Strona Główna Forum Wolnych od Alkoholu
"DEKADENCJA"

czyli rozmowy o alkoholizmie oswojonym i nie tylko...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
dwie drogi
Autor Wiadomość
feeblesoldier 
Małomówny

Wysłany: Sob 02 Mar, 2013 13:10   dwie drogi

mam wyrzuty sumienia, że w ogóle zamieszczam jakikolwiek nowy temat, bo rzadko mi się to zdarza.. z góry przepraszam za moją skłonność do skupiania się na sobie, ale jakoś nie mam okazji wygadać się do końca nikomu, boję się..

mam 18 lat. mam wrażenie, że stoję na rozstaju dróg, że jest jeszcze ten moment, w którym mam wpływ na sytuację.
piję raz do paru razy w tygodniu. z reguły się usprawiedliwiam przed sobą, rodziną i przyjaciółmi, nie widzę problemów. teraz jestem na przysłowiowym kacu, może to impuls do wygadania się innym. nie przejrzałam jeszcze wielu tematów z tego forum, ale bardzo mi się podoba atmosfera tutaj, ciepło forumowiczów (mam słabe zaufanie do forów, rzadko się zwierzam, ale czuję, że tutaj mogę).
nie znam jeszcze wszystkich zasad, podejrzewam, że wieczorem zrobię wszystko, żeby ten temat usunąć..
przepraszam za chaos wypowiedzi.

czasami nie mogę z sobą wytrzymać. długo zastanawiałam się, czy ten temat wrzucić do alkoholizmu czy do dda, bo mam wrażenie, że możliwe, że oba problemy mnie dotyczą.

mam dopiero 18 lat a zrobiłam już tyle złych rzeczy w życiu. palę po 18 papierosów dziennie, chociaż palę od roku. mam skłonność do impulsywnych zachowań, mało odpowiedzialnych. jeśli piję, to lubię się upić. zraniłam wiele osób, ale ciągle uciekam od swojego sumienia, jeśli za bardzo się odzywa mam ochotę je stłamsić..
lubię mocne piwo, mocny alkohol, szatańską herbatę i kawę, lubię próbować wszystkiego, co jakoś zmienia moją świadomość.
nie wiem właściwie co robić. stoję jakoś między dwoma drogami, wiem, że moge jeszcze wszystko cofać, że mogę się ograniczyć, walczyć o siebie. a z drugiej strony mam ochotę rzucić się w tą przepaść substancji psychoaktywnych, wywalanie swoich wyrzutów sumienia do kosza. trochę taki niebyt..

bardzo się rozpisałam, mam nadzieję, że ktokolwiek dotrze do końca :) . może zdaję się mówić niekonkretnie, bo to w sumie pierwsze w życiu takie moje zwierzenie na forum.

boję się... boję się matury, boję się przyszłości, boję się, że doprowadzę się do bycia totalnym dnem i wrakiem.
boję się mówić..

smokooka 
Uzależniony od netu

Pomogła: 100 razy
Wysłany: Sob 02 Mar, 2013 13:14   

Cześć Feeble, jestem Agnieszka, alkoholiczka, dda i współuzależniona. Mam cały zestaw cech i naleciałości, o których w wieku 18 lat nie miałam pojęcia. Jesteś więc o 22 lata mądrzejsza ode mnie ;) Gratuluję, że zdajesz sobie sprawę ze swoich destrukcyjnych zachowań i zachęcam do tego, abyś nie "uciekała" z tego forum. To miejsce pomogło wielu osobom, w tym mnie. I to bardzo.
feeblesoldier napisał/a:
boję się mówić..
Nie bój się :pocieszacz:

staaw 
Uzależniony od Dekadencji

Wysłany: Sob 02 Mar, 2013 13:14   

Witaj feeblesoldier,
w Twoim wieku miałem podobne problemy... i piłem jeszcze kilkanaście lat...
Czytaj i wyciągaj wnioski...

Stanisław :kwiatek:

Nie martw się, jeżeli nie rozumiesz tego posta, nie był do Ciebie :)

Janioł 
Uzależniony od netu
Uśmiech to pół pocałunku

Wysłany: Sob 02 Mar, 2013 13:17   

Sie masz żołnierko - Andrzej Alkoholik Janioł -wita

feeblesoldier 
Małomówny

Wysłany: Sob 02 Mar, 2013 13:45   

dzięki za tak szybką odpowiedź.. mam trochę mętlik w głowie, ale ciesze się, że zahaczyłam o to forum. miło mi Was wszystkich poznać, nie sądziłam, że na forach może być taka przyjazna atmosfera i że można się wygadać nawzajem tak po prostu...

muszę zaraz uciekać, do świata, spotkać się z przyjaciółką, przyznam, że trochę mi się nie chce, ale mam to już sprawdzone. to, że będę myślami gdzieś indziej daje mi poczucie jakiejś niezależności. tylko czy to ma sens...?
nie wiem nic. tyle uczuć, myśli w głowie, bałagan, więc przepraszam z góry za takie nieuporządkowanie, chaos, egoizm trochę. skupiam się na sobie zbytnio, w domu czy w przyjaźni. to nie jest dobre..

staaw 
Uzależniony od Dekadencji

Wysłany: Sob 02 Mar, 2013 13:52   

feeblesoldier napisał/a:
trochę mi się nie chce, ale mam to już sprawdzone. to, że będę myślami gdzieś indziej

Na początek warto byś nauczyła się być TU i TERAZ...
Ja byłem w szpitalu a martwiłem się co dzieje się w domu, byłem na terapii a nerwowo patrzyłem na zegarek bo dzieci w domu, wreszcie byłem z dziećmi na spacerze a myślałem o tym co mnie czeka w pracy...
Nic nie zrobiłem dobrze... bo nie miałem czasu myśleć o tym co W TEJ CHWILI robię...

