Profilaktyczny zakaz picia alkoholu |
Autor |
Wiadomość |
Jacek
Uzależniony od Dekadencji ...jestem alkoholikiem...
Pomógł: 133 razy Dołączył: 05 Paź 2008 Posty: 7326 Skąd: Pyrlandia
|
Wysłany: Nie 20 Wrz, 2009 18:28
|
|
|
Wiedźma napisał/a: | ale nic nie wskazuje na to, aby przyjmowanie Chrystusa pod postacią wina miało mu zaszkodzić. |
teraz tak to skojarzyłem ,jak ja z tym ciachem
możliwe że on to psychicznie używa jako nażęć do potrzeb
a nie wyzwalacz |
_________________ "Boże pomóż mi być takim człowiekiem, za jakiego uważa mnie mój pies.."
... (Janusz L Wiśniewski )
|
|
|
|
|
Flandria
Uzależniony od netu DDA (Dzielna, Dobra, Aktywna)
Pomogła: 69 razy Dołączyła: 28 Mar 2009 Posty: 3233
|
Wysłany: Nie 20 Wrz, 2009 20:14
|
|
|
dziękuję wszytkim za odzew - dzięki temu udało mi się spojrzeć na całą sytuację bardziej z dystansu, ale przede wszystkim dziękuję Terhenetar za to zdanie:
Terhenetar napisał/a: | Po pierwsze: terapeuta nie może ci niczego "kazać". Ty decydujesz, czy postąpisz według jego sugestii. |
ciągle jestem jak mała dziewczynka, której "dorośli" coś każą i która nie do końca radzi sobie z ich poleceniami |
|
|
|
|
Terhenetar
Małomówny
Pomogła: 2 razy Dołączyła: 05 Wrz 2009 Posty: 69
|
Wysłany: Nie 20 Wrz, 2009 20:21
|
|
|
Tak to jest - sam decydujesz, sam ponosisz konsekwencje. To w sumie uczciwy układ
Powiedz, Flandro, zrobiłaś sobie test? Co Ci wyszło? |
|
|
|
|
Flandria
|
Wysłany: Nie 20 Wrz, 2009 20:30
|
|
|
Terhenetar napisał/a: | Powiedz, Flandro, zrobiłaś sobie test? Co Ci wyszło? |
2 razy odpowiedziałam twierdząco
- miałam wyrzuty sumienia z powodu swojego picia - kiedy byłam nastolatką raz urwał mi się film i podobno byłam niemiła dla jakichś kobiet w pociągu - tego się wstydzę
- czasem oglądam telewizję i nalewam sobie kieliszek likieru i sączę go sama - zakwalifikowałam to jako picie w samotności (w ten sposób właśnie "źle wymierzyłam" dawkę alkohololu i upiłam się w tym roku, film był długi, a likier smakował ... )
cała ta sytuacja z tym zakazem dała mi sporo do myślenia, postanowiłam nie odmawiać sobie alkoholu, ale też pić tak jak ostatnio - czyli sporadycznie (raz na kilka tygodni, miesięcy) niewielkie ilości nie doprowadzając do "szumów w główce" |
|
|
|
|
nick
Milczek
|
Wysłany: Nie 20 Wrz, 2009 20:52
|
|
|
Flandra napisał/a: |
cała ta sytuacja z tym zakazem dała mi sporo do myślenia, postanowiłam nie odmawiać sobie alkoholu, ale też pić tak jak ostatnio - czyli sporadycznie (raz na kilka tygodni, miesięcy) niewielkie ilości nie doprowadzając do "szumów w główce" |
czyli po prostu:
Rufio napisał/a: |
Nie dajmy się zwariować - pozostaje zdrowy rosadek |
|
|
|
|
|
Flandria
|
Wysłany: Nie 20 Wrz, 2009 21:09
|
|
|
nick napisał/a: |
|
Witaj Nick
|
|
|
|
|
nick
Milczek
|
Wysłany: Nie 20 Wrz, 2009 21:14
|
|
|
|
|
|
|
|
Wiedźma
Administrator
Pomogła: 193 razy Dołączyła: 04 Paź 2008 Posty: 9686
|
Wysłany: Nie 20 Wrz, 2009 21:26
|
|
|
O, cześć Nikuś
Dawno Cie nie było |
_________________ Anioły dlatego latają, że lekce sobie ważą...
Co Wiedźma robi po godzinach |
|
|
|
|
nick
Milczek
|
Wysłany: Nie 20 Wrz, 2009 21:32
|
|
|
Dobry wieczór |
|
|
|
|
Masakra
Trajkotka O jedna impreze za duzo
|
Wysłany: Nie 20 Wrz, 2009 21:51
|
|
|
W sumie Flandra masz swoj rozumek i sama decydujesz o tym co robisz a co nie.
Wiadomo nie da sie zamknac w hermetycznym sloiku zeby zadne pokusy do nas nie docieraly.
Alkohol byl jest i bedzie w naszym zyciu. Czy to podczas roznych okazji i spotkan np rodzinnych, czy nieraz spotkamy kogos pijanego na miescie a zeby daleko nie szukac to i w prawie kazdym sklepie na polkach:). To czy pijemy i ile zalezy jednak od Nas a ja nie zamierzam Ci mowic czy powinnas sobie wypic czy nie bo po pierwsze zbyt malo Cie znam i Twoja sytuacje po drugie jestes dorosla. Jesli mialabys jednak ochote to postaraj sie z umiarem zebys pozniej nie zalowala bo konsekwencje picia bywaja okropne;)) Tyle ode mnie. Swoja droga fajny avatar |
Ostatnio zmieniony przez Masakra Nie 20 Wrz, 2009 21:51, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
rufio
Uzależniony od netu rozkojarzony
Pomógł: 57 razy Wiek: 61 Dołączył: 06 Paź 2008 Posty: 3387 Skąd: Wyższy Śląsk
|
|
|
|
|