Strona Główna Forum Wolnych od Alkoholu
"DEKADENCJA"

czyli rozmowy o alkoholizmie oswojonym i nie tylko...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
szukam - mityng AA dla młodych na śląsku
Autor Wiadomość
słabo 
(konto nieaktywne)

Wysłany: Pon 05 Sie, 2013 19:47   szukam - mityng AA dla młodych na śląsku

Cześć.

Mam 26 lat, jestem uzależniona od alkoholu.
Podczas terapii odwykowej co tydzień chodziłam "z przymusu" na mityngi AA, jednak zupełnie bez przekonania (średnia wieku = 60 lat, zupełnie inne doświadczenia życiowe niż moje). Oczywiście problem jest jeden, ja jednak wolałabym pogadać z ludźmi w moim wieku.

Mieszkam w Gliwicach. Szukam grup młodych AA w okolicy. Wiem o istnieniu takie grupy w Kato na ul. Mikołowskiej 32. Ciężko byłoby mi jednak dojeżdżać tak co tydzień. Czy znacie takie grupy w Gliwicach, Zabrzu? Przejrzałam spis grup AA, ale ciężko po samych nazwach określić czy może na którąś z nich przychodzą młodsi uzależnieni.

Nie wiem w sumie czy ja jeszcze zaliczam się do młodych alkoholików :D

pzdr.

Janioł 
Uzależniony od netu
Uśmiech to pół pocałunku

Wysłany: Pon 05 Sie, 2013 19:51   

słabo napisał/a:
Nie wiem w sumie czy ja jeszcze zaliczam się do młodych alkoholików :D
a co to ten młody alkoholik ? słabo jeszcze dobrze na mityng nie weszłaś ( co to za doświadczenie z jedną tylko grupą ) a już chcesz stawiać warunki jak i gdzie i z kim trzeźwieć ? bierz co jest a starsi to bardziej doświadczeni a przez co bardzo pomocni , a swoją drogą czego to alkoholik nie wymyśli by sobie jeszcze popić . Witaj na pokładzie

słabo 
(konto nieaktywne)

Wysłany: Pon 05 Sie, 2013 19:56   

Nie stawiam warunków. Po prostu mam prawo do wyboru. Osoby w średnim wieku i starsze, które nie uczestniczą np. w koncertach, imprezach, dyskotekach, nie są w stanie do końca zrozumieć moich problemów. Osoby starsze często uzależniły się w późniejszym wieku i nie wiedzą jak to jest nie wierzyć we własne uzależnienia, gdy wszyscy dookoła mówią ci "jesteś za młoda na alkoholiczkę". Proszę, nie pouczaj mnie, zadałam konkretne pytanie, nie potrafisz mi pomóc, dziękuję za Twoją odpowiedź.

Znalezienie grupy młodych alkoholików to sugestia moich terapeutów i psychiatry. Zresztą z jakichś przyczyn one istnieją, prawda?

cool 
Gaduła

Wysłany: Pon 05 Sie, 2013 20:01   

Janioł napisał/a:
swoją drogą czego to alkoholik nie wymyśli by sobie jeszcze popić

nie do końca , różnica pokoleniowa jest widoczna na mitingach inaczej spoglądają osoby starsze na emeryturach a inaczej osoby młodsze :mysli: ja po czasie kiedy piłem zrobiłem pustkę braku czegoś perspektywy , w tym momencie sadze że życie nie polega tylko na mitingach a i w odnalezieniu się na trzeźwo w różnych innych sytuacjach i zdrowym podejściu do swojej choroby aczkolwiek doświadczenie starszych aa jest bezcenne :)

Janioł 
Uzależniony od netu
Uśmiech to pół pocałunku

Wysłany: Pon 05 Sie, 2013 20:01   

słabo napisał/a:
Zresztą z jakichś przyczyn one istnieją, prawda?
jedynym kryterium przynależności do AA jest chęć zaprzestania picia , nie wiek , płeć, zawód ani kolor skory mam dość konserwatywne poglądy jeśli chodzi o AA a jeśli chodzi o jakiekolwiek podziały to po prostu szlag mnie trafia , jestem starszym człowiekiem i bogactwo moich doświadczeń mówi mi to o czym napisałem w moim poprzedni poście ale widocznie za stary jestem.A jeśli zadajesz konkretne pytania to i przygotuj się na nie konkretne odpowiedzi bo mam do tego prawo tak jak ty do stawiania warunków z kim i i jak chcesz trzeżwieć

PSG-1
[Usunięty]

Wysłany: Pon 05 Sie, 2013 20:05   

Zgadzam się z słabo, tu nie chodzi już nawet o podobne przeżycia, ale o możliwość złapania kontaktu poza oficjalną częścią mityngu. Młodzi ludzie po prostu nie mają o czym rozmawiać ze starszymi i to się nie tyczy jedynie alkoholików. U mnie na mityngach średnia wieku 50 lat i co? Czuję się całkowicie wyobcowany.

Janioł 
Uzależniony od netu
Uśmiech to pół pocałunku

Wysłany: Pon 05 Sie, 2013 20:05   

nawrocik napisał/a:
różnica pokoleniowa jest widoczna na mitingach inaczej spoglądają osoby starsze na emeryturach a inaczej osoby młodsze
masz rację ale moje doświadczenia mówia mi że wszelkie drogi na skróty kończą się tam gdzie kończy się trzeżwienie , w AA nauczyłem się że wtrzeźwieniu im bardziej czuję do kogoś , czegoś nie chęc tym bardziej winienem to zrobić dla swojej trzeżwości ( nie chce mi się iść na mityng - tym bardziej idę , wkurza mnie czyjaś gadka nie szukam przyczyn u niego tylko u siebie)
Ostatnio zmieniony przez Janioł Pon 05 Sie, 2013 20:06, w całości zmieniany 1 raz  

Janioł 
Uzależniony od netu
Uśmiech to pół pocałunku

Wysłany: Pon 05 Sie, 2013 20:07   

PSG-1 napisał/a:
U mnie na mityngach średnia wieku 50 lat i co? Czuję się całkowicie wyobcowany.
bo tak chcesz i tyle, PSG - TY NA PLANECIE OBCYCH CZUŁBYŚ SIĘ OBCO ;)

cool 
Gaduła

słabo napisał/a:
Znalezienie grupy młodych alkoholików to sugestia moich terapeutów i psychiatry. Zresztą z jakichś przyczyn one istnieją, prawda?

zgadzam się z tobą o wiele mimo wszystko łatwiej trzeźwieje się z osobami w podobnym wieku gdzie w jakiś sposób są podobne zainteresowania , podejście problemy aczkolwiek jeżeli takie osoby są zdeterminowane aby nie pić :)

słabo 
(konto nieaktywne)

nawrocik, i reszta, dziękuję Wam za odpowiedź i zrozumienie

Janioł, naprawdę nie wiem, dlaczego mnie atakujesz. Mam prawo do szukania grupy według własnych kryteriów. Nie wiem dlaczego narzucasz mi swoje zdanie.
Masz oczywiście prawo do stawiania warunków z kim i i jak chcesz trzeźwieć, ale nie musisz mi narzucać tych warunków.
Szanuję zdanie ludzi starszych i bardziej doświadczonych ode mnie, wiele się od nich nauczyłam. Przeszłam dwie różne terapie, leczyłam się z ludźmi dużo starszymi ode mnie i liczyłam się z tym, co mówią, bardzo dobrze się z nimi dogadywałam. Co nie oznacza, że mam ogromną potrzebę porozmawiać z kimś w moim wieku. Mam do tego prawo.
Ostatnio zmieniony przez słabo Pon 05 Sie, 2013 20:09, w całości zmieniany 1 raz  

Janioł 
Uzależniony od netu
Uśmiech to pół pocałunku

Wysłany: Pon 05 Sie, 2013 20:09   

słabo napisał/a:

Janioł, naprawdę nie wiem, dlaczego mnie atakujesz.
wyraż swoją opinie i nie odbieram Ci prawa do wyboru i odnoszę wrażenie że masz alergię na ludzi starszych, ale to nie oni są problemem
słabo napisał/a:
ale nie musisz mi narzucać tych warunków.
w jaki sposób miałbym to robić ?

Janioł 
Uzależniony od netu
Uśmiech to pół pocałunku

Wysłany: Pon 05 Sie, 2013 20:10   

słabo napisał/a:
Mam do tego prawo.
już znikam ;)

cool 
Gaduła

Wysłany: Pon 05 Sie, 2013 20:11   

Janioł napisał/a:
w AA nauczyłem się że wtrzeźwieniu im bardziej czuję do kogoś , czegoś nie chęc tym bardziej winienem to zrobić dla swojej trzeżwości ( nie chce mi się iść na mityng - tym bardziej idę , wkurza mnie czyjaś gadka nie szukam przyczyn u niego tylko u siebie)

ja tego nie neguje mam podobnie :) ale nie które osoby napiszę dojrzałe aby kogoś nie urazić nie umieją do końca pokazać radości z trzeźwienia , z życie to nie tylko miting :)

słabo 
(konto nieaktywne)

Wysłany: Pon 05 Sie, 2013 20:15   

Boli mnie to, że szukając pomocy, jestem obrażana, krytykowana. Nie jest mi łatwo, tak jak Wam wszystkim. Chcę sobie pomóc, decyzję o pójściu na mityng podejmuję od pół roku. Dajcie mi się leczyć, zamiast mnie z góry atakować.

O czym mam rozmawiać na przerwach, po mityngu z emerytowanymi górnikami, którzy wspominają stare czasy? Szanuję tych ludzi, powtarzam po raz kolejny, ale z jakichś przyczyn moi znajomi to moi rówieśnicy i z nimi rozumiem się najlepiej, natomiast znajomi starszych ludzi to osoby w ich wieku. Nie umiem tego inaczej wytłumaczyć.
Ostatnio zmieniony przez słabo Pon 05 Sie, 2013 20:17, w całości zmieniany 1 raz  

matiwaldi 
[*][*][*]

Wysłany: Pon 05 Sie, 2013 20:17   

cześć 8)

słabo napisał/a:
Po prostu mam prawo do wyboru.

pić...albo nie pić ???? oto jest pytanie......
nie będzie mi tu Janioł prawił kazanie !!!!

Janioł napisał/a:
jestem starszym człowiekiem

młodzieńcze wypraszam sobie .......starszym...też mi coś .........

PSG-1 napisał/a:
U mnie na mityngach średnia wieku 50 lat i co? Czuję się całkowicie wyobcowany.

tylko tam tak się czujesz .......???

PSG-1 napisał/a:
Młodzi ludzie po prostu nie mają o czym rozmawiać ze starszymi i to się nie tyczy jedynie alkoholików.

a może pisz tylko w swoim imieniu ...........
mam koleżanki w Twoim wieku......i gęby nam się nie zamykają...........
:radocha:
Ostatnio zmieniony przez matiwaldi Pon 05 Sie, 2013 20:18, w całości zmieniany 1 raz  

Odpowiedz do tematu