Strona Główna Forum Wolnych od Alkoholu
"DEKADENCJA"

czyli rozmowy o alkoholizmie oswojonym i nie tylko...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Zamknięty przez: Wiedźma
Nie 28 Lip, 2013 19:04
wojna
Autor Wiadomość
wolfdariusz 
(konto nieaktywne)

Wysłany: Śro 24 Lip, 2013 12:44   

dawno, dawno temu naiwnie wierzylem ze słynny ruski "kałach" to ich oryginalny pomysl i konstrukcja...
ale niestety , jak zwykle u ruskich najlepsze wynalazki to te , ktore znaleźli u niemca w stodole:
https://pl.wikipedia.org/wiki/Karabin_StG44

Halloween 
(banita)

Wysłany: Śro 24 Lip, 2013 12:50   

wolny napisał/a:
Halloween, ....a miało być bez polityki , bez tych Hitlerów , Stalinów , Wittmanów i innych tego typu popaprańcach tylko o sprzęcie wojennym, mnie to opierniczyłeś że ja o Leonardzie wspomniałem co chłopina podwaline pod te sprzęcicho stworzył ..ale tych bandytów co ludzkość temi maszynami uszczęśliwiali gromadnie odsyłając na łono Abrachama,. to na piedestał chcesz wsandolić bo uny cołgami umieli jeżdzić i strzylać jak do kaczek , ja tam w takie tegesy nie bede sie bawił ,..koniec kropka , walczta se same :foch:

przesadzasz Wolny, Stalina doceniłem, no bo był, na Polskę napadł, a jakoś mało kto ma mu to za złe, czy wo gule o tym pamięta.
O polityce nie piszę tu, nic o faszyzmie kapitalizmie czy komunizmie.
Zamierzam napisać odrobinę o żołnierzach, nie wgłębiając się w ich polityczne przekonania, porostu czasami ludzie i maszyny stanowią nierozerwalna całość.
Wspomniałeś o "bandytach" wysyłających innych na łono Abrahama, dokładnie rozumiem Twoje podenerwowanie, sam mam kolegów w Polsce dla których istnieją dwa podziały, ci dobrzy i mordercy, ci drudzy to oczywiście panowie z drugiej strony barykady.
tylko po upływie lat, to właśnie ci starzy uczestnicy, spotykając się z takiej czy innej okazji, podają sobie łapę.( nie zawsze, to oczywiste) (podkreślam że pisze o żołnierzach a nie o doktorach Mengele, on też nosił mundur, niestety) Po wojnie panowie z UB również ubierali się mundury i otrzymywali kombatanckie przywileje. :mysli:
i w żadnym przypadku nię myślę zmieniać czy usiłować zmieniać Twoje spojrzenie na ten temat, wolę się nawet kłócić aniżeli wiecznie przytakiwać.
a za Leonarda to Cię nie opieprzyłem, byłem trochę ironiczny ale nie złośliwy.
zrobisz jak uznasz za stosowne, z mojej strony... uciesze się widząc Twoje posty tutaj.
nawet wtedy gdy będziemy się poglądami różnili, :luzik: wyobrażasz sobie ten świat gdyby wszyscy sobie tylko słowo "tak" mówili, prawdopodobnie stracilibyśmy umiejętność mówienia, pozostało by nam tylko jedno to... "tak" :beczy:
czemu ja muszę aż tyle pisać. :[
Ostatnio zmieniony przez Halloween Śro 24 Lip, 2013 12:57, w całości zmieniany 3 razy  

wolfdariusz 
(konto nieaktywne)

Wysłany: Śro 24 Lip, 2013 13:12   

niedlugo rocznica powstania...jestem w warszawie, to pojde na powązki.
jakoś mi to leży w pamięci.
http://www.youtube.com/watch?v=kXYTWUyE8WQ

no to tyle w temacie wojny....jakos mnie ta technika wojenna zbyt znów wciąga. widac ciagnie wilka do wody ;
http://www.youtube.com/watch?v=1Y1WIjOiz3k

Halloween 
(banita)

