czy wejsc na program |
Autor |
Wiadomość |
Jędrek
Trajkotka ALKOHOLIK
|
Wysłany: Sob 22 Cze, 2013 19:37
|
|
|
piotr7 napisał/a: | Ja nie miałem sponsora i na dzień dzisiejszy wiem że nie był mi potrzebny. |
Dziwne... Jak można wiedzieć coś czego się nie spróbowało?.......
To tak jakbym ja powiedział że latanie samolotem jest do du**....
Po pierwsze nigdy nie latałem
Po drugie boję się i kiedyś powiedziałem że nigdy nie polecę
A dziś widzę z mojego punktu odniesienia, po tych wszystkich przykładach jak sponsor mnie prostował w moim zakłamaniu i nieporadności....Nie doszedł bym sam tu gdzie jestem.
A dwa lata temu pomimo tego, że byłem dumny z tego że nie piję już dwa lata, to dopiero dziś widzę jak się mordowałem potwornie..... Nie ma żadnego porównania. I teraz szczerze nie chcę do tego wracać.... Wtedy byłem o krok od zapicia.... |
_________________ Andrzej
„Niepoczytalność: robisz w kółko to samo, a spodziewasz się zmian”
Poczytalność? Robisz w kółko to samo, kiedy zaczynasz zauważać pozytywne zmiany. |
|
|
|
|
endriu
(banita)
Pomógł: 18 razy Wiek: 55 Dołączył: 06 Maj 2011 Posty: 2925 Skąd: Małopolska
|
Wysłany: Sob 22 Cze, 2013 19:47
|
|
|
Jędrek napisał/a: | piotr7 napisał/a:
Ja nie miałem sponsora i na dzień dzisiejszy wiem że nie był mi potrzebny.
Dziwne... Jak można wiedzieć coś czego się nie spróbowało?....... |
tak Jędrek, coraz więcej tu Zosi Samosi |
_________________ Nie piję od 29.04.2011
|
|
|
|
|
Jacek
Uzależniony od Dekadencji ...jestem alkoholikiem...
Pomógł: 133 razy Dołączył: 05 Paź 2008 Posty: 7326 Skąd: Pyrlandia
|
Wysłany: Sob 22 Cze, 2013 20:08
|
|
|
Jędrek napisał/a: | Piątym od razu? |
a dlaczego by nie ???
ja zacząłem swą trzeźwość w ostatnich dniach października,na grupę AA-owską trafiłem gdzieś w listopadzie
i specjalnie dla mnie ,nie cofnęli się do kroku pierwszego
a że tam postawiłem moją stopę,to tak jak bym przyznał się do kroku pierwszego
tak naprawdę ,to nie kroki zrobiły zemnie trzeźwego
wtenczas słabo je rozumiałem ,a i dziś coś wnoszą |
_________________ "Boże pomóż mi być takim człowiekiem, za jakiego uważa mnie mój pies.."
... (Janusz L Wiśniewski )
|
|
|
|
|
piotr7
Gaduła
Pomógł: 9 razy Wiek: 70 Dołączył: 10 Kwi 2012 Posty: 949 Skąd: lubuskie
|
Wysłany: Sob 22 Cze, 2013 21:17
|
|
|
endriu napisał/a: | Jędrek napisał/a: | piotr7 napisał/a:
Ja nie miałem sponsora i na dzień dzisiejszy wiem że nie był mi potrzebny.
