Witam. Czy dobrze trafiłam? |
Autor |
Wiadomość |
wieczniesmutna
Obserwator
|
Wysłany: Pią 14 Gru, 2012 16:29 Witam. Czy dobrze trafiłam?
|
|
|
Witam wszystkich.
Nie wiem czy dobrze trafiłam. Na pewno mam problem z alkoholem i to chyba dość duży. Mam 29 lat i jedyne o czym myślę ostatnio to żeby się spić i nic nie czuć. Dusza mnie boli i nie wiem co robić. Jestem DDD i mam depresję. Wstydzę się strasznie tego że tak mnie ciągnie do alkoholu. Przez wiele miesięcy skutecznie ukrywałam mój problem z alkoholem. Nikt się nawet nie domyślał że piję. Piłam w samotności. Najpierw żeby w końcu usnąć a potem już dlatego że nie widziałam lepszego rozwiązania moich lęków i problemów. W końcu wylądowałam w szpitalu i musiałam przestać pić. Przez jakieś dwa lata nie piłam nic. Niestety ostatnio znowu się zaczęło i nie umiem sobie poradzić. Nie wiem co mam robić. Boję się. Myślę tylko o kolorowych butelkach i o tym jak fajnie czułabym się po jakimś drinku albo dwóch. |
|
|
|
|
leon
Trajkotka
|
Wysłany: Pią 14 Gru, 2012 16:31
|
|
|
Czesc wieczniesmutna |
_________________ I'm not beaten,I'm just going for a little walk
Magoichi Saika |
|
|
|
|
Janioł
Uzależniony od netu Uśmiech to pół pocałunku
Pomógł: 70 razy Wiek: 58 Dołączył: 06 Paź 2008 Posty: 4556 Skąd: Łódź
|
Wysłany: Pią 14 Gru, 2012 16:34
|
|
|
Trafiłaś jak alkoholik na izbę wytrzeźwień czyli 10/10 witaj wieczniesmutna i niestety mam dla Ciebie smutną (ironia losu) wiadomość , pewnie będziesz niedługo musiała zmienić nick , smutek na tym forum jest tak prawdopodobny jak trzeżwiejący alkoholik w bimbrowni - witaj na pokładzie -Andrzej Alkoholik Janioł |
_________________ P.S. Janioł może być tylko jeden chociaż też czasem w coś walnie aureolką by: Pietruszka |
|
|
|
|
Janioł
|
Wysłany: Pią 14 Gru, 2012 16:37
|
|
|
pomyslałaś o pomocy u specjalistów od uzależnień lub AA ? To są miejsca gdzie otrzymujemy a zarazem dajemy sobie i wsparcie w trzeżwieniu i uzyskujemy pomoc, właściwie to jedyna droga |
_________________ P.S. Janioł może być tylko jeden chociaż też czasem w coś walnie aureolką by: Pietruszka |
|
|
|
|
piotr7
Gaduła
Pomógł: 9 razy Wiek: 70 Dołączył: 10 Kwi 2012 Posty: 949 Skąd: lubuskie
|
Wysłany: Pią 14 Gru, 2012 16:37
|
|
|
Witaj
Z tej strony Piotr alkoholik |
|
|
|
|
smokooka
Uzależniony od netu
Pomogła: 100 razy Wiek: 52 Dołączyła: 22 Lut 2012 Posty: 4059
|
Wysłany: Pią 14 Gru, 2012 16:38
|
|
|
Cześć Wieczna! Trafiłaś doskonale! Nie piszę Wiecznie Smutna celowo, byś nie wbijała sobie tego do głowy. Umacnianie się w smutku to nic konstruktywnego, a szukając i trafiając na forum okołoalkoholowe ewidentnie szukasz wskazówek, wiedzy i wyjścia z tego stanu. Zrobiłaś pierwszy krok i gratuluję, bo to najtrudniejsze.
Ja jestem alkoholiczką współuzależnioną i DDA. Pozdrawiam |
_________________ Nie mąć tego co przejrzyste. (by Kami)
ka |
|
|
|
|
wieczniesmutna
Obserwator
|
Wysłany: Pią 14 Gru, 2012 16:42
|
|
|
Dziękuję Wam za tak szybką odpowiedź.
