Strona Główna Forum Wolnych od Alkoholu
"DEKADENCJA"

czyli rozmowy o alkoholizmie oswojonym i nie tylko...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Powielony schemat?
Autor Wiadomość
wampirkowa 
(konto nieaktywne)

Pomogła: 3 razy
Wysłany: Wto 01 Kwi, 2014 22:02   

no ja nie mam szans na terapie już taką, mi zostaje tylko wizyta u psychologa klinicznego

smokooka 
Uzależniony od netu

Pomogła: 100 razy
Wysłany: Wto 01 Kwi, 2014 22:14   

Ewunia, jesteś Wielka!!! GRATULUJĘ :hura:

Zagubiona 
Trajkotka

Pomogła: 21 razy
Wysłany: Śro 02 Kwi, 2014 14:19   

Wampirkowa, każdy ma swoją drogę. Dla mnie była taka, dla Ciebie może być inna i nie znaczy to, że któraś z nich jest gorsza czy lepsza :)
Smoczku, dziekuję :buzki:

Zagubiona 
Trajkotka

Pomogła: 21 razy
Wysłany: Nie 20 Kwi, 2014 17:06   

Dziś była pierwsza poważna próba, czy potrafię wcielić w życie wiedzę zdobytą na terapii.
Byliśmy u Teściów, mąż pił, jak już miał dość mocno w czubie, chciał zabrać Dominika na dwór (tam nie na podwórza, tylko mały ogród, a poza tym dość ruchliwa droga). Nie zgodziłam się. Nie puszczę zaburzonego dziecka w takie miejsce z tatą z promilami.
Mąż się wściekł, zaczął się drzeć i wróciliśmy do domu. Oczywiście teraz się nie odzywa, a jak wróciliśmy to spał w krześle na ogrodzie.
Pierwsza myśl- popsuł mi całe święta. Po może pięciu minutach myśl druga- i co z tego, że on milczy, to nie znaczy, że ja mam rezygnować ze swoich planów. I tak byłam konsekwentna i mam świadomość, że te święta wcale nie są dla mnie stracone.

Klara 
Uzależniony od Dekadencji

Pomogła: 264 razy
Wysłany: Nie 20 Kwi, 2014 20:11   

Bardzo odpowiedzialnie się zachowałaś, a myśl o tym, że Ty możesz spędzić resztę Świąt po swojemu, doskonała.
Tak mi się nasunęło, żeby umieścić tu to, co pewnie znasz, ale czasem warto sobie powtórzyć, no i może się przyda komuś, kto tu zajrzy:

Tylko dzisiaj

Tylko dzisiaj to zbiór przydatnych prawd do stosowania na codzień. W większości pochodzą one od AA i biorą się z pomysłu, aby swoje życie starać się przeżywać tylko w ciągu najbliższych 24 godzin.

-Tylko dzisiaj postaram się przeżyć ten jeden dzień i nie będę próbował rozwiązać od razu wszystkich moich życiowych problemów.
-Mogę w ciągu tych 12 godzin robić coś, co przeraziłoby mnie, gdybym musiał zajmować się tym przez resztę życia.
-Tylko dzisiaj będę szczęśliwy. Wygląda na to, że Abraham Lincoln miał rację mówiąc: "Większość ludzi jest o tyle szczęśliwa, o ile tak sobie postanowi"
-Tylko dzisiaj dostosuję się do okoliczności zamiast próbować dostosować je do moich potrzeb. Przyjmę to, co mi da los.
-Tylko dzisiaj będę zgodny, będę wyglądał tak dobrze, jak tylko potrafię.
-Tylko dzisiaj będę mówił niskim głosem, będę zachowywał się uprzejmie.
-Tylko dzisiaj nie będę krytykował, nikogo oskarżał, nikogo ustawiał.
-Tylko dzisiaj będę miał program. Być może nie będę się stosował do wszystkich jego zasad, ale będę go miał.
-Tylko dzisiaj ochronię siebie przed dwiema chorobami: pośpiechem i niezdecydowaniem.
-Tylko dzisiaj znajdę dla siebie spokojne pół godziny, aby się zrelaksować. W tym czasie spróbuję się przyjrzeć mojemu życiu z lepszej perspektywy.
-Tylko dzisiaj nie będę się bał. Będę cieszył się tym, co jest piękne, wierząc, że jeśli dam coś od siebie światu, to to samo od niego dostanę.

Źródło: http://www.dda.pl/index.p...id=52&Itemid=65

Enja 
Towarzyski
3xTAK

Pomogła: 9 razy
Wysłany: Nie 20 Kwi, 2014 21:58   

Klara napisał/a:
może się przyda komuś

mnie się przyda :)

Aniele, witaj :buzki:

Odpowiedz do tematu