Nie martw się, jeżeli nie rozumiesz tego posta, nie był do Ciebie :)

matiwaldi 
[*][*][*]

Wysłany: Sob 02 Mar, 2013 14:36   

cześć 8)

pterodaktyll 
Moderator
.....zmieniłem narodowość, jestem alkoholikiem....

Wysłany: Sob 02 Mar, 2013 15:14   

feeblesoldier napisał/a:
stoję jakoś między dwoma drogami,

Nioooo......... :tak:
Cytat:
moge jeszcze wszystko cofać, że mogę się ograniczyć, walczyć o siebie.

Nioooo.......... :tak:
feeblesoldier napisał/a:
mam ochotę rzucić się w tą przepaść substancji psychoaktywnych, wywalanie swoich wyrzutów sumienia do kosza

Żołnierzu.........Nie idź tą drogą :nono:
feeblesoldier napisał/a:
trochę taki niebyt

W swoim czasie przekonasz się, że nie taki trochę o ile wcześniej czegoś z tym nie zrobisz a tak w ogóle
Witaj :)

leon 
Trajkotka

Wysłany: Sob 02 Mar, 2013 16:03   

Czesc

Borus 
Trajkotka
uzależniony

Wysłany: Sob 02 Mar, 2013 19:20   

Cześć... :)

Janusz 
Małomówny

Wysłany: Sob 02 Mar, 2013 19:20   

Witam Janusz alkoholik.
Ja ostatnio mało co się wypowiadam , ech co ja gadam.. ogólnie mało co się wypowiadam :) ale naprawdę ciężko nie napisać kilka literek , widząc że ludzie próbują się odnaleźć , chcą żyć i nie boją , nie wstydzą się szukać pomocy i to naprawdę cieszy. A szczególnie podziwiam koleżankę że już w tak młodym wieku widzi że jest coś nie tak , bo większość ludzi w tym wieku powiedziała by "Jestem młoda/y , wiec mam prawo się jeszcze wyszalec" . Dlatego życzę wszystkiego dobrego i wierze ze będzie dobrze

Czarny 
Towarzyski

Wysłany: Sob 02 Mar, 2013 21:15   

feeblesoldier napisał/a:
mam dopiero 18 lat a zrobiłam już tyle złych rzeczy w życiu. palę po 18 papierosów dziennie,
Cześć :luzik: Na pewno są gorsi.
feeblesoldier napisał/a:
bardzo się rozpisałam, mam nadzieję, że ktokolwiek dotrze do końca
Pisz, nie przejmuj się....dotrzemy bez trudu :mysli:
feeblesoldier napisał/a:
. stoję jakoś między dwoma drogami, wiem, że moge jeszcze wszystko cofać, że mogę się ograniczyć, walczyć o siebie.
Szczerze doradzam wybór tej drogi. Pozdrawiam Krzysiek alkoholik. :D

piotr7 
Gaduła

Wysłany: Sob 02 Mar, 2013 22:17   

Witaj ;)

endriu 
(banita)

Wysłany: Nie 03 Mar, 2013 08:03   

feeblesoldier, pomyśl o terapii, tak młode osoby też pojawiają się na terapii nie tylko +40 ;) , dobrze, że zauważyłaś, że coś nie tak z Twoim piciem, teraz czas na podjęcie dalszych kroków :okok:

feeblesoldier 
Małomówny

Wysłany: Nie 03 Mar, 2013 15:57   

[quote="staaw"] kurczę, w sumie racja... mam tak, że odkładam na później cało to wychodzenie z bagna tłumacząc sobie, że przecież nie piję codziennie (trochę głupie tłumaczenie). to jest ten moment, że jeśli podejmę decyzję i zacznę walczyć o siebie, to nie sprawi mi to tyle bólu i trudności ile mogłoby za jakiś czas, ale ciągle mam jakieś "ale"..

też witam wszystkich, bardzo się cieszę :) , że mogę sobie z Wami porozmawiać i wymienić ewentualnie jakimiś doświadczeniami.

trudno mi ocenić, czy jestem alkoholiczką, bo wiem, że mogę bez tego żyć, ale zwykle nie mam trudności żeby znaleźć okazję do wypicia. to się może wydawać głupie, mam po prostu wrażenie, że nie ma co robić "szumu" i szukać terapii.. mieszkam z rodzicami, nie zarabiam na siebie, więc mogłabym mieć z tym problem, tym bardziej, że mam wrażenie że oni tego nie zrozumieją. bardzo ich kocham, ale przecież widzą mnie na co dzień i dla nich pewnie to co robię to nie jest wystarczający problem. zresztą zawsze tak było, banalizowali trochę moje problemy twierdząc, że jestem silna i że są gorsze problemy niż moje. nie chcę o nich źle mówić, bo jestem bardzo mocno przywiązana do nich i ich kocham...
dlatego dla mnie to w sumie duży krok, że zauważam ich postawę właśnie pisząc do Was...

przepraszam, znowu się rozpisałam i bałagan straszny w tej mojej wypowiedzi..

Odpowiedz do tematu