Strona Główna Forum Wolnych od Alkoholu
"DEKADENCJA"

czyli rozmowy o alkoholizmie oswojonym i nie tylko...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
kolejna próba życia w trzeźwości
Autor Wiadomość
pterodaktyll 
Moderator
.....zmieniłem narodowość, jestem alkoholikiem....

Wysłany: Pią 20 Sty, 2012 11:17   

geralt napisał/a:
nawet nie wiecie jaki mi robicie w głowie mętlik,

Owszem....wiemy.
geralt napisał/a:
to co jeszcze pół godziny temu było dla mnie pewne teraz sypie się jak domek z kart

Nie przejmuj się miałem dokładnie tak samo
Zrozum, że u Ciebie wystepują takie same mechanizmy jak u mnie, Marcela czy każdego innego alkoholika. Myśmy to już "przerobili" na własnym grzxbiecie zresztą. Dlaczego nie miałbyś z tego skorzystać i uniknąć tych "malin" w jakie myśmy wpadali. Wybór należy oczywiście do Ciebie. Nie jesteś inny niż cała reszta alkoholików świata, jesteś taki sam i reagujesz tak samo................

Lenka 
Towarzyski

Pomogła: 8 razy
Wysłany: Pią 20 Sty, 2012 11:21   

geralt napisał/a:
na pewno wiem że nie chcę już dalej pić.

geralt napisał/a:
to co jeszcze pół godziny temu było dla mnie pewne teraz sypie się jak domek z kart

....sam widzisz..... :bezradny:

Janioł 
Uzależniony od netu
Uśmiech to pół pocałunku

Wysłany: Pią 20 Sty, 2012 11:22   

Lenka napisał/a:
geralt napisał/a:

geralt napisał/a:

....sam widzisz.....
yle tylko postanowienie o nie piciu nie syplo się

Lenka 
Towarzyski

Pomogła: 8 razy
Wysłany: Pią 20 Sty, 2012 11:28   

Andrzej napisał/a:
Lenka napisał/a:
geralt napisał/a:

geralt napisał/a:

....sam widzisz.....
yle tylko postanowienie o nie piciu nie syplo się

..na razie.... :/

Jonesy 
Upierdliwiec

Wysłany: Pią 20 Sty, 2012 11:48   

Ja nie byłem na terapii, czy innej psychoterapii.
Ale...
Po pierwsze - mam stały kontakt z terapeutką (rozmawiamy zawsze przed spotkaniami z grupą wsparcia)
Po drugie - mam stały kontakt z grupą wsparcia (którą prowadzi owa terapeutka)
Po trzecie - nie poszedłem na terapię z powodu sytuacji zawodowej, ale gdy już takowa nie będzie mnie wstrzymywać nie widzę żadnego powodu, żeby na terapię nie iść

Póki co nie piję. Ale zdobywanie wiedzy na własną rękę o tym wszystkim, co możesz dowiedzieć się na terapii, przypomina mocno wyważanie drzwi, które są tuż obok już otwartych na oścież.

Nie polecam.

geralt 
Towarzyski

Wysłany: Pią 20 Sty, 2012 11:59   

Jonesy napisał/a:
Po pierwsze - mam stały kontakt z terapeutką (rozmawiamy zawsze przed spotkaniami z grupą wsparcia)

jak rozumiem chodzisz na terapie indywidualną? długo piłeś? długo już nie pijesz ?

Jonesy 
Upierdliwiec

Wysłany: Pią 20 Sty, 2012 12:18   

geralt napisał/a:
Jonesy napisał/a:

jak rozumiem chodzisz na terapie indywidualną? długo piłeś? długo już nie pijesz ?

Nie, źle rozumiesz. Rozmawiam co czwartek z terapeutką - przyjeżdżam wcześniej pół godziny niż grupa się zaczyna. Nie sądzę żebym nazwał to terapią indywidualną. Raczej luźną rozmową.