Wysłany: Śro 24 Lip, 2013 13:29   

wolfdariusz napisał/a:
dawno, dawno temu naiwnie wierzylem ze słynny ruski "kałach" to ich oryginalny pomysl i konstrukcja...
ale niestety , jak zwykle u ruskich najlepsze wynalazki to te , ktore znaleźli u niemca w stodole:
https://pl.wikipedia.org/wiki/Karabin_StG44

Verdammt ! nein, nein und 1000 mal nochmals Nein !
Wir alle, wir haben in der Schule gelernt, dass alles aber auch alles :[ die Russische Arbeiterklasse erfunden hat ! :[
Das Rad auch. oder ? cczxc

Cholera! Nie, nie i jeszcze raz 1000 razy nie!
Wszyscy uczyliśmy się w szkole, że wszystko, całkiem wszystko :[ rosyjska klasa robotnicza wynalazła ! :[
Kółko też, prawda ? cczxc

Zarcik.

Halloween 
(banita)

Wysłany: Śro 24 Lip, 2013 14:39   

To jest właściwie pierwszy w świecie okręt godzien nazwy okrętu podwodnego, wszystkie poprzednie konstrukcie to są właściwie okręty nawodne ze zdolnością do całkowitego zanurzenia.
Skonstruowano maszynę ze zdolnością długotrwałego i szybkiego pływania( 18 węzłów) pod wodą, standardowo wyposażony w tzw. Schnorchel, używał tak napędu spalinowego jak i el.
Posiadał radar zdolny do wykrywanie samolotów z odległość ponad 30tu kilometrów, samoloty mogły wykryć U Boot z odległości... dopiero 16tu kilometrów. Czyli stały się mało niebezpieczne. U Bot miał masę czasu aby się ukryć, zanurzał się do głębokości, maksymalnej 330 metrów,mało że był i w mniejszej głębokości właściwie niewykrywalny to jeszcze alianci musieli przekonstruować bomby głębinowe, ciśnienie powodowało ich przedwczesna expolzje.
Był stanie podejść , nie będąc wykryty do innych okrętów wojennych na odległość strzału torpedowego(udokumentowane zdarzenie)
Posiadał silniki umożliwiające, pływanie w kompletnej ciszy, systemy zabezpieczające przed wykryciem jak i oszukujące przeciwnika.
O wszystkich jego technicznych nowinkach nie będę pisał mój diesel komputer musiał by się poddać.
Tak jak to zwykle było, Niemcy spóźnili się, jedyni którzy skorzystali z tego technicznego cuda , to byli alianci, wtedy na bazie Typ XXI zaczęto budować prawdziwe U Booty.
Pierwszy amerykański U Boot atomowy, to właściwie wydłużony (żeby zrobić miejsce dla reaktora) właśnie Typ XXI.
Uzbrojony w 6 wyrzutni torped z prawdopodobieństwem celnego strzału rzędu 95%(60 m. długości celu/(atakowanego okrętu), był bardzo groźnym przeciwnikiem dla wszystkiego co posiadali w swych arsenałach alianci.
wiem, znowu Niemiecki :[ ale co mam zrobić :bezradny: komsomolcy nie wpadli na pomysł. :beczy:

:cwaniak:

miejsce do spania dla marynarzy (wcale nie kapitana), ten kto oglądał film "Orzeł" , ma dobre porównanie.

prawda że jest piękny :tak:

To sobie powklejałem i się ciesze :radocha:

wolny 
(banita)

