Strona Główna Forum Wolnych od Alkoholu
"DEKADENCJA"

czyli rozmowy o alkoholizmie oswojonym i nie tylko...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Otwarty przez: yuraa
Nie 21 Paź, 2012 15:30
mineło 4 miechy
Autor Wiadomość
rybenka1 
Uzależniony od netu

Pomogła: 92 razy
Wysłany: Sob 20 Paź, 2012 19:46   

Witaj Radek . :skromny:

KICAJKA 
Trajkotka
współuzależniona-stara al-anonka

Pomogła: 101 razy
Wysłany: Sob 20 Paź, 2012 20:23   

Witaj Radku :)

cool 
Gaduła

Wysłany: Sob 20 Paź, 2012 20:45   

Radek Grzybek napisał/a:
innych alkoholików którzy chcą być trzeźwi tak samo jak ja.

dokładnie ,tych którzy chcą ,być trzeźwi :) ale np .ja mimo wszystko starałem sobie wbić do głowy że najważniejszą dla mnie wartością jest trzeźwość ,zwłaszcza w trudniejszych momentach :) z ty że trzeba pamiętać że tylko i wyłącznie sami odpowiadamy za siebie czy wypijemy czy nie , :)

Czarny 
Towarzyski

Wysłany: Sob 20 Paź, 2012 20:52   

Witaj Radek :luzik: Trzymaj tak dalej :okok: Krzysiek alkoholik :D

staaw 
Uzależniony od Dekadencji

Wysłany: Sob 20 Paź, 2012 22:18   

Witaj Radku,
Stanisław...

Nie martw się, jeżeli nie rozumiesz tego posta, nie był do Ciebie :)

olga 
Uzależniony od netu

Pomogła: 77 razy
Wysłany: Sob 20 Paź, 2012 23:13   

witaj

Radek Grzybek 
Małomówny
Radek

Wysłany: Nie 21 Paź, 2012 09:49   

Witam wszystkich jestem alkoholikiem . Znalazłem to forum w necie poczytałem zobaczyłem że jest ono takie jak bym się spodziewał zalogowałem się i z rozpędu zacząłem pisać zapominają :oops: c się przywitać ze wszystkimi. :oops: Co tu dużo mówić wstyd i tyle

Dora 
(konto nieaktywne)

Pomogła: 6 razy
Wysłany: Nie 21 Paź, 2012 09:54   

A jednak witaj :okok:

esaneta 
Moderator

Pomogła: 94 razy
Wysłany: Nie 21 Paź, 2012 10:13   

jaki tam ws tyd :beba: , ja dopiero wczoraj zdałam sobie sprawę z tego, ze nie przywitałam się w Powitalni, tylko od razu zaczęłam pisac :skromny: Witaj Radku :)

:esa:

Radek Grzybek 
Małomówny
Radek

Wysłany: Nie 21 Paź, 2012 10:59   

[quote="nawrocik"][quote="Radek Grzybek"] innych alkoholików którzy chcą być trzeźwi tak samo jak ja.[/quote]

dokładnie ,tych którzy chcą ,być trzeźwi :) ale np .ja mimo wszystko starałem sobie wbić do głowy że najważniejszą dla mnie wartością jest trzeźwość ,zwłaszcza w trudniejszych momentach :) z ty że trzeba pamiętać że tylko i wyłącznie sami odpowiadamy za siebie czy wypijemy czy nie , :) [/quote] Masz rację za siebie odpowiadamy sami nikt za nas nie wykonuje raczej ruchu podniesienia kieliszka do ust . Tylko że ja już miałem abstynencję ponad 2 letnią , unikałem wręcz kontaktu z trzeźwymi alkoholikami , z AA , bo byłem mądrzejszy od wszystkich (np. myślałem w ten sposób :co mi pomoże takie AA? Jak sam sobie nie pomogę to nikt tego nie zrobi) Teraz wiem że to było złe myślenie i wprowadzanie w zycie jakiś własnych z kosmosu wzietych terori nie majacych pokrycia z niczym. Naukowo jest udowodnione przecież że najlepszą terapią dla osób uzależnionych jest wspólna cheć do bycia trzeźwym w wiekszym gronie alkoholików. To jest tak samo jak z wchodzeniem pod górę wspinaniem sie. Samemu nie chce się , człowiek skłonny jest zawrócić. Natomiast w grupie jest coś takiego że grupa ciągnie pod górę pomaga nie spaść w dół.

