|
Forum Wolnych od Alkoholu
"DEKADENCJA"
czyli rozmowy o alkoholizmie oswojonym i nie tylko...
|
Czas ogródków piwnych i czas pożegnań |
Autor |
Wiadomość |
NINA
Towarzyski
Pomogła: 2 razy Wiek: 46 Dołączyła: 24 Lis 2011 Posty: 158
|
Wysłany: Wto 27 Mar, 2012 09:19
|
|
|
Dorotak napisał/a: | bardzo pragnę aby trzeźwiących, rozumiejących sens tego i mających poczucie dokonania właściwego wyboru było jak najwięcej. |
Dorota bardzo podobają mi się Twoje słowa . Ważna w życiu jest umiejętność dostrzeżenia czegoś lub kogoś obok siebie , jesteśmy najważniejsi ale jest coś obok nas . |
_________________ dusze także potrzebują deszczu, ale deszczu innego rodzaju: nadziei, wiary, sensu istnienia. Gdy tego brak, wszystko w duszy umiera, choć ciało nadal funkcjonuje. |
|
|
|
|
grzesiek
Gaduła
Pomógł: 15 razy Wiek: 57 Dołączył: 16 Lip 2011 Posty: 850 Skąd: Kłodzko
|
Wysłany: Wto 27 Mar, 2012 11:58
|
|
|
Podobnie jak moi poprzednicy twierdzę,że zmienić należy tylko siebie, wszystko pozostałe nie ma sensu,bo to ja jestem alkoholikiem i gdzie bym nie uciekł to balast jakim jest choroba zawsze będę miał przy sobie.Zmieniając siebie ,zmieniam wszystko wokół.
Jeśli chodzi o "odejścia" tzw. potknięcia ,wpadki, to dla mnie nic innego ,jak planowana chęć napicia się. Dokonując takiego wyboru udowadnia się,że wiara w słuszność tego co robię ,czyli trzeźwienie nie była 100%. Zapicie,to chwilowe zatracenie wiary, zawahanie się, utrata pewności i chęci zaprzestania picia.To złamanie zasad jakimi są kroki i tradycje AA.
Przyjmując te zasady czyli 12 roków, obieram kierunek-drogę swoich zmian,mających na celu
ukierunkowanie mojego sposobu myślenia,zachowań,duchowości i wiary,że to co robie jest właściwe i jedynie skuteczne w 100%. |
_________________ dzisiaj nie pije
Każdy człowiek może wejść na lepszą drogę, do puki żyje |
|
|
|
|
blanet
Towarzyski
Pomógł: 1 raz Wiek: 46 Dołączył: 25 Kwi 2011 Posty: 187 Skąd: łódzkie
|
Wysłany: Wto 27 Mar, 2012 16:31
|
|
|
Ogródki są dla działkowców - a ja nie mam działki ... , ale to chyba lepiej ... |
_________________ Jesus is the ONE WAY all over the world .... |
|
|
|
|
Dorotak
Małomówny Alkoholiczka
|
Wysłany: Śro 28 Mar, 2012 21:28
|
|
|
NINA,
Taka ze mnie trochę Matka Teresa, uczę się zajmować sobą , jednak martwię się też o innych. Im staję się silniejsza, tym bardziej zależy mi na każdym z nas. Godzę się z porażką , gdy ktoś nie chce skorzystać z pomocy, nie czuje jeszcze bezsilności ale jakoś mi żal. |
|
|
|
|
Janioł
Uzależniony od netu Uśmiech to pół pocałunku
Pomógł: 70 razy Wiek: 58 Dołączył: 06 Paź 2008 Posty: 4556 Skąd: Łódź
|
Wysłany: Śro 28 Mar, 2012 23:29
|
|
|
Dorotak napisał/a: | Taka ze mnie trochę Matka Teresa, | trochę ??? już to gdzieś na forum padło - MINIMALIZUJESZ
Dorotak napisał/a: | nie czuje jeszcze bezsilności ale jakoś mi żal. | mam to samo , choc teraz inaczej do tego podchodzę i myślę sobie że widocznie to nie ten czas jeszcze i mam nadzieję że nadajdzie on szybko i przed śmiercią jeszcze. |
_________________ P.S. Janioł może być tylko jeden chociaż też czasem w coś walnie aureolką by: Pietruszka |
|
|
|
|
Dorotak
Małomówny Alkoholiczka
|
Wysłany: Pią 30 Mar, 2012 19:54
|
|
|
Widzę , tych co zapili pomimo bardzo dobrej wiedzy teoretycznej, doświadczenia w trzeźwieniu i myślę sobie , że Bóg dał im kolejną szansę ale czy będzie jeszcze inna? Znam weteranów trzeżwienia z zapiciami co kilka miesięcy, Ci są najtrudniejsi. Przychodzą deklarują, argumentują i znowu znikają. Straszna choroba i okropna pycha wielu z nas. Andrzejku, nie wiem czy minimalizuję, raczej nieśmiało cytuję innych - co do Matki Teresy - jasne , że to duża przenośnia a ja troszcząc się o siebie, widzę też innych, to u mnie takie naturalne i nie będę z tym walczyć. Jesteśmy różni i mamy prawo do tej rozmaitości. |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
Alkoholizm, współuzależnienie, DDA. Forum wsparcia
|