Strona Główna Forum Wolnych od Alkoholu
"DEKADENCJA"

czyli rozmowy o alkoholizmie oswojonym i nie tylko...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
do obejrzenia (tym razem)
Autor Wiadomość
Janioł 
Uzależniony od netu
Uśmiech to pół pocałunku

Wysłany: Pią 17 Lut, 2012 22:22   do obejrzenia (tym razem)

Czas na dokument - Czy piję za dużo?20 lutego 2012, godz. 22:00
--------------------------------------------------------------------------------
(DO I DRINK TOO MUCH?)
Film dokumentalny, 52 min, Wielka Brytania 2009

Dokonując swoistej wiwisekcji na samym sobie dr John Marsden próbuje dociec, jak "procenty" działają na ludzki mózg
i cały organizm. Punktem wyjścia dla doktora staje się zasadnicze pytanie: Czy piję za dużo? Jego ojciec był uzależniony,
on sam też nie stroni od mocnych trunków. Pytań jest wiele. Czy jego alkoholowe upodobanie to wynik
odziedziczonych po ojcu genów? Czy w ogóle można pić bezpiecznie? Od jakiego momentu uznaje się, że ktoś jest
alkoholikiem? Sądząc po ilości, czy częstotliwości picia?
Doktor Marsden jest specjalistą od leczenie uzależnień od narkotyków twardych: heroiny i kokainy. Jego zdaniem
najbardziej rozpowszechnionym narkotykiem jest jednak alkohol, choć nikt oficjalnie go tak nie nazywa. O swoim stosunku do alkoholu mówi również grupa przypadkowo wybranych osób. Mocne trunki towarzyszą im zawsze i wszędzie, każda okazja jest dobra, by sięgnąć po kieliszek: śluby, pogrzeby, narodziny, mecze sportowe itd. Aby dowiedzieć się, dlaczego tak bardzo
lubimy alkohol, dr Marsden spotyka się ze swoim kolegą profesorem. Alkohol oddziaływa na różne układy naszego mózgu.
Kilka głębszych daje taki sam efekt, jak łagodny środek uspokajający. Działa też rozluźniająco, pobudzająco, znieczulająco, wywołuje stany euforyczne, poprawia nastrój, zwiększa pożądanie. Pozornie więc zastępuje wiele farmaceutyków
na różne dolegliwości. Działa jak wszystkie tabletki razem wzięte.
Ludzie dzielą się na grupy zależnie od stylu picia, każdy człowiek reprezentuje odmienny typ. W świecie zwierząt jest podobnie. Osobliwe zachowanie małp na pewnej egzotycznej wyspie zaintrygowało naukowców z ośrodka badań zwierząt w Waszyngtonie. Obserwacje wykazały, że małpy podbierające plażowiczom koktajle zachowują się po spożyciu alkoholu tak
samo, jak ludzie. Niektóre się uspokajają, odprężają, inne wpadają w euforię, albo stają się agresywne. Co wpływa na to,
że niektórzy ludzie - jak też i małpy - w ogóle nie uznają alkoholu, albo piją od czasu do czasu, albo wręcz unikają mocnych
trunków? Równie ciekawe wyniki otrzymali naukowcy przeprowadzając doświadczenia, jak "procenty" wpływają na dzieci
i dorosłych. Okazuje się, że identyczna dawka alkoholu zaskakująco inaczej działa na oba organizmy.
Pijący od 30 lat doktor Marsden wreszcie postanawia przebadać się u specjalisty. Choć alkohol miał wpływ na jego organizm,
mimo zaleceń lekarza nie udaje mu się jednak ograniczyć jego spożycia. Dlaczego? Odpowiedzi na to pytanie szuka w ośrodku badania uzależnień w Waszyngtonie. Naukowcy opracowali tu specjalną metodę kontroli mózgu.

--------------------------------------------------------------------------------
Czas na dokument - Czy piję za dużo?

