Strona Główna Forum Wolnych od Alkoholu
"DEKADENCJA"

czyli rozmowy o alkoholizmie oswojonym i nie tylko...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Otwarty przez: pietruszka
Sob 28 Gru, 2013 14:51
Orzekanie o winie
Autor Wiadomość
leon 
Trajkotka

Wysłany: Czw 26 Gru, 2013 22:20   

Klara napisał/a:
leon napisał/a:
urazil mnie zwrot "czynny alkoholik"

No kurcze, Leon!
Nie rozśmieszaj mnie :lol: rg5th67j :smieje:

Czynny pije,nieczynny nie pije,to proste jest,a reszta to wytwor twojej wyobrazni o alkoholizmie... :rotfl: :>

pterodaktyll 
Moderator
.....zmieniłem narodowość, jestem alkoholikiem....

Wysłany: Czw 26 Gru, 2013 22:21   

leon napisał/a:
staralem sie obronic przed insynuacja Klary,ze pije obecnie,co nie jest prawda.

Obaj wiemy, że w tej chwili nie pijesz i że jest to tylko kolejna przerwa w Twoim piciu

szymon 
Uzależniony od netu

Wysłany: Czw 26 Gru, 2013 22:26   

leon napisał/a:
co przeczy teoretyzowaniu Klary

jak już teoryzujemy... to piszesz jakbyś był pijany, czyli jakby nie patrzeć CZYNNY jednak :p :p

leon 
Trajkotka

Wysłany: Czw 26 Gru, 2013 22:27   

szymon napisał/a:
leon napisał/a:
co przeczy teoretyzowaniu Klary

jak już teoryzujemy... to piszesz jakbyś był pijany, czyli jakby nie patrzeć CZYNNY jednak :p :p

lojalnosc zobowiazuje,zatem bez komentarza...

Żeglarz 
Gaduła

Wysłany: Czw 26 Gru, 2013 22:30   

Cała ta dyskusja jak w pigułce pokazuje schemat komunikacji pomiędzy osobami współuzależnionymi, a uzależnionymi.

Jak zwykle jest bezsensu i niczego nie wnosi. Podkręca tylko emocje obu stron. I najczęściej o to w tym chodzi.

pietruszka 
Moderator

Pomogła: 232 razy
Wysłany: Czw 26 Gru, 2013 22:44   

Żeglarz napisał/a:
Cała ta dyskusja jak w pigułce pokazuje schemat komunikacji pomiędzy osobami współuzależnionymi, a uzależnionymi.

Jak zwykle jest bezsensu i niczego nie wnosi. Podkręca tylko emocje obu stron. I najczęściej o to w tym chodzi.

:tak: celne spostrzeżenie Żeglarz...

Może dlatego tak trudno sklecić zdrowy związek nawet, gdy alkoholik przestaje pić, a współuzależniona się leczy. Naprawdę wiele trzeba samozaparcia, cierpliwości, chęci obu stron i codziennej pracy nad sobą, by udrożnić właśnie komunikację. I przyjąć za pewnik, że pewnych doświadczeń się nigdy nie zrozumie i już nie szukać nawet tego zrozumienia tam, gdzie go nigdy nie będzie. Pietruch ma od alkoholizmu swoich kolegów niepijących alkoholików, ja od moich wspóluzależnieniowych wątpliwości kolegów i koleżanki z podobnymi moich doświadczeniami.

esaneta 
Moderator

Pomogła: 94 razy
Wysłany: Sob 28 Gru, 2013 12:18   

Aga, nie uogólniamy. :nunu: Wypowiadamy się w swoim imieniu. Ja np nie czuję się "rozpirzona emocjonalnie" ani mniej, ani więcej :)

:esa:

OSSA 
Upierdliwiec

Pomogła: 29 razy
Wysłany: Sob 28 Gru, 2013 12:58   

Orzekanie o winie .... jeśli ktoś jest winny powinien być ukarany, jeśli związek się wali moim zdaniem winę ponoszą oboje, może od początku nie pasowali do siebie i wcale powodem rozpadu nie musi być alkoholizm , ani inne uzależnienie. Czasem tym "normalnym" też odbija i postanawiają szukać szczęścia osobno. Najgorsze co może być to rozwód z orzeczeniem o winie, w Polsce nie wystarczy napisać pozwu i podać on/ona temu winna, to jeszcze trzeba udowodnić. Sprawy ciągną się latami i zaangażowane są dzieci, kochają matkę i ojca, a muszą się opowiedzieć po którejś stronie. Żadne z rodziców nie zastanawia się jakie to wywiera piętno na przyszłość, znam młodych ludzi wcale nie DDA, którzy z powodu rozwodu rodziców nie mogą ułożyć sobie relacji z partnerem w przyszłości.

Dlatego uważam, że jeśli partnerzy nie potrafią ze sobą żyć powinni się rozstać bez orzekania o winie, walka o przymusowe leczenie itd. Po co nikt w tym kraju nie może zmusić dorosłego człowieka by nie pił alkoholu, żaden sąd, żaden nakaz/ zakaz. Owszem można stoczyć kilku miesięczną wojnę, zamknąć kogoś na odwyku, ale z opowiadań współuzależnionych wiem , że jedynie co osiągnęły to to , że partner wraca chleje jeszcze więcej i obwinia je o wszystko utratę pracy, przecież z takim zaświadczeniem nikt go nie przyjmie do roboty itd......

pietruszka 
Moderator

Pomogła: 232 razy
Wysłany: Sob 28 Gru, 2013 14:43   

szika napisał/a:
nic to własciwie nie wnosi jedynie to, że strona której wina zostaje zasądzona nie może sie domagac alimentów od strony niewinnej...

Warto poczytać dokładniej na przykład tu:
http://www.paragraf-kance...d_alimenty.html
Najlepiej an pewno skonsultować się z prawnikiem w konkretnej sytuacji.

Pamiętam opisywany gdzieś przypadek, że była żona (rozwód był najpewniej bez orzekania o winie) została zobowiązana do finansowego zaopiekowania się byłym mężem, gdy ten jakiś czas po rozwodzie uległ wypadkowi, powodującemu trwałe kalectwo.

Wiem, że orzeczenie o winie bywa brane też w przypadku ewentualnego pozwania dorosłych dzieci (!) o płacenie alimentów. Alkoholizm jest chorobą postępującą i chyba nie ma co owijać w bawełnę, że nielicznym udaje się przestać pić. A postępujący alkoholizm to bardzo często = niedostatek, bieda, długi, bezdomność.

Oczywiście, nie chodzi o to, by występować o orzeczenie o winie, by mieć okazję się mścić, dokopać, ale jeśli chodzi o prawne zabezpieczenie materialne (i mimo wszystko psychiczne) siebie i dzieci, hmmm... w przypadku czynnego alkoholizmu - to według mnie oznaka odpowiedzialności i dojrzałości, nazwijmy to, finansowej.

A tak na marginesie - szkoda, że nie ma ubezpieczenia OC od małżeństwa. I to obowiązkowego.

OSSA 
Upierdliwiec

Wysłany: Sob 28 Gru, 2013 14:52   

szika napisał/a:
co do orzekania o winie...

Moim zdaniem, to wynika z przekonania, że jak on/ona jest winna można go puścić w przysłowiowych skarpetkach, ale nie do końca jest to prawdą. Oczywiście jeśli to dotyczy uzależnionego partnera , to najczęściej sam rezygnuje z dochodzenia swoich praw, albo uważa, że tak będzie mógł zadośćuczynić dzieciom, byłej żonie albo nie ma na tyle wiedzy i pieniędzy by rozpocząć spór prawny z byłą/byłym.