Wysłany: Czw 25 Lip, 2013 02:40   

Halloween, Tak,..drogi kolego,.. muszę napisać to cholerne "tak",.. ponieważ zgadzam sie w całości z Twoim tokiem rozumowania, że ciągłe potakiwanie świadczy jedynie o tym,. że słuchacz(czytelnik) g***o z tego wszystkiego rozumie i nawet mu koło du** nie lata, aby cokolwiek zrozumieć.
Abym mógł jednak wchodzić w jakąś dysputę na temat tej techniki wojennej, niestety powinienem się pod-edukować i sięgnąć do wiedzy ekspertów w tej dziedzinie, bo jestem człowiekiem raczej dociekliwym, a że mam dostęp i przyjaciół,. którzy siedzą w tym temacie zapewne sięgnę po ich wiedzę i sugestie gdzie szukać prawdy, która zawsze jest ukryta przed opinią publiczną w ten czy inny sposób , prawdę znają nieliczni, a ta którą zna brać niewolnicza i którą uważa za prawdy objawione, jest tylko przykrywką dla tej ukrytej i do niej mam zamiar sie dobrać , tylko zastanawia mnie czy to mi przyniesie jakieś korzyści, no chyba takie,. że nie będę ciemniakiem klekoczącym w rytm społecznych bębnów, więc jako wolny człowiek postaram się tę swoją wolność jeszcze bardziej rozszerzyć chociażby o prawdy techniki wojennej, która jak się okazuje może być czynnikiem wspomagającym moją trzeźwość,. a raczej wolność . Rozpisałem sie,. ale to nic,.. bo spać nie mogę , mam takie momenty w życiu że coś mnie budzi i spać nie daje i nie chodzi wcale o ten temat :mgreen:

wolny 
(banita)

Wysłany: Czw 25 Lip, 2013 09:00   

I na jake cholere ja sie tego uczepiłem , chociaż wychodzi i tak na to że prawda jest jednak ukryta i chyba do wszystkiego o technice niemieckiej z czasów II WŚ nie dotrę gdyż fakty zostały tak utajnione lub zniszczone że nie sposób dojść ładu. Jedno jest pewne technologia niemiecka i to ta wojenna wyprzedzała ówczesną znaną ludziom technologie o jakieś 50 lat, a co poniektóre wynalazki to nawet wew współczesnym świecie byłyby wielkim zaskoczeniem , gdyż napęd anty-grawitacyjny dalej jest w powijakach , a kto wie czy czasem Niemcom sie nie udało wprowadzić go w życie ??? 8|

pterodaktyll 
Moderator
.....zmieniłem narodowość, jestem alkoholikiem....

Wysłany: Czw 25 Lip, 2013 22:00   

http://odkrywcy.pl/kat,10...4sticaid=611026

:bezradny:

Halloween 
(banita)

Wysłany: Pią 26 Lip, 2013 00:49   

Ciekawy artykuł Ptero, pewnie jeszcze sporo wody upłynie zanim świat dowie się co tam się wydarzyło.
Jakąś wskazówką byłaby przynajmniej data zgłoszenia tej czy innej jednostki jako zaginionej, znając numer U Boota z pewnością można się tego i w necie dowiedzieć, są kompletne listy zbudowanych okrętów. Nawet w Polsce miałem książkę, (dotyczyła drugiej wojny) o marynarkach wojennych całego świata, było tam wyszczególnienie wszystkich zbudowanych U Bootów z podaniem i losu końcowego.
Dziwne jest tak duże zgrupowanie, na płytkich wodach,i w takim miejscu, :krzyk: chciało by się powiedzieć ze fryce zwariowali, ale jeżeli to wydarzyło się tuż przed kapitulacją, lub co gorsza krótko po niej, to teoria spiskowa aż się pcha w ręce.
Anglicy ponieśli w walce z U Bootami ogromne straty, tak w okrętach jak i statkach transportowych, do końca liczyli się z ewentualnym załamaniem transportu morskiego, to byłby ich koniec .
No jo, prawda leży pod wodą., i obawiam się że tam pozostanie. ceewd

A tak po za tym to: miłego spotkania, dobrej zabawy i bezpiecznego powrotu do domów. dla wszystkich.
Ostatnio zmieniony przez Halloween Pią 26 Lip, 2013 00:51, w całości zmieniany 1 raz  

Halloween 
(banita)

Wysłany: Pią 26 Lip, 2013 07:35   

wolfdariusz napisał/a:
niedlugo rocznica powstania...jestem w warszawie, to pojde na powązki.
jakoś mi to leży w pamięci.

no to tyle w temacie wojny....jakos mnie ta technika wojenna zbyt znów wciąga. widac ciagnie wilka do wody ;

