Co może administrator sieci? |
Autor |
Wiadomość |
staaw
Uzależniony od Dekadencji
Pomógł: 125 razy Wiek: 52 Dołączył: 18 Sie 2010 Posty: 9025
|
Wysłany: Śro 26 Wrz, 2012 18:06 Co może administrator sieci?
|
|
|
Mam w pracy internet
Teraz smutniej...
Na Dekadencję właził nie będę, bo admin wścibski...
Jednak co oprócz historii wyświetlanych stron widzi admin?
Może przechwycić moje PRYWATNE hasła i maile na INNYM (onet, wp) serwerze?
Może przechwycić moje hasło do banku?
Można jakoś zabezpieczyć poufność danych?
Chodzi o dane, to gdzie mam konto może sobie wiedzieć... |
_________________ Wielbi dusza moja Pana, i raduje się duch mój w Bogu, moim Zbawcy.
Nie martw się, jeżeli nie rozumiesz tego posta, nie był do Ciebie |
|
|
|
|
Jo-asia
Upierdliwiec miłośniczka
Pomogła: 59 razy Wiek: 53 Dołączyła: 10 Sie 2012 Posty: 2955 Skąd: Katowice
|
Wysłany: Śro 26 Wrz, 2012 20:39
|
|
|
W 100% pewna nie jestem, z tego co z doświadczenia wiem:
- strony odwiedzane tak
- hasła nie. |
_________________ ...Jak tak płaczę, to mi lepiej i przestaje mnie dobijać nieuchronność przemijania.. |
|
|
|
|
szymon
Uzależniony od netu
|
Wysłany: Śro 26 Wrz, 2012 23:47
|
|
|
ja w swojej firmie mogę np dowiedzieć się jakie litery są wciskane na danym kompie...
także admin jak chce to może wszystko |
|
|
|
|
Małgoś
Upierdliwiec Forumoholiczka
Pomogła: 26 razy Wiek: 58 Dołączyła: 30 Kwi 2010 Posty: 2191 Skąd: z miasta mojego
|
Wysłany: Czw 27 Wrz, 2012 14:50
|
|
|
szymon napisał/a: | ja w swojej firmie mogę np dowiedzieć się jakie litery są wciskane na danym kompie...
także admin jak chce to może wszystko |
U mnie było podobnie...
gdy miałam problem to dzwoniłam do IT i robili mi porządek od siebie z serwerowni
a ja widziałam jak myszka sama łazi i klika sobie po monitorze |
_________________ Tylko ja jestem odpowiedzialna za swoje życie |
|
|
|
|
Klara
Pomogła: 264 razy Dołączyła: 24 Lis 2008 Posty: 7861
|
Wysłany: Czw 27 Wrz, 2012 15:05
|
|
|
Małgoś napisał/a: | widziałam jak myszka sama łazi i klika sobie po monitorze |
Mój serwisant gdy kiedyś nie miał czasu na to, żeby przyjść do mnie, a miałam na tyle pilną pracę, że trzeba było szybko zaradzić jakiejś awarii w moim komputerze, zainstalował mi program "TeamViewer".
Gdy się ze mną łączył, na moim monitorze wyskakiwało okienko w którym wpisywałam podane wcześniej hasło i zaczynało się to, co opisujesz Małgoś |
_________________ "Kiedy się przewracasz, nigdy nie wstawaj z pustymi rękami." /przysłowie japońskie/ |
|
|
|
|
Wiedźma
Administrator
Pomogła: 193 razy Dołączyła: 04 Paź 2008 Posty: 9686
|
Wysłany: Czw 27 Wrz, 2012 15:05
|
|
|
Ale to zdaje się była pomoc zdalna, a do tego nie potrzeba być administratorem sieci...
...chyba, że się mylę... |
_________________ Anioły dlatego latają, że lekce sobie ważą...
Co Wiedźma robi po godzinach |
|
|
|
|
Małgoś
Upierdliwiec Forumoholiczka
Pomogła: 26 razy Wiek: 58 Dołączyła: 30 Kwi 2010 Posty: 2191 Skąd: z miasta mojego
|
Wysłany: Czw 27 Wrz, 2012 18:47
|
|
|
Klara napisał/a: | na moim monitorze wyskakiwało okienko w którym wpisywałam podane wcześniej hasło |
u mnie to się odbywało bez okienka z hasłem
Ja pojęcia nie mam jak oni to robili...
Wszędzie mogli wejść... dlatego dobrze żyłam z działem IT
Ech... to były fajne czasy |
_________________ Tylko ja jestem odpowiedzialna za swoje życie |
|
|
|
|
Klara
Pomogła: 264 razy Dołączyła: 24 Lis 2008 Posty: 7861
|
Wysłany: Czw 27 Wrz, 2012 19:11
|
|
|
Małgoś napisał/a: | u mnie to się odbywało bez okienka z hasłem |
Pewnie dlatego, że oni administrowali sprzętem należącym do firmy i firmową siecią.
