|
Forum Wolnych od Alkoholu
"DEKADENCJA"
czyli rozmowy o alkoholizmie oswojonym i nie tylko...
|
Zdaniem alkoholików |
Autor |
Wiadomość |
olka
Gaduła
Pomogła: 6 razy Dołączyła: 21 Gru 2011 Posty: 530
|
Wysłany: Wto 11 Gru, 2012 19:29 Zdaniem alkoholików
|
|
|
Cześć.
Postanowiłam założyć ten wątek,bo nie wiem co mam myśleć.Potrzebuję zdania ludzi którzy mnie nie znają i ocenią sytuację z boku.Zacznę od początku.
Na mojej grupie macierzystej AA pełnię funkcję skarbnika.Mobilizuje mnie to do obecności na mityngu czy mi się chce,czy nie.W niedzielę odbył się mityng na którym wypowiedziałam się jak się na teraz czuję.Mniej więcej moja wypowiedz brzmiała,że ostatnio tak jakby zamroziłam uczucia,że nie czuję nic,wszystko stało sie dla mnie obojetne,jest to jakaś forma obrony na to co się dzieje u mnie w domu,że nie bedzie świąt itd.Przypomina mi to stan,kiedy piłam,wtedy też nie miałam uczuć wyższych,ale na dziś pomaga mi to przetrwać.
Po mityngu pogadaliśmy jeszcze i rozeszliśmy się do domów.
wczoraj zadzwonił do mnie kolega alkoholik,który na tej grupie pełni służbę rzecznika i powiedział,że po mojej wypowiedzi boi sie,że pójdę pić i że przepije kasę grupy(nie mała suma) i jego zdaniem powinnam zastanowić się nad zdaniem służby skarbnika.Okazało się,że alkoholicy rozmawiali o mnie za moimi plecami,ocenili,że jestem arogancka,że odpycham ludzi,że ludzie (mowa o alko z grupy)boją się do mnie zagadać i dlatego kolega wczoraj zadzwonił,a nie powiedział mi tego po mityngu.Odebrałam to,że grupa go wytyczyła aby przekazał mi jak nie on myśli(choć tak twierdził) tylko grupa.
Powiem szczerze,że jestem zaskoczona zachowaniem moich kolegów i koleżanek z AA ich zachowaniem,bo gdzie podziała się uczciwość wobec siebie i innych,o której tak dużo się mówi???Co o tym myślicie?Zaznaczę,że zdam służbę skarbnika,taką podjęłam decyzję. |
|
|
|
|
endriu
(banita)
Pomógł: 18 razy Wiek: 55 Dołączył: 06 Maj 2011 Posty: 2925 Skąd: Małopolska
|
Wysłany: Wto 11 Gru, 2012 19:47
|
|
|
olka napisał/a: | Okazało się,że alkoholicy rozmawiali o mnie za moimi plecami,ocenili,że jestem arogancka,że odpycham ludzi,że ludzie (mowa o alko z grupy)boją się do mnie zagadać |
jak to się okazało? co to znaczy? powiedział Ci czy się domyślasz?
a może kręcisz filmy? |
_________________ Nie piję od 29.04.2011
|
|
|
|
|
olka
Gaduła
Pomogła: 6 razy Dołączyła: 21 Gru 2011 Posty: 530
|
Wysłany: Wto 11 Gru, 2012 19:51
|
|
|
Tak mi powiedziała koleżanka z AA do której po rozmowie z rzecznikiem zadzwoniłam domyslając się,że rozmawiała z nim przedtem za nim do mnie zadzwonił.Znamy się i poznam kiedy któryś z nich gada od siebie,albo w imieniu kogoś. |
|
|
|
|
plusio
(banita)
|
Wysłany: Wto 11 Gru, 2012 19:56
|
|
|
ale masz problem, babo daj spokoj
Ja mam wiekszy. Bo zastanawiam sei czemu jak przyjde do domu to moj pies bierze lewego kapcia a nie prawego. Bardzo mnie to zastanawia. Troche to dziwne. Rozmawialem o tym z kolegami, ale pomysleli, ze cos ze mną nie tak. Dlaczego tak mnie potraktowali? Czemu mnie nie lubią. Czuje sie odtracony. OJOJ |
Ostatnio zmieniony przez plusio Wto 11 Gru, 2012 19:59, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
cool
Gaduła
Pomógł: 16 razy Wiek: 47 Dołączył: 06 Sty 2012 Posty: 920 Skąd: warm.-mazu.
