Strona Główna Forum Wolnych od Alkoholu
"DEKADENCJA"

czyli rozmowy o alkoholizmie oswojonym i nie tylko...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Sześć prawd Billa -liiteratura AA
Autor Wiadomość
wlod 
Towarzyski
wlod AA

Wysłany: Czw 21 Cze, 2012 18:32   Sześć prawd Billa -liiteratura AA

Wiara ...Bóg jakkolwiek go pojmujemy Strach Napisano w .....Niebieskiej Księdze...Strach jest fałszywą ,wszystko niszczącą nitka:osnowa naszego życia cała przetkana jest ta nitka....Uczciwość....Problem uczciwości odgrywa w naszym życiu bardzo dużą rolę,...mamy tu przede wszystkim szeroko rozpowszechnione zadziwjające zjawisko oszukiwania samych siebie....Pokora - na dzień dzisiejszy....Miłość....następnym etapem w naszej walce jest trzeżwość w naszym życiu uczuciowym
Ostatnio zmieniony przez wlod Czw 21 Cze, 2012 18:37, w całości zmieniany 1 raz  

wlod 
Towarzyski
wlod AA

Wysłany: Czw 21 Cze, 2012 18:42   Szesc prawd Billa

Pragnę na forum rozpowrzechniac literature AA dzięki której sam plus mitingi pomogły mi skutecznie zbudować fundament trzeżwosci ,ktora trwa do dziś.

szymon 
Uzależniony od netu

Wysłany: Czw 21 Cze, 2012 19:54   

wlod napisał/a:
Pragnę na forum rozpowrzechniac literature AA

masz komiksy?
kupie chętnie 8) 8) 8)

Dziubas 
(konto nieaktywne)

Wysłany: Czw 21 Cze, 2012 20:56   

szymon napisał/a:
masz komiksy?

Ja mam,chcesz? :skromny:

szymon 
Uzależniony od netu

Wysłany: Pią 22 Cze, 2012 12:36   

Dziubas napisał/a:
szymon napisał/a:
masz komiksy?

Ja mam,chcesz? :skromny:

chcę :lol2:

grzesiek 
Gaduła

Wysłany: Pią 22 Cze, 2012 13:19   

wlod napisał/a:
..Pokora - na dzień dzisiejszy....Miłość....następnym etapem w naszej walce jest trzeżwość w naszym życiu uczuciowym

Chyba nie do końca tak jak napisałeś,ale cos w tym jest.
Dla mnie najważniejsze na początku było, wybaczenie samemu sobie, nastepnie uczciwość względem siebie,a następnie innych osób,dopiero nauka pokory i asertywności,odbudowa zaufania,a dopiero prawdziwa miłość do bliskich .Bo ta wcześniejsza była fałszywa,nie szczera.To wszystko dzięki trzeźwości jako nowy etap mojego życia,ale nie polegający na walce lecz kapitulacji, czyli akceptacji własnego "ja" jakkolwiek jest chore.

wlod 
Towarzyski
wlod AA

Wysłany: Pią 22 Cze, 2012 18:09   1. Wiara

W swoich postach przedstawie podsumowanie Billa odnosnie poszczegolnej prawdy a następnie podziele sie moim doświadczeniem.To co bede pisal są wylacznie podpowiedzia moim doświadczeniem.Wiesz Szymon ja ruch AA traktuję poważnie a literature rowniez gdyz sa to doswiadczenia ,ktore nie jednemu pozwoliły sie wydostac z nalogu i nazywanie te doswiadczenia komiksami jest niepowazne -takie ja mam zdanie.
Wiara widziana przez Billa brmi nastepujaco cytuje:Jest wiec wiara dla nas czymś więcej niż najwspanialszym z darow.Nasza odpowiedzialność polega na tym,abysmy ja/wiarę/dzielili z innymi.Dlatego tez,my w AA powinnismy stale poszukiwac madrowści i gotowości,aby ów wielki dar zaufania,ktory w nasze ręce złozyl dawca wszystkich dobrych darów,mogli przekazywac innym potrzebujacym
Moje doswiadczenie dotyczące wiary tez miala burzliwe doswiadczenia.Na początku mojej drogi w AA wiara to była modlitwa Boze uzycz mi......w pozniejsszym czasie znalezli sie zwolennicy wiary katolickiej i własnie ten Bóg byl jedyną Sila Wyzszą w moim ruchu.Nie bylem przkonany gdyz jesst w krokach zaznaczone jakkolwiek go pojmujemy.I dla mnie wiara to nie tylko Bóg lecz rowniez to ze dzieki wierze mogę z kazdym dniem stawac sie lepszy i starajac sie swoja wiedze przekazywac drugiemu człowiekowi- nie wynoszac sie ponadt druga osobe ,ktora bardziej potrzebuje zrozumienia ,ciepła,akceptacji dotyczy to osób,które sa na poczatku swojej drogi trzezwościowej

Dziubas 
(konto nieaktywne)

Wysłany: Pią 22 Cze, 2012 22:26   

wlod napisał/a:
.Wiesz Szymon ja ruch AA traktuję poważnie a literature rowniez gdyz sa to doswiadczenia ,ktore nie jednemu pozwoliły sie wydostac z nalogu i nazywanie te doswiadczenia komiksami jest niepowazne -takie ja mam zdanie.

