Strona Główna Forum Wolnych od Alkoholu
"DEKADENCJA"

czyli rozmowy o alkoholizmie oswojonym i nie tylko...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Nie mam zespolu abstynencyjnego
Autor Wiadomość
Olin 
Towarzyski
uzalezniona od alkoholu

Pomogła: 3 razy
Wysłany: Czw 19 Sty, 2012 19:19   

Jest mi bardzo smutno ze tylu fajnych ludzi sie z tad wykruszylo.Ostanio na forum bylo bardzo nieprzyjemnie.Same obelgi,klotnie.....no coz i tak bywa,lecz dzieki temu nauczylam sie czegos.Nauczylam sie ze nie ma czegos takiego jak solidarnosc w chorobie,jednak i alkoholik nie rozumie alkoholika,skoro takie konflikty moga powstac.Przypomnialam sobie ze nie warto ufac nikomu i nikomu nie wolno opowiadac niczego o sobie,nawet drugiemu alkoholikowi.Wszystko to co zaczelam robic,stracilo sens.Bo po co to robic,po co szukac zrozumienia u takich jak ja -alkoholikow-skoro ,jak mi pokazalo to forum,takie cos nie istnieje.

olka 
Gaduła

Pomogła: 6 razy
Wysłany: Czw 19 Sty, 2012 19:33   

Olinko!!!Nie uogólniaj.Tak jak Ty,tak i ja i każdy tu z nas ma swoje jazdy.Co moim zdaniem nie przekreśla faktu,że warto zaufać,warto się otworzyć.Olinko w tej chorobie izolując się...przegrywasz.Mając takie myślenie jak Ty dziś,robisz krok do tyłu.

Wiedźma 
Administrator

Pomogła: 193 razy
Wysłany: Czw 19 Sty, 2012 19:39   

Olin, wszędzie zdarzają się ludzie i ludziska - wśród alkoholików czy w jakiejkolwiek innej grupie ludzi.
Nie można tak uogólniać, bo tylko sobie zrobisz krzywdę pozbawiając siebie kontaktu
z wartościowymi (niektórymi jednak) osobami mającymi ten sam co Ty problem.
Nie podejmuj pochopnych decyzji pod wpływem emocji :przytul:

Olin 
Towarzyski
uzalezniona od alkoholu

Wysłany: Czw 19 Sty, 2012 19:45   

Cytat:
Olinko!!!Nie uogólniaj

Masz racje.Nie powinnam uogolniac.Przepraszam Ola.
Mysle jednak ze powinnam zmienic swoje myslenie i nie ufac wszystkim.Troche za mocno sie tutaj na publicznym forum uzewnetrznilam i zaangazowalam w to forum.Moze dlatego ze tak naprawde jestem sama z tym problemem i potraktowalam to forum jako grupe wsparcia.Teraz wiem ze przez internet sie nie da.Bo chociaz Wiedzma robi wszystko co w jej mocy aby forum mialo wysoki poziom,to jednak tylko forum i cyber przestrzen i nigdy nie wiadomo kto po drugiej stronie siedzi,chociaz ja zawsze poprzez posty widze zywego czlowieka ktory siedzi i stuka w klawiature tak jak ja.Pewnie nie wszyscy tak to widza i dlatego niektorym latwo jest tu napisac obelgi na inna osobe.Wspolczuje Wiedzmie zadania moderacji,to musi byc cholernie trudne,porbowac zapanowac nad tym wszystkim,szczegolnie ze tu wchodzi kto chce,bo takie sa prawa forum.

Jak dla mnie jest to nauczka zeby sie zdystansowac.

Estera 
Gaduła

Pomogła: 69 razy
Wysłany: Czw 19 Sty, 2012 19:45   

Olin, zobacz ile tu osób, które są od roku, dwóch, trzech na forum i niejeden spór forumowiczów mają za sobą...
W każdej dziedzinie życia są konflikty: w pracy, w domu, w sklepie itd.. Bądź spokojna, jest tu naprawdę dużo ludzi życzliwych, godnych zaufania i po prostu bardzo, bardzo fajnych :tak:

:buzki: :pocieszacz:

olka 
Gaduła

Pomogła: 6 razy
Wysłany: Czw 19 Sty, 2012 19:49   

O!!! To już inna rozmowa Olinko...ZDYSTANSOWAĆ!! Zawsze masz prywatne,jak chcesz o czymś osobistym pogadać.Ja tu znalazłam taką osobę na tym forum i jak mam jakiś poważny problem to pisze bezpośrednio do tej osoby i sprawa rozwiązana...Też mam kłopoty z ufaniem,ale i to trzeba w sobie zmieniać,bo czasami z powodu mojego muru nie dopuszczam cudownych ludzi i ich trace.

gregor71 
Towarzyski
alkoholik

Wysłany: Czw 19 Sty, 2012 19:54   

Olin napisał/a:
Troche za mocno sie tutaj na publicznym forum uzewnetrznilam

To Ci pomaga.Mnie z pewnością pomaga pisanie o moim życiu,uczuciach.
Piszę prawdę o sobie.Co może być szkodliwego w tym że piszę na forach.
Kiedyś powysyłam znajomym i rodzinie linki do forów na których piszę.
Jestem sobą i nie ukrywam się po drugiej stronie.
Olin napisał/a:
chociaz ja zawsze poprzez posty widze zywego czlowieka ktory siedzi i stuka w klawiature tak jak ja

Ja też.
Pozdrawiam. :)

Olin 
Towarzyski
uzalezniona od alkoholu

Wysłany: Czw 19 Sty, 2012 19:56   

No moze dlatego to tak przezywam bo to pierwszy konflikt tutaj ktory zobaczylam 8| .Za bardzo zidealizowalam to wszystko.Ja zawsze mialam zdolnosc do idealizowania,wszystkiego poza mna :mgreen: .
Dziekuje za posty,Olu,Esterko,Wiedzmo.......

yoytek 
Towarzyski
yoytek

Wysłany: Czw 19 Sty, 2012 20:19   

Olin napisał/a:
No moze dlatego to tak przezywam bo to pierwszy konflikt tutaj ktory zobaczylam 8| .Za bardzo zidealizowalam to wszystko.Ja zawsze mialam zdolnosc do idealizowania,wszystkiego poza mna :mgreen: .
Dziekuje za posty,Olu,Esterko,Wiedzmo.......