Dziwne te pytania zadajesz.
Długo piłem? Aż mi się film nie urywał...
długo już nie pijesz? Zależy, dla mnie bardzo długo, dla innych tyle co nic. Jak się zaprzesz i zewrzesz zwieracze to też parę dni nie popijesz i będzie Ci się wydawało że wieki całe. Nie o to tu chodzi, żeby tylko nie pić. A o to żeby głowa wytrzeźwiała i zaczęła normalnie pracować.

geralt 
Towarzyski

Wysłany: Pią 20 Sty, 2012 13:37   

Jonesy napisał/a:
Dziwne te pytania zadajesz

szukam u innych motywacji do nie picia

Jonesy 
Upierdliwiec

Wysłany: Pią 20 Sty, 2012 13:44   

geralt napisał/a:
Jonesy napisał/a:
Dziwne te pytania zadajesz

szukam u innych motywacji do nie picia

Popatrz na ostatnie lata swojego życia kolego. Potrzeba Ci jeszcze jakieś lepszej motywacji do niepicia???

szymon 
Uzależniony od netu

Wysłany: Pią 20 Sty, 2012 13:58   

geralt napisał/a:
szukam u innych

tłumaczenia siebie jakby tu zrobić, żeby nie pić i nic nie robić.
bo może ktoś jest akurat taki jak Ty i mu się udaje.

to Ci napisze: NIE UDAJE SIE!

ale się nie martw tym,
że myślisz, że jesteś inny.
ja podobnie myślałem na początku,
bo przecież nie piłem pół roku i dopiero wtedy poszedłem na terapie.
wiesz dlaczego poszedłem?
bo samo nie picie, nic mi nie dawało.
no... może to ze miałem troszkę więcej pieniędzy w portfelu i nie *j**** ode mnie piwskiem.
skakałem pod niebiosa, haha przecież nie pije już miesiąc, dwa, sześć...
terapia i ludzie nań znajdujący się, otworzyli mi oczy.
powiem Ci w zaufaniu, że podstawową terapię skończyłem jako jedyny z czterdziesto-osobowiej grupki :skromny:
niekiedy widuję na ulicy "kolegów" jak się bujają na nogach lub pod krawatem *j**** alkoholem.
młodą panią terapeutkę niekiedy widuję na mieście i tylko spoglądamy na siebie z uśmiechem wymieniając ukłon... ona wie i ja też.

najgorsze było na początku to, że coś w środku, takie drugie ja, podpowiadało mi całkiem coś innego, niż radzący tutaj ludzie.
to było przykre, bo byłem głęboko przekonany, że wystarczy nie pić i będzie się kimś.
bo wmawiałem sobie, przecież ja jestem inny niż "oni.

a tu NI KUTA okazało się, że jesteśmy tacy sami 8|

także dobrych wyborów [by wiking] Ci życzę :)
Ostatnio zmieniony przez szymon Pią 20 Sty, 2012 14:00, w całości zmieniany 1 raz  

geralt 
Towarzyski

Wysłany: Pią 20 Sty, 2012 14:34   

nie wiem czy już pisałem, u nas terapia odbywa się w szpitalu , mieszkam w 10000 miejscowości i na pewno jak nie dziś to jutro spotkam kogoś znajomego stojąc w kolejce pod drzwiami terapeuty, nie jestem jeszcze na tyle odważny by skonfrontować to z rzeczywistością (wstyd jak cholera) wiem ,że ktoś napisze czy nie wstyd było chlać , ale ja generalnie upijałem się sam. no i cały czas mam silne lęki przed takimi spotkaniami, (choroba psychiczna), reasumując - na spotkania AA nie mogę pójść z dwóch powodów: ze wstydu i fobii społecznej(lęk przed ludzmi) czyli jestem w du***, bo skoro piszecie że sam na pewno sobie nie poradzę to już nie wiem co robić...

jamesjamesbond 
(konto nieaktywne)

Wysłany: Pią 20 Sty, 2012 14:46   

geralt napisał/a:
mieszkam w 10000 miejscowości i na pewno jak nie dziś to jutro spotkam kogoś znajomego

Ja pracowałem w takiej miejscowości. Są to na dokładkę zazwyczaj nieprawdopodobne bastiony plotkarstwa- każdy każdemu d... obrabia i wszyscy o wszystkich wszystko wiedzą do 4tego pokolenia i wszystkich pociotków.

