,żebyś za chwilę Ty nie musiała go utrzymywac..to niestety działa w obie strony..

Flandria 
Uzależniony od netu

Wysłany: Sob 14 Sty, 2012 17:44   

czarna róża napisał/a:
Flandra,całe szczęście że ten żul dorobił się własnej emerytury,żebyś za chwilę Ty nie musiała go utrzymywac..to niestety działa w obie strony..

wiem
miałam rok temu wizytę opieki społecznej w domu - masakra :/

OSSA 
Upierdliwiec

Wysłany: Sob 14 Sty, 2012 17:52   

Flandra napisał/a:

z tego co zrozumiałam, "alimentami zaległymi" określono pieniądze, które ojciec powinien był mi płacić gdy przestał mi wypłacać alimenty fundusz alimentacyjny (zlikwidowano go kiedyś) aż do teraz, czyli do "alimentów bieżących"

Zawsze interesowałam się prawem i zaciekawił mnie ten temat. Z tego co wiem pewne roszczenia się przedawniają, ale nie wiem jak jest z alimentami na dzieci. :bezradny:
Poczytam i popytam prawników, takie sprawy warto wiedzieć np. jak moi synowie nie będę chcieli iść do pracy. :beczy: :beczy:

Poza tym z tego co wiem o pieniądze z funduszu alimentacyjnego można się starć jak ojciec uchyla się od płacenia , komornik nie mam z czego zająć , a matka ma na tyle niskie dochody, że mieści się w ustalonym przez państwo limicie i do tego dziecko chodzi do szkoły.
Mam znajomą, która co roku w składa stertę zaświadczeń, oświadczeń by dostać na uczące się dziecko 250 zł miesięcznie.

Obcy przepraszam za zamęt , może Wiedźma
:zamiata: jeśli uznasz , że te posty są nie na temat. :buzki:
Ostatnio zmieniony przez OSSA Sob 14 Sty, 2012 17:55, w całości zmieniany 1 raz  

Flandria 
Uzależniony od netu

Wysłany: Sob 14 Sty, 2012 17:55   

OSSA napisał/a:
Poza tym z tego co wiem o pieniądze z funduszu alimentacyjnego można się starć jak ojciec uchyla się od płacenia , komornik nie mam z czego zająć , a matka ma na tyle niskie dochody, że mieści się w ustalonym przez państwo limicie i do tego dziecko chodzi do szkoły.

nie dostałam od ojca ani złotówki
w 1992 roku "wypalił się" od tamtego czasu nie pracował

OSSA 
Upierdliwiec

Wysłany: Sob 14 Sty, 2012 18:01   

Flandra napisał/a:
]
nie dostałam od ojca ani złotówki
w 1992 roku "wypalił się" od tamtego czasu nie pracował

Sama widzisz, że to martwy przepis.

Dziękuj bogu, że ma emeryturę , bo inaczej TY musiałabyś płacić jemu. Udowodniłby ci przed sądem, że jest stary, chory i żyje biedzie, ty pracujesz komornik nie miałby problemu z zajęciem ci części pensji. :cwaniak: :cwaniak:

Flandria 
Uzależniony od netu

Wysłany: Sob 14 Sty, 2012 18:02   

OSSA napisał/a:
Dziękuj bogu, że ma emeryturę , bo inaczej TY musiałabyś płacić jemu. Udowodniłby ci przed sądem, że jest stary, chory i żyje biedzie, ty pracujesz komornik nie miałby problemu z zajęciem ci części pensji.

nie sądzę, żeby uzyskał taki wyrok w sądzie, a bez tego komornik nie ma nic do gadania

OSSA 
Upierdliwiec

Wysłany: Sob 14 Sty, 2012 18:06   

Flandra napisał/a:
OSSA napisał/a:
Dziękuj bogu, że ma emeryturę , bo inaczej TY musiałabyś płacić jemu. Udowodniłby ci przed sądem, że jest stary, chory i żyje biedzie, ty pracujesz komornik nie miałby problemu z zajęciem ci części pensji.

nie sądzę, żeby uzyskał taki wyrok w sądzie, a bez tego komornik nie ma nic do gadania

w drugą stronę jest dokładnie tak samo :dokuczacz:

Odpowiedz do tematu