Manipulacja alko jak nie dać się z manipulować alkoholikowi |
Autor |
Wiadomość |
ewa29
Gaduła
Pomogła: 5 razy Wiek: 43 Dołączyła: 11 Sty 2012 Posty: 906 Skąd: woj.łódzkie
|
Wysłany: Nie 09 Gru, 2012 15:30 Manipulacja alko jak nie dać się z manipulować alkoholikowi
|
|
|
Otworzyłam ten temat bo z chęcią poczytam Wasze wypowiedzi bo pewnie każdy z Was doświadczył wiele w tym temacie i jeśli ktoś ma chęć się wypowiedzieć to zapraszam. |
_________________ Siła,wiara i nadzieja to one mnie utrzymują przy życiu |
|
|
|
|
endriu
(banita)
Pomógł: 18 razy Wiek: 55 Dołączył: 06 Maj 2011 Posty: 2925 Skąd: Małopolska
|
Wysłany: Nie 09 Gru, 2012 15:53
|
|
|
nie da się
alkoholik ma zawsze przewagę |
_________________ Nie piję od 29.04.2011
|
|
|
|
|
pterodaktyll
Moderator .....zmieniłem narodowość, jestem alkoholikiem....
Pomógł: 204 razy Dołączył: 17 Mar 2009 Posty: 15070 Skąd: z...mezozoiku
|
Wysłany: Nie 09 Gru, 2012 15:54
|
|
|
Odpowiadam na postawione przez Ciebie pytanie. Nie ma możliwości uniknięcia skutków manipulacji alkoholika i nie ma możliwości, żeby się nie dać zmanipulować. Oczywiście do pewnego momentu. |
_________________ |
|
|
|
|
vilemo
Towarzyski Buntowniczka
Wiek: 49 Dołączyła: 06 Mar 2012 Posty: 255 Skąd: Świętokrzyskie
|
Wysłany: Nie 09 Gru, 2012 16:04
|
|
|
Niestety bardzo ciężko jest się nie dać, zwłaszcza gdy początkowo nie zdajemy sobie sprawy z jego uzależnienia a swojego współ-. Wtedy wydaje się nam wszystko normalne i on zawsze ma rację. A my, no cóż- my sie nie liczymy. |
_________________ Nic nie jest tak trudne do rozpoczęcia, niebezpieczne do przeprowadzenia i nie gwarantujące powodzenia jak wprowadzanie nowego porządku rzeczy. Machiavelli
|
|
|
|
|
ewa29
Gaduła
|
Wysłany: Nie 09 Gru, 2012 16:16
|
|
|
Ja właśnie wczoraj miałam sytuacje związaną z manipulacją ale nie dałam się i w zasadzie wyszło mi to na dobre.Gdybym jednak uległa to moja praca nad sobą nie przynosiłaby żadnych pozytywnych zmian.A dążę do tego abym mogła żyć swoim życiem i nie ulegać manipulacją przynajmniej dla własnego spokoju. |
|
|
|
|
pterodaktyll
Moderator .....zmieniłem narodowość, jestem alkoholikiem....
Pomógł: 204 razy Dołączył: 17 Mar 2009 Posty: 15070 Skąd: z...mezozoiku
|
Wysłany: Nie 09 Gru, 2012 16:17
|
|
|
ewa29 napisał/a: | wczoraj miałam sytuacje związaną z manipulacją ale nie dałam się i w zasadzie wyszło mi to na dobre. |
A ile razy dałaś się wcześniej zmanipulować? |
_________________ |
|
|
|
|
ewa29
Gaduła
|
Wysłany: Nie 09 Gru, 2012 16:22
|
|
|
Na porządku dziennym się dawałam zmanipulować ale to było do pewnego momentu bo wszystko ma swoje granice.Jeszcze nadal oczywiście się uczę jak żyć |
|
|
|
|
staaw
Uzależniony od Dekadencji
Pomógł: 125 razy Wiek: 52 Dołączył: 18 Sie 2010 Posty: 9025
|
Wysłany: Nie 09 Gru, 2012 16:43
|
|
|
Manipulacja, jest to obietnica spełnienia jakiegoś marzenia osoby manipulowanej w zamian za jej wyrzeczenie (im sprytniejszy manipulant, tym większe wyrzeczenie).
