|
Forum Wolnych od Alkoholu
"DEKADENCJA"
czyli rozmowy o alkoholizmie oswojonym i nie tylko...
|
Ku przestrodze-straciłam prawie wszystko |
Autor |
Wiadomość |
Aga71
Małomówny alkoholiczka z wyboru(niestety)
|
Wysłany: Nie 04 Sie, 2013 19:39
|
|
|
Dziękuję za przepisy ,na pewno z nich korzystam,nawet sama myślałam o naleśnikach-jest mleko,mąka,konfitury
Jras4,
Jras4 napisał/a: | KOCHAM CIĘ CÓRECZKO!!
wyrażasz to piciem ? | jak na razie się trzymam i mam nadzieję,że najdłużej jak się da,a słowa mojej córci są dla mnie tak ważne jak powietrze |
_________________ Aga |
|
|
|
|
Halloween
(banita)
|
Wysłany: Nie 04 Sie, 2013 19:44
|
|
|
Aga71 napisał/a: | Dziękuję za przepisy ,na pewno z nich korzystam,nawet sama myślałam o naleśnikach-jest mleko,mąka,konfitury
Jras4,
Jras4 napisał/a: | KOCHAM CIĘ CÓRECZKO!!
wyrażasz to piciem ? | jak na razie się trzymam i mam nadzieję,że najdłużej jak się da,a słowa mojej córci są dla mnie tak ważne jak powietrze |
najdłużej jak się da zmień na już na zawsze
przecież to ty sama decydujesz która z tych opcji będzie Towja opcja. |
_________________ Fröhlich leben trotzig kämpfen und mit dem Lächeln sterben. J.P.
Żyj się wesoło, walcz zawzięcie i z uśmiechem umieraj. J.P. |
|
|
|
|
GregoRR
Towarzyski Więcej ludzi utonęło w kieliszku niż w morzu.
Pomógł: 2 razy Wiek: 47 Dołączył: 24 Mar 2013 Posty: 145 Skąd: Warmia-Mazury
|
Wysłany: Nie 04 Sie, 2013 19:56
|
|
|
Nie czytałem tematu,tylko sam tytuł mi wystarczy.
Powiem ci to co kiedyś ktoś mi powiedział:" Nie pij , a wszystko się Ułoży"
Nie układa mi się wszystko tak jakbym chciał,ale jakoś się układa,na pewno lepiej niż po pijanemu.
Człowiek pije, żeby utopić jakąś myśl, a ta przeradza się w obsesję. Podejrzenie, które chciało się odsunąć, pod wpływem alkoholu staje się żywsze, silniejsze, zajmuje coraz więcej miejsca.
— Éric-Emmanuel Schmitt |
_________________ Nie idź za mną, bo nie umiem prowadzić_Nie idź przede mną, bo mogę za Tobą nadążyć_Idź po prostu obok mnie i bądź moim przyjacielem. |
|
|
|
|
szymon
Uzależniony od netu
|
Wysłany: Nie 04 Sie, 2013 20:04
|
|
|
Halloween napisał/a: | już na zawsze |
pewne jest jedno, że nic nie jest pewne
GregoRR napisał/a: | Człowiek pije |
który człowiek? |
|
|
|
|
GregoRR
|
Wysłany: Nie 04 Sie, 2013 23:15
|
|
|
szymon napisał/a: | Halloween napisał/a: | już na zawsze |
pewne jest jedno, że nic nie jest pewne
GregoRR napisał/a: | Człowiek pije |
który człowiek? |
Pije człowiek ten który chce i może |
_________________ Nie idź za mną, bo nie umiem prowadzić_Nie idź przede mną, bo mogę za Tobą nadążyć_Idź po prostu obok mnie i bądź moim przyjacielem. |
|
|
|
|
Janioł
Uzależniony od netu Uśmiech to pół pocałunku
Pomógł: 70 razy Wiek: 58 Dołączył: 06 Paź 2008 Posty: 4556 Skąd: Łódź
|
Wysłany: Pon 05 Sie, 2013 09:46
|
|
|
GregoRR napisał/a: | Człowiek pije, żeby utopić jakąś myśl, | ciekawe jaki człowiek ? |
_________________ P.S. Janioł może być tylko jeden chociaż też czasem w coś walnie aureolką by: Pietruszka |
|
|
|
|
wolny
(banita)
Pomógł: 4 razy Dołączył: 03 Lut 2013 Posty: 1198 Skąd: Kresy wschodnie
|
Wysłany: Pon 05 Sie, 2013 10:26
|
|
|
Janioł napisał/a: | ciekawe jaki człowiek ? |
Jaki ,. jaki ??? no przecież że normalnie nienormalny ,..jaki ?? Też pytanie ????
