Strona Główna Forum Wolnych od Alkoholu
"DEKADENCJA"

czyli rozmowy o alkoholizmie oswojonym i nie tylko...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
pierwszy powazny kryzys.....
Autor Wiadomość
zołza 
Upierdliwiec
Zołza

Pomogła: 62 razy
Wysłany: Śro 03 Lip, 2013 11:51   

Ulla,

To ciężkie chwile. :( Tym bardziej ,że zostałas z tym sama...Niestety znam to z autosji . Po ponad trzyletnim okresie abstynencji ( a może już trzeźwienia) rozkręcił sie u mnie mechanizm iluzji i zaprzeczeń. Pozałatwiałam masę spraw ,wyszłam na prostą ,wszystko się układało po mojej myśli. W mojej głowie jednak odzywał się coraz częściej i częściej chochlik czy też moje drugie ja . Jest dobrze ,żyję normalnie ,ze wszystkim daje radę ,jestem silna ...Może jedno czy dwa piwa nie zaszkodzą? Spróbowałam :(
Raz ,drugi ,trzeci ( NAJGORSZE BYŁO TO ,ŻE NIC ZŁEGO SIĘ NIE DZIAŁO) ...Dałam sobie przyzwolenie ...Choroba wzięła mnie w posiadanie . kontrolowałam picie przez chwilę. A później masakra. :zalamka:
Nie było to tego warte :(

Szukaj pomocy ,im wcześniej tym lepiej ,zanim popłyniesz ...Uspokój się,weż kąpiel w ciemnej łazience z płomieniem aromatycznych świec,zamknij oczy i pomyśl jakie życie jest piękne...Wyjdź na spacer ,popatrz na ludzi ,jak się uśmiechają ,jak dążą do celu...Jesteś jedną z nich . Mam nadzieję ,że przetrzymasz ...CAŁYM SERCEM I MYŚLAMI JESTEM Z TOBĄ :buziak:

wolny 
(banita)

Wysłany: Śro 03 Lip, 2013 12:15   

Serwusik Ulla!!!
Tak,.. te nawroty to problem wszystkich, którzy doświadczają lub doświadczali alkoholizmu,.. cała wręcz sztuka wyjścia z tego amoku to unikniecie tej pokusy , wszystko jednak zależy i tak od Ciebie , jak bardzo chcesz żyć , i to żyć trzeźwo, na to nikt nie wydumał lekarstwa i nie wyduma, gdyż lekarstwem w pierwszej kolejności musimy być my sami , a raczej nasze pragnienie bycia trzeźwym , cała reszta to tylko narzędzia do pomocy , jakich użyjesz,.. to też twój wybór,. czy to AA,. czy terapia , czy inne jakieś metody wspomagające
zołza napisał/a:
..Uspokój się,weż kąpiel w ciemnej łazience z płomieniem aromatycznych świec,zamknij oczy i pomyśl jakie życie jest piękne.
,... tego nikt nie wie, co na Ciebie zadziała,. musisz szukać i zaakceptować siebie ,... i alkohol , on był, jest i będzie, pytanie tylko czy ty musisz go spożywać ??? Jakoś są ludzie w jadłospisie których substancja chemiczna alkoholem zwana nie istnieje i żyją normalnie nie umarli jakoś,.. więc ????? ;)
Pozdrawiam i pogody ducha życzę !!! :)

krystian12345 
Towarzyski

Wysłany: Śro 03 Lip, 2013 12:48   

Mi jak do łba przychodzi jakaś niewielka nawet myśl o piciu, to sobie myślę o dwóch rzeczach. Po pierwsze- nie szkoda Ci tego okresu nie picia? Dwa- wyobrazam sobie jak spogladam w oczy niektorym osobom i te lata odbudowy zaufania. Odechciewa mi się jak tak o tym myślę. Mi to pomaga skutecznie nie jest to napewno złoty srodek, ale cel uswieca środki. Powodzenia zycze. :okok:

krystian12345 
Towarzyski

Wysłany: Śro 03 Lip, 2013 12:52   

A no i myślę sobie że wracam na terapie, to już wogole mi się odechciewa. A głód kiedyś i tak mija. A potem jest już tylko lepiej i lżej.
Ostatnio zmieniony przez krystian12345 Śro 03 Lip, 2013 12:54, w całości zmieniany 1 raz  

Eila 
Towarzyski

Pomogła: 8 razy
Wysłany: Śro 03 Lip, 2013 16:32   

Ulla napisał/a:
Jakie sa Wasze dosiadczenia, kiedy po dluzszym czasie niepicia, czlowiek wraca do lampki wina i wierzy w kontrole nad tym?