Cieszę się że nie potępiacie mnie z góry bo ja i tak mam straszne wyrzuty sumienia. Moja psychiatra chce mnie zapisać na terapię. Czy to coś da? Ja nie bardzo się orientuję w tym co mogłabym zrobić żeby przerwać ten stan w którym tkwię. |
|
|
|
|
Janioł
|
Wysłany: Pią 14 Gru, 2012 16:44
|
|
|
wieczniesmutna napisał/a: | Czy to coś da? | to jedyne rozsądne wyjście i jak najszybciej skontaktuj się ze specjalistą od uzależnień, a czy da ? zależy jak bardzo chcesz przestać pić |
|
|
|
|
Janioł
|
Wysłany: Pią 14 Gru, 2012 16:45
|
|
|
wieczniesmutna napisał/a: | co mogłabym zrobić żeby przerwać ten stan w którym tkwię. | tak na teraz i już może detox w jakimś ośrodku ? |
|
|
|
|
wieczniesmutna
Obserwator
|
Wysłany: Pią 14 Gru, 2012 16:47
|
|
|
Chcę przestać pić, ale czuję się taka słaba że boję się że to nic nie da. Że wszystko popsuję i wpadnę w to bagno jeszcze bardziej. Boję się też że jeśli nie będę pić to zastąpię alkohol czymś innym. Na przykład lekami bo do nich też mam słabość. |
|
|
|
|
smokooka
Uzależniony od netu
Pomogła: 100 razy Wiek: 52 Dołączyła: 22 Lut 2012 Posty: 4059
|
Wysłany: Pią 14 Gru, 2012 16:48
|
|
|
Wieczna, alkoholizm to choroba, nie grzech, nie zasługujesz na potępienie. Chora osoba może wzbudzać różne emocje, ale nie potępienie przecież. A chora osoba chcąca przerwać ten stan zasługuje na szacunek. I tego możesz się spodziewać, zarówno na forum, jak i na AA (gdzie warunkiem przynależności jest jedynie chęć zaprzestania picia) jak i na terapii (gdzie poznasz mechanizmy tej choroby, możliwości jak sobie radzić oraz dostaniesz szansę na rozwój osobisty).
Aby przerwać ten stan? Proste i trudne zarazem: pomyśl, czy masz chęć przestać pić (i używać innych środków zmieniających świadomość) a jeśli tak - to to zrób i korzystaj z pomocy. |
_________________ Nie mąć tego co przejrzyste. (by Kami)
ka |
|
|
|
|
Janioł
|
Wysłany: Pią 14 Gru, 2012 16:54
|
|
|
Cytat: | Boję się też że jeśli nie będę pić to zastąpię alkohol czymś innym. Na przykład lekami bo do nich też mam słabość. | to troche takie zamartwianie się na przyszłość , skoncentruj się na tym by przerwać picie , co przyniesie przyszlość to się okaze , tego nie wiesz i nie ma sensu sie tym zamartwiać , jak trafisz na terapie co polecam z doświadczenia dowiesz sie o mechanizmach uzależnień i znajdziesz wile odpowiedzi na pytanie o uzależnienia od leków |
|
|
|
|
wieczniesmutna
Obserwator
|
Wysłany: Pią 14 Gru, 2012 17:05
|
|
|
Spróbuję się jakoś pozbierać chociaż sił mam mało. Nie chcę już tak żyć. Niestety myślę że to poczucie wyluzowania po alkoholu nigdy nie da mi zapomnieć. |
|
|
|
|
leon
Trajkotka
|
Wysłany: Pią 14 Gru, 2012 17:07
|
|
|
wieczniesmutna napisał/a: | Spróbuję się jakoś pozbierać chociaż sił mam mało. Nie chcę już tak żyć. Niestety myślę że to poczucie wyluzowania po alkoholu nigdy nie da mi zapomnieć. |
Jak znajdziesz inny sposob na wyluzowanie to mysle,ze to sie zmieni |
_________________ I'm not beaten,I'm just going for a little walk
Magoichi Saika |
|
|
|
|
yuraa
Moderator
Pomógł: 111 razy Wiek: 61 Dołączył: 06 Paź 2008 Posty: 4274 Skąd: Police
|
Wysłany: Pią 14 Gru, 2012 17:08
|
|
|
witaj
wieczniesmutna napisał/a: | jedyne o czym myślę ostatnio to żeby się spić i nic nie czuć. |
niestety po kilku godzinach nic nieczucia jest jeszcze gorzej.
wieczniesmutna napisał/a: | Mam 29 lat |
zazdroszczę Ci, masz szansę przerwać koszmar przed trzydziestką,
ja sie męczylem do 40 |
|
|
|
|