Strona Główna Forum Wolnych od Alkoholu
"DEKADENCJA"

czyli rozmowy o alkoholizmie oswojonym i nie tylko...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Prokrastynacja czyli nieustanne odwlekanie
Autor Wiadomość
Jagna 
Gaduła

Wysłany: Sob 19 Wrz, 2009 13:58   

Cytat:
Bo cóż z tego, ze rozum mi podpowiada,
ze wszystko wymaga czasu, kiedy w środku wulkan grożący erupcja... 8|

Rozum jest głupcem . Słuchaj siebie tam w środku, skoro tam wrze, to znak że coś masz do załatwienia ze sobą.

Flandria 
Uzależniony od netu
DDA (Dzielna, Dobra, Aktywna)

Wysłany: Sob 19 Wrz, 2009 14:22   

prokrastynacja to jeden z problemów, przez który zgłosiłam się na terapię 8|
co zabawne - terapeutka nawet nie znała tego terminu ...

u mnie bierze się to z nadmiaru stresu
kojarzycie matrycę Eisenhowera ?

gdzieś znalazłam coś takiego i w moim przypadku to mam sens:

"Zadania pilne i ważne („Zarządzanie kryzysami”)

W tym obszarze powinny się mieścić głównie działania o ważnym dla Ciebie znaczeniu strategicznym.
Jednocześnie znajdują się tu rzeczy, które są widoczne ze względu na ich pilność. W związku z tym znajdziemy tu sprawy  niezbędne do wykonania w jak najszybszym czasie.
Paradoksalnie, im więcej czasu poświęcasz na czynności należące do tej ćwiartki, tym więcej tego czasu, który Ci zostaje spędzasz w ćwiartce IV (zadania mało ważne i mało pilne). Dzieje się tak, dlatego, że aktywności z obu tych ćwiartek powodują, że nie skupiasz się na teraźniejszości, tylko myślisz ciągle o tym, co nastąpi za chwilę.

W związku z tym, wykonując aktywności z tych ćwiartek odczuwasz podobne, naprzemienne stany napięcia (przed czynnością) i odprężenia (po wykonaniu danej czynności).

Konsekwencje przedkładania zarządzania kryzysami nad inne działania to:
§  stres
§ nieustanne zajmowanie się sprawami niecierpiącymi zwłoki
§ brak czasu dla siebie i na podtrzymywanie związków z innymi
§ wyczerpanie organizmu
§ nieumiejętność odpoczynku
§ tendencja to marnowania pozostałego czasu (ćwiartka IV)
§ uzależnienia  "
źródło: http://www.portaldlasekre...yca-eisenhowera

w każdym razie, im bardziej, im częściej odkłada się wszystko na później tym jest gorzej, tym trudniej walczyć z prokrastynacją, to swego rodzaju błędne koło :/

Flandria 
Uzależniony od netu

Wysłany: Sob 19 Wrz, 2009 14:25   

Prokrastynacja. Jak przezwyciężyć chęć odkładania na później?

1. Rób najważniejsze zadania jako pierwsze każdego dnia. Tak się składa, że zazwyczaj najważniejsze zadania są też najtrudniejsze i zajmują najwięcej czasu. Dlatego zwykle nie mamy ochoty robić ich od razu. Jednak zabranie się za nie na samym początku jest najlepszym sposobem na ich szybkie skończenie. Niejednokrotnie przyłapywałem się na tym, że najważniejsze rzeczy odkładałem na później najpierw robiąc te drobne, przyjemniejsze zadania. Po jakimś czasie okazywało się, że owszem te małe rzeczy wykonałem świetnie lecz już nie ma czasu na to co najważniejsze. Takie działanie było pozbawione sensu- zawsze zostawało to, co miało największe znaczenie. Zabierając się najpierw za zadania ważniejsze upewniasz się, że to one zostaną wykonane. Jeśli nie zdążysz wtedy zrobić tych mniej ważnych, nic się nie stanie- w końcu nie mają one dużego znaczenia. Słyszałeś historyjkę o profesorze i dzbanie z kamieniami? Jeśli nie, przeczytaj o niej tutaj.

2. Zapisuj swoje zadania na kartce. Tworzenie list z zadaniami do wykonania jest pierwszym i bardzo ważnym krokiem do tego, aby te zadania zostały wykonane. Jeśli coś jest tylko w Twojej głowie bardzo łatwo powiedzieć sobie “zrobię to później”. Wtedy zapominamy o takim zadaniu w mgnieniu oka i przypominamy sobie zazwyczaj gdy już jest za późno. W momencie, gdy coś jest zapisane na kartce, znacznie trudniej jest odłożyć takie zadanie na później. Nawet gdy jesteśmy w tym tak wyćwiczeni, że nam się uda to zrobić- z pewnością szybciej sobie o tym zadaniu przypomnimy. Jak skutecznie tworzyć listy rzeczy do zrobienia, dowiesz się tutaj.

3. Podziel zadania na mniejsze kawałki. Zastanów się, jakie kroki są potrzebne aby wykonać całe zadanie i zabierz się za pierwszy. Duże rzeczy zazwyczaj nas przerastają i dlatego odkładamy je na później. Ciągle mamy uczucie, że to zadanie jest tak duże, że jeszcze w tej chwili nie jesteśmy gotowi go wykonać. Gdy podzielisz je na poszczególne kroki, zapomnisz o odkładaniu na później. Znacznie łatwiej jest się zabrać do łatwego elementu dużego zadania niż od razu do wielkiej całości. Jest to bardzo prosta sztuczka dla umysłu, która w łatwy sposób eliminuje wrażenie, że stojące przed nami zadanie jest wielkie i trudne. Jeśli przykładowo masz do napisania artykuł, najpierw skup się na tym aby znaleźć temat dla tego artykułu. Następnie wymyśl tytuł i zrób plan artykułu. Potem zabierz się za napisanie pierwszego rozdziału. I tak dalej. Jak widzisz każdy z tych kroków wydaje się bardzo prosty i możesz bez problemu zabrać się za nie natychmiast. Przystąpienie od razu do całego zadania pod tytułem “napisać artykuł” z pewnością by wywołało chęć odłożenia tego na później.

4. Wyrób w sobie nawyk “zrobię to TERAZ”. Podejmij świadomą decyzję o pozbyciu się nawyku prokrastynacji i zastąpienia go nowym- takim, dzięki któremu będziesz zajmował się wszystkim od razu. Za każdym razem, gdy stoisz przed jakimś zadaniem powiedz sobie “nie odłożę tego na później, zrobię to TERAZ!”. Zobaczysz, że w momencie gdy jesteś świadomy odkładania zadań na później, znacznie łatwiej będzie Ci zabierać się za pewne rzeczy natychmiastowo. Za każdym razem miej szczerą intencję wyrobienia w sobie nowego nawyku robienia rzeczy od razu. Po jakimś czasie świadomego wysiłku nawyk prokrastynacji zniknie.

5. Przestań być perfekcjonistą. Ta przypadłość w bardzo wielu przypadkach sprawia, że odkładamy rzeczy na później. Dlaczego tak się dzieje? W momencie gdy chcesz aby wszystko było zrobione idealnie, zawsze będziesz czekał na moment, gdy będziesz miał odpowiednie samopoczucie, odpowiednią ilość czasu, odpowiednią ilość energii. Chcąc mieć wszystkie zasoby razem i pragnąc wykonać zadanie perfekcyjnie możesz czekać i odkładać to zadanie w nieskończoność! I paradoksalnie coś co miało zostać zrobione idealnie nie zostaje wykonane wcale. Przekonanie, że coś musi zostać zrobione perfekcyjnie to świetny sposób na stres i prokrastynację. Od jakiegoś czasu mam plan napisać artykuł na pewien temat i chcę aby był on absolutnie świetny. Jednak cały czas mam wrażenie, że w tej chwili nie napiszę go tak dobrze, jak bym chciał. I w efekcie artykułu nadal nie ma. Daj sobie więc więcej luzu i pozwól sobie na bycie człowiekiem. Nawet jeśli nie zrobisz czegoś idealnie, co z tego? Ważny jest fakt, że zadanie będzie już rzeczywiście zrobione. Nawet jeśli będziesz chciał aby zostało to zrobione lepiej, zawsze możesz poprawić swoją pracę. Pamiętaj, że niedoskonała praca jest zawsze lepsza niż jej zupełny brak.

