Strona Główna Forum Wolnych od Alkoholu
"DEKADENCJA"

czyli rozmowy o alkoholizmie oswojonym i nie tylko...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Zapomniana obietnica
Autor Wiadomość
Jonesy 
Upierdliwiec

Wysłany: Pon 23 Sty, 2012 13:09   Zapomniana obietnica

Kiedyś, gdy jeszcze miałem pamiętnik (być może jeszcze gdzieś tam wisi) napisałem że chciałem starszej córce zrobić prezent. Miał on być najpierw na dzień dziecka, potem na gwiazdkę.
Cóż, rok minął a mnie duszą wyrzuty sumienia - zresztą przypominane przez samą księżniczkę - obiecałem domek dla lalek.
No i od słowa do słowa, musiałem douczyć się ile trzeba w Corelu, narysować wszystko, potem pomierzyć i narysować jeszcze raz, wreszcie wywalić w diabły i narysować zupełnie od nowa.
Obecnie rysunki są w firmie Ekopłyta i tam zostaną przygotowane ściany i podłogi - wycięte i wyfrezowane. Następnie domek zostanie złożony, sklejony i pozbijany, i zaczniemy dekorować i robić wykończenia. Jest to niesamowita przygoda i zabawa, zwłaszcza składanie wirtualne tych ścian, tak aby wszystko miało ręce i nogi i nie zawaliło się po paru chwilach.
Wrzucam wam kilka rysunków, żebyście mieli pogląd co zrobiłem do tej pory. Wrzucę też obrazek "wzoru". Domek jest dosyć pokaźny - 700x400 a wysoki na 650mm.
Chociaż to dopiero początek, to cieszę się - dałem solidny krok naprzód. I ktoś może napisać "facet, co za bzdury tu wypisujesz, to jest forum o walce z alkoholizmem, a nie modelarski kącik" to dla mnie jest to bardzo ważne - była to obietnica, którą dałem jako człowiek już nie pijący. I bardzo chcę jej dotrzymać.

Z drugiej strony, ktoś znowu bardziej dociekliwy spyta - a co obiecałeś drugiej córce?
No cóż, zróbmy jeden domek, zrobimy i drugi :) A potem kolejne, jak będzie trzeba. Chwilowo z modelarza szkutnika zmieniłem się w Boba Budowniczego.

pterodaktyll 
Moderator
.....zmieniłem narodowość, jestem alkoholikiem....

Wysłany: Pon 23 Sty, 2012 13:13   

Jonesy napisał/a:
ktoś może napisać "facet, co za bzdury tu wypisujesz,

Niech tylko spróbuje..........Twoje hobby, to istotny element trzeźwienia, wyznaczanie i osiąganie celów, nie mówiąc o normalnych stosunkach z dziećmi, co zresztą jest w tym wszystkim najważniejsze :mgreen: :okok:
Ostatnio zmieniony przez pterodaktyll Pon 23 Sty, 2012 13:15, w całości zmieniany 1 raz  

Estera 
Gaduła

Wysłany: Pon 23 Sty, 2012 13:13   

szacun Jonesy :okok:
jak będzie gotowy, to wklej koniecznie! Kurcze, całe dziecinstwo marzyłam o takiej chacie, więc rozumiem Twoją latorośl, ze się upomniała ;)

esaneta 
Moderator

Wysłany: Pon 23 Sty, 2012 13:21   

a ja znowu nic nie widzę :(

:esa:

Gonzo.pl 
(banita)

Wysłany: Pon 23 Sty, 2012 13:25   

To własnie jest radość trzeźwego życia, Jonesy. :brawo:
Jonesy napisał/a:
No cóż, zróbmy jeden domek, zrobimy i drugi :) A potem kolejne, jak będzie trzeba.

A jak będzie chłopiec? :rotfl:

Jonesy 
Upierdliwiec

Wysłany: Pon 23 Sty, 2012 13:28   

Dzięki, na was zawsze można liczyć, że te wariactwa będziecie popierać. Czuję się jakbym robił coś zupełnie nowego, chociaż te statki już parę lat robię. Mam nadzieję że wyjdzie z tego coś fajnego.
Będę informował na bieżąco.

Przy okazji - oczywiście w Polszcze, nawet na allegro, prawie niemożliwym jest dostać elementy do dekoracji takich domków - lampek, podłóg, tapet i tak dalej.
Wystarczy wejśc na ebay.com a tam całe chmary tego. Niestety za muchos muchos euros y funtos :bezradny: Ale 5 lampek chyba kupimy, coby lale po ciemku nie siedziały, nie?

Jonesy 
Upierdliwiec

Wysłany: Pon 23 Sty, 2012 13:29   

Gonzo.pl napisał/a:
To własnie jest radość trzeźwego życia, Jonesy. :brawo:
Jonesy napisał/a:
No cóż, zróbmy jeden domek, zrobimy i drugi :) A potem kolejne, jak będzie trzeba.

A jak będzie chłopiec? :rotfl:

E, tam. Mam wprawę już. Pierwszy raz mógł być fuks. Drugi raz przypadek. Ale za trzecim razem to już przyzwyczajenie :mgreen:

Klara 
Uzależniony od Dekadencji

Wysłany: Pon 23 Sty, 2012 13:48   

Podoba mi się ten domek, ale umiem ocenić tylko pierwsze zdjęcie, a już następne rysunki nic mi nie mówią, dlatego zapytam Cię o jeden szczegół - czy ten domek będzie miał wszystkie ściany, czy też tył będzie "otwarty"?