Znam związki, które rozpadły się mimo, że żaden z partnerów nie miał problemów z alkoholem , a wojna o udowadnianie winy zajęła im całe lata, wynajmowali coraz to droższych prawników, a na koniec sprawiedliwości stało się za dość, oni wyniszczeni emocjonalnie , trauma u dzieci itd. kilka lat życia zmarnowane.

Linka 
Moderator

Pomogła: 47 razy
Wysłany: Sob 28 Gru, 2013 16:02   

Dostałam rozwód z orzeczeniem o winie....
cała sprawa trwała chyba 15 minut,
świadkiem był nasz najstarszy syn...
nie było prania brudów, wypominania, adwokatów..
oczekiwano od nas krótkich odpowiedzi i na temat.
Miałam sporo dokumentów potwierdzających alkoholizm męża, które pieczołowicie pozbierałam i tyle.
Mam nadzieję, że chociaż częściowo zabezpieczyłam siebie i swoje dzieci
choćby przed płaceniem mu alimentów.
Nie wierzę, zeby wypracował kiedyś lata do emerytury, do renty też nie ma prawa.

OSSA 
Upierdliwiec

Wysłany: Sob 28 Gru, 2013 16:19   

Linka napisał/a:
Mam nadzieję, że chociaż częściowo zabezpieczyłam siebie i swoje dzieci
choćby przed płaceniem mu alimentów.

Siebie może tak , ale dzieci ???? Sąd orzeka rozwód rodziców, a nie pełnoletnich dzieci i ojca alkoholika. Tak ja po rozwodzie z orzekaniem o winie, czy też nie sąd nie dzieli majątku wspólnego. Chyba, że strony tego wyraźnie chcą i są zgodne w tej kwestii, tak również obowiązek alimentacyjny dziecka w stosunku do ojca nie wygasa z chwilą rozwodu rodziców.

Mnie orzeczenie o winie nie było do niczego potrzebne on pracuje i będzie miał wyższą rentę lub emeryturę niż ja :bezradny:

Maciejka 
Uzależniony od netu
dawniej perełka

Pomogła: 67 razy
Wysłany: Sob 28 Gru, 2013 17:13   

Ossa jak zwykle widzi tylko siebie. Ja dostałam orzeczenie o separację z winy m e za na 1 rozprawie i sąd pytał czy na pewno nie chce rozwodu, dostałam tez podwyzszenie alimentów i ograniczenie praw rodzicielskich dla meza. Istniało prawdopodobie nstwo, z ekiedyś by mógł starac sie o alimenty od dzieci. Maiłam tez udowodniona wine męża , sąd połaczył wszystkie sprawy w jedna od przymusowego leczenia, alimenty po znęcanie sie nad rodzina.

OSSA 
Upierdliwiec

Wysłany: Sob 28 Gru, 2013 17:36   

perełka napisał/a:
Ossa jak zwykle widzi tylko siebie.

Perełko zgodnie z regulaminem forum wypowiadamy się tylko we własnym imieniu , inne osoby nie upoważniły mnie bym była ich pełnomocnikiem w tej sprawie.

Chciałaś rozwód z orzeczeniem o winie, twoja decyzja, twój wybór, zgłosiłaś męża na leczenie przymusowe, czy przestał dzięki temu pić ???

Wygrałaś bitwę , ale ...... czy było warto, może lepiej było rozstać się wcześniej, pieniądze można zarobić, ale straty emocjonalne odbijają się czkawką przez całe lata.

Dzięki temu, że nie zgłaszałam męża na leczenie przymusowe, nie prałam brudów w sądzie, nadal jesteśmy przyjaciółmi, możemy razem usiąść wypić kawę i porozmawiać o wszystkim.

Maciejka 
Uzależniony od netu
dawniej perełka

Pomogła: 67 razy
Wysłany: Sob 28 Gru, 2013 17:37   

Wyobraź sobie , że ja tez nie prałam , mąż sie nie stawil a rozprawa trwała kilka minut.

Odpowiedz do tematu