Odpłatność |
Autor |
Wiadomość |
Flandria
Uzależniony od netu DDA (Dzielna, Dobra, Aktywna)
Pomogła: 69 razy Dołączyła: 28 Mar 2009 Posty: 3233
|
Wysłany: Nie 18 Mar, 2012 15:50 Odpłatność
|
|
|
Niedawno trafiłam przypadkiem na stronę jakiegoś psychoterapeuty, który odpłatnie prowadzi spotkania oparte na 12 krokach.
"Program bazuje na 12 Krokach Anonimowych Alkoholików. Przy tym osobista i grupowa praca inspirowana jest w znacznym stopniu tekstami biblijnymi i refleksją psychologiczną."
Jedno 2-godzinne spotkanie kosztuje 40 zł, każdy nowy uczestnik musi wydać też 100 zł wpisowego, za które otrzymuje m.in. jakieś "materiały informacyjne".
Jak AA zapatruje się na tego rodzaju działalność? |
|
|
|
|
staaw
Uzależniony od Dekadencji
Pomógł: 125 razy Wiek: 52 Dołączył: 18 Sie 2010 Posty: 9025
|
Wysłany: Nie 18 Mar, 2012 15:57
|
|
|
12 kroków nie jest własnością AA...
Jest wiele programów zdrowienia duchowego opartych na 12 krokach, niektóre odpłatne.
Problem zaczął by się gdyby ów terapeuta twierdził że jego działania są w jakiś sposób powiązane ze Wspólnotą... |
_________________ Wielbi dusza moja Pana, i raduje się duch mój w Bogu, moim Zbawcy.
Nie martw się, jeżeli nie rozumiesz tego posta, nie był do Ciebie |
|
|
|
|
yuraa
Moderator
Pomógł: 111 razy Wiek: 61 Dołączył: 06 Paź 2008 Posty: 4274 Skąd: Police
|
Wysłany: Nie 18 Mar, 2012 16:11
|
|
|
Flandria napisał/a: | Jak AA zapatruje się na tego rodzaju działalność? |
AA nie zajmuje stanowiska w takich przypadkach ani też nie użycza nazwy wspólnoty dla zadnych tego typu przedsięwzięć.
program 12 Kroków nie jest zastrzeżony i jesli ktos chce go wykorzystać w swojej pracy, to AA nie jest w stanie mu zakazać. |
|
|
|
Janioł
Uzależniony od netu Uśmiech to pół pocałunku
Pomógł: 70 razy Wiek: 58 Dołączył: 06 Paź 2008 Posty: 4556 Skąd: Łódź
|
Wysłany: Nie 18 Mar, 2012 16:13
|
|
|
Flandria napisał/a: | Program bazuje na 12 Krokach Anonimowych Alkoholików. | bazuje więc nie jest AA i myślę że nie ma o czym pisać , ja pracuje z terapeuta na grupie wsparcia wraz z innymi trzeźwiejącymi alkoholikami w podobny sposób ale za free i myślę że jest ok. |
_________________ P.S. Janioł może być tylko jeden chociaż też czasem w coś walnie aureolką by: Pietruszka |
|
|
|
|
Flandria
Uzależniony od netu DDA (Dzielna, Dobra, Aktywna)
Pomogła: 69 razy Dołączyła: 28 Mar 2009 Posty: 3233
|
Wysłany: Nie 18 Mar, 2012 16:25
|
|
|
aha
dziękuję za info |
|
|
|
|
pterodaktyll
Moderator .....zmieniłem narodowość, jestem alkoholikiem....
Pomógł: 204 razy Dołączył: 17 Mar 2009 Posty: 15070 Skąd: z...mezozoiku
|
Wysłany: Nie 18 Mar, 2012 18:27
|
|
|
Flandria napisał/a: | trafiłam przypadkiem na stronę jakiegoś psychoterapeuty, |
Ja tam w takie przypadki nie wierzę, |
_________________ |
|
|
|
|
|