Jak wygląda zdrowie? |
Autor |
Wiadomość |
szymon
Uzależniony od netu
|
Wysłany: Pią 21 Wrz, 2012 05:51
|
|
|
pastel napisał/a: | By zdefiniować zdrowie najpierw trzeba by zdefiniować alkoholizm, a to jest niemożliwe ponieważ granica pomiędzy alkoholikiem, a nie-alkoholikiem jest płynna |
jest płynna.... i to bardzo płynna
jeden kieliszek zazwyczaj |
|
|
|
|
Klara
Uzależniony od Dekadencji
Pomogła: 264 razy Dołączyła: 24 Lis 2008 Posty: 7861
|
Wysłany: Pią 21 Wrz, 2012 07:25
|
|
|
100S napisał/a: | Dobranoc wszystkim. |
Nigdzie nie widzę powitania.
Czyżbyś zapomniał, że grzeczność tego wymaga? |
_________________ "Kiedy się przewracasz, nigdy nie wstawaj z pustymi rękami." /przysłowie japońskie/ |
|
|
|
|
Tajga
(konto nieaktywne)
Pomogła: 19 razy Dołączyła: 29 Lip 2011 Posty: 1585
|
Wysłany: Pią 21 Wrz, 2012 10:42
|
|
|
100S napisał/a: |
Czy w odniesieniu do alkoholizmu, ktoś mający jasny i sprecyzowany obraz zdrowia, może być chory? Myślę, że oczywiście tak. Ale jest to tylko i wyłącznie jego wybór. |
Z tym wyborem, to JA nie mam wielkiego wyboru.
Jestem alkoholiczką,mam taką chorobę, i wybierać to mogę
sobie oczywiście, ale jabłka na straganie.
100S napisał/a: | Przywiązanie do własnej choroby jest silne i przeważnie dożywotnie. |
Wyłącznie dożywotnie, ale zdarza się, że ktoś jest "mniej silnie" przywiązany do choroby
to wtedy"przeważnie".
100S napisał/a: | Jeżeli istnieją wokół nas zdrowi, nie uzależnieni ludzie, którzy ni cholery pojęcia nie mają jak wygląda prawdziwy alkoholizm, to istnieć też musi jakiś obraz zdrowia. |
No chyba tylko taki obraz jaki przedstawiają sobą Ci zdrowi nie uzależnieni ludzie. |
_________________ Na końcu wszystko będzie dobrze.
Jeżeli nie jest dobrze, znaczy że to jeszcze nie koniec.
J.Lennon |
|
|
|
|
piotrAA82
Towarzyski trzeźwiejący alkoholik
Wiek: 42 Dołączył: 11 Sie 2012 Posty: 332 Skąd: Starachowice
|
Wysłany: Pią 21 Wrz, 2012 19:28
|
|
|
100S Ty sam wyleczyłeś się z tej choroby jak rozumiem i nie byłeś na żadnej terapii? I co pewnie pijesz dalej skoro już jesteś zdrowy i odzyskałeś kontrolę nad pieciem Jak długo powstrzymujesz się od picia, bo o trzeźwieniu to raczej w Twoim przypadku ciężko powiedzieć. |
_________________ Ty wierz w co chcesz, ja wierze w to co wiem. |
|
|
|
|
100S
Małomówny
|
Wysłany: Pią 21 Wrz, 2012 20:36
|
|
|
PiotrzeAA82, Przeszedłem terapię, która krótko mówiąc - pomogła mi. Wyleczyłem się, jak to określiłeś, na pewno dzięki sobie przede wszystkim, ale podziękowania należą się wielu, bo byli mi w tym pomocni. Ty Piotrze też mi pomagasz przedstawiając swój pogląd. Alkoholu nie piję od przeszło dwóch lat, i uważam to za kwestię o marginalnym znaczeniu, bo zdrowie to nie jest picie kontrolowane.
Tajgo, rozumiem że masz jak masz i szanuję to co Twoje.
Klaro, witałem się jakiś czas temu, odsyłam do powitalni.
Pastelu, granica między alkoholikiem a zdrowym polega na zaangażowaniu swojego potencjału duchowego, umysłowego i swej świadomości w jedną bądź drugą stronę. Granica jest płynna dopóki zaangażowanie nie jest jednostronne. Co do czasu, jakiego potrzeba na zmianę to jest to zależne tylko i wyłączanie od wprowadzającego daną zmianę i nie można określić ram czasowych. Powiedzieć, - już się zmieniłeś, - lub, -jeszcze ci daleko. |
_________________ Zdrowie - Choroba, to bliźnięta syjamskie |
|
|
|
|
Klara
Uzależniony od Dekadencji
Pomogła: 264 razy Dołączyła: 24 Lis 2008 Posty: 7861
|
Wysłany: Pią 21 Wrz, 2012 20:57
|
|
|
100S napisał/a: | Klaro, witałem się jakiś czas temu, odsyłam do powitalni. |
Rzeczywiście
Przepraszam Cię, Kacper |
_________________ "Kiedy się przewracasz, nigdy nie wstawaj z pustymi rękami." /przysłowie japońskie/ |
|
|
|
|
Janioł
Uzależniony od netu Uśmiech to pół pocałunku
Pomógł: 70 razy Wiek: 58 Dołączył: 06 Paź 2008 Posty: 4556 Skąd: Łódź
|
Wysłany: Pią 21 Wrz, 2012 21:12
|
|
|
pastel napisał/a: | granica pomiędzy alkoholikiem, a nie-alkoholikiem jest płynna. | nawet bardzo |
_________________ P.S. Janioł może być tylko jeden chociaż też czasem w coś walnie aureolką by: Pietruszka |
|
|
|
|
Pastel
Gaduła
|
Wysłany: Sob 22 Wrz, 2012 03:01
|
|
|
Znamienne jak niektórzy z Szanownych Forumowiczów wychwycili wyraz "płynna".