|
Wysłany: Wto 11 Gru, 2012 20:00
|
|
|
olka napisał/a: | Powiem szczerze,że jestem zaskoczona zachowaniem moich kolegów i koleżanek z AA ich zachowaniem,bo gdzie podziała się uczciwość wobec siebie i innych,o której tak dużo się mówi???Co o tym myślicie?Zaznaczę,że zdam służbę skarbnika,taką podjęłam decyzję. |
też bym był zaskoczony ,obgadywaniem za moimi plecami |
_________________ I jest szóstka ;-) |
|
|
|
|
cool
Gaduła
Pomógł: 16 razy Wiek: 47 Dołączył: 06 Sty 2012 Posty: 920 Skąd: warm.-mazu.
|
Wysłany: Wto 11 Gru, 2012 20:07
|
|
|
olka napisał/a: | W niedzielę odbył się mityng na którym wypowiedziałam się jak się na teraz czuję.Mniej więcej moja wypowiedz brzmiała,że ostatnio tak jakby zamroziłam uczucia,że nie czuję nic,wszystko stało sie dla mnie obojetne,jest to jakaś forma obrony na to co się dzieje u mnie w domu,że nie bedzie świąt itd.Przypomina mi to stan,kiedy piłam,wtedy też nie miałam uczuć wyższych,ale na dziś pomaga mi to przetrwać. |
takie coś ma prawo wystąpić , okres świąteczny może być wyzwalaczem a z drugiej strony w twojej wypowiedzi jest nadzieja i to że masz decyzje (przetrwać) |
_________________ I jest szóstka ;-) |
|
|
|
|
yuraa
Moderator
Pomógł: 111 razy Wiek: 61 Dołączył: 06 Paź 2008 Posty: 4274 Skąd: Police
|
Wysłany: Wto 11 Gru, 2012 20:12
|
|
|
olka napisał/a: | jestem zaskoczona zachowaniem moich kolegów i koleżanek z AA |
ja też jestem zaskoczony.
najpierw wybrali Cie na skarbnika a teraz obgadują ?
jakieś kliki i koterie na tej grupie ? a gdzie jedność z pierwszej tradycji ?
zdaj słuzbe z kasy się rozlicz bo wiesz co jest najważniejsze
Twoja trzeźwość |
|
|
|
plusio
(banita)
|
Wysłany: Wto 11 Gru, 2012 20:13
|
|
|
albo zrob zbiorke kasy i zmien se mityng. Problem zniknie, jeszcze kaska wpadnie
Rusz ze glową
U nas takie waly w kosciele robia, robie zbiorke kasy na remont. Nie ma remontu za to jest poker i dziwki heheh |
Ostatnio zmieniony przez plusio Wto 11 Gru, 2012 20:15, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Kryształ
Małomówny
|
Wysłany: Wto 11 Gru, 2012 20:56
|
|
|
Olka nie pytaj nas tylko zapytaj się ludzi na mityngu.Niech Ci odpowiedzą prosto w oczy
Jak im coś nie będzie pasowało to im powiedz ,że kasę już dawno przepiłaś ,a jak chcą odzyskać chociaż jej część to możesz im oddać butelki |
|
|
|
|
piotr7
Gaduła
Pomógł: 9 razy Wiek: 70 Dołączył: 10 Kwi 2012 Posty: 949 Skąd: lubuskie
|
Wysłany: Wto 11 Gru, 2012 21:24
|
|
|
Może czas zmienić grupę |
|
|
|
|
Jacek
Uzależniony od Dekadencji ...jestem alkoholikiem...