Im większe marzenie, tym większą cenę możemy zapłacić za jego spełnienie, a jednocześnie zapominamy że marzenie jest nieziszczalne lub poprostu głupie.
Jedynym więc sposobem na uniknięcie manipulacji jest prosta zasada:
"zero oczekiwań=zero rozczarowań" |
_________________ Wielbi dusza moja Pana, i raduje się duch mój w Bogu, moim Zbawcy.
Nie martw się, jeżeli nie rozumiesz tego posta, nie był do Ciebie |
|
|
|
|
pietruszka
Moderator
Pomogła: 232 razy Wiek: 54 Dołączyła: 06 Paź 2008 Posty: 5442
|
Wysłany: Nie 09 Gru, 2012 16:45
|
|
|
Moim zdaniem, najlepszą obroną jest... dobre poznanie siebie, szanowanie siebie, swoich uczuć, swoich potrzeb, zdrowy egoizm. Najlepszą metodą jednak... jest trzymanie się z daleka... to chyba jedyna 100% metoda |
|
|
ewa29
Gaduła
|
Wysłany: Nie 09 Gru, 2012 16:49
|
|
|
staaw napisał/a: | Jedynym więc sposobem na uniknięcie manipulacji jest prosta zasada:
"zero oczekiwań=zero rozczarowań" |
Staram się przyjmować taką właśnie zasadę chociaż wcale łatwo nie jest bo przecież jakby nie było jestem współ... ale radzę sobie bo tak jest lepiej |
|
|
|
|
ewa29
Gaduła
|
Wysłany: Nie 09 Gru, 2012 16:55
|
|
|
Właśnie lepiej jest być z daleka od manipulacji bo mnie nie wychodziło to na dobre ulegałam i zawsze odbijało się to na moim spokoju jaki sobie stworzyłam ale nie powiem że odkąd zaczęłam żyć swoim życiem to wiele mi na dobre wyszło.. |
|
|
|
|
staaw
|
Wysłany: Nie 09 Gru, 2012 17:03
|
|
|
ewa29 napisał/a: | wcale łatwo nie jest bo przecież jakby nie było jestem współ... |
Przesadzasz z tą wymówką... Kiedy pracowałem na CPNie bawiłem się wciskaniem gadżetów klientom... Nie możliwe że wszyscy którzy kupili do niczego im niepotrzebne *p**** (za co ja miałem NIEWIELKĄ premię) byli współ...
Bywało że beszczelnie w twarz im mówiłem, że jak TO kupią, więcej zarobię..... i brali "z sympati" jaką do mnie poczuli za szczerość... |
_________________ Wielbi dusza moja Pana, i raduje się duch mój w Bogu, moim Zbawcy.
|
|
|
|
ewa29
Gaduła
|
Wysłany: Nie 09 Gru, 2012 17:11
|
|
|
Staaw mówię tutaj o manipulacji np czynnego alko chociaż za tym idzie też szantaż i o uleganiu tym manipulacją i nie jest wcale łatwo nie dać się zmanipulować ale staram się być ostrożna |
|
|
|
|
staaw
|
Wysłany: Nie 09 Gru, 2012 17:15
|
|
|
ewa29 napisał/a: | Staaw mówię tutaj o manipulacji np czynnego alko |
Nie ma znaczenia czy manipuluje Tobą alko czy agent ubezpieczeniowy.
Mechanizmy są te same, manipulant wie o czym marzysz i stara Ci się to sprzedać po możliwie wysokiej cenie, jednak w taki sposób byś myślała że to ON się poświęca... |
|
|
|
|
ewa29
Gaduła
|
Wysłany: Nie 09 Gru, 2012 17:16
|
|
|
A jeśli chodzi o manipulacje wobec klientów żeby dobrze sprzedać towar to nie jest to zły sposób no chyba że wciśnie bubel to więcej taki nie przyjdzie kupić tylko jaki sens takiej manipulacji ja bym to nazwała dobre podejście do klienta a nie od razu manipulacja. |
|
|
|
|
|