Strona Główna Forum Wolnych od Alkoholu
"DEKADENCJA"

czyli rozmowy o alkoholizmie oswojonym i nie tylko...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Czas ogródków piwnych i czas pożegnań
Autor Wiadomość
NINA 
Towarzyski

Pomogła: 2 razy
Wysłany: Wto 27 Mar, 2012 09:19   

Dorotak napisał/a:
bardzo pragnę aby trzeźwiących, rozumiejących sens tego i mających poczucie dokonania właściwego wyboru było jak najwięcej.

Dorota bardzo podobają mi się Twoje słowa . Ważna w życiu jest umiejętność dostrzeżenia czegoś lub kogoś obok siebie , jesteśmy najważniejsi ale jest coś obok nas .

grzesiek 
Gaduła

Wysłany: Wto 27 Mar, 2012 11:58   

Podobnie jak moi poprzednicy twierdzę,że zmienić należy tylko siebie, wszystko pozostałe nie ma sensu,bo to ja jestem alkoholikiem i gdzie bym nie uciekł to balast jakim jest choroba zawsze będę miał przy sobie.Zmieniając siebie ,zmieniam wszystko wokół.
Jeśli chodzi o "odejścia" tzw. potknięcia ,wpadki, to dla mnie nic innego ,jak planowana chęć napicia się. Dokonując takiego wyboru udowadnia się,że wiara w słuszność tego co robię ,czyli trzeźwienie nie była 100%. Zapicie,to chwilowe zatracenie wiary, zawahanie się, utrata pewności i chęci zaprzestania picia.To złamanie zasad jakimi są kroki i tradycje AA.
Przyjmując te zasady czyli 12 roków, obieram kierunek-drogę swoich zmian,mających na celu
ukierunkowanie mojego sposobu myślenia,zachowań,duchowości i wiary,że to co robie jest właściwe i jedynie skuteczne w 100%.

blanet 
Towarzyski

Wysłany: Wto 27 Mar, 2012 16:31   

Ogródki są dla działkowców - a ja nie mam działki ... :mysli: , ale to chyba lepiej ... :)

Dorotak 
Małomówny
Alkoholiczka

Wysłany: Śro 28 Mar, 2012 21:28   

NINA,
Taka ze mnie trochę Matka Teresa, uczę się zajmować sobą , jednak martwię się też o innych. Im staję się silniejsza, tym bardziej zależy mi na każdym z nas. Godzę się z porażką , gdy ktoś nie chce skorzystać z pomocy, nie czuje jeszcze bezsilności ale jakoś mi żal.

Janioł 
Uzależniony od netu
Uśmiech to pół pocałunku

Wysłany: Śro 28 Mar, 2012 23:29   

Dorotak napisał/a:
Taka ze mnie trochę Matka Teresa,
trochę ??? już to gdzieś na forum padło - MINIMALIZUJESZ ;)
Dorotak napisał/a:
nie czuje jeszcze bezsilności ale jakoś mi żal.
mam to samo , choc teraz inaczej do tego podchodzę i myślę sobie że widocznie to nie ten czas jeszcze i mam nadzieję że nadajdzie on szybko i przed śmiercią jeszcze.

Dorotak 
Małomówny
Alkoholiczka

Wysłany: Pią 30 Mar, 2012 19:54   

Widzę , tych co zapili pomimo bardzo dobrej wiedzy teoretycznej, doświadczenia w trzeźwieniu i myślę sobie , że Bóg dał im kolejną szansę ale czy będzie jeszcze inna? Znam weteranów trzeżwienia z zapiciami co kilka miesięcy, Ci są najtrudniejsi. Przychodzą deklarują, argumentują i znowu znikają. Straszna choroba i okropna pycha wielu z nas. Andrzejku, nie wiem czy minimalizuję, raczej nieśmiało cytuję innych - co do Matki Teresy - jasne , że to duża przenośnia a ja troszcząc się o siebie, widzę też innych, to u mnie takie naturalne i nie będę z tym walczyć. Jesteśmy różni i mamy prawo do tej rozmaitości.

Odpowiedz do tematu