Dziwne... Jak można wiedzieć coś czego się nie spróbowało?....... |
tak Jędrek, coraz więcej tu Zosi Samosi |
Ano tak mili panowie jestem z moją grupą od ponad pięciu lat i wierzcie mi potrafię porównać trzezwienie moje i kilku ze stażem kilkunastoletnim.Ciekawe czy podobałby się wam lot zakończony upadkiem (to w temacie porównań)
Endriu jestem jeżeli tego nie doczytałeś po rocznej terapii po której się nie nakręcam |
|
|
|
|
Arcadios
[*][*][*]
|
Wysłany: Sob 22 Cze, 2013 22:31
|
|
|
Jędrek napisał/a: | Piątym od razu? | troche mnie chyba nie zrozumiales nie od razu piaty ,ale slyszalem ze najtrudniejszy ,ale dzieki za reszte wypowiedzi |
_________________ Arcadios |
|
|
|
|
Jędrek
Trajkotka ALKOHOLIK
|
Wysłany: Nie 23 Cze, 2013 04:38
|
|
|
Arcadios napisał/a: | Jędrek napisał/a: | Piątym od razu? | troche mnie chyba nie zrozumiales nie od razu piaty ,ale slyszalem ze najtrudniejszy ,ale dzieki za reszte wypowiedzi |
Jak szedłem do podstawówki to nie wiedziałem co to pierwiastki. Angażowałem się (przy pomocy babci mnie pilnującej )w to co było do zrobienia na bieżąco i nie przejmowałem się co będzie w szóstej klasie.... A wręcz zazdrościłem starszym chłopakom paru rzeczy.... |
Poczytalność? Robisz w kółko to samo, kiedy zaczynasz zauważać pozytywne zmiany. |
|
|
|
|
Jędrek
Trajkotka ALKOHOLIK
|
Wysłany: Nie 23 Cze, 2013 04:46
|
|
|
piotr7 napisał/a: | Ciekawe czy podobałby się wam lot zakończony upadkiem |
Nie będę spekulował, czy mój lot zakończy się upadkiem... albo oceniał powodzenie innych Bo jak siądę i zacznę się nad tym zastanawiać, to znajdę z tysiąc powodów, żeby olać program i tego nie robić. I znajdę na pewno osoby, które mówią że są na programie, a ich funkcjonowanie mi się nie podoba.... "Jeżeli porównujesz się z innymi możesz stać się próżny lub zgorzkniały, albowiem zawsze będą lepsi i gorsi od ciebie." Po to działam, żeby nie dopuszczać do siebie wątpliwości, które wciskają mi się notorycznie w chory mózg. I wybieram to, co po przetestowaniu na sobie mi pomaga, albo to co mi się podoba, albo to co uważam za słuszne.... albo ostatnio to co mi mówi "intuicja"- to jest najfajniejsze. Najważniejszy jest dla mnie rozwój. Mam dość siedzenia na du***, oceniania innych i narzekania.
A ostatnio taka trzeźwa myśl mi wpadła przypadkiem: „Niepoczytalność: robisz w kółko to samo, a spodziewasz się zmian”... no więc kurna chcę zmienić te bzdety we łbie i korzystam z doświadczenia starszych stażem starając się mieć otwarty umysł. |
Ostatnio zmieniony przez Jędrek Nie 23 Cze, 2013 04:56, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Jędrek
Trajkotka ALKOHOLIK
|
Wysłany: Nie 23 Cze, 2013 05:07
|
|
|
No i właśnie przeczytałem takie coś:
„Rozwój duchowy osiągany przez stosowanie Dwunastu Kroków AA plus pomoc dobrego sponsora wystarczają zwykle do ujawnienia najgłębszych przyczyn naszych wad i braków - przynajmniej w takim stopniu, w jakim jest nam to, na co dzień potrzebne w praktyce. Mimo to, powinniśmy być wdzięczni naszym przyjaciołom z dziedziny psychiatrii za to, że z takim naciskiem podkreślają konieczność tropienia w sobie fałszywych motywacji działania, których jakże często wcale nie jesteśmy świadomi." (Jak to widzi Bill) |
Ostatnio zmieniony przez Jędrek Nie 23 Cze, 2013 05:19, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
grzesiek
Gaduła
Pomógł: 15 razy Wiek: 57 Dołączył: 16 Lip 2011 Posty: 850 Skąd: Kłodzko
|
Wysłany: Nie 23 Cze, 2013 07:36
|
|
|
Podobniee jak Jacek na miting trafiłem w październiku na czas kroku 10,ale wtedy nie progrAm był istotny. Nikt nie powiedział zekroki należy przepracować po kolei.Co do sponsora to jest różnie,czasami bierze na siebiie zbyt wiele i tak. Też wymaga,co może zniechęcać. Można czyta c krok,opisać swoje przemyślenia a następnie porównać je do opracowań w Internecie. Wątpliwości rozwiązać na mitingu. |
_________________ dzisiaj nie pije
Każdy człowiek może wejść na lepszą drogę, do puki żyje |
|
|
|
|
Jo-asia
Upierdliwiec miłośniczka
Pomogła: 59 razy Wiek: 53 Dołączyła: 10 Sie 2012 Posty: 2955 Skąd: Katowice
|
Wysłany: Nie 23 Cze, 2013 08:48
|
|
|
Jędrek napisał/a: | przyczyn naszych wad i braków |
i co jest ich przyczyną piotr7 napisał/a: | Ciekawe czy podobałby się wam lot zakończony upadkiem | ?
