Temat na mityng AA. |
Autor |
Wiadomość |
Tempe
Towarzyski taki jeden...alkoholik.
|
Wysłany: Pon 22 Cze, 2009 17:01 Temat na mityng AA.
|
|
|
Kto ma pomysł na temat drugiej części mityngu AA?
W pierwszej są radości i smutki.
W drugiej dyskusja na dany temat.
Może ktoś ma pomysł na jakiś fajny?
Jutro (wtorek) mam mityng AA o 18 i może błysnę fajnym tematem do dyskusji? |
_________________ "Nie żałuj, nigdy nie żałuj, że mogłeś coś zrobić w życiu, a tego nie zrobiłeś. Nie zrobiłeś, bo nie mogłeś".
Stanisław Lem |
|
|
|
|
pterodaktyll
Moderator .....zmieniłem narodowość, jestem alkoholikiem....
Pomógł: 204 razy Dołączył: 17 Mar 2009 Posty: 15070 Skąd: z...mezozoiku
|
Wysłany: Pon 22 Cze, 2009 17:04
|
|
|
stachst napisał/a: | W drugiej dyskusja na dany temat. |
Owszem ale na określony w 12 krokach i tradycjach |
_________________ |
|
|
|
|
Tempe
|
Wysłany: Pon 22 Cze, 2009 17:05
|
|
|
pterodaktyll napisał/a: | Owszem ale na określony w 12 krokach i tradycjach |
U nas, na naszym AA niekoniecznie!
Nieraz fajny temat nie ma nic wspólnego z 12 krokami i tradycjami jak się spodoba większości.
Moje AA to takie nietypowe.
Z terapeutą lekko terapeutyzującym, który założył to AA dla swoich zdrowiejących pacjentów.
Dla mnie Ameryka, bo nie piję i nie chce mi się pić jak tam chodzę.
Tego mityngu nie ma w intergrupie w spisie internecie.
Na mityngu jest przeważnie od 22 do 28 osób - łatwo policzyć jak czytamy 12 kroków i 12 tradycji. Nikt nie czyta dwa razy. |
_________________ "Nie żałuj, nigdy nie żałuj, że mogłeś coś zrobić w życiu, a tego nie zrobiłeś. Nie zrobiłeś, bo nie mogłeś".
Stanisław Lem |
Ostatnio zmieniony przez Tempe Pon 22 Cze, 2009 17:13, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
|
Klara
Uzależniony od Dekadencji
Pomogła: 264 razy Dołączyła: 24 Lis 2008 Posty: 7861
|
Wysłany: Pon 22 Cze, 2009 17:25
|
|
|
Stachu,
jest taka książeczka "24 godziny na dobę".
http://shop.mediarodzina....gue/book/id/123
Znajdziesz w niej wiele ciekawych myśli do zastosowania każdego dnia, a co za tym idzie również jako temat mitygu. |
_________________ "Kiedy się przewracasz, nigdy nie wstawaj z pustymi rękami." /przysłowie japońskie/ |
|
|
|
|
Tempe
|
Wysłany: Pon 22 Cze, 2009 17:54
|
|
|
Klara napisał/a: | Znajdziesz w niej wiele ciekawych myśli do zastosowania każdego dnia, a co za tym idzie również jako temat mitygu. |
No tak.
Temat też zależy od nastroju chwili, czyichś aktualnych problemach i zdarzeniach itd... |
Stanisław Lem |
Ostatnio zmieniony przez Tempe Pon 22 Cze, 2009 17:54, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Wiedźma
Administrator
Pomogła: 193 razy Dołączyła: 04 Paź 2008 Posty: 9686
|
Wysłany: Pon 22 Cze, 2009 18:01
|
|
|
Stachu, a dlaczego piszesz o tym na Peryferiach?
Jedziemy z tym tematem tam gdzie jego miejsce, czyli do Anonimowych Alkoholików |
_________________ Anioły dlatego latają, że lekce sobie ważą...
Co Wiedźma robi po godzinach |
|
|
|
|
Jacek
Uzależniony od Dekadencji ...jestem alkoholikiem...
Pomógł: 133 razy Dołączył: 05 Paź 2008 Posty: 7326 Skąd: Pyrlandia
|
Wysłany: Pon 22 Cze, 2009 18:49
|
|
|
stach napisał/a: |
Moje AA to takie nietypowe.
Z terapeutą lekko terapeutyzującym, który założył to AA dla swoich zdrowiejących pacjentów. |
a już Cię miałem spytać skąd Ty jesteś, bo
stach napisał/a: | Jutro (wtorek) mam mityng AA o 18 |
i u mnie jutro wtorek i wybieram się na 18 na meeting po jakiejś 2 miesięcznej przerwie
Stasiu temat najlepszy jest na bieżąco co Cię korci jakie masz pytania i np. jest czas urlopów i ciepłych dni co wiązało się z piwem ,wypoczynkiem i pijaństwem
np."jak sobie radzić w czasie upalnego urlopowego dnia gdy dużo wolnego czasu" |
_________________ "Boże pomóż mi być takim człowiekiem, za jakiego uważa mnie mój pies.."
... (Janusz L Wiśniewski )
|
|
|
|
|
Beniamin
Towarzyski
|
Wysłany: Pon 22 Cze, 2009 18:52
|
|
|
Gdy byłem ostanio gościnnie na mitingu u Przyjaciół w nieprzyjaznym mieście z dużym stadionem jako głowny temat do wypowiedzi obraliśmy pojęcie odpowiedzialności, tak po prostu, jak ją rozumiem. Bardzo ciekawe ponieważ w każdym z nas "w inny dzwon zabiło". |
|
|
|
|
utopia [Usunięty]
|
Wysłany: Pon 22 Cze, 2009 20:00
|
|
|
stach napisał/a: | Tego mityngu nie ma w intergrupie w spisie internecie. |
no to nie jest to grupa AA a raczej grupa wsparcia- sorry
możecie na ten przykład pogadać o "wpływ groszku zielonego na porost włosów"
przepraszam ale mam uczulenie na takie "oszukiwanie" ludzi którzy idą na taką grupę myśląc że to grupa AA a potem chodzą opowieści o nieprofesjonalnym podejściu, łamaniu tradycji i takie tam
Ewa sorry ale to nie łączy się ze Wspólnotą Anonimowych Alkoholików i zrzucam to po prostu do Alkoholizmu
stachu- dlaczego nie jesteście przypisani do Intergrupy?, gdzie się spotykacie? kto płaci za miejsce? Jak przebiega takie spotkanie? |
Ostatnio zmieniony przez utopia Pon 22 Cze, 2009 20:02, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Wiedźma
Administrator
Pomogła: 193 razy Dołączyła: 04 Paź 2008 Posty: 9686
|
Wysłany: Pon 22 Cze, 2009 20:05
|
|
|
utopia napisał/a: | Ewa sorry ale to nie łączy się ze Wspólnotą Anonimowych Alkoholików i zrzucam to po prostu do Alkoholizmu |
OK, ja nie jestem ekspertem od AA, polegam w tym względzie na Twojej wiedzy i doświadczeniu -
rób to co uznajesz za stosowne |
_________________ Anioły dlatego latają, że lekce sobie ważą...
Co Wiedźma robi po godzinach |
|
|
|
|
utopia [Usunięty]
|
Wysłany: Pon 22 Cze, 2009 20:06
|
|
|
dzięki |
|
|
|
|
yuraa
Moderator
Pomógł: 111 razy Wiek: 61 Dołączył: 06 Paź 2008 Posty: 4274 Skąd: Police
|
Wysłany: Pon 22 Cze, 2009 20:27
|
|
|
hej Stachu, zgodnie z trzecią tradycją jeśli spotykacie się w celu wspierania się w trzeźwieniu możecie określic się jako grupa AA.
w rozszerzonej wersji tej tradycji napisane jest, ze pod warunkiem że nie łącz ą was żadne inne sprawy więc obecność terapeuty jeśli jest to niealkoholik dyskwalifikuje was jako grupę AA.
ale jest precedens bo pierwszą grupe AA w Polsce załozyła pani psycholog Maria Grabowska niealkoholiczka i początkowo uczestniczyła w spotkaniach aż ją sami alkoholicy pognali z mityngu, a może to jej następczynie panią Matuszewską pogonili ,no
a dlaczego nie chcecie przynależec do całego AA???
a temat związany z VI krokiem:
Czy jestem gotowy uwolnic się od dawnego JA
a z VI tradycją AA??? temat sam się nasuwa:
czy mamy prawo używać nazwy grupa AA?? |
Ostatnio zmieniony przez yuraa Pon 22 Cze, 2009 20:28, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
utopia [Usunięty]
|
Wysłany: Pon 22 Cze, 2009 20:42
|
|
|
yuraa napisał/a: | ale jest precedens bo pierwszą grupe AA w Polsce załozyła pani psycholog Maria Grabowska niealkoholiczka i początkowo uczestniczyła w spotkaniach aż ją sami alkoholicy pognali z mityngu, a może to jej następczynie panią Matuszewską pogonili |
Matuszewską yura precedens precedensem- pamiętaj że to były lata 80-te i ona uczestniczyła w tłumaczeniach tekstów i uczyła niejako alkoholików tej nowości, a potem już nara- bo w zamkniętym meetingu AA mogą tylko uczestniczyć ludzie z problemem uzależnienia- nawet żony wywalają co często kobiety oburza |
|
|
|
|
pterodaktyll
Moderator .....zmieniłem narodowość, jestem alkoholikiem....
Pomógł: 204 razy Dołączył: 17 Mar 2009 Posty: 15070 Skąd: z...mezozoiku
|
Wysłany: Pon 22 Cze, 2009 20:47
|
|
|
utopia napisał/a: | nawet żony wywalają |
Moja to się sama wywaliła |
_________________ |
|
|
|
|
utopia [Usunięty]
|
Wysłany: Pon 22 Cze, 2009 21:09
|
|
|
yuraa napisał/a: | zgodnie z trzecią tradycją jeśli spotykacie się w celu wspierania się w trzeźwieniu możecie określic się jako grupa AA |
ale czy można się opierać na tradycjach AA jeśli się grupą AA nie jest????? |
|
|
|
|
|