Coś mi się przypomniało.
Jak ja byłam w trakcie terapii grupowej, to na jednych zajęciach ktoś z nas zapytał jaka jest skuteczność tej terapii.
Terapeutka, która tego dnia prowadziła zajęcia, powiedziała tak:
"Skuteczność tej terapii wynosi około 20 procent. To znaczy, że skoro teraz na tej sali jest was dziesięcioro, to dwie osoby z was osiągną trwałą trzeźwość. Reszta wróci do picia. A teraz, kiedy to już wiecie, niech każdy z was zrobi wszystko co możliwe, żeby się znaleźć w tej dwójce".
I wiecie, że to się sprawdziło?
Do dziś trwałą trzeźwość zachowuję ja i jeden kolega.
Ja jestem cały czas we Wspólnocie AA. Kolega poszedł trochę inną drogą i jest teraz prezesem Klubu Abstynenta.
A trzeci kolega, z tej samej grupy, wrócił do picia po pół roku, pił rok, powtórzył terapię i po tej powtórce do dziś jest trzeźwy.
Wysłany: Wto 07 Sie, 2012 14:31
Tomoe napisał/a:
I wiecie, że to się sprawdziło?
Do dziś trwałą trzeźwość zachowuję ja i jeden kolega.
Ja jestem cały czas we Wspólnocie AA. Kolega poszedł trochę inną drogą i jest teraz prezesem Klubu Abstynenta.
myślałem, że ty o mnie piszesz ale ja nie jestem prezesem klubu
ale podobnie było i u mnie.
grupa była duża, może nie liczebna ale pokoik był mały i ciasno było
padło raz pytanie o skuteczność czy "to się w ogóle udaje ludziom?"
i podobnie jak u Tomoe młoda (ładna) terapeutka powiedziała:
tylko jednemu, moze dwóm osobom się uda z tej grupy zrozumieć o co w tym wszystkim biega. czy jakoś tak podobnie.
i wtedy z taką pychą powiedziałem sobie, ze to ja będę ten nieliczny, bo bardzo chciałem.
teraz moje chciejstwo nie picia i rozwoju na czymś innym polega, dużo czasu upłynęło od tamtego momentu.
ale po czasie, moge powiedzieć, że to zaparcie i chłonięcie wiedzy jaką dostałem na terapii to jak ojcze nasz w wierze katolickiej.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum