|
Forum Wolnych od Alkoholu
"DEKADENCJA"
czyli rozmowy o alkoholizmie oswojonym i nie tylko...
|
Nowa ja |
Autor |
Wiadomość |
Babeta35
Trajkotka
Pomogła: 3 razy Wiek: 58 Dołączyła: 18 Sty 2011 Posty: 1546 Skąd: Łódź
|
Wysłany: Nie 01 Wrz, 2013 18:18 Nowa ja
|
|
|
Cześć wszystkim !
Dawno mnie nie było, ale już jestem.Nowa ja, nowa Beata.
Zewnętrznie niby taka sama, ale wewnątrz-nówka sztuka.
Terapia, przyjaciele, moja ciężka praca ( orka ) i się udało.
Walczyłam o lepsze życie dla siebie, o życie moim życiem, o odcięcie pępowiny od rodziców, o odcięcie pępowiny od córki no i o pozbycie się relacji z bardzo toksycznym facetem.
Udało się, naprawdę się udało.Od jakiegoś czasu nie ma już Beaty kumpla, samarytanki i cierpiętnicy-jest Beata królewna, czy to się komuś podoba czy nie. |
Ostatnio zmieniony przez Babeta35 Nie 01 Wrz, 2013 18:19, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
staaw
Uzależniony od Dekadencji
Pomógł: 125 razy Wiek: 52 Dołączył: 18 Sie 2010 Posty: 9025
|
Wysłany: Nie 01 Wrz, 2013 18:20
|
|
|
Dla Ciebie Królowo... |
_________________ Wielbi dusza moja Pana, i raduje się duch mój w Bogu, moim Zbawcy.
Nie martw się, jeżeli nie rozumiesz tego posta, nie był do Ciebie |
|
|
|
|
pterodaktyll
Moderator .....zmieniłem narodowość, jestem alkoholikiem....
Pomógł: 204 razy Dołączył: 17 Mar 2009 Posty: 15070 Skąd: z...mezozoiku
|
Wysłany: Nie 01 Wrz, 2013 18:48
|
|
|
Babeta35 napisał/a: | .Od jakiegoś czasu nie ma już Beaty kumpla, samarytanki i cierpiętnicy-jest Beata królewna, czy to się komuś podoba czy nie |
Potwierdzam... |
_________________ |
|
|
|
|
Klara
Pomogła: 264 razy Dołączyła: 24 Lis 2008 Posty: 7861
|
Wysłany: Nie 01 Wrz, 2013 18:59
|
|
|
Babeta35 napisał/a: | Zewnętrznie niby taka sama, ale wewnątrz-nówka sztuka. |
A, to dzięki Bogu! Czytałaś, czytałaś.... a ja zastanawiałam się, kiedy w końcu coś napiszesz!
Dobrze, że jesteś! |
_________________ "Kiedy się przewracasz, nigdy nie wstawaj z pustymi rękami." /przysłowie japońskie/ |
|
|
|
|
Babeta35
Trajkotka
|
Wysłany: Nie 01 Wrz, 2013 19:39
|
|
|
Klara napisał/a: | Babeta35 napisał/a: | Zewnętrznie niby taka sama, ale wewnątrz-nówka sztuka. |
A, to dzięki Bogu! Czytałaś, czytałaś.... a ja zastanawiałam się, kiedy w końcu coś napiszesz!
Dobrze, że jesteś! |
Nie pisałam bo mnie jeszcze trochę bujało, ale teraz już mogę.
Zmieniłąm wszystko co się dało zmienić, czyli pracę i nawet od jutra wyprowadzam się z mojego rodzinnego miasta.
Da się |
|
|
|
|
Klara
|
Wysłany: Nie 01 Wrz, 2013 19:51
|
|
|
Babeta35 napisał/a: | Zmieniłąm wszystko co się dało zmienić, czyli pracę i nawet od jutra wyprowadzam się z mojego rodzinnego miasta. |
Zapamiętaj, co Ci się będzie śniło pierwszej nocy na nowym miejscu. Ponoć te sny się sprawdzają.
Życzę Ci łatwej przeprowadzki |
_________________ "Kiedy się przewracasz, nigdy nie wstawaj z pustymi rękami." /przysłowie japońskie/ |
|
|
|
|
Babeta35
Trajkotka
|
Wysłany: Nie 01 Wrz, 2013 20:01
|
|
|
wywala mnie, nic nie mogę napisać |
|
|
|
|
JaKaJA
Trajkotka Niespodzianka!-ja czuję!! ;)
Pomogła: 53 razy Wiek: 46 Dołączyła: 18 Wrz 2010 Posty: 1650 Skąd: Moje miasto
|
Wysłany: Nie 01 Wrz, 2013 20:55
|
|
|
Cześć gwiazdo najjaśniejsza |
_________________ Cała jestem z miłości |
|
|
|
|
Babeta35
Trajkotka
|
Wysłany: Wto 03 Wrz, 2013 20:29
|
|
|
Jestem, żyję jak mogłaś się osobiście przekonać
Polecam wszystkim terapię DDA. |
|
|
|
|
ifyso
Małomówny
|
Wysłany: Pią 06 Wrz, 2013 07:30
|
|
|
Witaj,
czytam Twoje posty, podziwiam Cię. GRATULUJĘ Z CAŁEGO SERCA!!!!! Stałaś się dla mnie inspiracją do dalszej pracy nad zmianą siebie i mojego życia. Będę wspierać się czytaniem Twoich postów i czytaniem forum. Grupa Al-anon jest przy kościele, blisko moich rodziców, dziś idę.
