Strona Główna Forum Wolnych od Alkoholu
"DEKADENCJA"

czyli rozmowy o alkoholizmie oswojonym i nie tylko...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: yuraa
Nie 03 Lut, 2013 20:44
posłanie vasco
Autor Wiadomość
PALASIEK 
Małomówny
PALASIEK

Wysłany: Śro 09 Sty, 2013 16:35   

staaw, ten beton to określenie pewnego stanu :) który jednak ma miejsce....

Linka 
Moderator

Pomogła: 47 razy
Wysłany: Śro 09 Sty, 2013 16:43   

Cytat:

smokooka, to nie obrażanie, to stwierdzenie zastoju i kurczowe trzymanie sie reali, które nie mają miejsca w otaczającym świecie, AA jest dla wszystkich, którzy pragną nie pić, więc czemu nie ma tych którzy zapragneli przestać pić mając lat niewiele ponad dwadziescia....

proponuję Ci zmienić grupę
dawno nie byłam na mitingu AA, ale zawsze widziałam tam młode osoby
na sylwestrze AA na którym byłam, większość to osoby młode, najmłodsza miała 24 lata (wiem bo zapytałam, wiedząc jak długa jest czasem droga do podjęcia leczenia)

staaw 
Uzależniony od Dekadencji

Wysłany: Śro 09 Sty, 2013 16:45   

PALASIEK napisał/a:
staaw, ten beton to określenie pewnego stanu :) który jednak ma miejsce....
Co stoi na przeszkodzie.założeniu.własnej wspólnoty?
Nawet z uwagi na to że młodzi ludzie są niecierpliwi można by zredukować ilość kroków...
Był tu na forum jeden człowiek któremu nie pasowało żadne forum, ze wszystkich go wywalano...
Za moją poradą otworzył własne.i jest (chyba) szczęśliwy. W każdym razie on tam ustala zasady...

Nie martw się, jeżeli nie rozumiesz tego posta, nie był do Ciebie :)

pterodaktyll 
Moderator
.....zmieniłem narodowość, jestem alkoholikiem....

Wysłany: Śro 09 Sty, 2013 17:45   

PALASIEK napisał/a:
To jest zachęta do dyskusji,

Nad czym jeśli wolno?

smokooka 
Uzależniony od netu

Pomogła: 100 razy
Wysłany: Śro 09 Sty, 2013 17:47   

pterodaktyll napisał/a:
Nad czym jeśli wolno?

Nad jakością tematów zastępczych Pterku. :bezradny:

pterodaktyll 
Moderator
.....zmieniłem narodowość, jestem alkoholikiem....

Wysłany: Śro 09 Sty, 2013 17:50   

smokooka napisał/a:
Nad jakością tematów zastępczych Pterku.

Ahaaa, no to nic tu po mnie. Mam o wiele lepsze zajęcia niż kombinowanie na temat ile diabłów zmieści się na końcu szpilki. Dzięki za info.... :buziak:

PALASIEK 
Małomówny
PALASIEK

Wysłany: Śro 09 Sty, 2013 17:58   

staaw, hmm poniekąd racja, tylko że sęk w tym by sie nie rozdrabniać,
i dostrzec coś, bo dochodzą juz takie paradoksy ze symbol AA w okręgu, już nie jest symbolem wspolnoty, tylko jest prywatny :) . Druga rzecz, wczorajsi 30-latkowie, dziś niektórzy około 60-tki, mają obok tych samych kolegów z przed lat, i trzyma ich nostalgia za starymi czasami :) .
Ostatnio zmieniony przez PALASIEK Śro 09 Sty, 2013 18:08, w całości zmieniany 1 raz  

PALASIEK 
Małomówny
PALASIEK

Wysłany: Śro 09 Sty, 2013 18:11   

Linka, skoro tak to ok, grupy nie zmieniam ( a raczej grup), i wspominałem.....wolne elektrony , z ciekawosci są i .....znikaja jak zaspokoją ciekawość. A ja pisze to w sumie we własnym interesie, i o dziwo, są to spostrzeżenia starszych wiekiem i abstynencją kolegów :)

PALASIEK 
Małomówny
PALASIEK

Wysłany: Śro 09 Sty, 2013 18:19   

Tajga, to nie tak wyglada, a falowosc jest w armii i niech tam zostanie :) , ale ok, widze ze zrozumienie tematu jakoś niewielkie, a widzą problem koledzy ze stazem także...wiec gdzie tu.......przyciąganie wg Ciebie ;)

yuraa 
Moderator

Wysłany: Śro 09 Sty, 2013 18:35   

PALASIEK napisał/a:
symbol AA w okręgu, już nie jest symbolem wspolnoty, tylko jest prywatny

dziwne jakies rzeczy piszesz
PALASIEK napisał/a:
wczorajsi 30-latkowie, dziś niektórzy około 60-tki, mają obok tych samych kolegów z przed lat, i trzyma ich nostalgia za starymi czasami :) .

no i Gierkowi pomniki chca stawiać,
choc nie mowi się o tym oficjalnie AA weszlo do naszego kraju dzieki gierkowemu na swiat otwarciu :wysmiewacz:

Palasiek, a poważnie to wiesz po co ja już 11 rok szlajam się po aowskich kruchtach i piwnicach?
bo ja chcę być trzeźwy i biore AA takie jakie jest, z uwagą slucham i weterana z Euleusis
i nowicjusza, na takich co reformować i zmienać wspólnotę oko przymykam
bo pojawiaja sie i albo znikaja albo z czasem duch reformatorski ich opuszcza.
a co ciekawe to tak koło dwu lat nie picia sie objawia energia do zmian.
ja swoja energię w tym czasie skierowałem na sluzbę dla wspólnoty i w słuzbach tkwilem lat siedem.
a teraz jak trzeba doswiadczeniem sie podzielę a ogolnie to sobie odpoczywam, czasem na mityng zajrzę i co widze ?
AA jakie było takie jest, reformatorzy sztandary odłozyli albo gdzieś znikli

PALASIEK 
Małomówny
PALASIEK

Wysłany: Czw 10 Sty, 2013 11:02   

yuraa, ja nie reformator, ja nie na mitingu a na Forum :) , interesują mnie opinie innych których nie znam realnie. Kolegów opinie znam, i jest to dostrzegalne o czym pisałem własnie przez nich, ale duża częsć nei chce tego przyznać właśnie uznając że tak ma być.

"Oko przymykam" hmm, i pieczątki mamy. Wiem czasem po prostu łatwiej zamknąć oczy na wszystko wokół ;)

i podkreślam, jestem tu na forum wolnych wypowiedzi, i tak chce to traktować.
Słyszałem stwierdzenie/słysze "młodych przybywa nie tak jak kiedyś", i to jest po prostu próba odpowiedzi dlaczego tak sie dzieje, na co usłyszałem nawet coś dziwnego realnie "bo kiedyś ludzie byli inni..." , a ja twierdze-nie ludzie, realia wokół...alkoholizm nadal jest taki sam.

PALASIEK 
Małomówny
PALASIEK

Wysłany: Czw 10 Sty, 2013 11:14   

yuraa, a pieczątki ( na które ja sie nie godze, ale decyduje sumienie gr), to własnie efekt tego spostrzeżenia (gdzies dostrzeżono taki problem), nic wiecej, tylko sie zastanawiam, czy sposób przyciągania jest własciwy poprzez pieczatki, skoro inne kwestie stoją i tak w miejscu...
To takze moje odczucia z początku pojawienia sie we wspolnocie, stąd wogole podjąłem temat.

We wspolnocie jestem od 5 lat, i nie jest moim celem urażenie tu kogoś, bądź reformowanie poprzez internet, forum to jest takie jakich wiele, ja trafiłem po prostu tu, bardziej z ciekawości niż chęci reformowania, czy z zamysłem poruszania konkretnego tematu.

PALASIEK 
Małomówny
PALASIEK

Wysłany: Czw 10 Sty, 2013 12:20   

Dziubas, wiem, gubie sie w formie Forumowej...a temat mój znalazł sie w trollowni ;) , ponadto gardło mnie boli i mam gorączke, wiec mam prawo być usprawiedliwiony za totalne zagubienie w tematyce :)

grzesiek 
Gaduła

Wysłany: Pią 18 Sty, 2013 12:10   

PALASIEK- ja przychodząc na miting po raz pierwszy ,oprócz tego,że zaakceptowałem swoją chorobę,zaakceptowałem też miejsce, osoby i zasady panujące na grupie.
Systematycznie przychodzi ok.20 osób, inne to ci co trzeźwieją a na miting przychodzą sporadycznie lub jak to napisałeś wolne elektrony. Są w śród nas osoby starsze i młodziutkie, ze stażem ponad 20 lat i ci co dopiero zaczynają, nikt z nas nie zmienia zasad,nie modyfikuje tego co działa od 24 lat w tym samym miejscu.Zmieniają się osoby prowadzące,dyżurni,skarbnicy- służby,ale nie zasady.
Pewnego dnia,przyjechał do nas na grupę kuracjusz z sanatorium w Lądku Zdr. pochodzący z zachodnio-pomorskiego i w przerwie zwrócił mi uwagę,że scenariusz jaki czytam to archaizm,bo jest już nowy, a wielbłąd to też już nie symbol AA.
MOJA odpowiedż była następująca, My nie zmieniamy historii i tradycji grupy,która działa od lat, a czytając scenariusz jest tam napisane,że jest to propozycja,sugestia do funkcjonowania każdej grupy AA.
Pieczątek też nie używamy,a takich co chcieli zmieniać ilośc kroków, dopisywać ewangelie i mieć profity z koszyka( kapelusza) też znam. :)

grzesiek 
Gaduła

Wysłany: Pią 18 Sty, 2013 13:31   

Nie zmieniajmy tego co działa i jest skuteczne.Nie ma grupy lepszej ,czy gorszej, scenariusza czy zasad.
W oparciu o naszą grupę powstały inne,które funkcjonują w okolicy,w innych miejscowościach,nikt im nie nakazał działać tak,czy inaczej,ważne żeby działały,były i rozwijały się niosąc pomoc potrzebującym.
Niech młodzi czerpią od starszych,a starsi od młodych, niech się wspierają i dzielą doświadczeniami,bo i tak łaczy nas wspólny mianownik-choroba zwana alkoholizmem.

Odpowiedz do tematu