W takich miejscowościach z AA zostaje tylko to "A" drugie. Nie ma mowy o anonimowości która jest podstawą... tradycja 12. Anonimowość stanowi duchową podstawę wszystkich naszch Tradycji, przypominając nam zawsze o pierwszeństwie zasad przed osobistymi ambicjami.
Ostatnio zmieniony przez jamesjamesbond Pią 20 Sty, 2012 14:48, w całości zmieniany 2 razy  

yoytek 
Towarzyski
yoytek

Wysłany: Pią 20 Sty, 2012 14:54   

geralt napisał/a:
nie wiem czy już pisałem, u nas terapia odbywa się w szpitalu , mieszkam w 10000 miejscowości i na pewno jak nie dziś to jutro spotkam kogoś znajomego stojąc w kolejce pod drzwiami terapeuty, nie jestem jeszcze na tyle odważny by skonfrontować to z rzeczywistością (wstyd jak cholera) wiem ,że ktoś napisze czy nie wstyd było chlać , ale ja generalnie upijałem się sam. no i cały czas mam silne lęki przed takimi spotkaniami, (choroba psychiczna), reasumując - na spotkania AA nie mogę pójść z dwóch powodów: ze wstydu i fobii społecznej(lęk przed ludzmi) czyli jestem w du***, bo skoro piszecie że sam na pewno sobie nie poradzę to już nie wiem co robić...

To ja właśnie chodzę tam ze względu na podobne problemy, czyli dla mnie trzeźwość znaczy także rozwiązywanie podobnych ograniczeń.
Ja tyle mogę, że sam nie rozsiewam plotek i ... ich nie słucham. Zresztą Ci co roznoszą plotki nie są warci zainteresowania.

Marc-elus 
Uzależniony od netu

Wysłany: Pią 20 Sty, 2012 15:02   

geralt napisał/a:
jutro spotkam kogoś znajomego stojąc w kolejce pod drzwiami terapeuty

A co on tam będzie robił? Czekał na lewatywę czy też do terapeuty? :roll:
geralt napisał/a:
to już nie wiem co robić...

Widać tak jest, ale nie lękaj się, jest rada.... :sztama:

Zacznij pić dalej. Ostro.
Gdy już zostaniesz sam, może w więzieniu, może w szpitalu, bez kasy za to ze "znajomym" komornikiem, może też ze "znajomym" onkologiem.... wtedy wstyd zniknie.
Będziesz wiedział co robić.
Niestety, na wiele rzeczy będzie już za późno.
To się nazywa "osiąganie dna". Tylko że większość na nim pozostaje, nie dają rady się odbić.

Ja tam nie mam wstydu. Wszyscy u mnie w pracy wiedzą że chodzę na terapie.
Większość rodziny też wie. Koledzy też wiedzą.
Nikt się ode mnie nie odwrócił, tylko Ci którym zależało żebym postawił następną flaszkę.
Takich nie potrzebuje.

Ty chciałbyś zgrywać człowieka zdrowego, ale nim nie jesteś. Na pocieszenie powiem Ci że długo nie dasz rady, pewnie już część osób wie... tylko Ty myślisz że nie.

jamesjamesbond 
(konto nieaktywne)

Wysłany: Pią 20 Sty, 2012 15:29   

geralt napisał/a:
na pewno jak nie dziś to jutro spotkam kogoś znajomego stojąc w kolejce pod drzwiami terapeuty

Każdy przypadek jest inny, ja wczoraj na AA miałem takie spotkanie, kolega z którym pracowałem pierwszy raz mi się objawił na AA. Hm tylko że my razem kiedyś pilim i co najważniejsze on i bez picia jest super facet, tak że w sumie bardzo się ucieszyłem- wzięłem od niego nr telefonu- ot miły dzień.

Odpowiedz do tematu