To tak Nas widzą zdrowi?? |
Autor |
Wiadomość |
Marc-elus
Uzależniony od netu
|
Wysłany: Śro 23 Maj, 2012 21:57
|
|
|
rufio napisał/a: | Marc-elus napisał/a: | Spróbuj przez pół roku zmagać się z tworami własnej wyobraźni. |
Zaptaj Wiedźme . |
Nie będę konfrontował Jej tworów w moimi, to nie licytacja.... |
|
|
|
|
pterodaktyll
Moderator .....zmieniłem narodowość, jestem alkoholikiem....
Pomógł: 204 razy Dołączył: 17 Mar 2009 Posty: 15070 Skąd: z...mezozoiku
|
Wysłany: Śro 23 Maj, 2012 21:57
|
|
|
rufio napisał/a: | Marc-elus napisał/a:
Spróbuj przez pół roku zmagać się z tworami własnej wyobraźni.
Zaptaj Wiedźme . |
Ale po godzinach............ |
_________________ |
|
|
|
|
pietruszka
Moderator
Pomogła: 232 razy Wiek: 54 Dołączyła: 06 Paź 2008 Posty: 5443
|
Wysłany: Śro 23 Maj, 2012 22:01
|
|
|
staaw napisał/a: | Problemy DDA współ itd, to jest ostra jazda gołym tyłkiem po RZECZYWISTOŚCI, czy podobnie jak u alko, twory wyobraźni? |
jesuuuu... czy to jakaś licytacja? kto bardziej dostał w d**ę przez alkoholizm? może jakieś medale dają? |
Ostatnio zmieniony przez pietruszka Śro 23 Maj, 2012 22:02, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
staaw
Uzależniony od Dekadencji
Pomógł: 125 razy Wiek: 52 Dołączył: 18 Sie 2010 Posty: 9025
|
Wysłany: Śro 23 Maj, 2012 22:03
|
|
|
pietruszka napisał/a: | staaw napisał/a: | Problemy DDA współ itd, to jest ostra jazda gołym tyłkiem po RZECZYWISTOŚCI, czy podobnie jak u alko, twory wyobraźni? |
jesuuuu... czy to jakaś licytacja? kto bardziej dostał w d**ę przez alkoholizm? może gjakieś medale dają? |
Nie licytacja. Wręcz przeciwnie, próba zrozumienia (przynajmniej z mojej strony)... |
_________________ Wielbi dusza moja Pana, i raduje się duch mój w Bogu, moim Zbawcy.
Nie martw się, jeżeli nie rozumiesz tego posta, nie był do Ciebie |
|
|
|
|
pterodaktyll
Moderator .....zmieniłem narodowość, jestem alkoholikiem....
Pomógł: 204 razy Dołączył: 17 Mar 2009 Posty: 15070 Skąd: z...mezozoiku
|
Wysłany: Śro 23 Maj, 2012 22:03
|
|
|
pietruszka napisał/a: | może jakieś medale dają? |
Nieee.....talony na balony |
_________________ |
|
|
|
|
Flandria
Uzależniony od netu DDA (Dzielna, Dobra, Aktywna)
Pomogła: 69 razy Dołączyła: 28 Mar 2009 Posty: 3233
|
Wysłany: Śro 23 Maj, 2012 22:14
|
|
|
staaw napisał/a: | Problemy DDA współ itd, to jest ostra jazda gołym tyłkiem po RZECZYWISTOŚCI, czy podobnie jak u alko, twory wyobraźni? |
nie wiem o jakich tworach wyobraźni mówicie ...
mogę o sobie powiedzieć, że rzeczywiste przykre wydarzenia urastają do rangi mega problemów nadmuchane emocjami |
|
|
|
|
staaw
|
Wysłany: Śro 23 Maj, 2012 22:27
|
|
|
Flandria napisał/a: | mogę o sobie powiedzieć, że rzeczywiste przykre wydarzenia urastają do rangi mega problemów nadmuchane emocjami |
To miałem podobnie na trzeźwo. Maleńkie problemy wyobrażałem sobie jako tragedie światowe, po alkoholu problemy "znikały", by rano powrócić większe.
Dwa śmieszne "powody" uchlania się do nieprzytomności:
Sprzedaż mojego banku (polskiego) Niemcom. (ostatni prywatny polski bank, teraz to cała Polska jest wyprzedana, pierwszego dnia kiedy mogłem, zamknąłem konto)
Tragedia Smoleńska... (Urosła na miarę zbrodni katyńskiej, byłem już w terapii)
Kiedy poczułem że przestanę bać się umrzeć, alkohol coraz krócej działał, zacząłem się leczyć.
Czy trzeba zostać alkoholikiem by uporządkować ten bałagan w głowie?
By nie pytając o certyfikat, wiedzę, kompetencje, zaufać terapeucie?