Marc-elus 
Uzależniony od netu

Wysłany: Pon 23 Sty, 2012 14:09   

Czekamy na relacje z postępu prac. :)
Jonesy napisał/a:
I ktoś może napisać "facet, co za bzdury tu wypisujesz, to jest forum o walce z alkoholizmem, a nie modelarski kącik"

Swego czasu myślałem nad tematem "turystycznym" w którym można by opisywać miejsca warte zobaczenia, wkleić fotki itd.
Strach tylko bo zaraz powiedzą że nawrót mam bo gdzieś mnie nosi... :roll:

pietruszka 
Moderator

Wysłany: Pon 23 Sty, 2012 14:18   

Estera napisał/a:
całe dziecinstwo marzyłam o takiej chacie, więc rozumiem Twoją latorośl, ze się upomniała ;)

ech... też marzyłam i się nie doczekałam... :bezradny:
A a propos miniaturek to właśnie czytałam o artystce fotografce, która korzystając z miniaturek tworzy pararealistyczne dzieła, jak to "Czy Barbi była nałogowym zbieraczem?"
http://blogs.riverfrontti...use_hoarder.php
I wiesz co zwróciło moją uwagę? miniaturowe akcesoria z których korzysta japońskiej firmy Re-ment. Widziałam, że są na ebayu :)

Jonesy 
Upierdliwiec

Wysłany: Pon 23 Sty, 2012 14:29   

Klara napisał/a:
Podoba mi się ten domek, ale umiem ocenić tylko pierwsze zdjęcie, a już następne rysunki nic mi nie mówią, dlatego zapytam Cię o jeden szczegół - czy ten domek będzie miał wszystkie ściany, czy też tył będzie "otwarty"?

Klaro takie domki są dwóch typów angielskie i amerykańskie. Jedne są otwierane od przodu, drugie nie mają tylnej ściany. Tylko nie pamiętam który jest który :)
W każdym bądź razie, ten mój nie będzie miał tylnej ściany. Ale jak mówiłem - w tej dziedzinie jestem raczkujący mocno więc zobaczymy jak to wszystko pójdzie. Planuję oddać domek z podłogami, sufitami i ścianami zrobionymi na gotowo plus oświetlenie, a resztę wyposażenia zaproponować dziewczynkom że zrobimy wspólnie.

Pietruszko, mierzyłem tę lalkę barbie - ta cholera jedna ma 30 cm, to pokój musiałby mieć wysokość 350 mm, dwa pokoje i poddasze dałoby metr. Chata na metr wysoka, musiałaby być tez na metr długa. A jakbym to wszystko listewkami okleił i tak dalej, to pewnie by ważyła ze 20 kilo i mogłaby małe przydusić, jakby coś się stało.
Tak więc pokoje mają 250 mm wysokości a poddasze 150 mm, co pasuje idealnie w skali 1:12.

Corel to świetne narzędzie. Jak już umiesz co i jak - wszystko narysujesz, wymierzysz i obejrzysz. A potem tylko robić.

Klara 
Uzależniony od Dekadencji

Wysłany: Pon 23 Sty, 2012 14:32   

Tu jest pomysł na oświetlenie http://domki-miniaturki.b...nie-domkow.html

Oświetlenie domku mojej córki było kupione za grosze w składnicy harcerskiej, ale widzę, że teraz sprzedają tylko jakieś gotowe modele.

Właśnie - pytałam o brak ściany, bo to jest istotne - dziecko musi wygodnie umieścić zabawki w pomieszczeniu :tak:
Ostatnio zmieniony przez Klara Pon 23 Sty, 2012 14:34, w całości zmieniany 1 raz  

Gonzo.pl 
(banita)

Wysłany: Pon 23 Sty, 2012 14:33   

Jonesy napisał/a:
Jedne są otwierane od przodu, drugie nie mają tylnej ściany.

A jeszcze są parterowe ze zdejmowanym dachem.

Jonesy 
Upierdliwiec

Wysłany: Pią 10 Lut, 2012 12:01   

Wycięcie i wyfrezowanie dwóch domków, wraz z materiałem to 280 złotych. Niewiele. Teraz czekam na przesyłkę. W międzyczasie wertuję ebay w poszukiwaniu lamp oraz czytam o "elektryfikacji" domków dla lalek, żeby było bezpiecznie i stabilnie.
Zabawa po pachy :)

evita 
[*][*][*]

Wysłany: Pią 10 Lut, 2012 13:49   

Gonzo.pl napisał/a:
A jeszcze są parterowe ze zdejmowanym dachem

gdy miałam ok. 5 lat mój tato zrobił mi w prezencie na gwiazdkę taki właśnie domek ze zdejmowanym dachem :) miałam w każdym pokoju oświetlenie, miniaturowe mebelki po prostu cudo !!! mamcia mi uszyła gałgankową rodzinkę, pościele do łóżek, nawet obrus na stół był :mgreen:

Odpowiedz do tematu