Strona Główna Forum Wolnych od Alkoholu
"DEKADENCJA"

czyli rozmowy o alkoholizmie oswojonym i nie tylko...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Chcę go zrozumieć z tym leczeniem
Autor Wiadomość
Mała 
Trajkotka

Pomogła: 34 razy
Wysłany: Nie 23 Lut, 2014 19:17   

Milka - swojego czasu - ja miałam problem z tym, żeby zaakceptować to wieczne latanie na AA :[ , choć sama wcześniej walczyłam - żeby przestał pić :nerwus:
Podsunął mi wtedy fajną książkę : "Trzeźwieć razem" Anny Dodziuk.
Są tam zawarte historie kobiet, które miały podobne problemy, jak my. Ich rozterki, żal, że mimo że trzeźwieje, to i tak go nie ma w domu :( ...I ich metody - co zrobiły, żeby było im lepiej.
Ta książeczka dużo pomogła mi zrozumieć. Bo była tam także - jakby moja historia - tylko przeżyta przez kogoś innego :)
Żeby było jeszcze śmieszniej - nie umiałam rozmawiać z moim Kaktusem (mój partner). Więc wzięłam ołówek i na boczku strony zaznaczałam mu, co dotyczy mnie. Oddałam mu to - jeszcze raz do przeczytania. Chciałam, żeby mnie zrozumiał. Nam to pomogło :okok:

Milka 123 
Małomówny

Wysłany: Czw 06 Mar, 2014 09:19   Cześć

Dziękuję bardzo. Mam do Was ogromną prośbę, ponieważ jak wcześniej pisałam mam męża leczącego się z alkoholizmu/narkomanii, ale ja dzisiaj nie o tym chodzi mi o to że mam kolegę z tym samym problemem i zwrócił się do mnie o pomoc tzn by pomóc jemu znaleźć ośrodek terapeutyczny o wszem jest w Wołominie, ale on w Wołominie nie chce, ponieważ źle się tam czuł i nie chodzi do tego ośrodka. Czy macie może adresy takich ośrodków w ząbkach ewentualnie w warszawie??? Jeśli tak to czy moglibyście mi podać???? Bo ja w internecie nie bardzo mogę znaleźć :( A chciałabym jemu pomóc.

Jeśli chodzi o moją sytuację z mężem to jest jak jest, wczoraj zapisał się na spikierkę ponieważ robi kroki i dlatego, ja się przestałam czepiać że chodzi do AA mam nadzieje że to już tak na zawsze. Boję się tylko tego że jak będzie chodził do terapeuty tam gdzie ja obecnie to że ja się będę wnerwiać ponieważ ten terapeuta jest taki że się o wszystko wypytuje. A mój mąż z kolei jak do tego terapeuty chodził to się na mnie żalił że jestem upośledzona w stopniu lekkim i tym zawiódł moje zaufanie i chyba nie potrafię jemu tego wybaczyć a prosiłam by nie mówił o tym nikomu.

Klara 
Uzależniony od Dekadencji

Pomogła: 264 razy
Wysłany: Czw 06 Mar, 2014 10:35   

Milka 123 napisał/a:
adresy takich ośrodków w ząbkach ewentualnie w warszawie???

Tu są adresy ośrodków terapeutycznych w całej Polsce: http://www.parpa.pl/index...&id=5&Itemid=10
Poślij koledze linka i niech sobie SAM ZNAJDZIE!

Mała 
Trajkotka

Pomogła: 34 razy
Wysłany: Sob 08 Mar, 2014 17:46   

:kwiatek: Nasza Kochana Klara jak zawsze niezawodna! :buziak:
Klara napisał/a:
niech sobie SAM ZNAJDZIE!

to prawda - jeżeli mu zależy - zrobi ten krok :okok:

Milka 123 
Małomówny

Wysłany: Śro 19 Mar, 2014 21:50   Cześć

Mam pytanie skąd można wziąć jakieś materiały pomocnicze nad swoim charakterem? Ewentualnie na jakiej stronie internetowej znajdę coś takiego?

Pozdrawiam.

Klara 
Uzależniony od Dekadencji

Pomogła: 264 razy
Wysłany: Śro 19 Mar, 2014 21:55   

Twój charakter znasz tylko Ty, więc obawiam się, że nikt nie opracował materiałów o TWOIM charakterze.

