Szalejemy kreatywnie, czyli jak się wyżyć na filcu |
Autor |
Wiadomość |
pietruszka
Moderator
Pomogła: 232 razy Wiek: 54 Dołączyła: 06 Paź 2008 Posty: 5442
|
Wysłany: Sob 13 Kwi, 2013 08:37 Szalejemy kreatywnie, czyli jak się wyżyć na filcu
|
|
|
Na prośbę Wiedźmy wklejam kilka trochę informacji o filcowaniu na sucho, bo mnie ostatnio wzięło. Jak ktoś ma większe doświadczenie to zapraszam, chętnie też poczytam o doświadczeniach innych, ja na razie jestem początkująca:
Z Pamiętników:
pierwsze informacje zdobyłam tu:
http://blogdlasrok.blogsp...sucho-cz-1.html
jeszcze gdzieś oglądałam filmik, niestety nie pamiętam gdzie, ale widziałam mnóstwo poradników na YouTube wystarczy wpisać filcowanie na sucho lub (jak czasem robię w angielskim) po angielsku
zakupiłam igły do filcowania (komplet w pasmanterii 9 zł - 7 sztuk, niestety pierwsze szybko połamałam, 1: za dużo siły, 2.za cienka podkładka 3. brak wprawy, ale już teraz mi się tak nie łamią), przy okazji myślę nabyć sobie pojedyncze igły, bo już wiem, dlaczego warto mieć grubą, średnią i cienką, ale na razie wystarczają mi te w jednym rozmiarze, i tak się da... a jak się rozkręcę to kupię sobie taki specjalny uchwyt na igły (można na raz filcować kilkoma igłami, wtedy szybciej, chociaż już widzę, ze detale i tak będzie trzeba chyba pojedynczą igłą )
2. podkładka - teraz po prostu używam dużej zwykłej gąbki kąpielowej, ponoć lepszy jest jeszcze styropian, ale pod ręką nie mam
3. wełna do filcowania to tzw. czesanka, jest mnóstwo kolorów, w mojej pasmanterii akurat była, płaciłam 2,50 za... 20g, (ilościowo wydaje się niedużo, ale w rzeczywistości wcale dużo nie trzeba, bardziej mnie przeraża cena muliny, którą używam do ewentualnego obszycia, czy dodania haftu, zaczęłam od brązów i zieleni, bo to moje najbardziej ukochane kolory, teraz zaszalałam z fioletami (papuga jest w fioletach)
4. ja akurat sobie połączyłam to filcowanie na sucho z samym filcem. Czyli nafilcowuję wzór na arkusz filcu, który jest dla mnie pewnego rodzaju bazą. Miałam akurat w domu takie arkusiki, kupione w empiku z rok, czy dwa lata temu, troszkę są cienkie, ale przy dodaniu nafilcowanego na sucho wzoru się nadają, filc kupowałam o ile dobrze pamiętam po 1,50 za arkusik.
W sumie niedroga zabawa, oczywiście pod warunkiem, że nie wykupi się od razu całej pasmanterii Dokupię jednak przy okazji tzw. surówki do broszek, bo agrafki tak sobie się sprawdzają...
[...], mi się bardzo spodobało. Moim zdaniem nietrudne to... A jak dla mnie super zajęcie. A... warto używać naparstka. Igiełki są ostre.
A jak porobię zdjecia lepszym aparatem to wklęję, co mi się udało sfilcować. |
Ostatnio zmieniony przez pietruszka Sob 13 Kwi, 2013 08:43, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Wiedźma
Administrator
Pomogła: 193 razy Dołączyła: 04 Paź 2008 Posty: 9686
|
Wysłany: Sob 13 Kwi, 2013 08:45
|
|
|
pietruszka napisał/a: | Na prośbę Wiedźmy wklejam |
Dziękuję |
_________________ Anioły dlatego latają, że lekce sobie ważą...
Co Wiedźma robi po godzinach |
|
|
|
|
Jacek
Uzależniony od Dekadencji ...jestem alkoholikiem...
Pomógł: 133 razy Dołączył: 05 Paź 2008 Posty: 7326 Skąd: Pyrlandia
|
Wysłany: Sob 13 Kwi, 2013 09:34
|
|
|
pietruszka napisał/a: | Jak ktoś ma większe doświadczenie to zapraszam |
ja mam ja mam
a jak ja pod filcowałem,znaczy podklejałem filc pod nóżki od ławy to tyż się liczy ??? |
_________________ "Boże pomóż mi być takim człowiekiem, za jakiego uważa mnie mój pies.."
... (Janusz L Wiśniewski )
|
|
|
|
|
pietruszka
Moderator
|
Wysłany: Sob 13 Kwi, 2013 17:56
|
|
|
Jacek napisał/a: | ależ to było kreatywnym zamiarem - inaczej by mnie panele rysowało |
no ale masz doświadczenie, jaki klej trzyma filc
OSSA napisał/a: | wyprałam sweter i zrobił się o kilka rozmiarów mniejszy |
Ty wiesz ile broszek by można było zrobić z tego swetra? |
|
|
Jacek
|
Wysłany: Sob 13 Kwi, 2013 20:16
|
|
|
pietruszka napisał/a: | no ale masz doświadczenie, jaki klej trzyma filc |
wiedziałem wiedziałem że wkroczyłem nie w buciorach w temat
pewnie że wiem ,,,to bunacol
a trzyma że hoho
parę lat tak trzymało i jeszcze by trzymało
no ale jak się ma malutkiego psinkę co to musi po wszystkich kątach biegolać
nie nie zaraz tam opsiusiała,,to panienka jezd
w każdym bąć razie dla mojej pani domu były nieprzyjemne zapachy,i na jej prośbę odrazu po tygodniu wymieniłem