Może dziwne, ale mogło to być jednym z powodów picia.

pterodaktyll 
Moderator
.....zmieniłem narodowość, jestem alkoholikiem....

Wysłany: Czw 19 Sty, 2012 21:15   

Olin napisał/a:
Jest mi bardzo smutno
:pocieszacz: :buziak:

grzesiek 
Gaduła

Wysłany: Pią 20 Sty, 2012 09:49   

Olin napisał/a:
.Ostanio na forum bylo bardzo nieprzyjemnie.Same obelgi,klotnie.....no coz i tak bywa

Witaj Olin. Właśnie,jak w każdej,społeczności. Widzisz,niekturzy maja wrażenie że trzeźwieją,robią wiele dla siebie by nie pić ,czytają literaturę ,chodzą na terapię ,na mitingi,a później pisząc na forum chcą udowodnić coś sobie i innym.
Gdzie jest w tym momencie pokora,szacunek dla drugiego człowieka?
Ja czytając posty staram się je zrozumieć i chć nie muszę się z nimi zgadzać staram się nie krytykować czy oceniać. Czasem usilne przedstawianie swojej racji i stawianie jej ponad wszystko nad innymi,nie tolerowanie innego zdania powoduje takie kłótnie.
Wystarczy nie oceniać i nie krytykować ,a przedstawiać tylko własny punkt widzenia bez oczekiwania na odpowiedź, a atmosfera będzie inna.
Trzeba pogodzić się z tym,czego nie możesz zmienić, bo wszystkich ludzi i całego świata nie jesteśmy wstanie naprawić . Pogody ducha i uśmiechu na trzeźwe 24 godziny Ci życzę.

szymon 
Uzależniony od netu

Wysłany: Pią 20 Sty, 2012 10:17   

Olin napisał/a:
Jest mi bardzo smutno ze tylu fajnych ludzi sie z tad wykruszylo

rodzisz się sama
alkoholikiem jesteś sama
umierasz sama

Jonesy 
Upierdliwiec

Wysłany: Pią 20 Sty, 2012 11:23   

szymon napisał/a:

umierasz sama

Chyba że dajmy na to taki samolot, co to potyka się o brzozę. Wtedy nie umierasz sama, ale to też nie za fajna śmierć musi być, pomimo towarzystwa...

A na serio - minie jeszcze wiele lat, zanim ludzie przestaną wykorzystywać "anonimowość" w sieci do tworzenia swojego lepszego obrazu. Do tego czasu niestety nie masz co liczyć na to, że osoba po drugiej stronie jest na 100% szczera z Tobą, że nie manipuluje ani oszukuje.
Dlatego własnie ciągle odradzamy na Dekadencji "terapie internetowe" i "zdrowienie przez internet". A nieraz się zdarzyło, że osoba, która pisała posty, była pod wpływem i nie dało się od razu tego wyłapać. A więc i nawet jako na kontakt z drugim alkoholikiem, należy patrzeć na forum z ostrożnością. A poza tym, tak zwana "anonimowość" oraz złudzenie, że nie musimy odpowiadać za to co piszemy, bo to tylko avatarki w komputerze powodują większą wylewność negatywnych uczuć - łatwiej sprowokować awanturę na forum niż w życiu codziennym.
Mimo wszystko jednak, można tu spotkać super ludzi, i relacje sieciowe przenieść do życia prawdziwego. Masz wtedy do kogo zadzwonić, z kim się spotkać, gdy będzie potrzeba.

yoytek 
Towarzyski
yoytek

Wysłany: Pią 20 Sty, 2012 12:42   

grzesiek napisał/a:
(...)
Ja czytając posty staram się je zrozumieć i chć nie muszę się z nimi zgadzać staram się nie krytykować czy oceniać. Czasem usilne przedstawianie swojej racji i stawianie jej ponad wszystko nad innymi,nie tolerowanie innego zdania powoduje takie kłótnie.
Wystarczy nie oceniać i nie krytykować ,a przedstawiać tylko własny punkt widzenia bez oczekiwania na odpowiedź, a atmosfera będzie inna.
Trzeba pogodzić się z tym,czego nie możesz zmienić, bo wszystkich ludzi i całego świata nie jesteśmy wstanie naprawić . Pogody ducha i uśmiechu na trzeźwe 24 godziny Ci życzę.

Stosuję wypróbowany sposób: mówię o własnych doświadczeniach. Są wyjątki, że napotykam się na przekomarzania, bo przecież doświadczenia są moją własnością :)
Jak nie mam własnych doświadczeń, wtedy nie kusi mnie, aby zabierać głos.
Nie mówiąc ile dobrego przy okazji dla siebie robię.

zimna 
Gaduła
Księżniczka \^^^/

Pomogła: 17 razy
Wysłany: Pon 23 Sty, 2012 15:21   

Kochan Olinko
Życzę Ci wszystkiego najlepszego,
Jesteś piękna, mądra i dobra. :)
Szczęśliwej trzeźwości Olinko :buzki:

Odpowiedz do tematu