Witam |
Autor |
Wiadomość |
Nalc
Małomówny
|
Wysłany: Sob 14 Kwi, 2012 22:55 Witam
|
|
|
Witam.
Jestem alkoholikiem (ależ niespodzianka!), od bardzo długiego czasu żyję w rytmie ciągów alkoholowych (pijam nocami, noc w noc) i prób rzucania (kilka, kilkanaście dni bez alkoholu). Raz trafiłem do szpitala. Często w stanie trzeźwości: duszności, zawroty głowy, kołatanie serca, zaburzenia pulsu, oraz oczywiste objawy zespołu abstynencyjnego - "burdel" w mózgu, niepokoje, depresje i tym podobne atrakcje. Mam aktualne skierowanie na detoks, nie wiem jednak czy mam z niego skorzystać, czy też próbować dalej radzić sobie samemu. Na forum przyszedłem by mieć sposobność do porozmawiania z ludźmi z podobnymi problemami, oraz porównania zaburzeń własnego organizmu z Waszymi, by się upewnić, co jest wynikiem chlania, a co może wymagać osobnego leczenia. |
|
|
|
|
Linka
Moderator
Pomogła: 47 razy Wiek: 59 Dołączyła: 15 Gru 2011 Posty: 2210
|
Wysłany: Sob 14 Kwi, 2012 22:56
|
|
|
witaj Nalc |
_________________ Na moim niebie zawsze świeci słońce |
|
|
|
|
szymon
Uzależniony od netu
|
Wysłany: Sob 14 Kwi, 2012 23:01
|
|
|
Nalc napisał/a: | co jest wynikiem chlania, a co może wymagać osobnego leczenia. |
szukasz gościu diagnozy, wybaczenia, usprawiedliwienia czy czego?
Nalc napisał/a: | Mam aktualne skierowanie na detoks |
kto Ci to skierowanie napisał? sąsiadka czy kolega z pracy?
a tak po za tym to WITAJ wśród swoich... podobnie miałem na początku a i pozostali koledzy i koleżanki przyznają rację...
. |
|
|
|
|
matiwaldi
[*][*][*]
|
Wysłany: Sob 14 Kwi, 2012 23:02
|
|
|
cześć
ja mam na imię Waldek i jestem alkoholikiem...
Cytat: | Na forum przyszedłem by mieć sposobność do porozmawiania z ludźmi z podobnymi problemami, oraz porównania zaburzeń własnego organizmu z Waszymi, by się upewnić, co jest wynikiem chlania, a co może wymagać osobnego leczenia. |
aby się przekonać co wymaga osobnego leczenia,najpierw przestań chlać idź na ten detoks...
potem ewentualnie zobaczysz co dalej leczyć..... |
_________________ To be, or not to be, that is the question:... |
|
|
|
|
yuraa
Moderator
Pomógł: 111 razy Wiek: 61 Dołączył: 06 Paź 2008 Posty: 4274 Skąd: Police
|
Wysłany: Sob 14 Kwi, 2012 23:03
|
|
|
cześć Nalc
Nalc napisał/a: | czy też próbować dalej radzić sobie samemu. |
jak dotychczas chyba cienko wychodzi to samemu, a będzie jeszcze cieniej |
|
|
|
Nalc
Małomówny
|
Wysłany: Sob 14 Kwi, 2012 23:08
|
|
|
@szymon
Odpowiadając na pierwsze pytanie - możnaby rozbić odpowiedź na sporo elementów, ale podstawowy cel "poszukiwań" jest całkiem oczywisty. Szukam kontaktu z innymi alkoholikami. W moich otoczeniu ich nie brak, ale są już oni kompletnie odcięci od rzeczywisości i ani myślą o jakiejkolwiek formie terapii.
Pytanie drugie - skierowanie dostałem od lekarza. Jest aktualne przez miesiąc, otrzyłem je koło tygodnia temu, więc jeszcze mam troche czasu na decyzje. Ani myślę szukać skierowań u sąsiadek i kolegów z pracy - mają brzydki charakter pisma
@matiwaldi
Jeden głos za detoksem, dziękuję. Może to i pozornie niewiele, ale o pewnych rzeczach ciężko jest mi czasem zadecydować samemu.
@yuraa
Sugerujesz, że nałóg będzie eskalował niezależnie od starań i terapia jest konieczna? |
|
|
|
|
Krzysztof 41
Gaduła krzysztof
|
Wysłany: Sob 14 Kwi, 2012 23:09
|
|
|
Pozbądź się go
Cześć Nalc |
_________________ Dziś dam radę wreszcie wstać,dzisiaj wreszcie ruszę w świat,własną ścieżką, jeszcze nie znaną,
zobaczyć chce co jest za ścianą. |
|
|
|
|
szymon
Uzależniony od netu
|
Wysłany: Sob 14 Kwi, 2012 23:14
|
|
|
Nalc napisał/a: | jeszcze mam troche czasu na decyzje |
g***o prawda!
jeżeli dostałeś już skierowanie od lekarza na detoks,
to myślę, że nie dlatego, że podejrzewa u Ciebie alkoholizm
choroba alkoholowa oszukuje nas!
podpowiada po cichutku:
Nalc napisał/a: | jeszcze mam troche czasu na decyzje |
jeszcze dzisiaj się napij a jutro to zobaczymy, moze od jutra przestane pić, a za tydzień to pójde do najlepszego specjalisty, tam mnie uzdrowią...
tak własnie nasz chory, alkoholowy umysł podpowiada.
oszukuje nas!