Wczoraj granice mojej wytrzymałości zostały przekroczone, trzecia prawie nieprzespana noc, mój pijany partner tym razem słuchał muzyki i śpiewał tzn. wył i fałszował. Wrzeszczałam, żeby się zamknął, a ten coraz głośniej, mi do ucha i na balkonie. Cisza nocna przecież obowiązuje. Podjęłam decyzję o rozstaniu, do końca września musi opuścić moje mieszkanie.
Najważniejsze na dziś to wytrwać w pracy, uśmiechać się, skoncentrować. |
|
|
|
|
pietruszka
Moderator
Pomogła: 232 razy Wiek: 54 Dołączyła: 06 Paź 2008 Posty: 5442
|
Wysłany: Pią 06 Wrz, 2013 13:28
|
|
|
ifyso napisał/a: | Cisza nocna przecież obowiązuje. |
Masz prawo wezwać w takim przypadku policję. I nie wstydź się tego, ze mieszkasz z takim człowiekiem. TO NIE TY tak się zachowujesz. Nie jesteś odpowiedzialna za zachowania za zachowania dorosłego człowieka.
Może Ci się przyda mały trening asertywnego wyrażania złości:
Cytat: |
Etap 1.Udzielanie informacji
Zwracanie uwagi na to, co się ze mną dzieje w związku z zachowaniem drugiej osoby. Często to wystarcza, bo ludzie często nie wiedzą, co nam przeszkadza
Etap 2. Wyrażanie uczuć
Mówi się o uczuciach jakie się rodzą
Etap 3 Przywoływanie zaplecza
Mówię co mam zamiar uczynić, gdy ta sytuacja się nie zmieni. To musi być możliwe do wykonania. To jest obrona osobistych praw, nie szantaż i nie groźba
Etap 4 Skorzystanie z zaplecza
Zrobienie tego, o czym się uprzedziło druga osobę, jeśli ona nadal nie zmieniła swojego zachowania |
więcej na przykład tu:
http://www.otwartestudio....elnia&Itemid=65
http://www.szkolnictwo.pl/index.php?id=PU0911
Takie zachowania dobrze poćwiczyć na przykład właśnie na terapii
Oczywiście z pijanym... najlepiej w ogóle nie dyskutować (powyższą rozmowę można przeprowadzić jak jest bardziej świadomy)... tylko krótko i od razu zastosować tzw. zaplecze: wezwać policję.
ifyso napisał/a: | Najważniejsze na dziś to wytrwać w pracy, uśmiechać się, skoncentrować. |
A musisz się uśmiechać w pracy? Do klientów czy po prostu dla zachowania pozorów?
Zadbaj o siebie ifyso, nawet wzięcie wolnego dla odespania takich ekscesów jest wyrazem troski dla siebie. |
|
|
Babeta35
Trajkotka
|
Wysłany: Nie 08 Wrz, 2013 09:12
|
|
|
Witaj infyso
Wszystko się da zrobić, przez wszystko przejść.Mogę Ci obiecać że za tą ścianą przed którą stoisz jest inne, wspaniałe życie.
Nigdy nie byłam tak szczęśliwa jak jestem teraz, codziennie budzę się rano i cieszę się dzisiejszym dniem.Jestem WOLNA ! Wolna emocjonalnie, wraca mo godność, poczucie własnej wartości, żyję tak jak zawsze chciałam żyć.Robię to wszystko na co mam ochotę, nie jestem od nikogo zależna.Jestem PANIĄ SIEBIE.
Wczoraj z przyjaciółką byłysmy na wieczorku tanecznym dla 40+ dawno się tak nie usmiałam.Dzisiaj idę na łyżwy, planuję juz wyjazd w styczniu na narty.Nikt mnie nie ogranicza, nie patrzę na skrzywioną twarz byłego, nie MUSZĘ juz słuchac nieustających słów krytyki. |
|
|
|
|
Klara
|
Wysłany: Nie 08 Wrz, 2013 09:22
|
|
|
Babeta35 napisał/a: | Jestem PANIĄ SIEBIE. |
Babeta35 napisał/a: | Nikt mnie nie ogranicza |
Znaczy - cieszysz się SAMOŚCIĄ [by Estera]
(...nie mylić z samotnością, bo to jest coś zupełnie innego) |
|
|
|
|
Babeta35
Trajkotka
|
Wysłany: Nie 08 Wrz, 2013 09:35
|
|
|
Klara !
Bardzo się cieszę tym co mnie teraz spotkało, samotność-to dla mnie wolność.Brak ograniczeń, nie muszę iść na kompromis kosztem siebie, jestem mega egoistką, chyba zawsze taka byłam ale ramy w jakie się zapakowałam nie pozwalały mi na bycie prawdziwą JA.
Zawsze byłam córką, potem żoną, matką-nigdy SOBĄ.A teraz jestem JA BEATA, w dalszej kolejności matka i córka, żoną nie mam zamiaru juz być.Moje zycie, moje wybory, moje decyzje i ja ponoszę ich konsekwencje.Słucham siebie, swojej intuicji ona ma zawsze rację, wiem czego chcę, wiem jaka chcę być i jak moje dalsze zycie ma wyglądać.Dziewięć lat trudnego związku nie uważam za zmarnowane, pewnie nie obudziłabym się z tego letargu gdzybym tak nie dostała popalić.Nikt mi nie kazał się tak umartwiać, pewnie taka była moja droga |
|
|
|
|
Klara
|
Wysłany: Nie 08 Wrz, 2013 09:42
|
|
|
Cudnie piszesz
Zwróć uwagę na różnicę: nie "samotność", lecz samość
Jesteś sama sobie, ale nie samotna.
Ja też to lubię |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
Alkoholizm, współuzależnienie, DDA. Forum wsparcia
|