szymon 
Uzależniony od netu

Wysłany: Nie 21 Paź, 2012 11:52   

Radek Grzybek napisał/a:
Samemu nie chce się , człowiek skłonny jest zawrócić

Jaki człowiek? :roll: Ty mnie nie wciągaj w człowiek-ów :uoee:

Przy okazji cześć :D

cool 
Gaduła

Wysłany: Nie 21 Paź, 2012 13:47   

Radek Grzybek napisał/a:
Tylko że ja już miałem abstynencję ponad 2 letnią , unikałem wręcz kontaktu z trzeźwymi alkoholikami , z AA , bo byłem mądrzejszy od wszystkich (np. myślałem w ten sposób :co mi pomoże takie AA? Jak sam sobie nie pomogę to nikt tego nie zrobi) Teraz wiem że to było złe myślenie i wprowadzanie w zycie jakiś własnych z kosmosu wzietych terori nie majacych pokrycia z niczym. Naukowo jest udowodnione przecież że najlepszą terapią dla osób
Radek Grzybek napisał/a:
uzależnionych jest wspólna cheć do bycia trzeźwym w wiekszym gronie alkoholików.

to co opisałeś ,to ja miałem podobnie ,tak się czułem dumny że nie pije że zapomniałem kim jestem (alkoholikiem) grupa jest w pewien sposób oczami ,które widzą tego co my sami nie widzimy :) np. w czasie nawrotu .

Cytat:
To jest tak samo jak z wchodzeniem pod górę wspinaniem sie. Samemu nie chce się , człowiek skłonny jest zawrócić. Natomiast w grupie jest coś takiego że grupa ciągnie pod górę pomaga nie spaść w dół.

samemu mimo wszystko musi się chcieć , a grupa daje doświadczenie np,błędy po których ktoś zapija , czy też daje pokazuje radość z trzeźwienia :)

Radek Grzybek 
Małomówny
Radek

Wysłany: Nie 21 Paź, 2012 18:28   

Mimo tego że kiedyś udało mi się nie pić ponad 2 lata kiedyś tam , to nie traktuję tego okresu jak prawdziwą abstynencję. Wtedy oprócz tego że nie piłem to tak własciwie nie robiłem nic. Myślałem w ten sposób - nie piję tyle czasu już wiec wszystko jest ok. No i po 2 latach ponad stało się to co musiało się stać zacząłem pić i to do tego stopnia że wylądowałem w szpitalu. Dlatego nie chcę drugi raz powtarzać w ten sam sposób swojego trzeźwienia polegającego na samym niepiciu tylko. Najgorsze jest to ze gdy teraz chodzę na AA na grupę terapetyczną i zaczynam się zastanawiać nad swoim zyciem , to dochodzę do wniosków nieraz że wszystko mnie przerasta. Np. sama realizacja 12 kroków wydaje mi się bardzo ciężka. Teraz widzę dopiero że mam duzy problem z tym by być szczerym wobec samego siebi i innych. 20 lat picia to równiez 20 lat kłamania siebie i innych. Okropnie ciężko jest nieraz być szczerym i uczciwym. Ale co tam pracuję nad tym nie zawsze mi to wychodzi lecz jestem pełen wiary ze z czasem będzie coraz lepiej :)

cool 
Gaduła

Wysłany: Nie 21 Paź, 2012 20:01   

Radek Grzybek napisał/a:
Najgorsze jest to ze gdy teraz chodzę na AA na grupę terapetyczną i zaczynam się zastanawiać nad swoim zyciem , to dochodzę do wniosków nieraz że wszystko mnie przerasta.

takie myślenie , ja też czasami mam , wszystkiego dość , ale jak sobie porównam czas picia , z czasem nie picia i trzeźwienia można dojść do wniosku ,że nic nie jest warte powrotu do picia , jednak mimo wszystko wiem że teraz mogę na siebie liczyć i inni na mnie ;) ważne aby pamiętać o korzyściach jakie się ma dzięki temu że nie pije :)

Radek Grzybek napisał/a:
Teraz widzę dopiero że mam duzy problem z tym by być szczerym wobec samego siebi i innych.

bazuje na powiedzeniu że bez uczciwości nie ma trzeźwości

Cytat:
Ale co tam pracuję nad tym nie zawsze mi to wychodzi lecz jestem pełen wiary ze z czasem będzie coraz lepiej :)

i tego myślenia Radek się trzymaj ,optymizm pomaga :)

Krzysztof 41 
Gaduła
krzysztof

Wysłany: Nie 21 Paź, 2012 20:49   

Witaj Radek :)
Trzymaj się tego forum i ludzi którzy tu są a będziesz miał wielkie szanse na trzeźwe życie.

Odpowiedz do tematu