Strona Główna Forum Wolnych od Alkoholu
"DEKADENCJA"

czyli rozmowy o alkoholizmie oswojonym i nie tylko...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
terapia?
Autor Wiadomość
czekarp 
Milczek
szkiełko

Wysłany: Sob 11 Sty, 2014 22:34   terapia?

jestem alkoholikiem, w trakcie terapiizasadniczej. mam pewne trudności tam sie znależc,dorównac do poziomu terapii. mam prożbę moze ktoś podpowie czy gdzieś mogę znależć program terapi zasadniczej [bezsilność, destukcje ,tożsamość].mam problemy z pracami które muszę zaliczyc pozdrawiam

pannaJot 
Trajkotka
alkoholiczka,bulimiczka, DDA

Pomogła: 14 razy
Wysłany: Sob 11 Sty, 2014 22:44   

Masz chyba problem z czymś innym skoro szukasz gotowców. Prace mają być napisane przez Ciebie a nie zerżnięte od innych alkoholików...mają być prawdziwe.
Witaj na forum :)

leon 
Trajkotka

Wysłany: Sob 11 Sty, 2014 22:45   

Czesc :>

yuraa 
Moderator

Wysłany: Sob 11 Sty, 2014 22:46   

cześć

po co Tobie program terapii ?
jak będziesz szczery wobec siebie to prace napiszesz
jak będziesz pisał pod terapeute to kicha z tego wyjdzie

zołza 
Upierdliwiec
Zołza

Pomogła: 62 razy
Wysłany: Sob 11 Sty, 2014 22:53   

czekarp napisał/a:
mam pewne trudności tam sie znależc,dorównac do poziomu terapii.

Czekarp :) wyluzuj :luzik: na terapii nie musisz nikomu dorównywać . Nie ma lepszych i gorszych alkoholików. Poprostu napisz tam swoja historię ...każdy jakąś ma. Nie chodzi o styl ani formę - chodzi o szczerość . Mam wrażenie, ,że bardzo nisko się cenisz bo nie śmiem stwierdzić, że poprostu masz olewkę na cała terapię. Pozdrawiam ;)

Franc 
Towarzyski

Wysłany: Sob 11 Sty, 2014 22:54   

Szczerze to na początku terapii też szukałem gotowców dopiero z czasem załapałem że to nie o to chodzi żeby zaliczyć kolejne prace i z bani

rybenka1 
Uzależniony od netu

Pomogła: 92 razy
Wysłany: Sob 11 Sty, 2014 23:33   

Witaj .

rufio 
Uzależniony od netu
rozkojarzony

Wysłany: Sob 11 Sty, 2014 23:55   

Jak tak Ci zależy na " poziomie " a nie prawdzie to w necie znajdziesz gotowce .

prsk :glupek:

staszek 
Gaduła
staszek

Wysłany: Nie 12 Sty, 2014 00:06   

witaj ja też jestem w tej chwili na terapii i piszę prace i jestem bardzo zdziwiony co za brednie opisujesz Dostajesz co tygodniowy program i tam masz pytania,a jak odpowiesz to już jest tylko i wyłącznie twoja sprawa,bo nikt się za Ciebie nie wyleczy.Tak że radzę żebyś był szczery to pójdzie dobrze :)

czekarp 
Milczek
szkiełko

Wysłany: Nie 12 Sty, 2014 07:57   

w moim pytaniu chodziło o program terapii, nie chodziło o gotowce . potrzebuję pomocy aby w terapii się znależć , bonarazie nie mogę tego ogarnąć . pozdrawiam

szika 
Trajkotka
Uzależniona i DDA

Pomogła: 39 razy
Wysłany: Nie 12 Sty, 2014 08:27   

cześć :)

ja nawet nie wiedziałam, że jest w ogóle jakiś program...
z pracami tez miałam problem, nie potrafiłam sie do nich zabrać... niby wiedziałam o co chodzi, ale tak schodziło, grupy mijały a ja prac nie miałam... w pewnym momencie jak ruszyłam to "same sie pisały" jedna po drugiej...
nie martw się, że Ci nie wychodzi...powiedz o tym na indywidualnej i na grupie, jestem przekonana, że otrzymasz pomoc...

zołza 
Upierdliwiec
Zołza

Pomogła: 62 razy
Wysłany: Nie 12 Sty, 2014 08:47   

czekarp napisał/a:
potrzebuję pomocy aby w terapii się znależć ,

Zadaj konkretne pytania -odpowiemy.

Rozumiem,ze uczęszczasz ma terapie dochodząca-trwa około 6 tygodni.
U nas wygladało to tak ,ze najpierw terapeuta omawiał temat np. bezsilnosci a poźniej pisaliśmy przykłady ze swojego życia które ukazywały ta bezsilnośc u kazdego np.
- postanowiłam po ostatnim piciu,ze nigdy wiecej nie siegnę po alkohol. I trwałam przez tydzień w tym przekonaniu. Jednak gdy znajomy przyniosł flaszkę - najpierw oszukujac sama siebie tłumaczyłam sobie,ze wypije parę kieliszków ,ze to nic takiego a potem gdy juz zaczełam to piłam do spodka. Mało tego kupiłam kolejna butelke i kolejna. Alkohol wygrał ze mną.Biorac pierwszy kieliszek do ust już nie miałam szans by się wycofać - byłam bezsilna!
Ostatnio zmieniony przez zołza Nie 12 Sty, 2014 09:10, w całości zmieniany 1 raz  

endriu 
(banita)

Wysłany: Nie 12 Sty, 2014 09:29   

czekarp napisał/a:
w moim pytaniu chodziło o program terapii

spytaj na terapii, na rundce możesz się podzielić swoimi trudnościami, nie bój się mówić o tym, dostaniesz wsparcie od uczestników i terapeuty, poza tym są jeszcze przerwy, te były najlepsze na terapii :lol:

Wiedźma 
Administrator

Pomogła: 193 razy
Wysłany: Nie 12 Sty, 2014 09:38   

czekarp napisał/a:
w moim pytaniu chodziło o program terapii, nie chodziło o gotowce . potrzebuję pomocy aby w terapii się znależć , bonarazie nie mogę tego ogarnąć

A nie możesz po prostu pogadać o tym z terapeutą? Pewnie Ci wszystko wytłumaczy i pomoże.

Z tego co wiem, nie ma jednego uniwersalnego programu terapii.
Każdy pacjent ma własny, dostosowany do jego potrzeb program, opracowywany podczas indywidualnych spotkań z terapeutą,
następnie realizowany na zajęciach grupowych. Mnie on został udostępniony, myślę, że Tobie też będzie.

A tak ogólnie to ośrodki odwykowe w Polsce pracują głównie na systemie "Minnesota"
opartym między innymi na programie 12 kroków Anonimowych Alkoholików, poczytaj sobie w necie o co tam chodzi.
Pewnie są też inne metody stosowane w prywatnych ośrodkach, jednak Minnesota jest zdecydowanie najpopularniejsza
i jeśli jesteś w ośrodku NFZ-oskim, to na pewno działasz na niej.

Eila 
Towarzyski

Pomogła: 8 razy
Wysłany: Nie 12 Sty, 2014 10:47   

Cytat:
mam pewne trudności tam sie znależc,dorównac do poziomu terapii. mam prożbę moze ktoś podpowie czy gdzieś mogę znależć program terapi zasadniczej [bezsilność, destukcje ,tożsamość].mam problemy z pracami które muszę zaliczyc pozdrawiam

Witaj :)
Doskonale Cię rozumiem :tak: też tak miałam...eh
Na początku nie umiałam się odnależć...szukałam ...szperałam ...czytałam na temat terapii....szukałam nawet gotowców do napisania aż moja terapeutka domyśliła się wszystkiego i wyjaśniła...abym NICZEGO nie szukała NIE CZYTAŁA...BO MOGĘ ZROBIĆ SOBIE KUKU ...BO KAŻDY Z NAS JEST INNY i i prace czy też program to bardzo indywidualna sprawa.To nieumiejętność radzenia sobie z problemami sprawia ,że szukasz informacji o terapii...masz napisać pracę ...i nie wiesz co napisać bo chcesz wypaść dobrze ,aby Twoja praca była idealna...tylko wtedy to niebędzie TWOJA praca
Aby terapia przyniosła efekty musisz być szczery ze sobą aż do bólu przy pisaniu prac i nie patrzeć na innych...to TY jesteś najważniejszy :okok: Pamiętam kiedy ''się odblokowałam''to słowa tak ze mnie wypływały że nie nadążałam przelewać je na papier...a jak przy tym ryczałam :wysmiewacz: .Teraz się z tego śmieję ale wtedy bolało jak cho....ra!!!!!
Otwórz się na siebie bez patrzenia na innych.Będzie dobrze :tak:
Powodzenia :papa:

Odpowiedz do tematu