Włodek, wyluzuj. Nie wiesz, że wśród literatury AA jest komiks :mgreen:

wlod 
Towarzyski
wlod AA

Wysłany: Sob 23 Cze, 2012 23:19   odpowiedz-komiks

Moze i istnieje komiks ale Śzesc prawd Billa nie jest komiksem
Ostatnio zmieniony przez wlod Sob 23 Cze, 2012 23:19, w całości zmieniany 1 raz  

wlod 
Towarzyski
wlod AA

Wysłany: Sob 23 Cze, 2012 23:59   Strach

Bill o strachu pisze tak: Strach jak ściana stoi przed rozsądkiem i miłością,dającvwciąz nowe pożywienie złosci,pyszalkowatści i agresywnemu zachowaniu się.Jest on przyczyną płaczliwego odczucia uczynionych krzywd i paralizującej depresji.Prezydent Roosevelt powiedzial kiedyś znamienne słowa "Nie powinniśmy się obawiac niczego więcej,jak uczucia strachu"Jest to bardzo twarde stwierdzenie,być moze uogólniające.Chociaż więc strachjest silą burzaca to w pewnych wypadkach według naszych doświadczeń moze on stanowić punkt wyjsciowy do uzyskania lepszych rzeczy.Strach moze być sila napędowa mądrości oraz prowadzićdo respektu wobec innych ludzi.W jednakowym stopniu moze sie nam pokazać drogę do sprawiedliwości jak i do nienawiści Im większe poważanie będziemy mieli dla innych,tym większa będziemy zdobywać milość,tak potrzebną nam do życia,ktora następnie wielkodusznie będziemy mogli przekazywac innym.Strach więc niekoniecznie musi być czyms niszczącym,gdyż nauczki jakie wyciagamy z jego następstw mogą prowadzić nas do pozytywnego myslenia i pozytywnych czynow. Przez całe życie musimy się starac uwolnic od strachu, nigdy jednak nie uda nam się to calkowicie
Ostatnio zmieniony przez wlod Nie 24 Cze, 2012 00:01, w całości zmieniany 1 raz  

wlod 
Towarzyski
wlod AA

Wysłany: Nie 24 Cze, 2012 17:54   Strach

Ja sięgam pamięcią balem sie np. ciemnosci gdy popadłem w chorobe alkoholowa malo czego sie bałem ,gdyz ta cecha rzadko sie pojawiała.Pamietam taką sytuacje w Szczecinie poszedlem po wodęi gdy wracalem nie pamiętalem namiaru miesszkania w ktorym pilem .I myslę gdzie to on mieszkai nagle olssnienie przeciez jest po 0 00 to napewno w oknach bedzie się paliło malo swiateł .W tym bloku paliły ssie jedne swiatla na 11 piętrze a ze przy bloku staly rusztowania to po nich dostalem się do mieszkania.Strach nadal pojawia ie w zyciu gdy nie pije Jak pisze Bill strach moze dzialac pozytywnie i czesto tego doswiadczam i niech przykładem bedzie moje zdrowie ,o ktore nie dbam .i gdy pojawiają problemy żoładkowo jelitowe to wiem ze pije za duzo kawy,pale za duzo papierosow,ale gdy problem znika wracam ponownie do swoich nawyków.Dla mnie strach jest pozytywny gdyz mogę przez strach - mysleć

wlod 
Towarzyski
wlod AA

Wysłany: Pon 25 Cze, 2012 19:44   Uczciwośc

Bill to widzi tak:Dlatego też nadal poszukiwać będziemy malych i duzychoznak oszukiwania samego siebiePostaramy się sumiennie zlagodzic naszą uczciwosć mądrościa i miłościa starając się jednak,aby nigdy nie uniknącwymaganej od nas rzetelnosci.My w AA bardzo dobrze znamy wartość prawdy.To ona uwolnila nas z więzów ,narzuconychnam przez alkohol.Uwalnia nas wciąz jeszcze z narastajacyh w naskonfliktow i wyzwala nas z zycia w niedoli.Pomaga nam opanowac strch i samotność.Jednosc naszej wspólnoty,milośc którą sobie nawzajem okazujemy,powaznie jakie okazuje nam swiat - wszystko to jest wynikiem uczciwej rzetelnosci,jaka pod przewodem Bogazdobywamydla naszego wlasnego szcześcia.Dlatego też powinniśmy wzomcnić nasze dazenia do prawdziwej i rzetelnej uczciwosci i stosować ja we wszystkich naszych poczynaniach

Odpowiedz do tematu