Strona Główna Forum Wolnych od Alkoholu
"DEKADENCJA"

czyli rozmowy o alkoholizmie oswojonym i nie tylko...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Komunia Święta z winem...
Autor Wiadomość
Janioł 
Uzależniony od netu
Uśmiech to pół pocałunku

Wysłany: Pon 17 Wrz, 2012 10:54   

Jacek napisał/a:
- drinkowanie ,,, nie wielka wypita ilość,ale tak przez cały dzień,na lekkim rauszu
"ja" byłem w tej pierwszej kategorii,dlatego u mnie tak jest ze na zimne dmucham
jeśli kto ma inaczej,to pewnie uważa że to kontroluje
ja piłem w ten sposób przez osiem miesięcy dzień w dzień mając złudne przekonanie że kontroluje swoje picie bo przecież nie mogłem byc pijany bo rozwoziłem paczki jako kurier , bo gdybym był nawalony jak stodoła to zaprzeczyło by to świadomości kontroli nad wypijanym alkoholem jednak napiecie związane z tą kontrolą było tak duże i silne że bardzo mnie wypalało psychicznie to było straszne i wtych ośmiu miesiącach było naprawde nie wiele chwil kiedy pozwoliłem sobie na upicie się w trupa to było straszne naprawdę strasznę jednoczesna koncentracja na tym by wypić i nie wypić za dużo wszystko krecilo się wokól tego i bylo by to do wytrzymania bo doszedłem do wypracowania sobie odpowiednich dawek tyle tylko że potrzebowałem coraz więcej alkoholu by uzyskać taki sam efekt

zimna 
Gaduła
Księżniczka \^^^/

Pomogła: 17 razy
Wysłany: Pon 17 Wrz, 2012 12:47   

Cukierek z alkoholem
Mnie na terapii tłumaczono to tak:
Po spożyciu nawet niewielkiej ilości alkoholu w wątrobie uruchamia się enzym niezbędny do trawienia alkoholu ( w mega-dużym uproszczeniu :roll: ) u alkoholika wydzielanie tego enzymu jest zwiększone: po prostu wątroba(nauczona doświadczeniem) przygotowuje się do chlania- produkując go w nadmiarze, to z kolei uruchamia cały łańcuch biochemicznych reakcji. Osobną sprawą jest uruchomienie się podświadomości itd itd,
Jakoś takoś. :skromny:
Gdzieś na pewno jest to sensownie wyłożone, jak znajdę wkleję
Hejo
..................................... :proca:

piotrAA82 
Towarzyski
trzeźwiejący alkoholik

Wysłany: Pon 17 Wrz, 2012 20:03   

Przeczytałem cały temat od początku. I muszę powiedzieć że zaskoczyły mnie zdania niektórych forumowiczów tych z dłuższym stażem trzeźwienia. Ja jestem na samym początku drogi trzeźwienia, ale na terapii i mityngach mam non stop wpajane, że nawet znikoma ilość alkoholu może wywołać nawrót choroby alkoholowej. Staram się unikać wszelkich produktów spożywczych zawierających alkohol, ale muszę przyznać że używałem ostatnio płynu do płukania ust zawierającego alkohol w swoim składzie i dezodoranty również na alkoholu.

Odpowiedz do tematu