Strona Główna Forum Wolnych od Alkoholu
"DEKADENCJA"

czyli rozmowy o alkoholizmie oswojonym i nie tylko...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: Wiedźma
Wto 03 Gru, 2013 16:38
Schizofrenia a Alkoholizm
Autor Wiadomość
Andreas 
Małomówny

Wysłany: Wto 03 Gru, 2013 14:29   Schizofrenia a Alkoholizm

Witam nie wiem czy mnie pamiętacie???Miło by było was kiedyś poznać:) Tak was czytam i czytam i jestem pełen podziwu dla was i wam zazdroszczę, że wyciągneliścię się z tego bagna:). Jestem z wami od 4 lat.Czytam codziennie historie wasze i odnajduje w większości siebie:).Byłem na detoksie i odtruli mnie.Miałem zostać na terapii zamkniętej, ale ''speniałem'' bo bałem się konsekwencji. Od tego czasu gdy byłem w ośrodku minęło 4 miesiące i właściwie to wydaje mi się, że się dorobiłem schizofrenii. Boję się gdziekolwiek wyjść i ogólnie mało poświęcam czasu na spotkania towarzyskie.Hmmm..........rzekł bym, że zostaje praktycznie cały czas w domu sam udręczając się w swoim ''nieszczęściu''.Najbliższa rodzina chce mi pomóc (poza ojcem), ale ja po prostu nie potrafię się ''podnieść z łóżka''.Przez moje niedbalstwo wyrzucili mnie z bezrobocia.Czuję,że jestem na dnie, ale nie WIEM JAK ZACZĄĆ.Czy ma z was ktoś takie doświadczenia, że najpierw zaczynał z AA a póżniej terapia???Jest ktoś z małopolski???

smokooka 
Uzależniony od netu

Pomogła: 100 razy
Wysłany: Wto 03 Gru, 2013 14:42   

Andreas, to raczej nie schizofrenii się dorobiłeś, ale nie jestem psychiatrą, a właśnie taki lekarz powinien zdiagnozować co się z Tobą dzieje. To nie znaczy że jesteś wariatem, tylko, że być może wpadłeś w depresję, albo jakiś rodzaj fobii. Wizyta u specjalisty pomoże Ci wrócić do życia i zaopiekować się sobą. Pozdrawiam, sama za półtorej godzinki idę do psychiatry :) zaczęłam w marcu i mogę śmiało powiedzieć że uratowało mi to życie.

yuraa 
Moderator

Wysłany: Wto 03 Gru, 2013 14:51   

cześć
Andreas napisał/a:
nie wiem czy mnie pamiętacie???

coś tam kojarzę ale słabo, nic nie stoi na pzeszkodzie by nas poznać, czytałes w lipcu temat ZLOTOWY , to chyba wiesz że nikogo nie odrzucamy.
od patrzenia w sufit z pozycji leżąc na pewno żaden problem sie nie rozwiąże.
ja zaczynałem od terapii ale znam takich co zaczęli od AA

Andreas 
Małomówny

Wysłany: Wto 03 Gru, 2013 14:54   

Wydaje mi się, że wpadłem w totalną depresje spowodowaną alkoholem i nie umiem sobie z nią poradzić.Chciałbym iść do terapeuty lub psychiatry, lecz wyrzucili mnie z berobocia i nie mam jak...Moje oszczędności są tak małe, że będzie ''lipa'',żeby tam iść.Kto jest z małopolski żebym mógł się z nim spotkać jeżeli będzie chciał???

zołza 
Upierdliwiec
Zołza

Pomogła: 62 razy
Wysłany: Wto 03 Gru, 2013 16:52   

Andreas,

Ja jestem ...Witaj :)

ant69 
Towarzyski
ant69

Wysłany: Wto 03 Gru, 2013 17:02   

Andreas, żeby pójść na spotkanie AA, nie potrzebujesz ubezpieczenia... żeby iść na terapię też chyba nic nie potrzebujesz

zołza 
Upierdliwiec
Zołza

Wysłany: Wto 03 Gru, 2013 17:09   

ant69 napisał/a:
żeby iść na terapię też chyba nic nie potrzebujesz

Niestety potrzebuje . Skoro nie zgłaszał sie na bezrobociu to został skreślony z listy ubezpieczanych przez państwo :uoee:

pannaJot 
Trajkotka
alkoholiczka,bulimiczka, DDA

Pomogła: 14 razy
Wysłany: Wto 03 Gru, 2013 17:12   

Nie trzeba mieć ubezpieczenia zdrowotnego, żeby uczęszczać na terapię. Ze mną chodzą 2 nieubezpieczone osoby. Trzeba się po prostu dowiedzieć w ośrodku. Są różne możliwości- gminy np finansują leczenie w ramach jakiś programów itp.

zołza 
Upierdliwiec
Zołza

Wysłany: Wto 03 Gru, 2013 17:14   

pannaJot napisał/a:
Trzeba się po prostu dowiedzieć w ośrodku. Są różne możliwości- gminy np finansują leczenie w ramach jakiś programów

To dobrze ;)

Znalazłam ;)

Andreas przeczytaj -mozesz sie leczyć ;)

Poradnia Leczenia Uzależnień

1. Świadczenia w Poradni Leczenia Uzależnień udzielane są bez skierowania, tzn. pacjent i jego rodzina uzyska pomoc bez skierowania.
2. Leczenie pacjentów bez zgody odbywa się na podstawie skierowania z Gminnej Komisji ds. rozwiązywania problemów alkoholowych lub na podstawie postanowienia sądu.
3. Leczenie stacjonarne pacjentów uzależnionych nie objętych ubezpieczeniem w NFZ, finansowane jest przez Ministerstwo Zdrowia.
4. W ramach ubezpieczenia w NFZ pacjent ma prawo do porad lekarskich, terapii prowadzonej przez specjalistę terapii uzależnień, psychologa lub instruktora terapii uzależnień.

Lecznictwo Szpitalne

1. Pacjenci kierowani są na leczenie stacjonarne przez lekarzy ubezpieczenia zdrowotnego, gabinety prywatne i postanowieniem sądu.
2. Leczenie psychiatryczne w całości jest finansowane przez NFZ.
3.Świadczenia dla pacjentów chorych psychicznie, a nieubezpieczonych w NFZ, finansowane są przez Ministerstwo Zdrowia.
Ostatnio zmieniony przez zołza Wto 03 Gru, 2013 17:24, w całości zmieniany 2 razy  

leon 
Trajkotka

Wysłany: Wto 03 Gru, 2013 17:53   

Czesc Andreas :>

rejek 
Towarzyski
Wyleczony przez NFZ-Alko nie nawiedzony-bez misji

Wysłany: Wto 03 Gru, 2013 20:42   

zołza napisał/a:

Niestety potrzebuje . Skoro nie zgłaszał sie na bezrobociu to został skreślony z listy ubezpieczanych przez państwo :uoee:

Nieprawda -Gdyby mu się coś stało np nie daj buka wypadek ,normalnie lezy w szpitalu a rodzina załatwia zaoczny wpis do NFZ -gdy niema rodziny-załatwi to pracownik socjalny miasta.
Gdy chce isc na terapie idzie do UP i uzyskuje status bezrobotnego a tym samym ubezpieczenie-dostaje kartke o ubezpieczeniu ,idzie na terapię .

zołza 
Upierdliwiec
Zołza

Wysłany: Wto 03 Gru, 2013 20:44   

rejek napisał/a:
Gdy chce isc na terapie idzie do UP i uzyskuje status bezrobotnego a tym samym ubezpieczenie-dostaje kartke o ubezpieczeniu ,idzie na terapię .

Wyprostowałam to :luzik:

rejek 
Towarzyski
Wyleczony przez NFZ-Alko nie nawiedzony-bez misji

Wysłany: Wto 03 Gru, 2013 20:47   

Zreszta to lipa bo w PL nie można utracic ststusu bezrobotnego jak się w domu leży -nie ma takiej możliwości w przepisach.
No chyba ze się zejdzie :evil2"

pannaJot 
Trajkotka
alkoholiczka,bulimiczka, DDA

Pomogła: 14 razy
Wysłany: Wto 03 Gru, 2013 21:00   

Owszem można. Jak nie zgłosisz się do urzędu w wyznaczonym terminie to utracisz status i ubezpieczenie

Linka 
Moderator

Pomogła: 47 razy
Wysłany: Wto 03 Gru, 2013 21:11   

pannaJot napisał/a:
Jak nie zgłosisz się do urzędu w wyznaczonym terminie to utracisz status i ubezpieczenie

to prawda, ponownie mozna się zarejestrować po 3 miesiącach

Odpowiedz do tematu