Strona Główna Forum Wolnych od Alkoholu
"DEKADENCJA"

czyli rozmowy o alkoholizmie oswojonym i nie tylko...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Granice wolności
Autor Wiadomość
aazazello 
Gaduła

Wysłany: Śro 14 Lis, 2012 09:30   Granice wolności

Jesteśmy wolnymi ludźmi w wolnym kraju, ale jaka jest nasza wolność człowieka?
Gdzie są granice naszej wolności? Czy one istnieją?
Co z poszanowaniem drugiego człowieka?
Czy wolno nam wszystko?
Gdzie jesteśmy na odcinku pomiędzy kodeksem karnym a anarchizacją?
Czy wolność to również umiejętność współżycia z innymi ludźmi? Czy też może ona zamienić się w bezgraniczną swobodę?

Jak mocno ogranicza nas poprawność polityczna?
Gdzie jest granica dla ekstremistów politycznych?
Czy tolerujemy ludzi o innym kolorze skóry?
Jakie prawa nadamy mniejszościom seksualnym, narodowym, obcokrajowcom?
Czy krzyże w sejmie, urzędach, szkołach ograniczają wolność ateistów? Czy ateiści, dla których są to dwa patyki bez znaczenia, powinni przymknąć na to oko?
Czy homo mają prawo do oficjalnych związków partnerskich?
Czy pary homoseksualne, mając niewątpliwe prawo do szczęśliwego życia, mogą adoptować dzieci? Czy mają prawo wychowywać biologiczne dziecko jednego z nich?
Czy bezpłodni maja prawo dawać nowe życie poprzez zapłodnienie in vitro?
Gdzie są granice swobody dziecka?
Czy parytety upokarzają kobiety, czy jednak dają im szansę? Czy odbierają szansę zdolniejszym mężczyznom?
Czy kobiety byłyby bardziej szczęśliwe w domu? Czy zadowala je ekonomiczny przymus pracy?
Czy kobieta z wózkiem ma prawo zachowywać się na ulicy, jakby była niezniszczalna i niezagrożona?
Czy psiarze mają prawo nie sprzątać po swoich milusińskich?
Czy sąsiad ma prawo słuchać głośnej muzyki?
Gdzie przebiega granica swobody małżeńskiej? Czy małżonek ma prawo do przeglądania telefonów, emaili? Czy może bez ograniczeń dysponować swoim czasem?

Czy potrafimy dogadywać w tym zakresie z małżonkiem, dziećmi, rodziną, sąsiadami, na skwerku, w pracy, w autobusie, w kolejce? Negocjujemy, czy kłócimy się?

Gdzie jest granica pomiędzy wolnością a taką swobodą?
Czy powinniśmy pilnować, aby jej nie przekraczać?
Gdzie są granice wolności?

Janioł 
Uzależniony od netu
Uśmiech to pół pocałunku

Wysłany: Śro 14 Lis, 2012 09:43   

dżezus za dużo pytań :szok:
polecam "Ucieczka od wolności"Erich Fromm
Ostatnio zmieniony przez Janioł Śro 14 Lis, 2012 09:45, w całości zmieniany 1 raz  

aazazello 
Gaduła

Wysłany: Śro 14 Lis, 2012 10:59   

Janioł napisał/a:
polecam "Ucieczka od wolności"Erich Fromm

Czy z książki dowiem się, co Janioł myśli o wolności i granicach swobody?

pterodaktyll 
Moderator
.....zmieniłem narodowość, jestem alkoholikiem....

Wysłany: Śro 14 Lis, 2012 13:20   

Przychylam się do zdania Janioła, stanowczo za dużo pytań zadajesz :bezradny:

aazazello 
Gaduła

Wysłany: Śro 14 Lis, 2012 13:22   

pterodaktyll napisał/a:
Przychylam się do zdania Janioła, stanowczo za dużo pytań zadajesz

Cóż...temat jest otwarty oraz szeroki i wystarczy wybrać to, które jest bliskie.

Janioł 
Uzależniony od netu
Uśmiech to pół pocałunku

Wysłany: Śro 14 Lis, 2012 13:26   

aazazello napisał/a:
które jest bliskie.
to odpowiadam na pytanie pierwsze z brzegu : nie i nawet się z tym niezgadzam ;)

smokooka 
Uzależniony od netu

Wysłany: Śro 14 Lis, 2012 13:46   

Zezullcu,

aazazello napisał/a:
myśli o wolności i granicach swobody?

co ja myślę?

O wolności i granicach swobody myślę, że mieszczą się w granicach mojego sumienia, mojego zrozumienia, mojej wiedzy, moralności, etyki. Sumienia, moralności, etyki wolałabym nie ruszać, w sensie nie przesuwać ich granic.
Co do zrozumienia, wiedzy, nauki, dojrzałości, pojmowania to są elementy które mogę rozwijać, zmieniać granice, mogę też pozostać na danym etapie, podejmując oby świadomą decyzję, że "tyle i tyle" mi wystarczy. Póki wiem ile i co ja powinnam, nie musi mnie interesować, co powinni inni.
Staram się pozostać w swoim ogródku, nie przerzucając śmieci do sąsiedniego.