Myślę że prawdziwy patriota, nie odczuwa chęci powiadamiania innych o swoich patriotycznych odczuciach, taka osoba po prostu idzie na cmentarz, robi to z wewnętrznej potrzeby. Chce uszanować czyjąś pamięć.
Po jakie licho pisać o tym że się jakieś przedszkole finansowo wspomaga, o przeprowadzeniu staruszkę na druga stronę ulicy?
Patriotyzm, czy dobre uczynki, jeżeli są prezentowane publiczności, tracą na swoim znaczeniu, Wręcz nasuwa się podejrzenie czy w ogóle miały miejsce.
Tak chyba jest, jeżeli ktoś powie o sobie "jestem dobry i uczciwy"... mam typka na oku. :mysli:

technika wojenna Cie ciągnie jak wilka do wody :luzik: wilk to nie pingwin. Ale zainteresowanie popieram.
To by było na tyle, jeżeli cię drogi forumowiczu uraziłem, jeżeli jestem w błędzie, to z góry uniżenie proszę o wybaczenie, ja już taki wredny jestem. :tak:
Ostatnio zmieniony przez Halloween Pią 26 Lip, 2013 07:40, w całości zmieniany 1 raz  

wolny 
(banita)

Wysłany: Pią 26 Lip, 2013 09:35   

Halloween napisał/a:
ja już taki wredny jestem.

Jak ktoś tak o sobie pisze to ja mam go na oku :mgreen: :mgreen: :mgreen: i pancerfausta odbezpieczam hihihih :dokuczacz:
Ostatnio zmieniony przez wolny Pią 26 Lip, 2013 09:36, w całości zmieniany 1 raz  

Halloween 
(banita)

Wysłany: Pią 26 Lip, 2013 09:38   

wolny napisał/a:
Halloween napisał/a:
ja już taki wredny jestem.

Jak ktoś tak o sobie pisze to ja mam go na oku :mgreen: :mgreen: :mgreen: i pancerfausta odbezpieczam hihihih :dokuczacz:

trafiony / zatopiony :figielek:

było kilka rodzajów nap.:

Panzerfaust 30 m z odległości 30 metrów przebijał pancerz do 200mm, (były i leprze modele, chodzi o pocisk/rakiet a nie rurę) ( o Panzerschreck nie wspomnę)
Rosjan ta zabawa kosztowała w Berlinie ponad 800 czołgów. (oczywiście że nie same Panzerfausty je podziurawiły), ale miały w tym duży udział.
Ostatnio zmieniony przez Halloween Pią 26 Lip, 2013 09:47, w całości zmieniany 1 raz  

wolfdariusz 
(konto nieaktywne)

Wysłany: Nie 28 Lip, 2013 00:19   

nie istnieje w niemieckiej bronionawie takie cos jak panzerfaust.....to tylko wasze post komunistyczne rodem z nrd *p**** :wysmiewacz:
piesc pancerna jak to łaskawie nazywacie ....matołki...niczego nie przebijała....
ona to rozpuszczała od temperatury ...na odległośc skuteczną jakieś 200 metrów....i kaleczyla najczesciej nieswiadomych tego operatorów.
zamiast dostawac orgazmu na widok zelastwa moi drodzy,,,, wpierw nalezy nauczyc się musztry

dodał bym : kmioty ....co by mi pasowało przy moim wrednym charakterze.
nie cierpie egzaltowanych kmiotów !!!!

wolfdariusz 
(konto nieaktywne)

Wysłany: Nie 28 Lip, 2013 00:22   

wiesz co halołyn?....ty se przebij wreszcie płyn mózgowy bo masz nadmar cisnienia nie tam gdzie trzeba.....i jeszcze wzbudzasz swoim entuzjazmem podziw , u niewiele wiedzących innych co to czytają.
ty sie synu naucz obierac kartofle, nim naostrzysz bagnet szturmowy :evil:
Ostatnio zmieniony przez wolfdariusz Nie 28 Lip, 2013 00:26, w całości zmieniany 1 raz  

wolfdariusz 
(konto nieaktywne)

Wysłany: Nie 28 Lip, 2013 00:23   

składam protest wobec pierdzielenia bzdetów bezrozumnych made in wiki pedia w tym forum !!!!
kurde czy czasem cos czytacie poza samymi sobą?

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi