Strona Główna Forum Wolnych od Alkoholu
"DEKADENCJA"

czyli rozmowy o alkoholizmie oswojonym i nie tylko...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Terapia uzależnień.
Autor Wiadomość
baracca 
Towarzyski

Wysłany: Pią 13 Gru, 2013 21:35   

szymon napisał/a:
bulwersuje mnie to

Ale dajesz sobie z tym jakoś radę czy ciężko jest?...
:lol:

szymon 
Uzależniony od netu

Wysłany: Pią 13 Gru, 2013 21:37   

jak widać na załączonym obrazku :amasz:

baracca 
Towarzyski

Wysłany: Pią 13 Gru, 2013 21:39   

Uuuuu... szymon, wzburzenie Ci nie służy.
:lol:

piotr7 
Gaduła

Wysłany: Pią 13 Gru, 2013 21:53   

baracca napisał/a:
Uuuuu... szymon, wzburzenie Ci nie służy.

Może to nawrót :P

Czarny 
Towarzyski

Wysłany: Sob 14 Gru, 2013 00:00   

staszek napisał/a:
.Ja uwaźam źe więcej czasu jest na refleksje i zakodowanie,oraz oczyszczenie podswiadomości na terapi zamkniętej.Dlatego zdecydowałem się isć.

Też tak uważam, a co do tego że te osiem tygodni jak było w moim przypadku to takie komfortowe, bo pod kloszem, może to i fakt. Ale dzięki temu pozwoliło mi przerwać te moje cykliczne picie dwa tygodnie picia i dwa niepicia(tak w przybliżeniu). Tyle że stacjonarna dla mnie była startem do dalszego zdrowienia. Korzystałem w sumie z terapii dwa lata. czyli ten okres ośmiu tygodni, dla mnie bardzo ważny, jednak jeśli o rozpiętość czasową to raczej znikomy. Dalej korzystając z terapii jednak normalnie funkcjonowałem, już nie było tego parasola, tylko normalne realne życie. Natomiast jestem pewien że sama terapia stacjonarna, a potem nic, to zdecydowanie za mało. I nie twierdzę tu że to musi dalej być terapia, są również inne możliwości, byle z nich korzystać.

MILA50 
Towarzyski
nadzieja

Pomogła: 5 razy
Wysłany: Sob 14 Gru, 2013 06:04   

Czarny napisał/a:
Korzystałem w sumie z terapii dwa lata

Taki właśnie jest" planowy"zakres terapii,zamknięta to wstęp, po jej ukończeniu nadal kontynuuje się terapię w grupach wsparcia,z terapeutą indywidualnie,uczestnicząc w AA...
cały cykl to 2 lata pracy przy wsparciu ww.-ja zrobiłam jedynie 8 tyg.zamkniętej i nie mam np."dyplomu ukończenia 2-letniej terapii" :beczy:
Ostatnio zmieniony przez MILA50 Sob 14 Gru, 2013 06:06, w całości zmieniany 1 raz  

Jo-asia 
Upierdliwiec
miłośniczka

Pomogła: 59 razy
Wysłany: Sob 14 Gru, 2013 09:12   

MILA50 napisał/a:
"dyplomu ukończenia 2-letniej terapii" :beczy:

zawsze jeszcze.. możesz go zdobyć ;)

moim zdaniem skuteczność zamkniętej jest mniejsza.. z powodu właśnie tych z nakazu
jak patrzę.. na dziewczyny które ze mną były (byłam na zamkniętej), te z własnej woli...tylko o jednej nie wiem co się z nią dzieje a reszta nie pije
ja na dochodzącej bym nie podołała.. dziś to wiem, piłam codziennie wieczorami i tak robiłabym to nadal.. i może.. chodziła na terapię
zgadzam się też z tym, że po niej potrzebowałam wsparcia.. dla mnie rok, był on konieczny aby dopełnić.. obrazu siebie
była tam ze mną osoba, po dwóch dochodzących i dopiero po tej trzeciej zamkniętej.. "zaskoczyła"

tu i tu.. potrzebna.. własna "chęć"
cudem.. terapeucie może się udać, ją wzbudzić

to widać w czasie terapii, widziałam jak terapeuci wiedzieli, że ktoś "nie pękł", starali się rozwalić.. tę osłonę (zbroję), próbowałam nawet pomóc..ja.. po roku ta osoba znów była na terapii.. :bezradny:

Czarny 
Towarzyski

Wysłany: Sob 14 Gru, 2013 09:41   

MILA50 napisał/a:
-ja zrobiłam jedynie 8 tyg.zamkniętej i nie mam np."dyplomu ukończenia 2-letniej terapii"
To podobnie jak ja. Bo już były wakacje i nie spotkałem się z indywidualną i takie tam przeszkody...ale czy ja wiem do czego ten dyplom dwuletniej by mi się miał przydać. Tej ośmiotygodniowej to mam.
Dla mnie dyplomem jest to że nie pije.

łysy79 
Milczek

Wysłany: Śro 18 Gru, 2013 20:09   

ja na terapii byłem ponad 5 lat temu,od tamtej pory próbuję nie pić,napisałem próbuję bo 2 razy po drodze zapiłem,ale uważam że mi osobiście terapia bardzo pomogła,nie chodzę na mitingi ,radze sobie sam nie licząc spotkań z przyjaciółmi raz do roku w Częstochowie fsdf43t ,i tam można powiedzieć że bywam na mitingach ,ale to tylko tam.Terapia,najlepiej zamknięta jest najlepszym początkiem pożegnania się z alkoholem,i przywitania z trzeźwością oraz zaakceptowania choroby.

Klara 
Uzależniony od Dekadencji

Pomogła: 264 razy
Wysłany: Pon 03 Lut, 2014 14:58   

Terapia uzależnień.
Rozdział 14
Czy terapia jest koniecznością?
Samowyleczenia a system lecznictwa.

Rozważania w tym artykule są niezwykle ogólne i moim zdaniem zupełnie nie współgrają z podtytułem książki „Metody oparte na badaniach naukowych.”
Mowa jest w nim o tym, że zmiana zachowania nałogowego może przebiegać również poza kontekstem specjalistycznego programu uzależnienia.
Jako przykład podawane są wyniki amerykańskich badań ilościowych realizowanych na próbie osób uzależnionych. Wskazują one, że około 25% osób wychodzi z uzależnienia bez udziału pomocy terapeutycznej decydując się na abstynencję lub picie kontrolowane.
Mowa jest o tym, że każda indywidualna zmiana zachowania nałogowego odbywa się w specyficznym kontekście społecznym. Odniesienie sukcesu jest znacznie bardziej prawdopodobne jeśli towarzyszy mu zmiana stylu życia na taki, w którym zachowania ryzykowne tracą atrakcyjność i gdy jednostka może liczyć na wsparcie rodziny i przyjaciół.
W próbie wzięły udział 4422 osoby z których ¼ kiedykolwiek szukała profesjonalnej pomocy w związku z problemami alkoholowymi. Około połowa wyzdrowień polegała na ograniczeniu picia do poziomu niskiego ryzyka, a nie na zaprzestaniu picia.
Moje wątpliwości dotyczące tych badań biorą się stąd, że opierały się one na rekrutacji chętnych poprzez ogłoszenia w mediach, następnie kontakt telefoniczny w czasie którego można było podać kontakt z osobą bliską co również miało pomagać w selekcji.
Oznaczałoby to, że badano osoby, które uważały się za wyleczone.
Ważną informacją w konkluzji jest ta, że WIĘKSZĄ SZANSĘ NA NATURALNE WYZDROWIENIE MAJĄ OSOBY O MNIEJSZYM STOPNIU ZAAWANSOWANIA PROBLEMÓW.
Dodaje się przy tym, że terapeuci uzależnień odgrywają istotną rolę w procesie zdrowienia: mogą wspierać proces samowyleczenie przez stosowanie minimalnych interwencji i/lub kierowanie indywidualnym procesem oceny sytuacji klienta. Terapeuci mogą asystować w procesie samowyleczenia pomagając w wyznaczaniu realistycznych celów zmiany, dzięki czemu pacjent uniknie „syndromu fałszywej nadziei”.
Jedynym konkretem w tym rozdziale jest przykład, że spośród 17 samowyleczonych uczestników badanych w latach 1988, 1992 i 2002, 4 osoby doznały nawrotu w roku 1992 a i one ponownie ograniczyły picie w momencie ponownego badania w roku 2002.

No i w podsumowaniu następująca informacja:
„Potrzebne są dalsze badania empiryczne, które pozwolą ocenić czy strategie laickie (unikanie miejsc, w których się piło, zmiana miejsca pracy lub zamieszkania, zmiana trasy dojazdowej, unikanie widoku bodźców związanych z używaniem substancji, porzucenie kręgu towarzyskiego, rozwijanie zainteresowań i poszukiwanie atrakcyjnych sposobów spędzania czasu wolnego) mogą znaleźć zastosowania w warunkach profesjonalnych. Aby to było możliwe, konieczne będzie stworzenie platformy do stałego dialogu między badaczami a terapeutami (…)”
Określenie „system laicki” jest tu używane w celu odróżnienia od profesjonalnego systemu wsparcia.

Zainteresowanych szczegółami odsyłam do pracy Petera M. Millera „Terapia uzależnień. Metody oparte na dowodach naukowych”.

Odpowiedz do tematu