no to się trochę wysiliłem aby starą zerwać
a moja ława nie ma czterech nóżek jeno coś na ten kształt
|
_________________ "Boże pomóż mi być takim człowiekiem, za jakiego uważa mnie mój pies.."
|
|
|
|
|
pietruszka
Moderator
|
Wysłany: Czw 18 Kwi, 2013 20:19
|
|
|
No to zgodnie z obietnicą wklejam, to, co udało mi się już zfilcować. W miarę chronologicznie będzie Acha... filcuje niecałe dwa tygodnie
1. Pierwszy był breloczek do kluczy - właściwie cały jest z gotowego arkusza filcu. "dofilcowane jest serduszko w serduszku" do tego haft, koraliki:
2. Maleńki ptasior (dysfunkcyjny ;)już z filcowany na sucho + skrzydełka z arkusza + druciki
3. Pierwsza broszka, z gotowych arkuszy filcu, ale wszystkie elementy zfilcowane )czyli wszystko trzyma się bez igły i nitki, pomarańczowe elementy sfilcowane na sucho + listek ma dofilcowane żyłki (niestety na zdjęciu nie widać)
4. Kolejna broszka, tym razem już dużo filowania na sucho: listki i płatki wycięte z arkusza gotowego filcu, ale już same poziomki i wnętrze kwiatków - dofilcowywane. Nie powiem - z tej broszki byłam już bardzo zadowolona.
5. broszka motylek- podstawa - motylek z arkusza filcu, wzór - nafilcowany na sucho:
6. broszka z papugą - trochę kiepskie zdjęcie i w poziomie, w rzeczywistości jest bardziej w fioletach:
7. broszka - niebieski ptaszek
8. świrnięta żaba - łączony filc z arkuszy + detale dofilcowywane (uwaga - różnej wielkości oczy - to efekt zamierzony
9. no i ostatnie dzieło - pticek - w całości zfilcowany:
|
|
|
|
|
Jacek
|
Wysłany: Pią 19 Kwi, 2013 08:57
|
|
|
fajowski ten pticek |
|
|
|
|
|
Wiedźma
Administrator
Pomogła: 193 razy Dołączyła: 04 Paź 2008 Posty: 9686
|
Wysłany: Pią 19 Kwi, 2013 10:09
|
|
|
pietruszka napisał/a: | różnej wielkości oczy - to efekt zamierzony |
Aha |
_________________ Anioły dlatego latają, że lekce sobie ważą...
Co Wiedźma robi po godzinach |
|
|
|
|
pterodaktyll
Moderator .....zmieniłem narodowość, jestem alkoholikiem....
Pomógł: 204 razy Dołączył: 17 Mar 2009 Posty: 15070 Skąd: z...mezozoiku
|
Wysłany: Pią 19 Kwi, 2013 10:14
|
|
|
pietruszka napisał/a: | różnej wielkości oczy - to efekt zamierzony
|
Znaczy siem jedno oczko bardziej od drugiego? |
_________________ |
|
|
|
|
pietruszka
Moderator
|
Wysłany: Pią 19 Kwi, 2013 18:01
|
|
|
pterodaktyll napisał/a: | Znaczy siem jedno oczko bardziej od drugiego? |
bo to przecie świrnięta żaba |
|
|
szymon
Uzależniony od netu
|
Wysłany: Śro 08 Maj, 2013 22:33
|
|
|
nieźle |
|
|
|
|
JaKaJA
Trajkotka Niespodzianka!-ja czuję!! ;)
Pomogła: 53 razy Wiek: 46 Dołączyła: 18 Wrz 2010 Posty: 1650 Skąd: Moje miasto
|
Wysłany: Śro 08 Maj, 2013 23:02
|
|
|
ja chę broszkę ptaszka!!!! jest przepiekny !!!! i żabę pizgniętą !!! dajesz rade maleńka! tak trzymaj |
_________________ Cała jestem z miłości |
|
|
|
|
pietruszka
Moderator
|
Wysłany: Śro 08 Maj, 2013 23:28
|
|
|
No dobra dam i tu resztę, bo dałam w pamiętnikach, ale w sumie... to nie będę się ukrywać
Myszo-szczurek, a dokładnie filcowana myszo-szczura
kot zielony (pozdrawiamy kota)
miś z irokezem (tak był zaaferowany sesją fotograficzną, że mu "ramoneska" zjechała)
nietoperek, który miał być równie niepoważny jak żaba
JaKaJA napisał/a: | ja chę broszkę ptaszka!!!! jest |
ptaszek Twój, tylko mi na pW wyślij adres
żaba niestety zostaje w domu, mam tu żabofana i już z rąk nie wypuści Misia zresztą też |
Ostatnio zmieniony przez pietruszka Śro 08 Maj, 2013 23:32, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
BARBARA
Gaduła Nieśmiała
Pomogła: 4 razy Wiek: 53 Dołączyła: 10 Lut 2013 Posty: 683 Skąd: mazowieckie
|
Wysłany: Czw 09 Maj, 2013 07:18
|
|
|
Pietruszko czemu u mnie nie widać tych obrazków? |
_________________ Każdego dnia zaczynaj życie od nowa.
Życie znowu wstępuje w ciebie,gdy się dziwisz,że każdego poranka pojawia się światło. Jesteś szczęśliwy,ponieważ twoje oczy widzą,twoje dłonie czują a twoje serce bije. |
|
|
|
|
yuraa
Moderator
Pomógł: 111 razy Wiek: 61 Dołączył: 06 Paź 2008 Posty: 4274 Skąd: Police
|
Wysłany: Czw 09 Maj, 2013 07:47
|
|
|