Pytania o Fazy trzeźwienia |
Autor |
Wiadomość |
Tomoe
(banita)
Pomogła: 106 razy Dołączyła: 01 Cze 2009 Posty: 4791 Skąd: Śląsk
|
Wysłany: Śro 29 Sie, 2012 08:24
|
|
|
pchor napisał/a: | tu łatwo założyć maskę
(...)
dzieli nas monitor, a przez sieć nie widać twoich dłoni, oczu czy wyrazu twarzy. |
Oczywiście.
Przecież w żywych kontaktach 70 procent treści zawiera komunikacja pozawerbalna - mimika, postawa, gestykulacja, nawet zapach... a zaledwie 30 procent komunikatów przekazujemy sobie werbalnie.
|
|
|
|
|
Jo-asia
Upierdliwiec miłośniczka
Pomogła: 59 razy Wiek: 53 Dołączyła: 10 Sie 2012 Posty: 2955 Skąd: Katowice
|
Wysłany: Śro 29 Sie, 2012 08:29
|
|
|
pchor napisał/a: | Tyle że tu łatwo założyć maskę |
pewnie,
tyle, że ja staram się być szczera ze sobą, podkreślam - staram się
bywa tak, że niektóre moje odpowiedzi wywołują we mnie silne uczucia, wówczas zastanawiam się, dlaczego?
i tak powolutku odkrywam sama siebie,
w realu dużo, dużo trudniej mi to wychodzi |
_________________ ...Jak tak płaczę, to mi lepiej i przestaje mnie dobijać nieuchronność przemijania.. |
|
|
|
|
Małgoś
Upierdliwiec Forumoholiczka
Pomogła: 26 razy Wiek: 58 Dołączyła: 30 Kwi 2010 Posty: 2191 Skąd: z miasta mojego
|
Wysłany: Śro 29 Sie, 2012 09:58
|
|
|
Jo-asia napisał/a: | bywa tak, że niektóre moje odpowiedzi wywołują we mnie silne uczucia, wówczas zastanawiam się, dlaczego? |
Ja też tak mam, dlatego często długo coś piszę bo mogę przyjrzeć się sobie, co mi to robi...
W realu rozpędzam się i leeeeecę... a refleksje nawet jeśli się pojawią, to szybko zostają zagłuszone następnym moim lub czyimś działaniem. |
_________________ Tylko ja jestem odpowiedzialna za swoje życie |
|
|
|
|
piotrAA82
Towarzyski trzeźwiejący alkoholik
Wiek: 42 Dołączył: 11 Sie 2012 Posty: 332 Skąd: Starachowice
|
Wysłany: Śro 29 Sie, 2012 21:21
|
|
|
Ja również lubię zaglądać na to forum. Pomaga mi to w moim trzeźwieniu, ale mam świadomość że nie zastąpi mi terapii. Terapię mam 2 razy w tygodniu a tutaj mogę wejść o każdej porze i poruszyć każdy temat i uzyskać bardzo cenne informacje.
Cytat: | Ja też tak mam, dlatego często długo coś piszę bo mogę przyjrzeć się sobie, co mi to robi...
W realu rozpędzam się i leeeeecę... a refleksje nawet jeśli się pojawią, to szybko zostają zagłuszone następnym moim lub czyimś działaniem. |
Lepiej bym tego na pewno nie ujął niż Małgosia. |
|
|
|
|
Małgoś
Upierdliwiec Forumoholiczka
Pomogła: 26 razy Wiek: 58 Dołączyła: 30 Kwi 2010 Posty: 2191 Skąd: z miasta mojego
|
Wysłany: Czw 30 Sie, 2012 16:02
|
|
|
piotrAA82 napisał/a: | Lepiej bym tego na pewno nie ujął niż Małgosia. |
samo życie... |
_________________ Tylko ja jestem odpowiedzialna za swoje życie |
|
|
|
|
iksigregzet
Towarzyski
|
Wysłany: Wto 04 Wrz, 2012 13:28
|
|
|
szymon napisał/a: | właśnie na tym polega istota forum, jest swoboda wypowiedzi (może oprócz oceniania) | piękne słowa |
_________________ alkoholowi mówię wielkie NIE |
|
|
|
|
swallow
Małomówny alkoholiczka
|
Wysłany: Pon 17 Wrz, 2012 14:41
|
|
|
jestem zdania, że wszystkie formy są konieczne, mitingi, terapia, forum, grupy wsparcia, ja próbowałam / z żałosnym skutkiem/ trzeźwieć bez mitingów - tak od czasu do czasu sobie chodziłam, teraz nie wyobrażam sobie żebym dała radę bez AA, forum jest mi potrzebne, mogę zadać pytanie i dostanę natychmiastową, kompetentną odpowiedź, terapia przetrzepała mnie od podszewki- to podstawa, ale faktem jest ,że czasami pisząc jest łatwiej mówić o sobie, sama też mam z tym problem, dlatego na forum można się odblokować, "odwstydnić", pomyśleć, jest to dobre miejsce dla nocnych godzin, czasami bezsennych... |
_________________ Nikt tego za ciebie nie zrobi,ale nigdy nie zrobisz tego sama... |
|
|
|
|
iksigregzet
Towarzyski
|
Wysłany: Pon 17 Wrz, 2012 19:59
|
|
|
swallow napisał/a: | czasami pisząc jest łatwiej mówić o sobie, sama też mam z tym problem, dlatego na forum można się odblokować, "odwstydnić", pomyśleć, | Muszę tu przyznać rację Tobie, ja dzięki forum i pisaniu tu, inaczej postrzegam mityngi, nauczyłem się słuchać na grupach AA, a tu uczę się innych rzeczy, i wszystkie formy, które wymieniłaś służą dobremu. |
_________________ alkoholowi mówię wielkie NIE |
|
|
|
|
swallow
Małomówny alkoholiczka
|
Wysłany: Pon 17 Wrz, 2012 23:49
|
|
|
Ja tylko żałuję, że to forum odkryłam tak późno....ale staram się brać teraz wiedzę stąd garściami i przyznam, że wielu rzeczy nie wiedziałam, biorę sobie do przemyśleń niektóre wypowiedzi, motywują mnie do pracy nad sobą i do bycia z moją chorobą / miałam tendencje do wyganiania jej z myśli a wiadomo czym to się kończy i kończyło nie raz w moim przypadku/ |
_________________ Nikt tego za ciebie nie zrobi,ale nigdy nie zrobisz tego sama... |
|
|
|
|
piotrAA82
Towarzyski trzeźwiejący alkoholik
Wiek: 42 Dołączył: 11 Sie 2012 Posty: 332 Skąd: Starachowice
|
Wysłany: Wto 18 Wrz, 2012 18:14
|
|
|
Ja również mam spory problem z nieśmiałością, to był też jeden z powodów dla których zacząłem pić. Mnie również bardzo dużo daje to forum, chociażby to że przełamuję swoją barierę nieśmiałości, a dodatkowo i nie mniej ważne uzyskuję bardzo cenne informacje. |
_________________ Ty wierz w co chcesz, ja wierze w to co wiem. |
|
|
|
|
|