Strona Główna Forum Wolnych od Alkoholu
"DEKADENCJA"

czyli rozmowy o alkoholizmie oswojonym i nie tylko...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Życie bez alkoholu jest... samotne
Autor Wiadomość
smokooka 
Uzależniony od netu

Pomogła: 100 razy
Wysłany: Pią 04 Paź, 2013 21:20   

Grzegorr!!!!!!! :radocha: gdzieś Ty był?

GregoRR 
Towarzyski
Więcej ludzi utonęło w kieliszku niż w morzu.

Wysłany: Pią 04 Paź, 2013 21:37   

smokooka napisał/a:
Grzegorr!!!!!!! :radocha: gdzieś Ty był?

Praca i jeszcze raz praca , kto ją wymyślił zxczxc

I troszkę chciałem się oderwać od internetu :)

kas25 
Gaduła

Pomogła: 1 raz
Wysłany: Pią 04 Paź, 2013 21:56   

Cytat:
 No bez jaj z kim nie chciałbym się spotkać, zawsze pada to "piwko" jako propozycja.

No ok. rozumiem Twoje bolączki Psg-1, naprawdę, bo rzeczywiście jest ogólnie przyjęte u naszych rówieśników jak się spotkać to przy "piwku".
Ale z drugiej strony czy Ty sam starasz się mieć jakiś wkład w te spotkania.
Proponujesz po prostu spotkanie czy np. starasz się je zorganizować. Kino? Teatr? Może jakoś aktywnie? Wycieczka rowerowa? Do innego miasta? Spotkanie w domu np. z grami, z czymkolwiek…
Wiesz mi też było ciężko. Nawet bardzo. Uwielbiałam wychodzić do ludzi i bywać wśród ludzi.
Ale teraz też to mam. Może trochę w okrojonej wersji, bo inaczej w innych miejscach, ale są osoby które wręcz same dzwonią żeby się umówić. I to bez picia!
Czasami też różnie bywa. I Gregorr bardzo fajnie napisał. Że to my musimy zaakceptować społeczeństwo takie jeakie jest i znaleźć w nim na nowo miejsce. Ostatnio np. byłam zaproszona na taki fajny festiwal . I dopiero na miejscu okazało się, że będzie sporo ludzi, których nie znam. No i rzeczywiście niektórzy byli już mocno wypici, inni nie tylko wypici. I widziałam, ze alkohol gdzieś tam krążył w butelce po fancie. Ale ja byłam ze swoimi ludźmi oddzieliliśmy się od nich i nawet przez moment nie poczułam się źle…
Tak więc uważam że wszytsko zależy od nas samych PSG-1. Czasami potrzeba więcej wysiłku ale można. Zorganizuj po prostu coś... i zaproś jakieś osoby.

Jras4 
Docent

Wysłany: Pią 04 Paź, 2013 22:04   

kas25 napisał/a:
naszych rówieśników jak się spotkać to przy "piwku".
chyba tylko u meneli

kas25 
Gaduła

Wysłany: Pią 04 Paź, 2013 22:05   

Jras4 napisał/a:
chyba tylko u meneli

ojjj no Tomasz taka prawda że tak jest :buzki:

Jras4 
Docent

Wysłany: Pią 04 Paź, 2013 22:07   

Kaska a wyobraz sobie ze normalni nie muszą sie witać piwem czy czyms podobnym i powiem ci coś co cie zaszokuje czesto ida na kawe i ciastko powaznie

margo 
Trajkotka

Pomogła: 32 razy
Wysłany: Pią 04 Paź, 2013 22:07   

Jras4 napisał/a:
chyba tylko u meneli

To chyba krzywdząca opinia, gdyż bardzo wielu młodych ludzi nie-meneli lubi spędzać czas przy alkoholu, szczególnie towarzystwo studenckie. Czemu oceniać ich w taki brzydki sposób? :/

edit: ja też wolę kawę i ciastko - najlepiej karmelowe! :)
Ostatnio zmieniony przez margo Pią 04 Paź, 2013 22:09, w całości zmieniany 2 razy  

kas25 
Gaduła

Wysłany: Pią 04 Paź, 2013 22:12   

Jras4 napisał/a:
Kaska a wyobraz sobie

ale o czym Ty teraz do mnie mówisz 8| stwierdzam tylko fakt. tak jest. tam gdzie młodzi spędzają czas tam zazwyczaj pojawia się alkohol.
przeczytałeś moją wypowiedź? w całości? przecież starałam się pokazać że tak wcale nie musi być i można dobrze się bawić i bez alkoholu :tupie:

GregoRR 
Towarzyski

Wysłany: Pią 04 Paź, 2013 22:15   

Jras4 napisał/a:
Kaska a wyobraz sobie ze normalni nie muszą sie witać piwem czy czyms podobnym i powiem ci coś co cie zaszokuje czesto ida na kawe i ciastko powaznie

Zgadza się mam wielu takich znajomych którzy spotykają się bez piwka ,sam nie raz się z nimi spotykam i nie są uzależnieni , chyba że tylko od papierosów lub kawy ;)

Jras4 
Docent

Wysłany: Pią 04 Paź, 2013 22:24   

kas25 napisał/a:
spędzają czas tam zazwyczaj pojawia się alkohol.
margo napisał/a:
eli lubi spędzać czas przy alkoholu,
zastanówcie sie dlaczego czy nie byliscie młodzi ?

Jras4 
Docent

Wysłany: Pią 04 Paź, 2013 22:25   

kas25 napisał/a:
i można dobrze się bawić i bez alkoholu :tupie:
popieram tylko menel musi sie bawić pszy piciu

kas25 
Gaduła

Wysłany: Pią 04 Paź, 2013 22:27   

Ale Tomek.. dlaczego mają nie pić?
"tylko menel musi bawić się przy piciu?" :szok: ja tak nie uważam

i zaznaczam nie mówie tu o piciu destrukcyjnym
Ostatnio zmieniony przez kas25 Pią 04 Paź, 2013 22:30, w całości zmieniany 1 raz  

margo 
Trajkotka

Wysłany: Pią 04 Paź, 2013 22:30   

Jras4 napisał/a:
czy nie byliscie młodzi ?

Kochany, ja mam 21 lat. Na chwilę obecną nie piję alkoholu, równie dobrze bawię się przy soku pomarańczowym. Młodość ma jednak to do siebie, że wszystkiego chce próbować, szczególnie zakazanego owocu. Wydaje mi się, że nazywanie młodego człowieka, który raz na jakiś czas wypije 2-3 piwka na jakiejś imprezie (nie mówię o skrajnych przypadkach zalewania się w trupa co weekend) menelem jest lekkim przegięciem. Nie można wszystkich wrzucać do jednego worka - gdzieś kiedyś przeczytałam, że to nie alkohol jest zły, lecz ludzie, którzy w nieumiejętny sposób z niego korzystają... To tyle jeśli chodzi o moje zdanie na ten temat.

GregoRR 
Towarzyski

Wysłany: Pią 04 Paź, 2013 22:43   

margo napisał/a:
Jras4 napisał/a:
czy nie byliscie młodzi ?

Kochany, ja mam 21 lat. Na chwilę obecną nie piję alkoholu, równie dobrze bawię się przy soku pomarańczowym. Młodość ma jednak to do siebie, że wszystkiego chce próbować, szczególnie zakazanego owocu. Wydaje mi się, że nazywanie młodego człowieka, który raz na jakiś czas wypije 2-3 piwka na jakiejś imprezie (nie mówię o skrajnych przypadkach zalewania się w trupa co weekend) menelem jest lekkim przegięciem. Nie można wszystkich wrzucać do jednego worka - gdzieś kiedyś przeczytałam, że to nie alkohol jest zły, lecz ludzie, którzy w nieumiejętny sposób z niego korzystają... To tyle jeśli chodzi o moje zdanie na ten temat.

Zgadzam się jasna sprawa , że nie można wszystkich wrzucać do jednego worka , ale jeśli ktoś sam zauważa że ma problem z alkoholem to chyba go ma :mysli:
A menelem osobiście jeszcze nigdy nikogo nie nazwałem , bo to bardzo może kogoś zaboleć , a mam sumienie.

margo 
Trajkotka

Wysłany: Pią 04 Paź, 2013 22:47   

GregoRR napisał/a:
ale jeśli ktoś sam zauważa że ma problem z alkoholem to chyba go ma

W mojej wypowiedzi nie napisałam ani słowa o kimkolwiek, kto zauważa u siebie problem z alkoholem :mysli: I oczywiście ani myślę tego kwestionować. To absolutnie nie moja działka i nie zamierzam się na ten temat wypowiadać.

Odpowiedz do tematu