|
Forum Wolnych od Alkoholu
"DEKADENCJA"
czyli rozmowy o alkoholizmie oswojonym i nie tylko...
|
Czuję się bezsilna... |
Autor |
Wiadomość |
hubba
Milczek
|
Wysłany: Nie 03 Lis, 2013 22:31 Czuję się bezsilna...
|
|
|
Witajcie.
Jestem alkoholiczką, niecałe 2 miesiące temu ukończyłam terapię... i... no właśnie.
Odkąd wróciłam do domu z terapii nie potrafię się w ogóle odnaleźć. Pierwsze kilka, kilkanaście dni mojej obecności ciałem, a nieobecności duchem w domu po powrocie z terapii wyjaśniałam sobie odzwyczajeniem się od rzeczywistości, w szpitalu przebywałam od kwietnia, to kilka miesięcy wyjętych z życia. Teraz po kolejnych kilku tygodniach jestem na etapie mechanicznego wykonywania obowiązków.
I dziś tak dokładnie poczułam się cholernie bezsilna... Nie piję, ale czuję że tylko wegetuję, nie wiem co mam ze sobą zrobić, nie mam na nic sił, ochoty, po prostu totalny bezsens i obojętność mnie przepełnia. I boję się tego przedłużającego się stanu, boję się że skończy się to zapiciem, a bardzo bardzo tego nie chcę.
Chcę być trzeźwa, chcę żyć, a nie tylko być i nie pić.
Proszę, może swoimi radami pomożecie mi, podpowiecie może co zrobić aby zacząć żyć, muszę zrobić krok do przodu a totalnie nie wiem jak i w którą strone go postawić.
Hubka |
|
|
|
|
Jacek
Uzależniony od Dekadencji ...jestem alkoholikiem...
Pomógł: 133 razy Dołączył: 05 Paź 2008 Posty: 7326 Skąd: Pyrlandia
|
Wysłany: Nie 03 Lis, 2013 22:34
|
|
|
cześć |
_________________ "Boże pomóż mi być takim człowiekiem, za jakiego uważa mnie mój pies.."
... (Janusz L Wiśniewski )
|
|
|
|
|
Jo-asia
Upierdliwiec miłośniczka
Pomogła: 59 razy Wiek: 53 Dołączyła: 10 Sie 2012 Posty: 2955 Skąd: Katowice
|
Wysłany: Nie 03 Lis, 2013 22:36
|
|
|
Witaj hubba
mnie nie było 2 miesiące i czułam się podobnie jak Ty, po powrocie
ratowałam się mityngami i terapią pogłębioną.. niestety wtedy Forum jeszcze nie odkryłam
moje pierwsze dylematy, rozgrywały się w kwestii sensu a właściwie bezsensu życia
i choć odpowiedź nieprzyszła tak szybko.. nie ustałam w jej poszukiwaniu
Asia alkoholiczka |
_________________ ...Jak tak płaczę, to mi lepiej i przestaje mnie dobijać nieuchronność przemijania.. |
|
|
|
|
margo
Trajkotka
Pomogła: 32 razy Dołączyła: 12 Sie 2013 Posty: 1881
|
Wysłany: Nie 03 Lis, 2013 22:36
|
|
|
Cześć Hubba |
|
|
|
|
smokooka
Uzależniony od netu
Pomogła: 100 razy Wiek: 52 Dołączyła: 22 Lut 2012 Posty: 4059
|
Wysłany: Nie 03 Lis, 2013 22:40
|
|
|
Hubka, hej |
_________________ Nie mąć tego co przejrzyste. (by Kami)
ka |
|
|
|
|
yuraa
Moderator
Pomógł: 111 razy Wiek: 61 Dołączył: 06 Paź 2008 Posty: 4274 Skąd: Police
|
Wysłany: Nie 03 Lis, 2013 22:54
|
|
|
cześć Hubba
chciałem napisać hubba bubba
hubba napisał/a: | Odkąd wróciłam do domu z terapii nie potrafię się w ogóle odnaleźć. |
a masz kogoś kto nadaje na podobnych falach co Ty ?
ja na terapii zobaczyłem że w końcu spotkałem ludzi ktorych rozumiem i którzy mnie rozumieją i po skończeniu utrzymywałem kontakt z niepijacymi alkoholikami. |
|
|
|
Matinka
Trajkotka
Pomogła: 9 razy Dołączyła: 20 Cze 2013 Posty: 1002
|
Wysłany: Nie 03 Lis, 2013 23:07
|
|
|
Cześć Hubba!
Rozumiem jak się czujesz, mam podobnie, szukam sposobów jak sobie poradzić. Wiem, że skoro wyrwałam się z szalonego kręgu uzależnienia to dalej też będę walczyła o siebie. Zauważyłam, że ważne jest, żeby wychodzić z domu i trzymać się ludzi! To wymaga nieco wysiłku, ale warto!