100S,
Byłem przekonany, ze chodzi Ci o bardziej przyziemny obraz zdrowia .
Ja będę prostolinijny: Moim zdaniem jestem zdrowy jeśli mogę się napić, ale nie chcę. Jeśli nie boję się alkoholu i nie demonizuję go.
To tak w wielkim skrócie. |
_________________ Adhibe rationem difficultatibus.
Seneka |
Ostatnio zmieniony przez Pastel Sob 22 Wrz, 2012 03:02, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
100S
Małomówny
|
Wysłany: Sob 22 Wrz, 2012 11:18
|
|
|
pastel napisał/a: | Moim zdaniem jestem zdrowy jeśli mogę się napić, ale nie chcę. Jeśli nie boję się alkoholu i nie demonizuję go.
To tak w wielkim skrócie. |
Napić się może każdy. Zdrowy, chory, mądry, głupi, brzydki, ładny, każdy ma prawo.
Nie chcieć też może każdy.
pastel napisał/a: | Jeśli nie boję się alkoholu i nie demonizuję go. |
Myślę sobie: -Tutaj trafiłeś, ponieważ poczucie bezpieczeństwa jest koniecznym składnikiem zdrowia.
pastel napisał/a: | Byłem przekonany, ze chodzi Ci o bardziej przyziemny obraz zdrowia |
Jestem zdrowy całkowicie przyziemnie, w "szarej codzienności" i od święta też. |
_________________ Zdrowie - Choroba, to bliźnięta syjamskie |
|
|
|
|
Jędrek
Trajkotka ALKOHOLIK
|
Wysłany: Sob 22 Wrz, 2012 12:08
|
|
|
100S napisał/a: |
pastel napisał/a: | Jeśli nie boję się alkoholu i nie demonizuję go. |
Myślę sobie: -Tutaj trafiłeś, ponieważ poczucie bezpieczeństwa jest koniecznym składnikiem zdrowia... |
A Ty studolarówko dlaczego tu trafiłeś?
A ja ostatnio słyszałem, że nie ma ludzi zdrowych. Są tylko nie zdiagnozowani.
I uważam, że coś w tym stwierdzeniu jest |
_________________ Andrzej
„Niepoczytalność: robisz w kółko to samo, a spodziewasz się zmian”
Poczytalność? Robisz w kółko to samo, kiedy zaczynasz zauważać pozytywne zmiany. |
|
|
|
|
NANA
Towarzyski NANA
Pomogła: 2 razy Wiek: 65 Dołączyła: 04 Kwi 2012 Posty: 280 Skąd: Z POLSKIEJ ZIEMI
|
Wysłany: Sob 22 Wrz, 2012 13:53
|
|
|
y studolarówko dlaczego tu trafiłeś?]
, że 100S - to stosłówek .... |
_________________ Jakie myśli , taki człowiek ... |
|
|
|
|
chrzciciel
Małomówny chrzciciel
|
Wysłany: Sob 22 Wrz, 2012 15:26
|
|
|
Dla mnie jako osoby uzaleznionej jakosc mojego zycia jest o wiele lepsza niz u wielu osob nieuzaleznionych. Piszesz,ze nie jestes uzalezniony...aby dalej napisac... |
|
|
|
|
chrzciciel
Małomówny chrzciciel
|
Wysłany: Sob 22 Wrz, 2012 15:45
|
|
|
Przepraszam,ze nie uzyje cytatow,ale mam problem z cytowaniem selektywnym. Na poczatku-jestem osoba uzalezniona i mam tego pelna swiadomosc,co pozwala mi na wieksza i lepsza dbalosc o samego siebie,a to poprawia moja jakosc zycia,co nie zawsze sie dzieje u ludzi nieuzaleznionych-tutaj prosty przyklad sfery duchowej. 100S piszesz,ze nie jestes uzalezniony od alkoholu,ale ze znasz chorobe z autopsji i przeszedles terapie-moje pytanie-zaprzeczasz wlasnej chorobie?Pozdrawiam. |
|
|
|
|
piotrAA82
Towarzyski trzeźwiejący alkoholik
Wiek: 42 Dołączył: 11 Sie 2012 Posty: 332 Skąd: Starachowice
|
Wysłany: Sob 22 Wrz, 2012 16:30
|
|
|
chrzciciel napisał/a: | piszesz,ze nie jestes uzalezniony od alkoholu,ale ze znasz chorobe z autopsji i przeszedles terapie |
No dokładnie, a tak poza tym jeśli bym powiedział terapeutce swojej że nie jestem alkoholikiem i nie mam żadnego problemu z alkoholem po kilku lub kilkunastu spotkaniach terapeutycznych, to dawno wywaliłaby mnie za drzwi. No więc jak mogłeś się leczyć skoro nie jesteś chory?? |
_________________ Ty wierz w co chcesz, ja wierze w to co wiem. |
|
|
|
|
yuraa
Moderator
Pomógł: 111 razy Wiek: 61 Dołączył: 06 Paź 2008 Posty: 4274 Skąd: Police
|
Wysłany: Sob 22 Wrz, 2012 18:33
|
|
|
chrzciciel napisał/a: | Przepraszam,ze nie uzyje cytatow,ale mam problem z cytowaniem selektywnym. |
zaznaczasz myszką co chcesz
i klikasz
|
|
|
|
|