No przecież nawet normalnie ograniczony wie że myśli to nie są przedmioty materialne(chociaż ???) i nie da sie ich utopić , toć jeno wariat tak może se wydumać !!! |
_________________ Ci, którzy mnie nie rozumieją,.. uwielbiają mnie,.. a ci którzy mi urągają,.. też mnie nie rozumieją !! |
Ostatnio zmieniony przez wolny Pon 05 Sie, 2013 10:28, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
GregoRR
|
Wysłany: Pon 05 Sie, 2013 19:21
|
|
|
Czegoś nie rozumiem może się mylę nie wiem.
Czy komuś nie podoba się ten tekst ; Człowiek pije, żeby utopić jakąś myśl, a ta przeradza się w obsesję. Podejrzenie, które chciało się odsunąć, pod wpływem alkoholu staje się żywsze, silniejsze, zajmuje coraz więcej miejsca.
Ja uważam że Éric-Emmanuel Schmitt to bardzo mądry człowiek. |
|
|
|
|
Jonesy
Upierdliwiec
|
Wysłany: Pon 05 Sie, 2013 21:54
|
|
|
GregoRR napisał/a: | Czegoś nie rozumiem może się mylę nie wiem.
Czy komuś nie podoba się ten tekst ; Człowiek pije, żeby utopić jakąś myśl, a ta przeradza się w obsesję. Podejrzenie, które chciało się odsunąć, pod wpływem alkoholu staje się żywsze, silniejsze, zajmuje coraz więcej miejsca.
Jak troszkę potrzeźwiejesz jeszcze, zapewne pzostaniesz przy tym stwierdzeniu (że to bardzo mądry cżłowiek ten Emanual Jak-Mu_tam). Ale dowiesz się też, że my, trzeźwiejący alkoholicy, jakoś tak mamy, że niechętnie używamy określeń "człowiek pije" "się piło", "się coś robiło". Mówimy "ja piłem", "ja byłem gnojem" "ja trzeźwieję". Niby podobnie, ale jaka różnica.
Aczkolwiek co do Emanuela Jak-Mu-Tam - prawa cytatu są dosyć brutalne - nie zmieniamy wypowiedzi cytowanych aby brzmiały tak jak według nas powinny.
Za niedługo zrozumiesz, o ile tu zostaniesz, że jest to forum niezwykłe - obfitujące w wiele życzliwych indywiduów, cudownych ludzi. Niestety, niektórzy z nich są mocno nadgorliwi i potem tak się dzieje jak się dzieje.
Ale na pewno wszyscy, a przynajmniej większośc uważa Emanuela za całkiem konkretnego faceta.
|
_________________ Nemo vir est qui mundum non reddat meliorem
|
|
|
|
|
GregoRR
|
Wysłany: Wto 06 Sie, 2013 20:56
|
|
|
Jonesy napisał/a: | GregoRR napisał/a: | Czegoś nie rozumiem może się mylę nie wiem.
Jak troszkę potrzeźwiejesz jeszcze, zapewne pzostaniesz przy tym stwierdzeniu (że to bardzo mądry cżłowiek ten Emanual Jak-Mu_tam). Ale dowiesz się też, że my, trzeźwiejący alkoholicy, jakoś tak mamy, że niechętnie używamy określeń "człowiek pije" "się piło", "się coś robiło". Mówimy "ja piłem", "ja byłem gnojem" "ja trzeźwieję". Niby podobnie, ale jaka różnica.
Aczkolwiek co do Emanuela Jak-Mu-Tam - prawa cytatu są dosyć brutalne - nie zmieniamy wypowiedzi cytowanych aby brzmiały tak jak według nas powinny.