Pamiętam po trzech latach abstynencji pierwszą lampkę szampana i....moje zdziwienie ...że nic się nie stało....nie miałam przymusu wypicia następnej,właściwie to o niej zapomniałam...za jakiś miesiąc...dwa lampka wina u koleżanki na urodzinach ...i znowu nic :bezradny: myślę sobie mogę kontrolować :hura: mija jeszcze kilka miesięcy i pojawia się stres...choroba mojej mamy ...strach o jej życie i ''duszkiem '' wypite piwo...i tu pojawiło się lekkie moje zdziwienie gdyż to piwo baaaardzo mi smakowało...pomyslałam ...spokojnie martwie się o mamę -jedno piwko rozładuje mój stres....mija jeszcze trochę czasu ...pojawia się przymus picia....zaczynają się kłamstwa ,manipulacje...zawalanie spraw....dochodzą koszmary...bez dawki alkoholu nie mogę oddychać....ja się zwyczajnie dusiłam!!!! :boisie: to było straszne ...i znowu to samo ...detoks ....wszywka ...i tym razem dobra decyzja -terapia :tak:
Od tamtego strasznego okresu 5 lipca minie rok ...nie piję i WIEM ,że w przypadku alkoholika kontrolowane picie NIE ISTNIEJE :nie:

Janioł 
Uzależniony od netu
Uśmiech to pół pocałunku

Wysłany: Śro 03 Lip, 2013 16:46   

Ulla napisał/a:
Jakie sa Wasze dosiadczenia, kiedy po dluzszym czasie niepicia, czlowiek wraca do lampki wina i wierzy w kontrole nad tym?

http://komudzwonia.pl/viewtopic.php?t=7953

krystian12345 
Towarzyski

Wysłany: Śro 03 Lip, 2013 17:32   

Eila napisał/a:

Nie ma opcji. lepiej szybko o tym zapomnieć bo można spaść w poważne kłopoty. Ja kilka razy już dałem się wkręcić na to (kontrolowane) picie. Zawsze z tym samym finałem, niestety.

rejek 
Towarzyski
Wyleczony przez NFZ-Alko nie nawiedzony-bez misji

Wysłany: Śro 03 Lip, 2013 17:51   

Ulla napisał/a:
Musze isc na spotkanie AA nawet jesli nie rozumiem szwajcarskiej wersji niemieckiego.

Może spróbuj na Spikerii tam jest czat głosowy -możesz pogadac ,posłuchac ,czasem nawet mądrze gadają

pozdro rejas

Ulla 
Milczek
Ula

Wysłany: Śro 03 Lip, 2013 19:24   

Do wszysktich, ktorzy do mnie napisali:
zyje w ogromnej izolacji towarzyskiej, a WY dzisiaj daliscie mi poczucie, ze jednak nie jestem sama.Mialam z Wami najwspanialsze spotkanie AA na ziemi!
Niektore Wasze rady wydrukuje sobie duzymi literami w glowie.
Musze zabic mysl o kontrolowanym piciu......Skorzystam z Waszych doswiadczen.
Przeczytam te listy jeszcze raz poznym wieczorem, by w spokoju o Was pomyslec
i wczytac sie w Wasze rady.
Dziekuje.
Ula

yuraa 
Moderator

Wysłany: Śro 03 Lip, 2013 19:33   

Rejek wspomniał o spikerii
pod tym linkiem możesz posłuchać audycji zrealizowanych na mityngach grupy Spiker Poznań
http://spikerpoznan.pl/admin/podcast/?p=home

leon 
Trajkotka

Wysłany: Śro 03 Lip, 2013 19:42   

Czesc :>
Ja tez "walcze z alkoholizmem"poza polska (UK),ale widze,ze Ty ze strefy germanskiej,wiec moja wiedza o angli Ci nie pomoze...
powodzenia,trzymaj sie i pisz na forum,ono mi bardzo pomoglo,chyba nawet wiecej niz spotkania z terapeltka od alkoholizmu...

Halloween 
(banita)

Wysłany: Śro 03 Lip, 2013 19:53   

leon napisał/a:
Ja tez "walcze z alkoholizmem"poza polska (UK),ale widze,ze Ty ze strefy germanskiej,wiec moja wiedza o angli Ci nie pomoze...
powodzenia,trzymaj sie i pisz na forum,ono mi bardzo pomoglo,chyba nawet wiecej niz spotkania z terapeltka od alkoholizmu...

skąd ten pomysł ? strefy germanskiej

leon 
Trajkotka

Wysłany: Śro 03 Lip, 2013 19:56   

Halloween napisał/a:
leon napisał/a:

O ile dobrze zrozumialem Ulla wspomniala o kraju w ktorym posluguje sie szwajcarska wersja niemieckiego,czyli prawdopodobnie chodzi o szwajcarie...

Halloween 
(banita)

Wysłany: Śro 03 Lip, 2013 19:57   

leon napisał/a:
Halloween napisał/a:
leon napisał/a:

O ile dobrze zrozumialem Ulla wspomniala o kraju w ktorym posluguje sie szwajcarska wersja niemieckiego,czyli prawdopodobnie chodzi o szwajcarie...

przeoczyłem to pewnie

pterodaktyll 
Moderator
.....zmieniłem narodowość, jestem alkoholikiem....

Wysłany: Śro 03 Lip, 2013 20:31   

Ulla napisał/a:

Jak najgorsze............. :evil:

Odpowiedz do tematu