Teraz guzik mnie obchodzi światowa gospodarka, kapitał i wszystko inne na co nie mam wpływu. |
_________________ Wielbi dusza moja Pana, i raduje się duch mój w Bogu, moim Zbawcy.
Ostatnio zmieniony przez staaw Śro 23 Maj, 2012 22:28, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
szymon
Uzależniony od netu
|
Wysłany: Śro 23 Maj, 2012 22:28
|
|
|
staaw napisał/a: | By nie pytając o certyfikat, wiedzę, kompetencje, zaufać terapeucie?
|
myślisz, ze powinienem spytać swojego? |
|
|
|
|
staaw
|
Wysłany: Śro 23 Maj, 2012 22:31
|
|
|
szymon napisał/a: | staaw napisał/a: | By nie pytając o certyfikat, wiedzę, kompetencje, zaufać terapeucie?
|
Ja nie pytałem, czemu miałbym Ci doradzać coś czego nie czyniłem? |
|
|
|
|
szymon
Uzależniony od netu
|
Wysłany: Śro 23 Maj, 2012 22:34
|
|
|
staaw napisał/a: | Ja nie pytałem, czemu miałbym Ci doradzać coś czego nie czyniłem? |
a tak inaczej, bo nie rozumiem |
|
|
|
|
olga
Uzależniony od netu
Pomogła: 77 razy Dołączyła: 01 Wrz 2011 Posty: 4353 Skąd: Hagen
|
Wysłany: Śro 23 Maj, 2012 22:34
|
|
|
staaw napisał/a: | Teraz guzik mnie obchodzi światowa gospodarka, kapitał i wszystko inne na co nie mam wpływu. |
też tak mam
nie wiem skad mi sie to wzięło |
|
|
|
|
Flandria
Uzależniony od netu DDA (Dzielna, Dobra, Aktywna)
Pomogła: 69 razy Dołączyła: 28 Mar 2009 Posty: 3233
|
Wysłany: Śro 23 Maj, 2012 22:36
|
|
|
staaw napisał/a: | Czy trzeba zostać alkoholikiem by uporządkować ten bałagan w głowie?
By nie pytając o certyfikat, wiedzę, kompetencje, zaufać terapeucie? |
szpileczka?
w Polsce łatwiej zostać terapeutą niż taksówkarzem
tak się składa, że ja zaufałam paru osobom i źle na tym wyszłam |
|
|
|
|
staaw
|
Wysłany: Śro 23 Maj, 2012 22:37
|
|
|
szymon napisał/a: | staaw napisał/a: | By nie pytając o certyfikat, wiedzę, kompetencje, zaufać terapeucie?
|
szymon napisał/a: | staaw napisał/a: | Ja nie pytałem, czemu miałbym Ci doradzać coś czego nie czyniłem? |
a tak inaczej, bo nie rozumiem |
Myślę że nie powinieneś pytać...
Jaśniej nie umiem... |
|
|
|
|
wlod
Towarzyski wlod AA
Pomógł: 3 razy Wiek: 71 Dołączył: 04 Maj 2012 Posty: 169 Skąd: GDYNIA
|
Wysłany: Śro 23 Maj, 2012 23:19 Doświadczenie
|
|
|
Gaja napisał/a: | Dziubas napisał/a: | Gaja napisał/a: | na inne choroby jest o wiele mniej środków |
Nie wiem jaki jest rozdział pieniędzy w NFZ.
Wiem za to, że same gminy na walkę z alkoholizmem przeznaczają
dużą część dochodów z tak zwanego "kapslowego".
Np. z budżetu miasta Bydgoszczy pójdzie 6.5 mln. w tym roku. |
Ja kiedyś pracowałam przy GOPS-ie i troche tam podpatrywałam jak rozpatrywane są środki. I stąd wiem, że są dwie pule pieniędzy. Na pomoc rodzinom alkoholików i samym alkoholikom ta pomoc przyznawana jest obligatoryjnie czyli pieniądze muszą się znaleźć. I stąd to poczucie krzywdy.
A przecież ta dyskusja jest właśnie o tym |
Mialem mozliwosc pracowac w komisji przeciwdzialania alkoholizmowi w Gdyni.Ipowiem to takdo 1989 komisja alkoholowa skladala się w większości z osób pijacych i faktycznie pieniądze przychodzily obligatoryjnie do poszczególnych miast i wpierala poradnie odwykowe ,kluby abtynenckie czaami wyposarzala świetlice srodowiskoweNatomiast kiedy powtala ustawa kapslowato bynajmniej w Gdynibyly to pieniadze naznaczone i ustawodawca zabranial wykorzystaniatej puli na cele niealkoholowe Wzwiazku z tym że pieniedzy było coraz wiecej do programow alkoholowych dopisywanookolo alkoholowe takie jak swietlice terapeutyczne dla mlodziezy o ile wiem jest ich chyba na dzisiaj 13 maja stale wydatki i kazda zwietlica otrzymuje po rowno wtym jeat wypoczynek dla dzieci uboższych,organizuje sie za te pieniądze festyny bezalkoholowe a pieniadze co roku rozplanowane - w zaleznoścido potrzeb stowarzyzeń.Natomiast jest taka instytucja organizaje pozarządowe i tam dwa razy w roku przyznaje sie granty .zeby taki grant otrzymac stowrzyszenie lu klub składa obszerny wnisek i jezeli pomysl przekonuje komisje grantowa pieniadze otrzymuje stowarzyzenie lub swietlica czy klub.pieniądze grantowe ssa z puli samorzadu.Tak więc NFZ w Gdyni utrzymuje wylacznie pacjentow wsluzbie zdrowia |
|
|
|
|
Jacek
Uzależniony od Dekadencji ...jestem alkoholikiem...
Pomógł: 133 razy Dołączył: 05 Paź 2008 Posty: 7326 Skąd: Pyrlandia
|
Wysłany: Czw 24 Maj, 2012 15:21
|
|
|
pterodaktyll napisał/a: | Jacek napisał/a: | dzięki twoim wypowiedzią mogłem zajrzeć w swoje głębie |
I cóż żeś tam znalazł |
zajrzeć - nie jest się oznaką znajdywania
zajrzeć w swą głębię - jest oznaką przemyślenia nad sobą osobistym |
_________________ "Boże pomóż mi być takim człowiekiem, za jakiego uważa mnie mój pies.."
... (Janusz L Wiśniewski )
|
|
|
|
|
|