Janioł 
Uzależniony od netu
Uśmiech to pół pocałunku

Wysłany: Sob 18 Lut, 2012 00:43   

W TVP1 do obejrzenia jakby co w najbliższy poniedzialek

Celeyez 
Małomówny

Wysłany: Sob 18 Lut, 2012 00:53   

na youtube tez jest :luzik:

Kujawiak 
Małomówny

Wysłany: Sob 18 Lut, 2012 09:38   

Celeyez napisał/a:
na youtube tez jest :luzik:

To poproszę o linka. :)

zuziahh 
Małomówny
zuziahh

Wysłany: Pon 20 Lut, 2012 14:28   

tu do sciągnięcia http://chomikuj.pl/martak...,789655225.rmvb
Ostatnio zmieniony przez zuziahh Pon 20 Lut, 2012 14:30, w całości zmieniany 1 raz  

Krzysztof 41 
Gaduła
krzysztof

Wysłany: Pon 20 Lut, 2012 23:39   

Obejrzałem, widziałem daje dużo do myślenia :okok:

yoytek 
Towarzyski
yoytek

Wysłany: Wto 21 Lut, 2012 07:36   

Krzysztof 41 napisał/a:
Obejrzałem, widziałem daje dużo do myślenia :okok:

Dość nietypowe ukazanie problemu, swobodne rzekłbym.

Krzysztof 41 
Gaduła
krzysztof

Wysłany: Wto 21 Lut, 2012 09:41   

Najlepsze to są małpy :szok:

yoytek 
Towarzyski
yoytek

Wysłany: Wto 21 Lut, 2012 11:25   

Krzysztof 41 napisał/a:
Najlepsze to są małpy :szok:

Monkey walker

pietruszka 
Moderator

Wysłany: Śro 22 Lut, 2012 16:42   

Jak ktoś nie widział, to własnie na TVP2 leci "Szczur w koronie" Jacka Bławuta:
http://www.teleman.pl/tv/...-Koronie-670384

akacja46 
(konto nieaktywne)

Wysłany: Pią 30 Mar, 2012 14:34   

Do obejrzenia film "Gdy miłość to za mało" - biografia Lois Wilson (żony Billa W.), z Winoną Ryder w roli Lois. Spodziewałam się czegoś bardziej dramatycznego.

A.

pietruszka 
Moderator

Wysłany: Nie 01 Kwi, 2012 17:28   

akacja46 napisał/a:
Do obejrzenia film "Gdy miłość to za mało" - biografia Lois Wilson (żony Billa W.), z Winoną Ryder w roli Lois. Spodziewałam się czegoś bardziej dramatycznego.

wczoraj właśnie sobie obejrzałam... coś bardziej dramatycznego? Mi stanęło przed oczami wiele dawnych scen... dramat współuzależnionych żon jest trudny do wyrażenia... bo to się dzieje wewnątrz, w głowie... czasem nawet nie ma już łez... jest kamienna twarz... dramat i tragedia dzieją się wewnątrz... choć jak się przyjrzeć takim świeżynkom... zwykle mają zaciśnięte szczęki, głębokie bruzdy na twarzy smutku, bólu i żalu i takiei "przegrane życie" na twarzy. Dobrze, że to z czasem znika. Pojawia się uśmiech, czasem łzy...

Wzruszyłam się też... podczas sceny "pierwszego mitingu" Al-anon... Takie ciepło mi się rozlało w serduchu... Też zaczynałam od Al-anonu...
Dzięki Akacjo, ze przypomniałaś mi o tym filmie, obejrzałam z ciekawością.

smokooka 
Uzależniony od netu

Wysłany: Nie 01 Kwi, 2012 18:08   

Gdzie go można obejrzeć? Na youtubie?

smokooka 
Uzależniony od netu

Wysłany: Pon 02 Kwi, 2012 13:12   

Obejrzałam "Gdy miłość to za mało" - świetna Winona - absolutnie wiarygodna, rola Billa niezła, ale nie przekonał mnie do końca swoją grą, zabrakło mi trochę w tej roli szantażowania, a Lois miała szczęście że nie było jeszcze komórek. Ogólnie jest to biografia Lois, więc wszystko jest w porządku. Warto obejrzeć.
Tak czy siak, podziękować można tylko Bogu, że tacy ludzie jak Bill i Lois pojawili się długo przed nami i dali po paluszku, dzieląc się doświadczeniem, siłą i nadzieją.

Odpowiedz do tematu