a czy tylko to co mi się podoba...musi...może być dobre dla mnie?
Jędrek napisał/a: | „Niepoczytalność: robisz w kółko to samo, a spodziewasz się zmian” |
ja znam tylko jedne sposoby...schematy i ich rezultaty
chcąc zmian....prowokując je...wiem tylko tyle...że raczej będzie inaczej....tylko raczej
poszerzam wtedy swój zasób doświadczeń...i dzięki temu się rozwijam...i wzrastam
|
_________________ ...Jak tak płaczę, to mi lepiej i przestaje mnie dobijać nieuchronność przemijania.. |
|
|
|
|
Jacek
Uzależniony od Dekadencji ...jestem alkoholikiem...
Pomógł: 133 razy Dołączył: 05 Paź 2008 Posty: 7326 Skąd: Pyrlandia
|
Wysłany: Nie 23 Cze, 2013 10:45
|
|
|
Arcadios napisał/a: | Jędrek napisał/a: | Piątym od razu? | troche mnie chyba nie zrozumiales nie od razu piaty ,ale slyszalem ze najtrudniejszy |
eee,a tu to bym przyjął wersję Jędrusia - nie skacz od razu do pierwiastków
ja tam słyszałem że najtrudniejszym jest pierwszy krok ,,a reszta idzie jakoś sama |
_________________ "Boże pomóż mi być takim człowiekiem, za jakiego uważa mnie mój pies.."
... (Janusz L Wiśniewski )
|
|
|
|
|
pterodaktyll
Moderator .....zmieniłem narodowość, jestem alkoholikiem....
Pomógł: 204 razy Dołączył: 17 Mar 2009 Posty: 15070 Skąd: z...mezozoiku
|
Wysłany: Nie 23 Cze, 2013 11:11
|
|
|
Jacek napisał/a: | ja tam słyszałem że najtrudniejszym jest pierwszy krok ,,a reszta idzie jakoś sama |
I ja się pod tym podpiszę jeśli można |
_________________ |
|
|
|
|
endriu
(banita)
|
Wysłany: Pon 24 Cze, 2013 13:41
|
|
|
piotr7 napisał/a: | Endriu jestem jeżeli tego nie doczytałeś po rocznej terapii po której się nie nakręcam |
to super , nie doczytałem |
_________________ Nie piję od 29.04.2011
|
|
|
|
|
krystian12345
Towarzyski
|
Wysłany: Wto 25 Cze, 2013 15:57
|
|
|
W programie AA dla mnie najbardziej enigmatycznym pojeciem jest tajemnicza siła wyzsza od nas samych. |
_________________ Poznacie prawdę a prawda was wyswobodzi |
|
|
|
|
endriu
(banita)
|
Wysłany: Wto 25 Cze, 2013 15:59
|
|