W moim wypadku było to połączenie prywatny komputer serwisanta --> komputer klienta. |
_________________ "Kiedy się przewracasz, nigdy nie wstawaj z pustymi rękami." /przysłowie japońskie/ |
|
|
|
|
Jonesy
Upierdliwiec
|
Wysłany: Czw 27 Wrz, 2012 20:18
|
|
|
Stasiu - teoretycznie admin może wszystko.
Zaś praktycznie - jakikolwiek fakt monitorowania stacji roboczej pracownika (w tym również instalacja zdalnego pulpitu do zarządzania komputerem zdalnie) musi być udokumentowany, a Ty powinieneś zostać o tym poinformowany (podobnie jak o fakcie że ktoś Ci za plecami włączył kamerę i monitoruje pokój), więc tak źle nie jest.
Bez programów zdalnych admin nie sprawdzi żadnego z Twoich haseł (chyba że masz je zapisane w pamięci przeglądarki, ale to te musiałby ryć pryz Twoim komputerze).
Ja u siebie z logów serwera mogę wyjąć tylko historię przeglądanych adresów, ale jest to tak długotrwały i upierdliwy proces, że sam z siebie nigdy tego nie robię, co najwyżej na polecenie przełożonego. |
_________________ Nemo vir est qui mundum non reddat meliorem
|
|
|
|
|
staaw
Pomógł: 125 razy Wiek: 52 Dołączył: 18 Sie 2010 Posty: 9025
|
Wysłany: Czw 27 Wrz, 2012 20:56
|
|
|
Jones, a w menadźerze zadań widać procesy szpiegujące?
Jakieś popularne nazwy procesów które powinny mnie zaniepokoić? |
_________________ Wielbi dusza moja Pana, i raduje się duch mój w Bogu, moim Zbawcy.
Nie martw się, jeżeli nie rozumiesz tego posta, nie był do Ciebie |
|
|
|
|
Jonesy
Upierdliwiec
|
Wysłany: Czw 27 Wrz, 2012 21:10
|
|
|
Jest tego tyle, że aż ciężko powiedzieć. Nazywają się trojany, keyloggery i cała masa innych wirków. Są ogólnie nielegalne. Wątpię żeby coś takiego robił Twój admin. Ale jak masz mieć stresa, to po prostu napisz pismo do dyrekcji z oficjalnym zapytaniem o to, czy Twoja stacja robocza jest monitorowana i o spis zainstalowanych aplikacji, gdyż chcesz wiedzieć za co odpowiadasz, a masz podejrzenia że ktoś mógł coś zainstalować.
Czasami wydaje mi się że ludzie dosyć mocno demonizują adminów. Ja u siebie, na przykład, mogę czytać całą korespondencję mailową jaka idzie przez służbowy serwer. Nie przeczytałem przez 5 lat ani jednego maila. Bo i po co? |
|
|
|
|
|
Marc-elus
Uzależniony od netu
|
Wysłany: Czw 27 Wrz, 2012 21:17
|
|
|
Jonesy napisał/a: | Czasami wydaje mi się że ludzie dosyć mocno demonizują adminów. |
Niby dbają o swoją prywatność.... ale to nie przeszkadza im manifestować dość swobodnie swojego istnienia w internecie(patrz Facebook i inne tego typu g......). |
|
|
|
|
Jras4
Docent
Pomógł: 11 razy Wiek: 52 Dołączył: 06 Paź 2008 Posty: 3302 Skąd: Siedlce
|
Wysłany: Czw 27 Wrz, 2012 21:28
|
|
|
Cytat: | Czasami wydaje mi się że ludzie dosyć mocno demonizują adminów | coś Ty wydumał że niby kto .. Tłum ich kocha i uwielbia ..o mało na rękach nie nosi ja sam bym Baldachim Ewie nosił ... |
_________________ KATOLIK CZARNY PEDOFIL |
|
|
|
|
Jonesy
Upierdliwiec
|
Wysłany: Czw 27 Wrz, 2012 21:42
|
|
|
Jras4 napisał/a: | Cytat: | Czasami wydaje mi się że ludzie dosyć mocno demonizują adminów | coś Ty wydumał że niby kto .. Tłum ich kocha i uwielbia ..o mało na rękach nie nosi ja sam bym Baldachim Ewie nosił ... |
No wiadomo, że Ewę to tak. Bośmy z nią podpisali umowę i ma teraz nam świadczyć usługi. A jak nie to kroki prawne już się podejmują. |
|
|
|
|
|
Jras4
Docent
Pomógł: 11 razy Wiek: 52 Dołączył: 06 Paź 2008 Posty: 3302 Skąd: Siedlce
|
Wysłany: Czw 27 Wrz, 2012 21:48
|
|
|
Jonesy napisał/a: | Bośmy z nią podpisali umowę | piłeś ? bo strasznie pleciesz |
_________________ KATOLIK CZARNY PEDOFIL |
|
|
|
|
|