Jeśli chodzisz na terapię - stosuj się do zaleceń terapeuty i tyle.
Jeżeli uczęszczasz na mityngi Al-Anonu, słuchaj, jak sobie radzą inni i wybieraj z tych sposobów to, co pasuje do Ciebie.

Maciejka 
Uzależniony od netu
dawniej perełka

Pomogła: 67 razy
Wysłany: Czw 20 Mar, 2014 05:27   

Poszukaj ksiązki w bibliotece; Dzieci są z nieba. - chyba Gray napisał.

Jeszcze możesz poczytać; Introwertyzm to zaleta- Olsenów.
Ostatnio zmieniony przez Maciejka Czw 20 Mar, 2014 05:37, w całości zmieniany 1 raz  

rufio 
Uzależniony od netu
rozkojarzony

Wysłany: Czw 20 Mar, 2014 06:53   

Przygarnij kota - kot Ci opowie o Twym charakterze .

prsk :mysli:

pietruszka 
Moderator

Pomogła: 232 razy
Wysłany: Czw 20 Mar, 2014 08:35   

Milka 123 napisał/a:
akieś materiały pomocnicze nad swoim charakterem

Chodzi Ci o jakieś materiały do pracy nad sobą, swoim współuzależnieniem, asertywnością? czy ogólne - książki na temat charakteru? Jeśli chodzi o te pierwsze - to początek - dużo materiałów podsuwała mi moja terapeutka, trochę ciekawych rzeczy mamy tu na forum
http://komudzwonia.pl/viewtopic.php?t=3026
A jeśli chodzi o drugie, czyli o osobowości, czy charakterze człowieka, to proszę, sprecyzuj, czego konkretnie szukasz, bo to bardzo szeroki temat.

Milka 123 
Małomówny

Wysłany: Śro 09 Kwi, 2014 07:29   Hej :*

Długo mnie było ponieważ nie miałam kiedy bo miałam mnóstwo spraw do załatwienia. Mam pytanie zamierzam robić stopnie ale nie bardzo wiem jak je się robi chodzi mi o 1 stopień. Jeśli chodzi o sponsorkę to mam ale dopiero się z nią zobaczę w ten piątek na al anonie.

U mnie jako tako z moim się dogaduje, jeszcze nie raz robię afery ale staram się ich nie robić wcale. Wczoraj się wkurzyłam bo moja zmienniczka w pracy mnie kontroluje jak pracuje i wybuchnęłam płaczem bo nerwowo nie wytrzymałam ale później koleżanka dała mi (.....) i pomogło na szczęście bo nie było innego wyjścia bym się uspokoiła i wychodziłam na balkon w pracy i na dwór i piłam wodę ale to nic nie dawało.

Kolega o którym pisałam że chce się leczyć to się leczy a ja ze swoim go wspieramy i jak na razie jest ok i mam nadzieje że tak będzie już do końca.

Usunęłam nazwę leku.
Umieszczanie ich na forum jest niezgodne z Regulaminem.
Ostatnio zmieniony przez Klara Śro 09 Kwi, 2014 08:09, w całości zmieniany 1 raz  

pietruszka 
Moderator

Pomogła: 232 razy
Wysłany: Śro 09 Kwi, 2014 14:12   

Milka 123 napisał/a:
Mam pytanie zamierzam robić stopnie ale nie bardzo wiem jak je się robi chodzi mi o 1 stopień. Jeśli chodzi o sponsorkę to mam ale dopiero się z nią zobaczę w ten piątek na al anonie.

Spokojnie daj się poprowadzić swojej sponsorce :)
Milka 123 napisał/a:
Wczoraj się wkurzyłam

A umiesz rozładowywać złość "na bieżąco"?

Na początku mojego zdrowienia miałam w sobie tyle nierozładowanej złości, tak napięte wszystkie mięśnie, ze byle co potrafiło wyprowadzić mnie z równowagi: kolejka w sklepie, korek na drodze, czyjaś niemiła uwaga...

Wpierw popracowałam na terapii nad złością z przeszłości (z okresu picia Pietrucha,złością i poczuciem krzywdy z dzieciństwa), potem nad nauczeniem się rozładowywania złości na bieżąco i zapobiegawczo nad technikami relaksacji. To naprawdę działa :tak:

Milka 123 
Małomówny

Wysłany: Śro 09 Kwi, 2014 19:34   

tak umiem.

Odpowiedz do tematu