duzo pijesz? |
|
|
|
|
yuraa
Moderator
Pomógł: 111 razy Wiek: 61 Dołączył: 06 Paź 2008 Posty: 4274 Skąd: Police
|
Wysłany: Sob 14 Kwi, 2012 23:17
|
|
|
nałóg nie cofa się, nawet jak chwilowo nie pijesz on rośnie w siłę.
i za każdym kolejnym piciem wqalnie Cię coraz mocniej.
to jak z tym ogorkiem , ukiszony już swieżym nigdy nie będzie ale skapcieć bardziej może.
w Wielkiej Księdze AA napisane stoi:
:...mamy do czynienia z alkoholem wrogiem potężnym i przebiegłym,
nie jesteśmy w stanie walczyć z nim sami" |
|
|
|
Nalc
Małomówny
|
Wysłany: Sob 14 Kwi, 2012 23:22
|
|
|
Masz racje. Pewna część mnie to wie, jednak inna - ta która uwielbia sięgnąć po puszke lub butelke - wmawia mi że mam jakąkolwiek kontrole. Piłem całkiem sporo, głównie chlałem mocne piwa (9, 10%, jak stereotypowy "menel", coś czego piwem nie da się nazwać), "wina marki wino" i tym podobne. Potem przerzuciłem się na "normalniejsze" alkohole, wmawiając sobie że mniej mi szkodzą i są słabsze. Prosta kalkulacja wykazuje jednak że mają tyle samo alkoholu co poprzednie kombinacje (dwa mocne piwa vs. cztery "normalne"). Pijałem / pijam też co jakiś czas "lepsze" alkohole, "tylko dla smaku" - miody pitne półtoraki, "wytrawne trudnki" i inne g***a które mają mnie przekonać że wcale sie nie uchlewam tylko smakuje. Gdy nie zdążyłem zasnąć po wypiciu zakupionej wieczorem dawki alkoholu, wychodziłem do całodobowych sklepów po więcej. Tak więc tak, raczej dużo. Tutaj dodałbym że "na szczęście zasypiałem przed wypiciem zbyt dużej ilości", ale to *p****, niezależnie od ilości. Liczy sie intencja - nachlać sie. Łapie sie na tym, że nie potrafie sobie w żaden sposób wyobrazić co mam zrobić ze środkiem nocy bez chlania. |
|
|
|
|
Wiedźma
Administrator
Pomogła: 193 razy Dołączyła: 04 Paź 2008 Posty: 9686
|
Wysłany: Sob 14 Kwi, 2012 23:35
|
|
|
Cześć Nalc
Nalc napisał/a: | skierowanie dostałem od lekarza. Jest aktualne przez miesiąc, otrzyłem je koło tygodnia temu, |
A w międzyczasie ciągle pijesz, czy przestałeś? |
_________________ Anioły dlatego latają, że lekce sobie ważą...
Co Wiedźma robi po godzinach |
|
|
|
|
Nalc
Małomówny
|
Wysłany: Sob 14 Kwi, 2012 23:38
|
|
|
Po krótkim przejrzeniu papierów okazuje się że dostałem do skierowanie dalej niż tydzień temu. Zrobiłem sobie ok. tydzień przerwy, może mniej. Potem zapiłem. Dalej tydzień ciągu + troche abstynencji. |
|
|
|
|
szymon
Uzależniony od netu
|
Wysłany: Sob 14 Kwi, 2012 23:41
|
|
|
Nalc napisał/a: | Pijałem / pijam też co jakiś czas "lepsze" alkohole, "tylko dla smaku" - miody pitne półtoraki, "wytrawne trudnki" i inne g***a |
widzisz...
szukanie sobie "lepszych" alkoholi to nic innego jak oszukiwanie siebie...
to choroba zapewne, bo ja w 90% piłem piwa, przeleciałem od super mocnych po piwa powyżej 10pln za sztukę...
teraz wiem, ze robiłem to, tylko po to by sobie udowodnić, ze jeszcze nie jest czas,
że picie pod sklepem to nie to samo...
przeciez ja pije "dla smaku"
a tamci chleją mocne pod sklepem....
w moim przypadku nie było różnicy, cel zawsze był ten sam, kilka browarów, zmiana świadomości i sen... i tak około 10 lat
też próbowałem sam... żona próbowała za mnie... i du** blada |
|
|
|
|
sabatka
Trajkotka I`m going.... współuzależniona
Pomogła: 12 razy Wiek: 37 Dołączyła: 06 Paź 2008 Posty: 1236 Skąd: okolice Wrocławia
|
|
|
|
|
Gonzo.pl
(banita)
Pomógł: 37 razy Wiek: 63 Dołączył: 22 Maj 2011 Posty: 3629 Skąd: Bydgoszcz
|
Wysłany: Sob 14 Kwi, 2012 23:44
|
|
|
Witaj Nalc
Nalc napisał/a: | Mam aktualne skierowanie na detoks, nie wiem jednak czy mam z niego skorzystać, czy też próbować dalej radzić sobie samemu. |
A to nazywasz radzeniem sobie? jak bedziesz miał skierowanie od lekarza na operację serca, to tez bedziesz radził sobie sam?
Nalc napisał/a: | co jest wynikiem chlania, a co może wymagać osobnego leczenia. |
wiele dolegliwości, wiem to po sobie, jest wynikiem alkoholizmu.
Alkoholizm jest chorobą pierwotną, czyli powodujaca inne choroby.
I, jeśli jeszcze nie wiesz - śmiertelną. |
_________________ Wszystko jest możliwe. Niemożliwe zajmuje tylko więcej czasu. |
|
|
|
|
|