I tak jak mechanicznie wypełniasz obowiązki, tak też mobilizuj się i funduj sobie przyjemności. Na pewno masz takie swoje własne
Ruch pomaga, zwłaszcza na świeżym powietrzu. Lubię piesze wycieczki, jak zapowiada się wolny dzień, to wieczorem pakuję plecak, nastawiam budzik i rano już nie ma wyjścia - realizuję plan A potem jestem zadowolona. Te lepsze okresy też są, wychodzi się z dołków i marazmu
mati. |
|
|
|
|
yuraa
Moderator
Pomógł: 111 razy Wiek: 61 Dołączył: 06 Paź 2008 Posty: 4274 Skąd: Police
|
Wysłany: Nie 03 Lis, 2013 23:12
|
|
|
słusznie mati prawi
wszystko co pomaga zająć mysli , ręce i nogi też by nie zaprowadziły do monopolu dobre jest |
|
|
|
matiwaldi
[*][*][*]
|
Wysłany: Pon 04 Lis, 2013 01:03
|
|
|
cześć |
_________________ To be, or not to be, that is the question:... |
|
|
|
|
endriu
(banita)
Pomógł: 18 razy Wiek: 55 Dołączył: 06 Maj 2011 Posty: 2925 Skąd: Małopolska
|
Wysłany: Pon 04 Lis, 2013 06:13
|
|
|
hubba napisał/a: | Nie piję, ale czuję że tylko wegetuję, nie wiem co mam ze sobą zrobić, nie mam na nic sił, ochoty, po prostu totalny bezsens i obojętność mnie przepełnia. |
przeglądnij notatki z terapii, no chyba, że nic nie robiłaś na niej, bo tak mi to wygląda... |
_________________ Nie piję od 29.04.2011
|
|
|
|
|
staszek
Gaduła staszek
Pomógł: 12 razy Wiek: 64 Dołączył: 13 Paź 2013 Posty: 509 Skąd: dolny slask
|
Wysłany: Pon 04 Lis, 2013 06:57
|
|
|
Cześć |
|
|
|
|
piotr7
Gaduła
Pomógł: 9 razy Wiek: 70 Dołączył: 10 Kwi 2012 Posty: 949 Skąd: lubuskie
|
Wysłany: Pon 04 Lis, 2013 07:20
|
|
|
Cześć
Bardzo ważne jest moim zdaniem otwarcie sie na innych alkoholików, nawet tylko na forum.
Pisz więc jak najwięcej . rozmawiaj . |
|
|
|
|
szymon
Uzależniony od netu
|
Wysłany: Pon 04 Lis, 2013 07:27
|
|
|
hubba napisał/a: | Nie piję, ale czuję że tylko wegetuję, nie wiem co mam ze sobą zrobić, nie mam na nic sił, ochoty, po prostu totalny bezsens i obojętność mnie przepełnia. |
cześć, prawdopodobnie tak masz, bo to pewien schemat w zdrowieniu, czyli można by rzec, ze to normalne i dla pocieszenia napiszę, ze przejściowe
przeczytaj sobie to Kliknij
przeczytaj zachowania alkoholików w Fazie Miesiąca Miodowego i Fazie Muru
tak jak przedmówcy wspomnieli, należy zająć się czymkolwiek, by głowa nie miała w tym czasie czasu na wymyślanie, że Ci się czegoś nie chce, czy że masz wszystko między czterema literami, bo obydwoje wiemy, że tak nie jest
wysprzątaj dom na błysk, wytrzep dywany, odsuń szafy, tam jest pełno zajzajeru
gotuj codziennie coś innego (wymyślaj, szukaj w internecie przepisów),
odwiedź znajomych (niepijących) porozmawiaj z nimi i *p****
NAJWAŻNIEJSZE: zrób sobie plan działań na kartce papieru lub w komputerze
np dzisiaj:
- robię roladki, ziemniaczki, kiszony ogóreczek
- pranie pościeli
- usuwanie pajęczyn z rogów, zza szafy
jutro
- inny obiadek, nie gotuj na 2-3 dni
- prasowanie pościeli
- mycie podłóg, czyszczenie mebli na błysk
itd itd |
|
|
|
|
Eila
Towarzyski
Pomogła: 8 razy Dołączyła: 29 Lis 2012 Posty: 373 Skąd: Poland
|
Wysłany: Pon 04 Lis, 2013 08:01
|
|
|
hubba napisał/a: | co zrobić aby zacząć żyć, muszę zrobić krok do przodu a totalnie nie wiem jak i w którą strone go postawić. |
Jeżeli czujesz się zgubiona to koniecznie musisz wyjść do ludzi...może mityngi????
Jesteś zupełnie ''nową'' osobą(przynajmniej ja taka byłam po terapii)
Spróbuj nowych rzeczy ...może jakieś hobby...co lubisz robić???? czytaj książki ,zapisz się na aerobic ,może basen,spacery ,biegi...może jakiś kurs???? ,taniec-ja tańczę od kiedy nie piję i powiem Ci że to był dla mnie strzał w dziesiątkę!!!!teraz to moje drugie uzależnienie Póki co pisz tutaj na forum -to bardzo pomaga...mnie obecność tutaj uchroniła być może przed zapiciem...Wiem ,że to trudne ale dasz radę
A tak wogóle to witaj na forum
Ja jestem Ela alkoholiczka |
_________________ Nie sztuką jest nigdy nie upaść
Lecz z każdego upadku zwycięsko się podnosić. |
|
|
|
|
Jonesy
Upierdliwiec
|
Wysłany: Pon 04 Lis, 2013 11:52
|
|
|
endriu napisał/a: | hubba napisał/a: | Nie piję, ale czuję że tylko wegetuję, nie wiem co mam ze sobą zrobić, nie mam na nic sił, ochoty, po prostu totalny bezsens i obojętność mnie przepełnia. |
przeglądnij notatki z terapii, no chyba, że nic nie robiłaś na niej, bo tak mi to wygląda... |
Jesteś po prostu ku*** bezbłędny Endriu. Ciebie się jednak nie da lubić... |
_________________ Nemo vir est qui mundum non reddat meliorem
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
Alkoholizm, współuzależnienie, DDA. Forum wsparcia
|