Za niedługo zrozumiesz, o ile tu zostaniesz, że jest to forum niezwykłe - obfitujące w wiele życzliwych indywiduów, cudownych ludzi. Niestety, niektórzy z nich są mocno nadgorliwi i potem tak się dzieje jak się dzieje.
Ale na pewno wszyscy, a przynajmniej większośc uważa Emanuela za całkiem konkretnego faceta.
|
To był tylko CYTAT a co do mojego trzezwienia , już sporo otrzeziałem , ale to nie znaczy że muszę się zgadzać z każdą opinią |
|
|
|
|
Aga71
|
Wysłany: Wto 06 Sie, 2013 20:57
|
|
|
Odwiozłam dzisiaj moją córcię na wakacje do jej prababci, zostałam sama z niepełnosprawnym śmiertelnie obrażonym na mnie synem-trochę się boję.... |
_________________ Aga |
|
|
|
|
Aga71
|
Wysłany: Śro 07 Sie, 2013 19:48
|
|
|
Poznałam dziś cenę mojego wieloletniego małżeństwa- w lombardzie zostawiłam pierścionek i obrączkę,dostałam za nie 650 zł |
_________________ Aga |
|
|
|
|
MILA50
Towarzyski nadzieja
Pomogła: 5 razy Wiek: 67 Dołączyła: 09 Sie 2010 Posty: 454
|
Wysłany: Śro 07 Sie, 2013 20:31
|
|
|
Aga71 napisał/a: | - w lombardzie zostawiłam |
byłam w podobnej sytuacji ale myślałam raczej o tym....do czego doszłam,jaką cenę
ja płacę....za swoje wahania w podjęciu decyzji o leczeniu... |
|
|
|
|
ant69
Towarzyski ant69
|
Wysłany: Śro 07 Sie, 2013 20:32
|
|
|
Aga71 napisał/a: | Poznałam dziś cenę |
Weź to "Lekko"... to tylko przedmioty...
sprzedałaś tylko przedmioty...
z jedną częścią (ceny=wartości małżeństwa) pojechałaś do babci, a z drugą obrażoną częścią zostałaś w domu...
jest dobrze |
|
|
|
|
Matinka
Trajkotka
Pomogła: 9 razy Dołączyła: 20 Cze 2013 Posty: 1002
|
Wysłany: Śro 07 Sie, 2013 20:59
|
|
|
Aga, jak Ty napiszesz jedno zdanie to ja potem główkuję o co Ci chodziło;-)
Wczoraj napisałaś:
Aga71 napisał/a: | Odwiozłam dzisiaj moją córcię na wakacje do jej prababci, zostałam sama z niepełnosprawnym śmiertelnie obrażonym na mnie synem-trochę się boję.... |
Moje myślenie szło krętą drogą;-)
Najpierw pomyślałam, że się boisz syna. I już miałam Ci doradzać spokój i cierpliwość. Potem mnie oświeciło, że Ty zapicia się obawiasz (chyba zdrowieję, bo przestaję wszędzie widzieć alkohol). Miałam Ci polecać najpierw obowiązki, potem przyjemności, może jakieś miłe towarzystwo...Ale w końcu do mnie dotarło, że nie bez powodu zestawiłaś siebie, syna i strach (a w tle picie). I tak sobie pomyślałam, że strach można zastąpić działaniem i innymi uczuciami, a nawet się go pozbyć. Gdy dziecko jest obrażone (nawet duże) to znaczy, że potrzebuje uwagi, czyli jest teraz szansa żeby pobyć razem, pogadać, coś zmienić, naprawić?
Dobre relacje budują, dodają siły.
O! a teraz to, też nie pojmuję:
Aga71 napisał/a: | Poznałam dziś cenę mojego wieloletniego małżeństwa- w lombardzie zostawiłam pierścionek i obrączkę,dostałam za nie 650 zł |
Pierścionek, obrączka to tylko symbole związku.
Czemu zestawiasz cenę tych przedmiotów z rachunkiem przeszłości? |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
Alkoholizm, współuzależnienie, DDA. Forum wsparcia
|