|
Forum Wolnych od Alkoholu
"DEKADENCJA"
czyli rozmowy o alkoholizmie oswojonym i nie tylko...
|
MOTYWY PICIA ALKOHOLU |
Autor |
Wiadomość |
Flandria
Uzależniony od netu DDA (Dzielna, Dobra, Aktywna)
|
Wysłany: Nie 14 Cze, 2009 21:32 MOTYWY PICIA ALKOHOLU
|
|
|
MOTYWY PICIA ALKOHOLU SĄ TAK RÓŻNE, JAK RÓŻNI SĄ LUDZIE KTÓRZY GO PIJĄ
Jeżeli zapytać przeciętnego człowieka pijącego alkohol, najczęściej usłyszymy, że pije po to:
by lepiej się odprężyć, aby dobrze się poczuć, złagodzić stresującą sytuację w domu bądź w pracy, aby się pobudzić kiedy wystąpiło uczucie zmęczenia, ponieważ alkohol pomaga mu zasnąć, alkohol mu smakuje, dla złagodzenia nudy, aby złagodzić kaca, ponieważ takie są zwyczaje towarzyskie, aby zaimponować w grupie rówieśniczej, aby się dobrze bawić, aby uchronić się przed depresją, aby wyrazić bunt przeciw rodzicom i tym co mają władzę, itd.
Są jednak i tacy, którzy mają świadomość, że są uzależnieni od alkoholu i są tacy , którzy twierdzą, że „gdyby nie było co pić to bym nie pił” i są wreszcie tacy, którzy nie wskazują żadnego konkretnego powodu picia alkoholu.
Różni badacze określają motywy picia alkoholu, dzieląc je na Grupy:
„Ucieczkowe” – w celu zapomnienia o kłopotach, zredukować napięcia, poprawy nastroju i odprężenia się,
„Społeczne” – np. dla towarzystwa, z uprzejmości (nie wypada odmówić), z jakiejś okazji,
„W poszukiwaniu przyjemności” – np. dla smaku alkoholu, z przekonania o zdrowotnych efektach jego działania.
A.Kępiński wyróżnił:
„Neurasteniczny styl picia” – dla redukcji zmęczenia i rozdrażnienia,
„Kontaktywny” styl picia” – dla uzyskania lepszego kontaktu z innymi ludźmi,
„Dionizyjski styl picia” – w celu uzyskania oszołomienia i ucieczki od rzeczywistości,
„Heroiczny styl picia” – dla osiągnięcia poczucia mocy,
oraz „Samobójczy styl picia”.
/Wypis z: Alkoholizm jako choroba, Bohdan T.Woronowicz, PARPA 1994/
znalezione na: http://meet.free.ngo.pl/A...ICIA%20ALKOHOLU |
|
|
|
|
Ate
Nimfomanka netowa
|
Wysłany: Nie 14 Cze, 2009 21:40
|
|
|
S A M O T N O S C |
_________________ fortes fortuna adiuvat
|
|
|
|
|
Flandria
|
Wysłany: Nie 14 Cze, 2009 21:59
|
|
|
Ate napisał/a: | S A M O T N O S C |
czyli to:
„Dionizyjski styl picia” – w celu uzyskania oszołomienia i ucieczki od rzeczywistości
tak szczerze mówiąc, to od razu mi się nasuwa, że z samotnością można coś zrobić - wyjść do ludzi, znaleźć przyjaciół ... |
|
|
|
|
utopia [Usunięty]
|
Wysłany: Nie 14 Cze, 2009 22:08
|
|
|
Flandra napisał/a: | tak szczerze mówiąc, to od razu mi się nasuwa, że z samotnością można coś zrobić - wyjść do ludzi, znaleźć przyjaciół ... |
że co?????
a znasz pojęcie "samotny wśród tłumu"??? |
|
|
|
|
Flandria
|
Wysłany: Nie 14 Cze, 2009 22:12
|
|
|
utopia napisał/a: | a znasz pojęcie "samotny wśród tłumu"??? |
oczywiście, że znam
ale znam też sporo osób, które jeśli czują się samotne robią coś z tym - szukają kontaktu z ludźmi, inicjują różne spotkania ze znajomymi - choćby wyjście na kawę i dzięki temu otaczają się grupką przyjaciół
w tym przypadku - chcieć to móc |
|
|
|
|
pterodaktyll
Moderator .....zmieniłem narodowość, jestem alkoholikiem....
|
Wysłany: Nie 14 Cze, 2009 22:19
|
|
|
Flandra napisał/a: | otaczają się grupką przyjaciół |
To nie jest to. Samotnym się jest wtedy, gdy nie masz kogoś z kimś mógłbyś dzielić wszystkie smutki i radości życia. Całe stado przyjaciół nie wystarczy |
_________________ |
|
|
|
|
utopia [Usunięty]
|
Wysłany: Nie 14 Cze, 2009 22:28
|
|
|
Flandra skoro tak myślisz to nigdy nie byłaś samotna tak naprawdę jeśli myślisz że wyjście do ludzi to lekarstwo
ja wychodziłam miałam masę znajomych duża rodzinę i co? i jak byłam na parkiecie pełną ludzi z papierosem i szklanką piwa czułam się najbardziej samotna osoba na świecie
tego uczucia nie da się opisać to jest taka pustka w środku, zawsze miałam ochotę wtedy uciec i zamknąc się w szafie - bo tak źle się czułam wśrod tych ludzi a przeciez byli moimi przyjaciółmi |
|
|
|
|
Flandria
|
Wysłany: Nie 14 Cze, 2009 22:29
|
|
|
pterodaktyll napisał/a: | Samotnym się jest wtedy, gdy nie masz kogoś z kimś mógłbyś dzielić wszystkie smutki i radości życia. |
miałam tak - 3 lata temu
tzn. nie miałam wtedy zupełnie nikogo
a teraz ... może nie jestem otoczona tłumem ludzi, ale jest sporo osób, które się o mnie troszczą, które wiedzą o moich problemach, radościach itd
a przytulam się do suki (psa - znaczy się) |
|
|
|
|
pterodaktyll
|
Wysłany: Nie 14 Cze, 2009 22:31
|
|
|
utopia napisał/a: | ć to jest taka pustka w środku, |
To jest taka PRZERAŹLIWA pustka co w człowieku po prostu wyje |
_________________ |
|
|
|
|
pterodaktyll
|
Wysłany: Nie 14 Cze, 2009 22:33
|
|
|
Flandra napisał/a: | przytulam się do suki |
Flandra. Obok mnie też leży pies, Mogę się do niej przytulić tylko mam niejasne wrażenie, że mnie tak do końca nie zrozumie |
_________________ |
|
|
|
|
Flandria
|
Wysłany: Nie 14 Cze, 2009 22:46
|
|
|
pterodaktyll napisał/a: | Mogę się do niej przytulić tylko mam niejasne wrażenie, że mnie tak do końca nie zrozumie |
och Ptero
tak ma każda kobieta, która przytula się do mężczyzny ;P |
|
|
|
|
pterodaktyll
|
Wysłany: Nie 14 Cze, 2009 22:52
|
|
|
Flandra napisał/a: | tak ma każda kobieta |
Nie wierzę i już |
_________________ |
|
|
|
|
Flandria
|
Wysłany: Nie 14 Cze, 2009 23:08
|
|
|
pterodaktyll napisał/a: | Nie wierzę i już |
obiecuję Ci Ptero - że jeśli tylko spotkam faceta, który mnie rozumie to się w nim z miejsca zakocham |
|
|
|
|
Flandria
|
Wysłany: Pon 15 Cze, 2009 01:55
|
|
|
ja to widzę tak
do tego motywu:
„Dionizyjski styl picia” – w celu uzyskania oszołomienia i ucieczki od rzeczywistości
samotność pasuje jak najbardziej
ale pasuje też ból po stracie kogoś bliskiego - męża, żony, dziecka ...
jeśli czuję się samotna to mogę próbować szukać ludzi - nowych przyjaciół itd
samotność to w dużym stopniu kwestia wyboru, nastawienia do świata - przy odrobinie szczęścia można ten stan zmienić nawet w bardzo krótkim czasie
jeśli czuję rozpacz z powodu straty bliskiej osoby ... |
|
|
|
|
utopia [Usunięty]
|
Wysłany: Pon 15 Cze, 2009 07:48
|
|
|
Flandra napisał/a: | jeśli czuję się samotna to mogę próbować szukać ludzi - nowych przyjaciół itd
samotność to w dużym stopniu kwestia wyboru, nastawienia do świata - przy odrobinie szczęścia można ten stan zmienić nawet w bardzo krótkim czasie
jeśli czuję rozpacz z powodu straty bliskiej osoby ... |
Flandro - przeważnie z momentem rozpaczy utraty kogoś bliskiego jak i samotnością łączy się depresja- w trakcie depresji ludzie się raczej chowają do szafy niż wychodzą do ludzi - tak wygląda przeważnie picie kobiet- nie w knajpach a w zaciszu domowym - kobiety w depresji nie szukają znajomych a w koło udają ze wszystko jest dobrze i sobie radzą, a to pogłębia uczucie pustki- nie jest łatwo wyjść z samotności oraz z depresji- a picie potęguje jeszcze depresję- i kółko się zamyka- naprawdę nie jest to takie proste jak wydaje się komuś nieuzależnionemu, bo gdyby było nie było by ludzi uzależnionych- to choroba - nie da się wyleczyć idąc do ludzi. |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
Alkoholizm, współuzależnienie, DDA. Forum wsparcia
|