Ty tutaj pytasz o empatię, tolerancję i o asertywność.
Asertywność to umiejętność nabyta polegająca na daniu sobie prawa do bezpośredniego i jasnego wyrażania swoich emocji i poglądów w sposób nie naruszający praw innego człowieka.
Jeśli jestem pozbawiona agresji to zrozumiem, że każdy jest mi równy, ma więc swoje prawa, które wcale nie muszą mi się podobać. Mogę zadecydować co z tym zrobię, i będę pamiętać, że Ty i każdy też sam podejmie swoją decyzję dotyczącą wszystkich Twoich pytań na "Czy".
Dlatego właśnie interesować mnie będzie to czy JA postąpię tak a nie inaczej w tych trudnych sytuacjach o które pytasz. Mogę mieć pogląd na coś dyskusyjnego, nie musi się komuś podobać, ja nie muszę się uginać pod naporem argumentów, ani przeciągać liny na swoją stronę. Mogę jednak, jeśli uznam, że to mnie dotyczy.
Dlatego też pogodzę się z Twoją i każdą inną decyzją, jeśli nie będzie mnie dotyczyć. Nie moja sprawa. :)

aazazello napisał/a:
Gdzie są granice wolności?

Tam gdzie moja aktualna w danym momencie wiedza i serce pozbawione złych intencji.

Krzysztof 41 
Gaduła
krzysztof

Wysłany: Śro 14 Lis, 2012 18:37   

Osobiście wolę się nie wypowiadać w powyższym temacie. 8|

Janioł 
Uzależniony od netu
Uśmiech to pół pocałunku

Wysłany: Śro 14 Lis, 2012 18:52   

moje granice wolności wyznaczają min. i przede wszystkim moje wartości które wyznaje i tj. np. 10 przykazań oraz wszelkie naleciałości i przyzwyczajenia których krańcem jest nie czynienie nikomu krzywdy

aazazello 
Gaduła

Wysłany: Czw 15 Lis, 2012 10:06   

Bardzo interesujący tekst, Smoczku, napisany z punktu widzenia wnętrza bardzo wrażliwej osoby. Subtelne i asertywne :)
Chodzisz/chodziłaś na terapię, prawda? Powiedz, z jaką reakcją spotykają/ły się twoje teksty dotyczące destrukcji picia?

smokooka 
Uzależniony od netu

Wysłany: Czw 15 Lis, 2012 10:16   

aazazello napisał/a:
Bardzo interesujący tekst, Smoczku, napisany z punktu widzenia wnętrza bardzo wrażliwej osoby. Subtelne i asertywne :)
Chodzisz/chodziłaś na terapię, prawda? Powiedz, z jaką reakcją spotykają/ły się twoje teksty dotyczące destrukcji picia?

Dziękuję Zezullcu.

Chodzę na terapię, rozpoczęłam ją w lutym tego roku, od współuzależnienia. To spotkania indywidualne i grupowe. Jako alkoholiczka zdeklarowałam się niedawno, terapeutka postanowiła nie zmieniać mi póki co trybu terapii, tak więc na indywidualnych spotkaniach omawiamy wszystko: alkoholizm, współuzależnienie i inne sprawy związane z nieumiejętnościami adaptacyjnymi, czyli dda, żarcie i całe moje życie i wybory. Grupa współuzależnienia się kończy na ten rok, nie ma jeszcze kontraktu z miastem na przyszły, więc nie wiem jakim trybem polecę dalej.
Pytasz o teksty dotyczące destrukcji picia - a ja poproszę o uściślenie pytania. :)

aazazello 
Gaduła

Wysłany: Czw 15 Lis, 2012 13:29   

smokooka napisał/a:
Pytasz o teksty dotyczące destrukcji picia - a ja poproszę o uściślenie pytania.

Nie wiedziałem, że nie uczęszczasz na terapię uzależnień, gdzie na jej podstawach jest obowiązek napisania kilku prac dotyczących wpływu alkoholu na różne sfery życia alko. Następnie prace czytane są na grupie i czytający dostaje informacje zwrotne. Piszesz niebanalnie i na pewnym stopniu abstrakcji, byłem więc ciekawy jakie informacje zwrotne otrzymujesz.

smokooka 
Uzależniony od netu

Wysłany: Czw 15 Lis, 2012 15:09   

Właśnie - spodziewałam się, że masz na myśli prace z grupy uzależnień. No ale to mnie jeszcze nie dotyczy, nie wiem co dalej będzie, czy moja Iwona wyśle mnie na grupę uzależnionych.

aazazello napisał/a:
Piszesz niebanalnie i na pewnym stopniu abstrakcji, byłem więc ciekawy jakie informacje zwrotne otrzymujesz.

Możliwe, że nikt by nie rozumiał co czytam ;) :smieje:

Jras4 
Docent

Wysłany: Czw 15 Lis, 2012 15:15   

aazazello napisał/a:
Jesteśmy wolnymi ludźmi w wolnym kraju
Co ty wygadujesz ? gdzie wolnym jakim kraiu

rufio 
Uzależniony od netu
rozkojarzony

Wysłany: Czw 15 Lis, 2012 15:32   

Iras gdyby ten kraj jak cały czas przekonujesz był niewolny to byś dawno już sprawdzał wielkość liści podczas wędrówek tapiti .
Ostatnio zmieniony przez rufio Czw 15 Lis, 2012 15:32, w całości zmieniany 1 raz  

Odpowiedz do tematu