Pomógł: 133 razy Dołączył: 05 Paź 2008 Posty: 7326 Skąd: Pyrlandia
|
Wysłany: Wto 11 Gru, 2012 21:26
|
|
|
olka napisał/a: | ostatnio tak jakby zamroziłam uczucia,że nie czuję nic,wszystko stało sie dla mnie obojetne,jest to jakaś forma obrony na to co się dzieje u mnie w domu,że nie bedzie świąt itd.Przypomina mi to stan,kiedy piłam,wtedy też nie miałam uczuć wyższych |
mówisz o tym głośno,a więc bronisz się,nie chcesz popłynąć
alkoholik,który chce zapić nie pójdzie na meeting,aby o tym mówić
on to zrobi w milczeniu w kontakcie wyłącznie ze swoimi myślami
olka napisał/a: | Zaznaczę,że zdam służbę skarbnika |
podjęłaś taką decyzję,,a jak to się ma do tego
olka napisał/a: | Na mojej grupie macierzystej AA pełnię funkcję skarbnika.Mobilizuje mnie to do obecności na mityngu czy mi się chce,czy nie. |
skoro ci to pomaga,,to może jeszcze przemyśl |
_________________ "Boże pomóż mi być takim człowiekiem, za jakiego uważa mnie mój pies.."
... (Janusz L Wiśniewski )
|
|
|
|
|
pterodaktyll
Moderator .....zmieniłem narodowość, jestem alkoholikiem....
Pomógł: 204 razy Dołączył: 17 Mar 2009 Posty: 15070 Skąd: z...mezozoiku
|
Wysłany: Wto 11 Gru, 2012 21:34
|
|
|
olka napisał/a: | zdam służbę skarbnika,taką podjęłam decyzję. |
Moim zdaniem jak najbardziej słuszną..........
Dziwna ta Twoja grupa....... |
_________________ |
|
|
|
|
szymon
Uzależniony od netu
|
Wysłany: Wto 11 Gru, 2012 22:12
|
|
|
olka napisał/a: | gdzie podziała się uczciwość wobec siebie i innych,o której tak dużo się mówi???Co o tym myślicie? |
ja bym się zajął swoją uczciwością a nie kolegów czy koleżanek |
|
|
|
|
Krzysztof 41
Gaduła krzysztof
|
Wysłany: Śro 12 Gru, 2012 00:05
|
|
|
Porozmawiaj szczerze i publicznie na grupie co i jak.
Zdaj stanowisko i rozlicz się z kasy.
Pożegnaj się z tą grupą i znajdź inną bo w takiej atmosferze to długo trzeźwa nie będziesz gdyż stoisz nad przepaścią.
Takie jest moje zdanie.
Mam nadzieje ze postąpisz słusznie, dobrych wyborów życzę. |
_________________ Dziś dam radę wreszcie wstać,dzisiaj wreszcie ruszę w świat,własną ścieżką, jeszcze nie znaną,
zobaczyć chce co jest za ścianą. |
|
|
|
|
Jędrek
Trajkotka ALKOHOLIK
|
Wysłany: Śro 12 Gru, 2012 08:31
|
|
|
olka napisał/a: | że nie czuję nic,wszystko stało sie dla mnie obojetne, |
myślę, że czujesz tylko tego nie rozpoznajesz.... albo nie chcesz zauważać
olka napisał/a: | gdzie podziała się uczciwość wobec siebie i innych,o której tak dużo się mówi??? |
nieuczciwe byłoby, gdyby sam Cię ocenił. Skonsultował sie z sumieniem....przynajmniej jego częścią...
olka napisał/a: | że jestem arogancka,że odpycham ludzi,że ludzie (mowa o alko z grupy)boją się do mnie zagadać |
...i wygląda, że wywalił Ci troche szczerości.
Ja bym się zastanowił poważnie nad sobą.
"CO MNIE DOTYKA, TO MNIE DOTYCZY"
Trzymaj się dzielnie. |
_________________ Andrzej
„Niepoczytalność: robisz w kółko to samo, a spodziewasz się zmian”
Poczytalność? Robisz w kółko to samo, kiedy zaczynasz zauważać pozytywne zmiany. |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
Alkoholizm, współuzależnienie, DDA. Forum wsparcia
|