6. Sposób 30-10. Bardzo fajna metoda opisana przez Leo Barbutę na jego blogu www.zenhabits.net. Polega ona na tym, że najpierw określasz coś, co będzie Twoją nagrodą. Niech to będzie rzecz, bez której nie wyobrażasz sobie dnia. Czytanie newsów na jakimś portalu, czytanie ulubionej książki, przeglądanie internetu, rozmowa telefoniczna. Teraz ustaw sobie budzik na 30 minut do przodu i zacznij wykonywać zadanie, które pierwotnie chciałeś odłożyć na później. Obiecaj sobie, że będziesz się nim zajmować tylko i wyłącznie przez te 30 minut, po czym będziesz mógł zająć się jedną z określonych wcześniej przyjemności. Gdy budzik zadzwoni, daj sobie nagrodę i ustaw budzik na 10 minut. Zajmuj się tą rzeczą przez ten czas, po czym ponownie zabierz się za wykonywane wcześniej zadanie i znów nastaw budzik na 30 minut. Czyli 30 minut zadania – 10 minut przyjemności – 30 minut zadania – 10 minut przyjemności – … Aż do momentu, gdy ukończysz to co miałeś do zrobienia. Kluczem jest tutaj oparcie się wszelkiej chęci robienia czegoś innego do momentu, gdy upłynie czas 30 minut. Jest to bardzo prosta technika i jednocześnie niezwykle skuteczna.

Na początek wybierz sobie jeden z tych szczęściu sposobów i wprowadź go w swoje życie. Przetestuj każdy z nich osobno i zobacz, który działa dla Ciebie najlepiej. Gdy już będziesz wiedział, które dają najlepsze efekty, używaj kilku jednocześnie a raz na zawsze pożegnasz się z niechcianym nawykiem odkładania rzeczy na później.

źródło: http://michalpasterski.pl...ania-na-pzniej/

Flandria 
Uzależniony od netu

Wysłany: Sob 19 Wrz, 2009 14:27   

a tu filmik, który ostatnio dostałam od znajomego :mgreen:

Jacek 
Uzależniony od Dekadencji
...jestem alkoholikiem...

Wysłany: Sob 19 Wrz, 2009 14:47   

Jagna napisał/a:
W psychologii prokrastynacja lub zwlekanie oznacza patologiczną tendencję do nieustannego przekładania pewnych czynności na później, ujawniającą się w różnych dziedzinach życia. Bywa nazywana "syndromem studenta".

nooo ja też tak mam
czekam i czekam za tym plackiem :]

Atommyt 
Towarzyski

Wysłany: Sob 19 Wrz, 2009 15:21   

Jacek napisał/a:
nooo ja też tak mam
czekam i czekam za tym plackiem

Jacek jesteś niemożliwy g45g21 g45g21

Flandria 
Uzależniony od netu

Wysłany: Nie 20 Wrz, 2009 20:06   

krystian30 napisał/a:
A kiedy wolne?

kiedy chcesz :)

nie napisałam tego wcześniej, a to chyba ważne - przynajmniej mnie pomaga
zobacz sobie matrycę Eisenhowera
jesli często wykonuję rzeczy z pierwszej ćwiartki (sprawy pilne i ważne) to później, żeby odreagować robię jakieś bzdury - gapię się bezsensownie w telewizor, przeglądam czasopisma, buszuję po internecie - ani mi to nie sprawia przyjemości, ani niczego mi to nie daje - po prosto mija czas, w dodatku cholernie szybko :/ , a ponieważ te bzdury mnie nie uszczęśliwiają, nie odpoczywam przy nich należycie, to tym trudniej zabrać mi się za swoje sprawy i "sprawy ważne, ale nie pilne" stają się "sprawami ważnymi i pilnymi", więc znowu stres itd itd

wyjściem z tego błędnego koła jest zatrzymanie się na "sprawach ważnych, ale nie pilnych", do takich spraw można zaliczyć odpoczynek np. różnego rodzaju sporty, czytanie książek itd itd
jeśli odpoczywasz robiąc rzeczy ważne, odpoczywasz bardziej, polecam :)

Odpowiedz do tematu